Ο Πόνος του πρεζάκια

Μήπως ξέρει κανείς αν υπάρχει ηχογράφηση πριν απο αυτή του Δελιά και ποιος είναι ο συνθέτης/στιχουργός γιατί κάπου διάβασα κάτι τέτοιο (οτι ειναι του 1910 το τραγουδι??..)

Οχι , δεν υπάρχει καμμία προηγούμενη ηχογράφηση.
Δημιουργός του τραγουδιού είναι ο Δελιάς αναμφισβήτητα.
Εχει ηχογραφηθεί το 1936 πρίν μπλέξει ο ίδιος με την πρέζα.
Ο Τσάρλυ (ο μέγας) έχει το 78 αρι με άριθμο d.g 6185 columbia (c.g 1318) με την πρώτη ηχογράφηση του Ανέστου.
Σιγά μην έκλεψε κανέναν ο Ανέστος, ισα-ισα “εμπνευστήκανε” πάμπολοι απο αυτόν

Αλέξανδρε,
όπως τα λέει ο Σωτήρης είναι. Το τραγούδι αυτό είναι αναμφισβήτητα του Ανέστου, και είναι αυτοβιογραφικό (ο ίδιος πέθανε από υπερβολική δόση).

το κουτσαβάκι (βρε μαγκα το μαχαίρι σου) το έχει τραγουδήσει μάλον το 1935 ο γιώργος κατσαρός και λέγεται ότι είναι αδέσποτο παλιό. περισσότερες πληροφορίες από όποιον ξέρει πιο πολλά.

Βασίλη, κι εγώ έχω ακούσει πως είναι αδέσποτο. Θα το τσεκάρω, εντ αη ουηλ γκετ μπάκ του γιου.

“ΒΡΕ ΜΑΓΚΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΟΥ (ΒΡΕ, ΜΑΓΚΑ ΜΟΥ)” [S-463, ORTHOPHONIC, 1938], με τον Κατσαρό.

  • Πρόκειται για διασκευή του γνωστού “ΤΟ ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙ (ΒΡΕ ΜΑΓΚΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΟΥ)” του Ανέστου Δελιά, σε στίχους Γ. Κατσαρού.
  • Ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 26 Αυγούστου 1938, μαζί με την επίσης διασκευή του γνωστού “ΑΘΗΝΑΙΪΣΣΑ”, επίσης του Ανέστου Δελιά και με τίτλο “ΠΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΡΑΖΩΝΩ”.

Σ.Π.

Να σημειώσουμε , έχει δίκιο ο Σ.Η. , ότι “ο πόνος του πρεζάκια” κ α τ έ λ η ξ ε - κατά τρόπο τραγικό - αυτοβιογραφικό, αφού όταν το έγραφε ο Ανέστος όλα τα στοιχεία (διηγήσεις κλπ) λένε ότι δεν είχε ακόμη μπλέξει με την πρέζα. Για το “κουτσαβάκι”, πράγματι δεν υπάρχει προηγούμενη ηχογράφηση, εξόσων γνωρίζω, παρά μόνο η μεταγενέστερη διασκευή του Κατσαρού, όπως σωστά αναφέρει ο Σ.Π… Λίγα τραγούδια ηχογράφησε ο Ανέστος, που όλοι μίλαγαν για το ταλέντο του, μην του τα φάμε κι’ αυτά… Μία επιφύλαξις μόνο, για το (εξαιρετικό - ανατρεπτικό) “Χαρέμι στο Χαμάμ” που λεγόταν ότι ήταν παλιά σύνθεση του πατέρα του.

Οταν ο Ανέστος έγραφε τον “Πρεζάκια” δεν είχε πέσει ακόμη στην πρέζα. Το βεβαιώνουν αρκετοί παλιοί, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Μπάτης σε συζήτησή του με το Νέαρχο Γεωργιάδη (στο επόμενο τεύχος της “Κλίκας”).
Και βέβαια δε χρειαζόταν “μαντικές” ικανότητες ο Ανέστος για να γράψει το τραγούδι του, όπως κάποιοι υποστήριξαν. Τα γεγονότα διαδραματίζονταν καθημερινά στον περίγυρό του. Και ο Γιοβάν Τσαούς έχει ανάλογα τραγούδια, σε στίχους της γυναίκας του. Δε χρειάστηκε να πέσει η Τσαούσενα στην πρέζα για να τα γράψει! Στα εγκατελειμένα βαγόνια του ΟΣΕ, απέναντι απ’ το σπίτι της, οι εξαθλιωμένοι πρεζάκηδες τής έδιναν καθημερινά υλικό…
Οσο για τις δήθεν προ-Ανέστου ηχογραφήσεις, πρόκειται για γελοιότητες που ξεκίνησαν απ’ τον Ηλία Πετρόπουλο, σε μια ανεξήγητη προσπάθειά του να βγάλει τον Ανέστο …ανύπαρκτο! Ευχυχώς οι 78ρηδες που βρέθηκαν συνέντριψαν τα όποια επιχειρήματά του (αν μπορεί να ονομάσει κανείς έτσι τα αυθαίρετα συμπεράσματα του Πετρόπουλου).

Καλημέρα παίδες,

Απ’οτι διάβασα, το “βρε μάγκα το μαχαίρι σου”, πρόκειται όντως για αδέσποτο. Δεν το ηχογράγησε ο Αρτέμης πρώτος. Είχε ηχογραφηθεί ήδη από τη δεκαετία του '20 (νομίζω Κατσαρός).

