Οι επιδοτήσεις στον τομέα του πολιτισμού

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση αποπληρωμής από το δημόσιο του δανείου που είχε λάβει ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ), ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό ιδιαίτερα δυσβάστακτο για τις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών, ειδικά κάτω από τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε.

Το τελικό ποσό μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερο από τα 95 εκατομ. ?, αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι που αναλογούν.
Επίσης, ας ληφθεί υπόψη ότι ο ΟΜΜΑ έχει επιδοτηθεί ήδη μέχρι τώρα με υπέρογκα ποσά για την αποπεράτωση και την επέκταση των εγκαταστάσεών του και για τη λειτουργία του.

Τα ερωτήματα, πολλά.
Είχε ανάγκη η Ελλάδα, η Αθήνα συγκεκριμένα , από ένα τόσο μεγάλο σε έκταση μέγαρο, υπόγειο και αυθαίρετο μάλιστα, με τεράστιες και υπερπολυτελείς αίθουσες;
Υπάρχει παράδοση κλασικής μουσικής παιδείας στη χώρα μας, ικανή να γεμίσει αυτές τις αίθουσες, ώστε να καλύπτει ο ΟΜΜΑ αυτό το κόστος, κάπως;
Μέχρι και η Βιέννη, με την κλασική μουσική της παράδοση, βολεύεται με μικρότερα κτήρια…
Ποιοι παίζουν σε αυτές τις υπερπολυτελείς αίθουσες και τι;
Με το ίδιο, επαναλαμβανόμενο, ρεπερτόριο και με παρουσίαση έργων, τα οποία δεν έχουν απήχηση στο λαό, σταθερό κοινό, το οποίο να μπορεί να στηρίξει αυτό το θεσμό, δεν δημιουργείται, είναι απλά τα πράγματα.

Έπειτα, πού είναι η επιχορήγηση στους υπόλοιπους φορείς πολιτισμού;

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων εγκαταλείφτηκε και βρήκε αλλού στέγη.

Πού είναι η στήριξη στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα Θέατρα;
Οι θίασοι αδυνατούν να επιβιώσουν, πειραματικές ομάδες νέων και ταλαντούχων ανθρώπων δεν έχουν από πουθενά στήριξη, τα ΔΗΠΕΘΕ δεν γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Μια όπερα διαθέτουμε όλη κι όλη, και αυτή απειλείται με κλείσιμο.

Τη δημιουργία Μουσικής Ακαδημίας μόνο σχεδιασμένη επί χάρτου την είδαμε…

Χορευτικές ομάδες, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι φυτοζωούν…

Το θέμα της κρατικής επιδότησης στον πολιτισμικό τομέα, σίγουρα, δεν προσφέρεται για λαϊκισμούς.
Ο πολιτισμός, ειδικά σε περιόδους γενικευμένης κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, είναι η μοναδική μας ελπίδα για επίτευξη κοινωνικής συνοχής, αλλά και κοινωνικής μόρφωσης.
Και σίγουρα, αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο στον καθημερινό βομβαρδισμό από τα σκουπίδια της T.V., από το σκυλοπόπ και από τα γιουροπανηγύρια.
Χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας στον πολιτισμό, αλλά με ορθολογικά κριτήρια, με γνώμονα την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων.

Το «Μέγαρο» (όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε) να ανήκει στο λαό, αφού επιδοτείται από το λαό, να ανεβαίνουν παραστάσεις, να γίνονται εκδηλώσεις, να είναι ανοικτές οι βιβλιοθήκες του και προσβάσιμες στο κοινό και στην ηλεκτρονική τους μορφή, να παρακολουθεί ο λαός από γιγαντοοθόνες παραστάσεις – όπως και έγινε, πρόσφατα, καμία αντίρρηση.
Όμως, η μονόπλευρη στήριξη του ΟΜΜΑ [ενώ αφήνονται στην εγκατάλειψη, ρημάζουν ή φυτοζωούν οι υπόλοιπες πολιτισμικές δραστηριότητες] είναι σίγουρα προκλητική.

Υ.Γ. Και βέβαια, όταν λέμε το Μέγαρο να ανήκει στο λαό, δεν εννοούμε να …τραγουδά εκεί ο Νταλάρας, ούτε ο Πάριος με 1000 βιολιά τα δημοτικά μας τραγούδια, ούτε να ακούμε το έργο των ΜΕΓΑΛΩΝ λαϊκών μας δημιουργών διασκευασμένο για… συμφωνική ορχήστρα…

Ένα σχετικό άρθρο αγαπητή Ελένη είχα διαβάσει και εγώ στη ισοτιμία που ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα κατασκεύασε ένα μέγαρο που δεν αντιστοιχεί στη ιστορία της στη κλασσική και δεν ξέρουμε πως θα αξιοποιηθεί. Αυτό μόνο που θα ήθελα να προσθέσω όπως πολύ σωστά ανέφερες είναι πως το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια μαζί με τους τόκους. Έτσι οι απορίες γιατι να έχουμε ένα τόσο μεγάλο και πολυτελή μέγαρο, ενώ έχουμε άλλες πιο ουσιαστικές ανάγκες και πρώτα-πρώτα στη Παιδεία που δίνεται 2 % από το προϋπολογισμό.

