Ο Μάρκος στον κινηματογράφο

Κάπου διάβασα τελευταία ,αλλά δέν μπορώ να το βρώ τώρα,οτι σε μιά ταινία παλιά υπάρχει μιά σκηνή πού ο Μάρκος παίζει μπουζούκι στήν φυλακή.Μήπως ξέρει κανείς τίποτα περισσότερο???

γεια σου φιλε neapoliotis η ταινία λέγεται κατηγορουμενος ο ερως και βρήκα αυτο το απόσπασμα https://www.youtube.com/watch?v=SAxC3oVrJ00

Θωμά ευχαριστώ,αλλά δέν είναι αυτή.Αυτό πού διάβασα λέει οτι σε μιά πολύ παλιά ταινία ασπρόμαυρη,δεύτερη καί ασήμαντη ταινία,ο Μάρκος φαίνεται να παίζει μπουζούκι μέσα στήν φυλακή.Καί μάλιστα αυτός πού το γράφει είναι ενας επώνυμος …αλλά δυστυχώς δέν μπορώ να το βρώ αλλά δέν εχει καί πολύ σημασία ,γιατί και αυτός δέν ανάφερε ποιά ταινία ηταν!!!

Κώστα, αν είχε υπάρξει τέτοια ταινία, μάλλον θα την είχαμε βρεί. Με την ευκαιρία, μήπως θυμάται κάποιος πώς λεγόταν εκείνη η, και πάλι τριτοκλασάτη, ταινία όπου ο Μάρκος εμφανίζεται ως κομπάρσος να “παίζει” δήθεν μπουζούκι (χωρίς να ακούγεται) αλλά είναι τόσο βαζγεστημένος που ούτε δήθεν γρατζουνάει;

Δυστυχώς θυμόμαστε … “Νόμος 4000” του Δαλιανίδη. Όρθιος με ένα μπαγλαμά, επίσης σε βάση βαρεμάρας ο Στράτος Παγιουμτζής.

[video=youtube_share;-oKpiUA3cFk]http://youtu.be/-oKpiUA3cFk[/video]

Λοιπόν το βρήκα το αρθρο.Τώρα πού το ξαναδιαβάζω,τα λόγια του μπορεί να τα καταλάβει κανείς καί αλλιώς…Οτι ακουσε μόνο τήν μελωδία από τόν Μάρκο,αλλά μπορεί να εννοεί κιόλας οτι στήν ταινία είδε τόν Μάρκο!!!

Μπορεί – δεν μπορεί, λίγο ενδιαφέρει απ’ τη στιγμή που η ταινία ήταν φτηνή μαυρόασπρη, με τα πασίγνωστα προβλήματα όλων των ελληνικών ταινιών της εποχής άρα κακή, ενώ η Έστερ Ουίλιαμς, ααααα, άλλο πράμα! Τα αριστουργήματα της 7ης Τέχνης!!! Ιδίως όταν έκανε βουτιές στην πισίνα.

Αλέξανδρε ευχαριστώ, αυτή είναι η ταινία (είχε ξανασχολιαστεί στο φόρουμ) και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου…

Επί τι ευκαιρεία το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου Μαύρα Μάτια ,για την Σύρο και τον Μάρκο ειναι εκπληκτικό γεμάτο πολύτιμες πληροφορίες,το συνιστώ ανεπιφύλακτα !Εμένα με βοήθησε να δω τα το ρεμπέτικο με εντελώς διαφορετική ματιά.

Ο Μάρκος τραγουδάει στό θέατρο το Κεντρικό τό Χαϊδάρι…

Από συντονιστική ομάδα: Για τη συνέχεια της συζήτησης γι’ αυτό το ξεχωριστό ντοκουμέντο ανοίγει ξεχωριστό θέμα («ΧΑΙΔΑΡΙ» Μ. Βαμβακάρης ζωντανή ηχογράφηση), για να μπορεί να γίνει αναζήτηση με τον τίτλο του θέματος. Εδώ συνεχίζουμε τη συζήτηση στο αρχικό θέμα.

Κοίτα να δεις που μάλλον καλά θυμόταν ο Μάνος Ελευθερίου! Γεννημένος το 1938, 12 ετών ήταν γύρω στο 1950. Πράγματι, εντοπίζω σήμερα ότι το 1949 παίχτηκε η ταινία του Τώνη Παπαδαντωνάκη (πατέρα της Φλέρης Νταντωνάκη) «Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη» (με δεύτερο τίτλο «Ειδύλλιο στην Αιδηψό»). Σε διαφημιστική καταχώριση στην εφημερίδα Ελευθερία στις 3/11/1949, σελ. 2, μαθαίνουμε ότι «συμμετέχει ολόκληρο το συγκρότημα του Μάρκου Βαμβακάρη»!

Έψαξα στη συνέχεια στο διαδίκτυο μήπως βρω καμμιά άκρη με την ταινία, αλλά δεν βρήκα κάτι, πέραν της ταυτοποιήσεως των στοιχείων χρονολογίας, συντελεστών κλπ.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, όποιος γνωρίζει κάτι ή έχει γνωριμίες με ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου ή με την Ελληνική Ταινιοθήκη κλπ ή όποιος τέλος πάντων μας διαβάσει και μπορεί να βοηθήσει για ανεύρεση κόπιας, ας δώσει σημείον.

Να ενημερώσω ότι, δυστυχώς, φαίνεται πως δεν υπάρχει στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας η συγκεκριμένη ταινία… Η αναζήτηση συνεχίζεται, αλλά δεν βλέπω φως στον ορίζοντα.

Όπως και να έχει, το βασικό είναι ότι και το ερώτημα του μέλους neapoliotis απαντήθηκε, και το μνημονικό ίχνος του Ελευθερίου επιβεβαιώθηκε, αλλά κυρίως εντοπίστηκε επακριβώς η πρωιμότερη μέχρι στιγμής εμφάνιση του Μάρκου στον κινηματογράφο (με όλη του την ορχήστρα «σε νέα λαϊκά τραγούδια»), κάτι που δεν ήταν γνωστό έως τώρα.

Υπάρχει μιά ταινία με τόν ιδιο τίτλο,αλλά είναι τού 1960.Κρίμα πού ενα τέτοιo ντοκουμέντο είναι εξαφανισμένο!!!

Κι όμως βρέθηκε!

Δεν είναι αυτή η ταινία που λέει ο Κώστας, αυτή είναι η “κατηγορούμενος ο έρως”

Α! ναι; Είπα κι εγώ πως την πέτυχα! Το ψάξιμο συνεχίζεται λοιπόν!!

Μέσα από το “Έθνος” στις 31/10/1949 και 3/11/1949 δύο διαφημιστικές καταχωρήσεις για την παραπάνω ταινία, η οποία έκοψε 12.327 εισιτήρια.

Δεν βρέθηκε σχόλιο στο “Έθνος” τις επόμενες μέρες για την ταινία, ούτε υπάρχει μέχρι σήμερα κάποιο πλάνο αυτής.

2 «Μου αρέσει»

Ένα μικρό, αρνητικό, σχόλιο από το “Έθνος” την 1/11/1949 για την ταινία, στην οποία ο Μάρκος συμμετείχε με το συγκρότημα του.

ΕΘΝΟΣ 1-11-1949