Ούτι και καθαρισμός ταστιέρας

Αγαπητοί συνφορουμητες καλημέρα!
Μήπως γνωρίζει κάποιος να μου πει, ποιός είναι ο πιο safe και ιδανικότερος τρόπος να καθαρίσω την εβενινη ταστιερα μου απο τυχόν μακα, βρωμιές κτλ; Απ όσο γνωρίζω ο Δημήτρης Ραπακουσιος δεν προτείνει την χρήση λαδιού αλλά κάποιο άλλο καθαριστικό αλλά δεν έχω καταλάβει ποιο και αν όντως ισχύει. Μπορείτε να βοηθήσετε;

Υπάρχει μία καθαριστική - απολιπαντική λοσιόν (αλοιφή την ονομάζουν αλλά είναι υγρό) της εταιρείας ICA.Η βάση της είναι ίδια με το γνωστό AZAX τζαμιών.Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άφοβα,δεν προλαβαίνει να κάνει κάποια ζημιά γιατί εξατμίζεται άμεσα, καλό όμως θα ήταν αμέσως μετά να περάσεις ένα τικ όιλ (εγχυμωτής σκληρών ξύλων),για την φροντίδα της ταστιέρας μετά τον καθαρισμό της.Αυτή η εργασία γίνεται 1-2 φορές το χρόνο.

Προσωπικά θεωρώ το σκέτο νερό με ένα καθαρό πανάκι (με μικρο ίνες ή χωρίς) το καλύτερο. Φυσικός τρόπος και θα δεις θα βγάλει αρκετή βρωμιά.

Φίλε Νίκο σ ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες! Όσον αφορά το προϊόν της ICA, μάλλον εννοείς το fast cleaner, απ το λίγο που έψαξα, αλλά δεν βρίσκεται κι εύκολα στην αγορά απ’ ότι κατάλαβα. Να βγάζει άραγε άλλη εταιρία παρόμοιο τέτοιο καθαριστικό? :thinking:

νερο?? όντως?? δεν θα βλάψει το ξύλο?

Εννοώ νωπό πανί με νερό. Όχι βρέξιμο. Μιλάω για εβένινη ταστιέρα.

Ναι το φαντάστηκα αυτό με το νωπό πανί! Αλλά είπα να αποφύγω την υγρασία στον εβενο. Είναι κι αυτό μία λύση πάντως, σ ευχαριστώ!

Το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι: Τίποτα
Δεν χρειάζεται συχνός καθαρισμός ούτε λίπανση ούτε προστασία.
ένα πανί πριν το βάλεις στη θήκη είναι αρκετό…όταν αλλάζεις χορδές ρίξε μια ματιά και αν όντως υπάρχει βρωμιά, βγαίνει πολύ εύκολα με ελάχιστο αλκοολ (πχ alcohol swipes για τα εμβολια ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΒΕΡΝΙΚΙ!!!) ή και πάλι το ξεσκονόπανο σου.
Κατα τα άλλα…δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο και αν αρχίσεις και τρίβεις με ματζούνια και αλοιφές…μπορεί να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό…

1 «Μου αρέσει»

Βασικά το όργανο ήταν καιρο στην θήκη του και με πολυκαιρισμένες χορδές. Το αγόρασα απο δεύτερο χέρι, κι είπα πριν του αλλάξω χορδές να του κάνω μια γενική, γι 'αυτό και άρχισα να το ψάχνω τόσο. Κι όχι για συχνό καθαρισμό σε τέτοιο επίπεδο αλλά 1-2 το χρόνο. Δλδ, και η απλή αλκοόλη κάνει για την ταστιέρα χωρίς να υπάρχει καποιος κίνδυνος?

το αλκοόλ τείνει να αφαιρεί υγρασία απο το ξύλο και προφανώς βλάπει βερνίκια και κόλλες.Περιορισμένη και προσεκτική χρήση σε άβαφο ξύλο για καθαρισμό δεν πιστεύω οτι θα προκαλέσει προβλήματα.

Αν βάλεις σε ένα βαμβακερό πανί (φανέλα) λίγο ζιπέλαιο, ή με σκέτο πανί και το τρίψεις στην ταστιέρα, θα γίνει αυτό που θέλεις δίχως ζημιές…

Τέλεια θα το δοκιμάσω το ζιπέλαιο! Σ’ ευχαριστώ πολύ Μάστορα!!

Συγνώμη το καθαριστικό ταστιέρας που χρησιμοποιούμε για μπουζούκια, κιθάρες κλπ της dunlop που καθαρίζεινκαι γυαλίζει δεν κάνει;