Άνδρίκο δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά και επιλογών και άλλων παραγόντων. Μας έχουν φάει τα νούμερα και η ποσότητα.
Και για ποιο πολιτισμό μιλάμε και για ποια κοινωνία? Τον καταστρεφόμενο αν όχι κατεστραμμένο πολιτισμό και την παραπέουσα και υπό διάλυση κοινωνία?

Σαφώς έτσι είναι η σημερινή κρίση δεν είναι απλά οικονομική είναι ηθική και πολιτισμική συνάμα

Η οικονομική κρίση θα ξεπεραστεί κάποια στιγμή, η ηθική και πολιτισμική δεν βλέπω να ξεπερνιούνται που είναι προγενέστερες της τωρινής οικονομικής. Οι βάσεις του εκφυλισμού του πολιτισμού μας έχουν μπεί εδώ και χρόνια. Άκουγα πριν στην εκπομπή κοινοβούλιο αιχμής όπου δε συγκράτησα όνομα ‘πολιτικού’ ούτε από ποιο κόμμα καθώς τους έχω βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια με αρνητικά αποτελέσματα(τυχάρπαστοι και ανίκανοι είναι οι περισσότεροι), και απλά έκανε τη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία και πρέπει να δωθούν χρήματα στον οαεδ και στους ανέργους. Το Ιανουάριο μόνο του 2011 απολύθηκαν αν άκουσα καλά 13.000 ή 18.000 . Λεφτά δεν μας λεν από πού? Και μετά? Αφού εδίδαξαν και ανήγαγαν την τεμπελιά ως αξία, την κουτοπονηριά ως εξυπνάδα και μαγκιά, τώρα κάνουν απλά διαπιστώσεις. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην καταστροφή.
Κάποιος άλλος είπε τα λεφτά του μεγάρου πρέπει να δωθούν για την ενίσχυση των αγροτών που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τώρα προ ολίγου ακούω τον πρωθυπουργό να λέει για τις αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα και στην Ευρώπη οι αλλαγές που θα γίνουν και ως ευρωπαίοι πολίτες σε συνεργασία με την ευρώπη αλλαγές και γενικά και αόριστα αλλαγές. Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν στους ευρωπαίους πολίτες συμπεριλαμβάνονται και οι κάφροι. Για να έχεις πολιτισμό πρέπει να έχεις ενότητα, να έχεις ηγέτες και ένα λαό ενσυνείδητο από πίσω να ακολουθεί και να στηρίζει . Και χρήμα χρειάζεται. Εμείς δεν έχουμε τίποτα από αυτά.

Τα είπες όλα, δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα φίλε Κρόνε(δεν ξέρω το όνομα σου). Είμαι 17 και συνεχώς μιλάω. Γράφουμε άρθρα, κατεβαίνουμε σε πορείες πάντα ειρηνικά και ως αποτέλεσμα τίποτα. Δεν πρόκειται να κάνεται τίποτα μου λέει κάποιος προχθές που μιλούσα με ένα φίλο μου. Ξέρεις αγαπητέ τι του απάντησα. Κάνω τουλάχιστον αυτά που δεν κάνατε εσείς. Χαίρομαι μόνο που προσπαθώ κάτι να αλλάξω. Δεν ήμουν ερειστικός βέβαια απλά να βλέπεις καθημερινά τέτοια δυστυχία, τέτοια εξαθλίωση. Και όλα αυτά απόρροια της αναξιοκρατίας. Φίλοι μου να μάχονται για να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και να μην περνούν ένα μάθημα γιατί ο καθηγητής τον θεωρεί εξτρεμιστή και αναρχικό, που το παιδί δεν είναι τίποτα από αυτό. Και αυτό το αναφέρω γιατί τέτοια άτομα υπάρχουν παντού και είναι δυστυχία να αμαυρώνουν την Παιδεία αυτού του τόπου πανεπιστημιακοί με μηδενικές εργασίες και αναφορές. Άνθρωποι που υποκλίνονται στο νεπωτισμό, βγαίνουν και λένε πως οι Έλληνες πρέπει να κάνουν θυσίες γιατί οι ίδιοι πήγαιναν και ζήταγαν ρουσφέτι από τους βουλευτές, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν τη ευθυκρισία να δουν πως εκτός από τα άδικα χρήματα,γιατί δεν τα αξίζουν βεβηλώνουν και υποβαθμίζουν τα Πανεπιστήμια μας. Στάθηκα στη Παιδεία μας, φίλε Κρόνε, γιατί άποψη μου πως από εκεί γεννούνται όλα

εντάξει, ακολουθήστε εσείς τους χαρισματικούς ηγέτες σας στον γκρεμό κι εμείς θα φτιάξουμε τη ζωή μας όπως μας αξίζει.
λεφτά υπάρχουν πάντως, απλά πηγαίνουν στις τράπεζες και στους μπάτσους, αντί για τα νοσοκομεία και τους ανέργους εργάτες.

Αρκετό (όχι όλο δυστυχώς) υλικό της βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμο στον καθένα σε ηλεκτρονική μορφή
http://digma.mmb.org.gr/