Οδηγός Χρήστη για το Ρεμπέτικο Φόρουμ

Καλώς ήρθες! Ελπίζουμε ότι ως καινούργιο μέλος του Ρεμπέτικου Φόρουμ θα βρεις αυτόν το χώρο σωστά και με σαφήνεια δομημένο, αλλά θα σου δώσουμε κάποιες οδηγίες για το πώς να ξεκινήσεις:

  1. Βασικές έννοιες της πλατφόρμας του Φόρουμ
  2. Περιήγηση στο Φόρουμ
  3. Εργαλεία Περιήγησης
  4. Διαβάζοντας τα θέματα
  5. Λαμβάνοντας μέρος στις συζητήσεις
  6. Ενέργειες και αντιδράσεις
  7. Ενημερώσεις

1. Βασικές έννοιες της πλατφόρμας του Φόρουμ (ονοματολογία)

Εδώ είναι μερικές πολύ βασικές έννοιες που είναι χρήσιμο να θυμάσαι όσο χρησιμοποιείς το Ρεμπέτικο Φόρουμ ή διαβάζεις αυτόν εδώ τον οδηγό.

  • Θέμα :
    Η συλλογή των μηνυμάτων, ομαδοποιημένα σε μια συζήτηση με νόημα και τίτλο, που είναι καταχωρημένα σε μια κατηγορία, ξεκινάνε με μία Αρχική Ανάρτηση και συμπεριλαμβάνουν όλες τις απαντήσεις σε χρονολογική σειρά. Σε άλλα Φόρουμ, αυτό μπορεί να ονομάζεται ’νήμα’, αλλά στο Ρεμπέτικο Φόρουμ χρησιμοποιούμε την έννοια ’Θέμα’ διότι το νήμα χρησιμοποιείται για συνδεδεμένα στοιχεία που μπορούν να πάρουν πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις.
  • Ανάρτηση :
    Κάθε στοιχείο ενός θέματος, αναφέρεται ως μία ανάρτηση. Κάθε ανάρτηση έχει τον δικό της συγγραφέα και μπορεί να μεταφερθεί σε κάποιο διαφορετικό θέμα αν αυτό είναι αναγκαίο ή ακόμα να γίνει η απαρχή ενός νέου θέματος.
  • Αρχική Ανάρτηση :
    Η αρχική ανάρτηση σε οποιοδήποτε θέμα. Αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς καθορίζει το που εστιάζει το κάθε θέμα και είναι αυτή που συνδέεται με τον τίτλο και τις ετικέτες του θέματος.
  • Μέλος :
    Το Ρεμπέτικο Φόρουμ είναι δημόσιο και μπορεί να το διαβάσει ο οποιοσδήποτε. Αλλά θα είναι πάντα υποχρεωτικό να εγγραφείς ως μέλος για να δημιουργήσεις αναρτήσεις ή να εκτελέσεις ενέργειες όπως η δημιουργία σελιδοδείκτη, να κάνεις like, να προσθέσεις ετικέτες ή να αναφέρεις κάποια ανάρτηση ως προσβλητική (flagging). Άρα το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας στο Ρεμπέτικο Φόρουμ είναι βασισμένο γύρω από τους εγγεγραμμένους Χρήστες.

2. Περιήγηση στο Φόρουμ

Λίστες θεμάτων

Από προεπιλογή, στην αρχική σελίδα του Ρεμπέτικου Φόρουμ θα εμφανίζονται όλες οι Τελευταίες συνομιλίες στην κοινότητα, αλλά μπορείς να φιλτράρεις αυτήν τη λίστα με τους παρακάτω τρόπους:

