Ξεκινώντας Ούτι

Καλησπέρα.

Καταρχήν θα ήθελα να πώ πως δεν έχω καμία πρότερη επαφή με κάποιο έγχορδο, εκτός από ταμπουρά που κάναμε επιφανειακά στο σχολείο (μουσικό).
Κατά τα άλλα, είναι δυνατόν/αδύνατον να ξεκινήσω ούτι, καθώς είναι άταστο;
Κάποιοι φίλοι με αποθάρυναν λέγοντάς μου να ξεκινήσω πρώτα με όργανο που διαθέτει τάστο (βλ. λαούτο) κι έπειτα να ακολουθήσω το ούτι.

Ποιά είναι η γνώμη σας;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

μια χαρά μπορείς να ξεκινήσεις με ούτι, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. βρες έναν καλό δάσκαλο, ένα αξιοπρεπές όργανο, και χρόνο για μελέτη!

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα @Lion και κατ’ αρχάς καλωσόρισες στο Ρεμπέτικο Φόρουμ! :slight_smile:

Μετακίνησα το θέμα που άνοιξες από την κατηγορία Θέσεις και αντιθέσεις στην κατηγορία Παραδοσιακά Μουσικά Όργανα όπου ταιριάζει πιο πολύ.

Πάμε τώρα στο θέμα σου…

Παλαιότερα στο ρεμπέτικο φόρουμ είχε ανοίξει η εξής ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου κάποιος πάλι είχε τον παρόμοιο με εσένα προβληματισμό, να ξεκινήσει λαούτο ή ούτι. Αν θέλεις, διάβασέ την και μπορείς να την συνεχίσεις με τις δικές σου απορίες ή απόψεις (αν αυτές είναι σχετικές με την συγκεκριμένη συζήτηση).

Η προσωπική μου πάντως άποψη (αν και δεν ξέρω καθόλου από ούτι, ένας ταπεινός κιθαρίστας είμαι :sweat_smile:) είναι ότι δεν υπάρχει κάποια σειρά στην εκμάθηση οργάνων. Αν θέλεις να μάθεις ένα όργανο, το ξεκινάς και (πάντα με την κατάλληλη υπομονή και επιμονή) θα το μάθεις. Σίγουρα οι πρότερες γνώσεις βοηθάνε, αλλά δεν έχει νόημα να χάσεις χρόνο μαθαίνοντας ένα όργανο που δεν σου αρέσει τόσο ή δεν σε παθιάζει, ώστε να καταλήξεις τελικά να μάθεις ούτι.

Συζητήσεις στο φόρουμ για το ούτι…

Αν θες να δεις τι έχει υποθεί γενικά στο φόρουμ για το ούτι μπορείς να αναζητήσεις την ετικέτα “ούτι”…


Και πάλι καλωσόρισες στο Ρεμπέτικο Φόρουμ, καλές συζητήσεις να έχουμε :smile:

2 «Μου αρέσει»

Φίλε Lion, καλωσήρθες στο φόρουμ.

Πρώτον, συμφωνώ με τους προηγουμένους. Τόσο στο ότι η απουσία τάστων σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτική, όσο και στο ότι δεν έχει νόημα να μαθαίνουμε όργανα με σκοπό να …μάθουμε αργότερα κάποιο άλλο όργανο!

Πάντως πιστεύω ότι και ο λίγος και επιφανειακός ταμπουράς, όπως και η γενικότερη μουσική σου παιδεία ως αποφοίτου (σωστά;) Μουσικού σχολείου, σίγουρα θα σε βοηθήσουν σημαντικά. Για να μην πω ότι μπορεί και το ούτι να σε βοηθήσει να καταλάβεις λίγο βαθύτερα τον ταμπουρά (που βέβαια δεν είναι ο στόχος σου, αλλά αν συμβεί σίγουρα δε θα είναι δυσάρεστο).

Λογικά παίζεις επίσης πιάνο, και να υποθέσω ότι έχεις κάνει και κάποιο πνευστό;

Σε κάθε περίπτωση, τίποτε δε συγκρίνεται με την εμπειρία. Άκου ούτια, όπου τα βρεις! Σε δίσκους, σε λάιβ, σε παρέες.

4 «Μου αρέσει»

Εγώ νομίζω, φίλε Lion, ότι οι φίλοι σου το λένε αυτό για να μην «μπεις με την πρώτη σε βαθιά νερά», μια και το ούτι δεν έχει τάστα. Θα συμφωνήσω με όλους τους προλαλήσαντες, ότι έτσι και έχεις κάποιο στοιχειώδες μουσικό αφτί (που σίγουρα το έχεις), δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τα (στο περίπου) σημεία όπου πρέπει το δάχτυλο να πιέσει μια χορδή θα σου φανερωθούν με τις πρώτες κιόλας ώρες μελέτης. Αν προτιμάς ούτι και όχι λαούτο ή άλλο, μην το συζητάς, ξεκίνα ούτι.

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα!

Ναι, έχω κάνει πιάνο, ευρωπαϊκα κρουστά και τον τελευταίο χρόνο μαθαίνω αλτο σαξόφωνο. Οπότε έχω επαφή γενικά με την μουσική.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

2 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις

1 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραία:
Έχεις επαφή με τη μουσική, αρκετά πολύπλευρη. Έχεις επίσης επαφή με τη λογική των νυκτών εγχόρδων. Το μόνο που δεν έχεις δοκιμάσει ακόμη, είναι αυτό ακριβώς που είναι ο επόμενος στόχος σου, τα άταστα. Βουρ λοιπόν!

Αν υποθέσουμε ότι για ορισμένα όργανα «προαπαιτούνται» άλλα πιο «εύκολα» όργανα (που, είπαμε, δεν το θεωρώ σε καμία περίπτωση απαραίτητο), εγώ νομίζω ότι έχεις καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα και δε σου λείπει κανένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι.

3 «Μου αρέσει»