Καίγομαι & Σιγολιώνω - Αλέξης Ζούμπας

Ξέρει μήπως κανείς λεπτομέρειες για την προέλευση/δημιουργία του παρακάτω τραγουδιού:


Αναφέρεται ως σύνθεση (στίχοι - μουσική) Αν. Τσούμπα. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Τσούμπας, αν είναι του δημοτικού ή άλλου χώρου. Οι στίχοι είναι εν μέρει παραδοσιακοί, εν μέρει πιθανώς πρωτότυποι αλλά πολύ μέσα στο πνεύμα της παραδοσιακής στιχουργίας, εν μέρει το ίδιο αλλά λίγο προς το ανέμπνευστο (τι να κάνω τι να κάνω αχ ο δόλιος θα πεθάνω), κι έχει κι ένα δίστιχο του …Γκάτσου!

Η μουσική μπορώ κάλλιστα να δεχτώ ότι είναι γραμμένη και όχι παραδοσιακή. Πολλά γυρίσματα, τα παραδοσιακά συνήθως είναι πιο απλά και σκέτα.

Νομίζω ότι πρέπει να είναι όντως τραγούδι του Τσούμπα, που επειδή ταιριάζει πολύ με τα τραγούδια της ηπειρώτικης παράδοσης -αφού πάνω σ’ αυτά πατάει- και είναι και ωραίο το ενσωμάτωσαν οι κομπανίες στο ρεπερτόριό τους και έφτασε να θεωρείται παραδοσιακό Ηπείρου (όπως στα νησιά μερικά του Κονιτόπουλου του παλιού, του Μπίνη, του Πάριου κλπ.). Κάτι σαν αντιδάνειο.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν ήξερα ότι στίχοι του Γκάτσου περιέχονται στους στίχους του τραγουδιού (εκτός κι αν ο Γκάτσος προέβη σε αντιδανεισμό -από την παράδοση όχι τον στιχουργό), αν και η θεματική του τραγουδιού ψιλο(χοντρο)φωνάζει “νεωτερικότητα”.

Με την ευκαιρία της απάντησής σου ξεκόλλησα και σκάλισα λίγο το θέμα, οπότε άλλη υπόθεση που προέκυψε είναι ότι το όνομα του συνθέτη-στιχουργού είναι Τάσος (Αν.) Ζούμπας (της οικογένειας των Ηπειρωτών δημοτικών Ζουμπαίων -Ναπολέων, Χριστόδουλος κ.ά.;). Αν κάποιος ξέρει και θέλει ας διευκρινίσει.

Μίλησέ μου (Χατζιδάκι - Γκάτσου).

Εντάξει, λογικό το “εκτός κι αν”, αλλά εξίσου λογικός και ο τρόπος που το αναιρείς.

Για τον Ζούμπα δεν ξέρω. Συνήθως όταν ψάχνω στίχους κοιτάω kithara.vu ή stixoi.info (κάπως έτσι, δε θυμάμαι ακριβώς το λινκ του δεύτερου). Το “Τσούμπας” το βρήκα στο ΥΤ.

Για δές, καθόλου δεν πήγε το μυαλό μου στο “Μίλησε μου”,
παρά την τρανταχτή ομοιότητα, ίσως γιατί δεν μ’ αρέσει :230:.

Για τον συγκεκριμένο Ζoύμπα ούτε εγώ κατάφερα να βρω μέχρι τώρα
κάτι περισσότερο, που να είμαι βέβαιη ότι τον αφορά.

Ένας Αλέξης Ζούμπας, πάντως, εξ Ηπείρου και πολύ καλός βιολιστής, βρίσκεται στην Αμερική να συνοδεύει την Παπαγκίκα σε ηχογραφήσεις της.

Αλέξης Ζούμπας
Ένας Ηπειρώτης βιολιστής του 1920 που ανακαλύπτουν ξανά οι Αμερικάνοι. Μαζί με τα μοιρολόγια.

http://grekamag.gr/12074/

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΑΣ…ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΣΟΥΜΠΑΣ.ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1982 ΤΟ ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΛΙΩΝΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΣΚΟ(lp) ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΟΥΜΠΑΣ.ΚΛΑΡΙΝΟ ΕΠΑΙΖΕ Ο ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ.Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΓΙΝΕ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΖΟΥΜΠΑΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΣΟΥΜΠΑΣ.ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΟΤΙ ΧΑΡΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ…ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΖΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΟΥΜΠΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ…

2 «Μου αρέσει»

Κύριε Τάσο, χαιρόμαστε ιδιαίτερα και είναι τιμή μας, που μπήκατε στον κόπο να γίνετε μέλος της παρέας μας. Είναι πολύ ωραίο το κομμάτι αυτό, και συμφωνώ με τον φίλο μας Pepe που ουσιαστικά το εξισώνει με τα παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια.
Ποια ακριβώς είναι η συγγενική σας σχέση με τον (εκ Γραμμένου Ιωαννίνων) βιολιστή Αλέξη Ζούμπα, που ξενιτεύτηκε το 1910 στην Αμερική και συνόδευσε στις ηχογραφήσεις τους τις Παπαγκίκα, Βάκα και κυρία Κούλα;

1 «Μου αρέσει»

Κάποια πράγματα παραπάνω για τον Αλέξη Ζούμπα εδώ.