image
image.png1672x264 26.3 KB

  • Με Κατηγορία : στο μενού, κάνε κλικ στον τίτλο ‘Όλες οι κατηγορίες’ και θα εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις κατηγορίες.
  • Με Ετικέτα : στο μενού, κάνε κλικ στον τίτλο ‘Όλες οι ετικέτες’ και θα εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις ετικέτες.
  • Με επίπεδο δραστηριότητας : εάν κάνεις κλικ στα Κορυφαία , τα θέματα συνομιλίας θα εμφανίζονται με σειρά των περισσότερων δραστηριοτήτων (προβολές και απαντήσεις), με ταξινόμηση από το θέμα με τις περισσότερες δραστηριότητες αρχικά έως το θέμα με τις λιγότερες δραστηριότητες προς τα κάτω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μπορείς να επιλέξεις αν αυτό θα ισχύει μόνιμα ή να επιλέξεις μια συγκεκριμένη περίοδο, όπως τέταρτο, μήνα, εβδομάδα ή μόλις σήμερα.
  • Με τί είναι ‘Νέο’ σε σένα : από προεπιλογή , τα νέα θέματα είναι αυτά που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες 2 ημέρες και που δεν έχεις ανοίξει ακόμη για να διατηρήσεις τη λίστα φρέσκια και σχετική. Τα νέα θέματα εμφανίζουν μια μικρή μπλε κουκκίδα δίπλα στον τίτλο του θέματος.

discourse-topic-new-indicator
discourse-topic-new-indicator.png819x164 3.95 KB

  • Με ποια θέματα είναι “Μη αναγνωσμένα” : από προεπιλογή , τα μη αναγνωσμένα θέματα είναι εκείνα που έχεις ανοίξει προηγουμένως και έχεις διαβάσει για τουλάχιστον 4 λεπτά και στα οποία έχουν υποβληθεί νέα νήματα (απαντήσεις), τα οποία δεν έχεις διαβάσει ενώ παρακολουθείς το συγκεκριμένο θέμα. Τα μη αναγνωσμένα θέματα εμφανίζουν έναν αριθμό σε μπλε κύκλο που υποδεικνύει πόσες νέες δημοσιεύσεις βρίσκονται στο θέμα.

discourse-topic-unread-indicator
discourse-topic-unread-indicator.png817x160 4.11 KB

Κάνε κλικ εδώ για μια Εξειδικευμένη συμβουλή

Μπορείς να αλλάξεις τον ‘τρόπο ειδοποιήσεων’ για οποιοδήποτε θέμα μέσω της επιλογής ελέγχου ειδοποιήσεων στο κάτω μέρος και στη δεξιά πλευρά για κάθε θέμα.

topic-notification-control-2x

Ο τρόπος ειδοποίησης ‘θέματος’ μπορεί επίσης να οριστεί ανά κατηγορία. Για να αλλάξεις οποιαδήποτε από αυτές τις προεπιλογές, δες τις προτιμήσεις σου στις ρυθμίσεις χρήστη.

Δες ποιοί συμμετέχουν

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δείς ποιος συμμετέχει σε θέματα.

image

Στην αρχική σελίδα θα δεις μια λίστα από avatars (εικόνες προφίλ):

  • του χρήστη που ξεκίνησε το θέμα (πάντα η πρώτη φωτογραφία);
  • τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες;
  • και, ποιος δημιούργησε την πιο πρόσφατη ανάρτηση (συνήθως την τελευταία φωτογραφία).
  • σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρώτη φωτογραφία έχει μπλε περίγραμμα ή μπλε ‘φωτοστέφανο’ για να υποδείξει ότι η αρχική ανάρτηση είναι επίσης η πιο πρόσφατη ανάρτηση
    image

Το κουτί στο κάτω μέρος του πρώτου νήματος του θέματος, σου υποδεικνύει, ποιος δημιούργησε το θέμα και πότε, το σύνολο των απαντήσεων και των προβολών σε αυτό το θέμα και παρουσιάζει τα avatar (εικόνες προφίλ) των πιο συχνών συμμετεχόντων.