Αυτο το περι “αδέσποτου” για το “βρε μαγκα το μαχαίρι σου” υπαρχει κάποια συγγεκριμένη πληροφορία να μας αναφέρεις; - μιας που λες οτι το διάβασες- ποιός το αναφέρει;

Όσον αφορά την ηχογράφηση του Κατσαρού: έχει γίνει μετα την ηχογράφηση του Ανέστου(αλλοστε αυτο έχει ηδη αναφερθεί και στο forum)

υ.γ. καλό θα ήταν σε αντίστοιχες στο μέλον αναφορές να αναφέρεται και η πηγή

Κατσαρός: “Βρε μάγκα το μαχαίρι σου”, Orthophonic, 1938, Orth-S-463. Απ’ την άλλη μεριά είχε το “Πίνω και μαραζώνω”.
Πηγή: Η φωτογραφία του δίσκου 78 στροφών στο Β’ τόμο του Κουνάδη, σελ. 111.

Σας τα είπε και ο Σωτήρης πιό πάνω. Του Ανέστου είναι το 1936 απ την Columbia (DG-6185).

Μην το κουράζουμε άλλο…

Παρεπιμπτώντος και μιας που ανοιξε η κουβεντα… το τραγούδι “Τουμπελεκι-Τουμπελέκι” είναι πρώτη εκτέλεση ή διασκευή του γνωστού τραγουδιού του Δελλια “Το σακάκι”;

OK, απ’ότι είδατε είπα ‘νομίζω’ Κατσαρός, μη με φάτε κιόλας!

Το ότι είναι αδέσποτο το διάβασα στο Πετρόπουλο, και κάποτε σε ένα άλλο βιβλίο, το οποίο δεν θυμάμαι καθόλου.

Για τον “Πονο του πρεζακια” ή “Απ’τον καιρο που αρχισα” τραγουδι που πρωτοακουσα πολυ μικρος και
στα κρυφα μαζι με κατι φιλαρακια στην εκτελεση του Απ.Νικολαιδη δεν τιθεται θεμα και αυτο πιστοποιει και το αρθρο του Ηλια Βολιωτη-Καπετανακη απο το “Μετρονομο” Ιαν.-Μαρτ.'05 τευχ.16 οπου μιλανε οι ζωντες Ελενη Δελια-Παντάρη αδερφη του ΑΝΕΣΤΟΥ που ζει στην Κοκκινια σημερα και τα παιδια της και ανηψια του Ανεστου, Νικος και Λευτερης.
Το θεμα που τιθεται ειναι οτι για πρωτη φορα μαθαινουμε οτι και τραγουδια του ΜΠΑΤΗ και του
ΣΤΡΑΤΟΥ ειναι συνθεσεις του ΔΕΛΙΑ οπως : Μαγκες καραβοτσακισμενοι, Ζειμπεκανο σπανιολο, Μπαρμπερακι, Φυλακες του Ωρωπου, Βαρκα μου μπογιαντισμενη, Ταξιμι Αθηναικο και ζειμπεκικο, Ο φιγουρατζης, Μαγκες πιαστε τα βουνα !!!
Επισης προσφατα διαβασα σε συναδελφο site οτι “Το χαρεμι στο χαμαμ” ηταν συνθεση του πατερα του, επισης μουσικου …

Παιδιά μήπως ξέρει κανένας σε τι κλίμακα είναι ο πόνος του πρεζάκια ;Η τα ακορντα του;
ευχαριστώ προκαταβολικά

Η εισαγωγή είναι Χουζαμ τα ακκόρντα αν υποθέσουμε οτι παίζουμε με τονική ρε είναι ρε Ματζορε και Λα ματζορε.Στο κουπλέ το κομμάτι γυρίζει σε αρμονικό μινόρε( Γεια σου ρε Ανέστο!):109:
Εισαγωγη:re+,la+,ρε+
ρε- σι υφεση+ λα+
Απ το καιρό που άρχησα τη πρέζα να φουμάρω
φα+ σολ- λα+ ρε-
ο κοσμος μ απαρνίστηκε δε ξέρω τι να κάνω
ρε- σι υφεση+ λα+
ο κοσμος μ απαρνίστηκε δε ξέρω τι να κάνω
φα+ σολ- λα+ ρε-
Απ το καιρό που άρχησα τη πρέζα n φουμάρω
:108:

μ φαίνεται πως πρέπει να μελετήσω λίγο παραπάνω της κλίμακες γιατί είχα την εντύπωση πως μπορείς να γράψεις μόνο σε μία κλίμακα ένα κομμάτι., δλδ αν η εισαγωγή είναι ματζόρε κλίμακα τότε και τα ακόρντα θα είναι πάνω στην κλίμακα αυτή και όχι σε μινόρε ας πούμε…
αν μπορεί καποιος με την ευκαιρία να με διαφωτίσει…

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 21:24 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 21:22 —

ευχαριστώ πολύ πάντως για την απάντηση
γιατί δεν το ανεβάζεις και στο kithara να μεγαλώνει η συλλογή :wink:

τα πατήματα στην εισαγωγή είναι μήπως:
9-9 12-1012109-7 9 12- 5 ;; (στη ρε χορδη σε μπαγλαμά)

Εγώ καταλαβαίνω την επιθυμία σου να το μάθεις, αλλά δυστυχώς, τέτοιου είδους μαθήματα δεν προσφέρονται με το πληκτρολόγιο.
Γι’ αυτό άκουσέ το πολλές φορές και βασίσου στο αυτί σου να το μάθεις.

“Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι”
:088:

βασικά εκεί είμαι τώρα και κατέληξα στα παραπάνω πατήματα…
αν έχει κάποιος κάτι να συμπληρώσει…
έστω και ταμπλατούρα :stuck_out_tongue: