Οδυσσέας Μοσχονάς - ραδιοφωνική εκπομπή

Μόλις με ενημέρωσαν για την παραπάνω συνέντευξη του Μοσχονά από εκπομπή της Σοφίας Μιχαλίτση, το 1983. Περιλαμβάνει και ζωντανό παίξιμο. Βλέποντας ότι έχει λίγες θεάσεις σκέφτηκα να το ανακοινώσω εδώ, πιστεύω είναι ενδιαφέρον.

1 «Μου αρέσει»

Συμπληρωματικά με το προηγούμενο διαβάστε και αυτό εδώ: http://www.mousapolytropos.gr/index.php/rebetiko/140-rebetiki4

τα παιξίματα είναι όντως πολύ καλά, χωρίς πολλές νταλκάτζες του στυλ της εποχής (αρχές '80). προσέξετε ιδιαίτερα την κιθάρα. φαίνεται ότι είχε άποψη για τα κομμάτια και την ερμηνεία.
κατά τα άλλα, ολίγον ελαφρό το στυλ της συνέντευξης, με λίγα μέρη που έχουν ζουμί (και τα οποία βρίσκονται στο άρθρο που παρατίθεται στο προηγούμενο μήνυμα).

Η εκτέλεση του τραγουδιού Τα νειάτα δεν τα χόρτασα,είναι δύναμη!!!
Οι στακάτες πενιές τουΣτέλιου,και ο νταλγκάς στην φωνή του Μοσχονά σε στέλνουν κανονικά και με τον νόμο!!!
Την είχε ανεβάσει ο Κάπουλας ο Μπάμπης ,πριν χρόνια στο κανάλι του…
Αγαπημένο!!!

Ακόμα μια αφήγηση (μιλάω για το λινκ με το κείμενο) όπου μουσικός καταλύτης του λαϊκού τραγουδιού είναι το κουρείο και ο κουρέας…
Και το περιστατικό στο καράβι, μου έφερε στο νου τους στίχους του Γκάτσου: Πάει ο καιρός που ήταν ο κόσμος δροσερός…

Αν και μπήκε από νωρίς στα μουσικά πράγματα των κέντρων και της νύχτας της Αθήνας, ο Οδυσσέας Μοσχονάς δεν κατάφερε να ηχογραφήσει τραγούδια δικά του ή άλλων συνθετών στην προπολεμική περίοδο.
Όμως με το άνοιγμα της Columbia τον Ιούνιο του 1946 ο Γιάννης Παπαϊωάννου θα του ζητήσει να τραγουδήσει μαζί του το δεύτερο μεταπολεμικό του κομμάτι με τίτλο " Από της Ζέας το λιμάνι" ανοίγοντας του το δρόμο για τις περίπου 45 ηχογραφήσεις που θα ακολουθήσουν στις 78 στροφές.
Οι περισσότερες εξ αυτών σε τραγούδια του Παπαϊωάννου ενώ 8 τραγούδια κυκλοφόρησαν στο όνομα του. Εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους στην φωνή του ο Τσιτσάνης ο Παντελίδης ο Ποτοσίδης και ο Μπουρλιάσκος.

θα ακολουθήσουν και άλλες ετικέτες δίσκων 78 στροφών με τον Οδυσσέα Μοσχονά.

Μερικές ετικέτες δίσκων 78 στροφών με τον Οδυσσέα Μοσχονά.

“Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ” του Βασίλη Τσιτσάνη ηχογραφήθηκε στις 7/6/1950.
Την χρονιά αυτή ο Τσιτσάνης πέρασε στην δισκογραφία 46 (!) τραγούδια του. Ποτέ ξανά δεν ηχογράφησε σε μια χρονιά τόσα τραγούδια.

Στα μπουζούκια ο Τσιτσάνης και ο Λουκάς Μαλτέζος, ο Νίκος Κοσμάς στο ακορντεόν, ο Στέλιος Χρυσίνης στην κιθάρα και ο Πάνος Χρυσίνης στον μπαγλαμά.

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=4867

Το ίδιο τραγούδι και από την Τουρκική HMV.

AO%202939%20%20B

Αλλά και από την Αμερικάνικη RCA-VICTOR.

Στην ετικέτα αυτή αναγράφεται και ο στιχουργός, δηλαδή ο Νίκος Μάθεσης.

Περνάω στην ετικέτα από το τραγούδι του Γιάννη Παπαϊωάννου “Βασανιστήριο είναι ο έρως”. Το τραγούδι σύμφωνα με το sealabs ηχογραφήθηκε το 1947. Στην διεύθυνση της ορχήστρας ο Δημήτρης Σέμσης (Σαλονικιός).

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=1847
DG%206676%20%20A

Επόμενη ετικέτα πάλι σε κομμάτι του Γιάννη Παπαϊωάννου. Είναι το τραγούδι “Πως πέρασαν τα χρόνια” ηχογραφημένο στις αρχές του 1949 σύμφωνα με το sealabs.

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=1476
AO%202862%20%20A

Τέλος ανεβάζω και την ετικέτα από το πιο γνωστό τραγούδι του Παπαϊωάννου που τραγούδησε ο Οδ.Μοσχονάς. Αναφέρομαι στο “Πέντε Έλληνες στον Άδη” του 1947. Οι στίχοι είναι του Κώστα Μάνεση.

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=1287

1 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραία εκπομπή. Μας μεταφέρει 4 δεκαετίες πίσω…
"-Χθες πήγαμε στο σπίτι του Μήτσου του Μπαγιαντέρα και τραγουδήσαμε… " !!!
Νομίζεις ότι ζεις στο τότε.