image
image.png706x145 28.5 KB

3. Εργαλεία Περιήγησης

  • Για την αναζήτηση, το μενού ή τη σελίδα χρήστη, χρησιμοποιήστε τα κουμπιά με τα εικονίδια επάνω δεξιά.
    notification-panel

4. Διαβάζοντας τα θέματα

Μια ζωντανή (υγιής) κοινότητα χρειάζεται μέλη που να δημοσιεύουν νέο περιεχόμενο, αλλά αυτή η δραστηριότητα δεν είναι τα πάντα. Οι αναγνώστες είναι οι πραγματικοί δείκτες για το πόσο ζωντανή (υγιής) είναι η κοινότητα. Ποιο είναι το νόημα των αναρτήσεων που κανείς δεν διαβάζει; Ο Το Ρεμπέτικο Φόρουμ ενθαρρύνει και παρακολουθεί τις συνήθειες ανάγνωσης έτσι ώστε οι διαχειριστές της κοινότητας να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία.

Συνεχής κύλιση προς τα κάτω

Κάνε κλικ σε έναν τίτλο θέματος και διάβασε τη λίστα απαντήσεων με χρονολογική σειρά, ακολουθώντας τους συνδέσμους ή την προεπισκόπηση απαντήσεων και τις παραθέσεις καθώς μετακινείσαι προς τα κάτω. Χρησιμοποίησε το ποντίκι για να μετακινηθείς στην οθόνη ή χρησιμοποίησε τη γραμμή κύλισης της γραμμής χρονολογίου στα δεξιά, η οποία σου δείχνει επίσης πόσο από τη συνομιλία έχεις διαβάσει. Σε μικρότερες οθόνες, επίλεξε την κάτω γραμμή προόδου για να την διευρύνεις.

Ξεκίνα από εκεί που το άφησες

  • Η επιλογή ενός τίτλου θέματος θα σε μεταφέρει στο τελευταίο αναρτημένο (διαβασμένο) νήμα στο θέμα. Για να πας στην κορυφή ↑ ή στο τέλος ↓ , κάνε κλικ στον μετρητή απαντήσεων ή την ημερομηνία τελευταίας απάντησης.

discourse-topic-list-select-areas
discourse-topic-list-select-areas.png1463x172 16.2 KB

  • Τα θέματα πάνω από την κόκκινη γραμμή σε μια λίστα είναι νέα ή ενημερώθηκαν μετά την τελευταία σου επίσκεψη. Αν έχεις διαβάσει μέχρι το τέλος ένα θέμα, ο τίτλος θα είναι ανοιχτόχρωμο γκρι και όχι μαύρος.

topic-list-last-visit-date-read
topic-list-last-visit-date-read.png898x288 17.6 KB

Σχετικά θέματα

Ορισμένες φορές, οι συνομιλίες είναι ανοιχτόχρωμο γκρι αν τα θέματα είναι διαχωρισμένα, οπότε τα νήματα έχουν μετακινηθεί σε ένα πιο κατάλληλο θέμα ή έχουν συγχωνευθεί σε δύο σχετικά θέματα. Εάν μεταφερθεί ένα νήμα, θα εμφανιστεί ένας σύνδεσμος που θα επιτρέψει στους αναγνώστες να μεταβούν σε αυτό το νήμα όπου κι αν έχει μετακινηθεί και θα ειδοποιηθεί και το άτομο που το δημοσίευσε.

image
image.png709x96 9.68 KB

Στο τέλος ενός θέματος θα δεις επίσης λίστες σχετικών θεμάτων που συνδέονται με αυτό που διαβάζεις

image
image.png711x194 15.6 KB

5. Λαμβάνοντας μέρος στις συζητήσεις

Απάντηση

Πάτησε οποιοδήποτε κουμπί απάντησης image για να ανοίξει ο κειμενογράφος στο τέλος της οθόνης. Μπορείς να διαβάζεις , ακόμα και να ψάχνεις ή να σερφάρεις σε διάφορα άλλα θέματα, ενόσω έχεις ανοιχτό τον κειμενογράφο για να γράψεις μιάν απάντηση.

collapse-expand-editor-1
collapse-expand-editor-1.gif1195x427 215 KB

Το Ρεμπέτικο Φόρουμ παρουσιάζει όλες τις αναρτήσεις με τη χρονική σειρά που δημοσιεύτηκαν. Δεν θα σε οδηγήσει να αναζητάς με πολλαπλούς τρόπους ένα θέμα. Ωστόσο, σου δίνει την ευκαιρία με πολλούς τρόπους να παρακολουθείς το περιεχόμενο τον θεμάτων που ακολουθείς.
Για να απαντήσεις σε μία συγκεκριμένη ανάρτηση σε ένα θέμα, κλικάρισε το γκρίζο κουμπί Aπάντηση στο τέλος κάθε ανάρτησης και η απάντηση θα συνδεθεί με αυτήν την ανάρτηση.

  • Αν η απάντησή σου είναι η επόμενη που δημοσιεύθηκε μετά τη δημοσίευση στην οποία απαντάς, θα εμφανιστεί ως η επόμενη σε χρονολογική σειρά
  • Αν η δική σου ΔΕΝ είναι επόμενη, τότε συμβαίνουν δύο πράγματα μετά τη δημοσίευση της ανάρτησής σου:
    • Η ανάρτησή σου θα περιλαμβάνει έναν νέο σύνδεσμο στην κεφαλίδα με μια εικόνα για να δείξει σε ‘ποιοι νήμα αποτελεί απάντηση’ - κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο εμφανίζεται η προηγούμενη ανάρτηση με το περιεχόμενο της δίπλα στην απάντησή σου
    • Η αρχική ανάρτηση περιλαμβάνει έναν αριθμό απαντήσεων στο κάτω μέρος - κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο εμφανίζεται το περιεχόμενο των απαντήσεων

replies
replies.png824x277 24.9 KB

Πρόχειρα

Τα πρόχειρα θα αποθηκεύονται αυτόματα καθώς γράφεις. Εάν ελαχιστοποιήσεις τον επεξεργαστή κειμένου ή πλοηγηθείς σε ένα διαφορετικό θέμα, ο επεξεργαστείς κείμενου της ανάρτησής σου ενδέχεται να εξαφανιστεί. Για να ανοίξεις πάλι ένα πρόχειρο, επέστρεψε στο θέμα στο οποίο απαντούσες πριν ή κάνε κλικ στην επισημασμένη γραμμή στο κάτω μέρος του προγράμματος περιήγησης και ο επεξεργαστείς κειμένου θα εμφανιστεί ξανά με το πρόχειρο.

Παράθεση

Για να εισάγεις μια Παράθεση, επίλεξε το κείμενο που θέλεις να παραθέσεις και, στη συνέχεια, πάτα το κουμπί Παράθεση (Quote) που αναδύεται δίπλα στο επιλεγμένο κείμενο. Δεν υπάρχει λόγος να παραθέσεις ένα ολόκληρο μήνυμα, βοηθάει το σύνολο της κοινότητας να είσαι συγκεκριμένος. Επανέλαβε αυτό τη διαδικασία για πολλαπλές παραθέσεις ακόμα και από διαφορετικά νήμα (αναρτήσεις) και διαφορετικούς χρήστες. Το κείμενο σε παράθεση θα δείχνει την αρχική πηγή του.

Quoting3

Γνωστοποίηση

Για να γνωστοποιήσεις σε κάποιον την απάντησή σου, ανέφερε το όνομά του. Πληκτρολογήστε @ για να ξεκινήσεις την επιλογή ενός ονόματος χρήστη. Αυτή η αναζήτηση θα αναζητήσει επίσης τα πεδία ονομάτων σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις ένα συγκεκριμένο όνομα χρήστη.

mention-username

Emoji

Για να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένα Emoji, πληκτρολόγησε : για να το συνδυάσεις με το όνομα ενός emoji, ή με τις παραδοσιακές φατσούλες ακολουθώντας το από στίγματα ;)

emoji-completion

Εναλλακτικά, κάνε κλικ στο ‘περισσότερα’ για να δεις μια πλήρη λίστα των emoji για να επιλέξεις από αυτά.

Oneboxes (Προεπισκοπήσεις Συνδέσμων)

Για να δημιουργήσεις την προεπισκόπηση ενός συνδέσμου, επικόλλησε τον σε μια γραμμή μόνο του. Για να ξεκινήσεις ένα θέμα με σύνδεσμο, επικόλλησε το σύνδεσμο στο πεδίο τίτλου.

onebox-paste-link
onebox-paste-link.gif1108x344 47.5 KB

Μορφοποίηση κειμένου

Η απάντησή σου μπορεί να μορφοποιηθεί χρησιμοποιώντας HTML, BBCode, or Markdown:

This is <b>bold</b>.
This is [b]bold[/b].
This is **bold**.

Για συμβουλές μορφοποίησης, Για περισσότερες συμβουλές μορφοποίησης, παρακολούθησε το 10λεπτο σεμινάριο μας.

6. Ενέργειες και αντιδράσεις

Υπάρχουν κουμπιά ενεργειών στο τέλος κάθε ανάρτησης:

image

  • Για να δείξεις ότι σου άρεσε η ανάρτηση και την εκτιμάς θετικά, χρησιμοποίησε το κουμπί λάικ.
  • Σύρε έναν υπερσύνδεσμο (permalink) σε μία δημοσίευση μέσω του κουμπιού link.
  • Χρησιμοποίησε το κουμπί για περισσότερες ενέργειες. Flag για να ειδοποιήσεις απευθείας τον συγγραφέα της ανάρτησης, ή τους υπεύθυνους του χώρου, για ένα πρόβλημα. Bookmark για να βρεις αργότερα τη δημοσίευση αυτή στη σελίδα του προφίλ σου.

7. Ενημερώσεις

Αν κάποιος απευθυνθεί σ’ εσένα, με απάντηση σε δημοσίευσή σου, με παράθεση της δημοσίευσής σου, με αναφορά του χρηστώνυμού σου ή ακόμα, με σύνδεσμο προς τη δημοσίευσή σου, ένας αριθμός σε μπλε κύκλο θα εμφανιστεί αμέσως πάνω από την εικόνα του προφίλ σου, δεξιά.

Αν σου σταλεί προσωπικό μήνυμα, θα το λάβεις στο κιβώτιο εισερχομένων και ένας πράσινος αριθμός θα εμφανιστεί αμέσως πάνω από την εικόνα του προφίλ σου, αριστερά.

*Κλικάρισε στην εικόνα του προφίλ σου για να δεις τις ειδοποιήσεις σου.

notification

Μην σε απασχολεί αν σου ξεφύγει μία απάντηση – θα ειδοποιηθείς με ημέηλ για ειδοποιήσεις που έρχονται όταν είσαι εκτός.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε πολύ τον @pantelinoux για την πολύτιμη δουλειά που έκανε ώστε να μεταφραστεί ο οδηγός του φόρουμ στα ελληνικά.

5 «Μου αρέσει»

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!
Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία να συμμετέχω εδώ. Για ότι χρειαστεί και μπορώ να βοηθήσω είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

Εύχομαι υγεία, αγάπη και πολλές όμορφες και γεμάτες ευτυχία στιγμές σε όλους!

6 «Μου αρέσει»

Νόμιζα πως καταλάβαινα , αλλά δεν καταλαβαίνω τη λογική των χρωμάτων στα θέματα.
Κάτω από τη στήλη “νήμα” όπου βρίσκεται ο τίτλος κάθε θέματος, οι τίτλοι αυτοί είναι γκρί ανοικτό ή άσπροι. Γιατί η διαφορά ?
Επιίσης, κάτω από τη στήλη “απαντήσεις” τα χρώματα είναι πορτοκαλί έντονο, πορτοκαλογκρί, ή γκρί.

Εδώ, δύο θέματα που έχω διαβάσει και δεν έχω καμία συμμετοχή (ούτε καν ένα …like) , και παρουσιάζονται με διαφορετικά χρώματα τόσο στον τίτλο όσο και στις απαντήσεις :

Κάπου είχα βρει οδηγίες για τη διαφορά στα χρώματα. Μπορείτε να μου υποδείξετε που θα τις βρω, ή τι συμβαίνει τέλος πάντων ; Eυχαριστώ προκαταβολικά !

Ανοιχτόχρωμο: Περιέχει καινούριες αναρτήσεις από τη τελευταία επίσκεψη (μπορεί να είναι και του system που ανασύρει παλιά θέματα. Μετράει σαν ανάρτηση)
Σκουρόχρωμο: Δε περιλαμβάνει καμία αλλαγή από τη τελευταία φορά που είδες το νήμα.

Έχει να κάνει με τη δημοφιλία του νήματος και την κίνηση σε αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα.

3 «Μου αρέσει»

Σορρυ που πετάγομαι κι εγώ αλλά δεν ήξερα ότι υπήρχε σχετικό θέμα και δεν το θεώρησα τοσο σημαντικό για νέο νημα μονο για αυτό.

Η εντολή της διαγραφής απαντησης ίσως μπορούσε να τροποποιηθεί λίγο. Τι εννοώ: αν γράψω κάτι και για κάποιο λόγο το διαγράψω αυτό 1ον εξακολουθεί να υπάρχει στις απαντήσεις του νήματος κανονικά και 2ον αν πατήσουμε στο μολύβι εμφανίζεται και αυτο που είχε γραφεί προτού το διαγράψουμε.

Ε αρα και προσμετραται ως έξτρα απάντηση στο νημα και επιπλεον αν θέλουμε μπορούμε να τη δούμε…αρα εικονικά διαγράφηκε. Τι λετε;

Νομίζω ότι εδώ εννοούμε ονοματολογία. Η νομενκλατούρα στα ελληνικά χρησιμοποιείται για τους αξιωματούχους του «υπαρκτού» σοσιαλισμού.

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αυτό δεν γίνεται. Και η διαγραφή πρέπει να παραμείνει “εικονική”.

  1. Γιατί αν διαγράψεις ένα μήνυμά σου στο οποίο σου έχει απαντήσει κάποιος, τότε υπάρχει λόγος να παραμείνει εκεί η απάντηση. Οπότε και πρέπει να προσμετράται στο νήμα και να μπορεί κάποιος να δει τι έχεις γράψει.
  2. Η δυνατότητα διαγραφής δίνεται “καταχρηστικά”. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς διαγραφή, αλλά ανάκληση αυτού που είπες. Είναι μια δυνατότητα που σου δίνει το φόρουμ να πεις “ανακαλώ” αυτό που έγραψα χωρίς να χρειαστεί να προσθέσεις ένα “άχρηστο” μήνυμα στη συζήτηση που απλά θα λες “ανακαλώ”.

Αν σκεφτείς ιδιαίτερα το 2 θα δεις ότι τελικά δουλεύει όπως θα έπρεπε…

1 «Μου αρέσει»

Δεν το είχα σκεφτεί υπό αυτή την οπτική Χρήστο, έχεις δίκιο!

Άρα μπορεί να μετονομαστεί από διαγραφή σε «ανάκληση» ή «ουπς!» ή «με το μπαρδόν βρε παιδιά, μου ξέφυγε».

1 «Μου αρέσει»