Σύμφωνα με το άρθρο όμως μετά τον βομβαρδισμό των Ιωαννίνων το 1941 πέθανε όλη η οικογένειά του (γυναίκα, η μία του κόρη με τα εγγόνια του και η άλλη κόρη του αγνοείται η τύχη της). Ακόμα μαθαίνουμε ότι ο Αλέξης είχε 2 αδελφούς και 3 αδελφές, αλλά κανείς από τα 2 αδέλφια του δεν ασχολήθηκε με τη μουσική (ήταν τεχνίτες). Επομένως στη καλύτερη περίπτωση ο Αλέξης να ήταν κάποιος αδελφός του παππού του Τάσου ή η συγγένεια μπορεί να είναι ακόμα πιο μακρινή.

Ναι, το είχα διαβάσει κι εγώ όταν έγραφα το παραπάνω μου μήνυμα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ζούμπας συμπεθέριασε με τους Χαλκιάδες, όταν η κόρη του Χριστίνα παντρεύτηκε τον Τάσο Χαλκιά. Βέβαια στο βομβαρδισμό στα Γιάννενα χάθηκε και η Χριστίνα και τα δύο της αγόρια….

Αγαπητέ Νίκο, καθώς οι δεκαετίες περνάνε το σόι χανεται. Παραδειγμα, ο πατέρας μου, 18 ετών, πήγε στην Άρτα για να μάθει λαούτο κοντά στον μεγάλο λαουτιέρη εκείνων των καιρών και όχι μόνο. Εκεί γνώρισε τούς Σουκαίους, Βαγγέλη, Βασίλη, και έγινε γαμπρός τους αφού παντρεύτηκε τήν αδερφή τους και μητέρα μου. Το 1964 μας βρίσκει στήν Αθήνα όπου και ζούνε μέχρι σήμερα οι γονείς και τα δύο αδέρφια μου ο Γιάννης και ο Σταύρος ο γνωστός τραγουδιστής. Εγώ έφυγα απ’ την Αθήνα το 1989 και ζώ στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα πρώτα ξαδέρφια και τα δεύτερα απο τούς Σουκαίους ζουμπαίους κλπ δεν γνωρίζω κανεναν και καμμία. Ετσι λοιπόν και γιά τον Αλεξη Ζούμπα γνωρίζω λίγα. Η γιαγιά μου και ο Αλέξης ήταν πρώτα ξαδέρφια. Ο Αλέξης είχε δύο κόρες την Χριστίνα και την Άννα. Για την Χριστίνα πού παντρεύτηκε με τον Τάσο Χαλκιά γνωρίζετε τι συνέβη όμως δέν ξέρετε γιά τήν μικρότερη κόρη, Άννα, η οποία παντρεύτηκε έναν άλλον κλαρινίστα τον Μίχο Χαλιάσο ή Ράρα. Η κόρη της Αντιγόνη παντρεύτηκε με τόν Σταύρο Γκόγκο ή Ντράμπαλο… από τούς δραμεσιούς Δωδώνης.

… ΑΥΤΑ

ΥΓ: όταν λέω η γιαγιά μου εννοώ τη μητέρα τού πατέρα μου

4 «Μου αρέσει»

Γειά σας είμαι δισέγγονος του Βιολιστή Αλέξη Ζούμπα που η καταγωγή του ηταν απο το Γραμμένο Ιωαννίνων. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρίνα και απόκτησαν δύο κόρες την Χριστίνα που ηταν η πρώτη γυναίκα του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά η οποία σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό των Ιωαννίνων μαζί με τα δύο της παιδιά και την Αννα που παντρεύτηκε τον κλαρινίστα Μιχάλη Χαλιάσο η Ράρρα και εκαναν μια κόρη την Αντιγόνη η οποία ηταν η μητέρα μου.

4 «Μου αρέσει»

Χαίρομαι πολύ που μια ανάρτηση στο φόρουμ έγινε αφορμή να εμφανιστούν όλα αυτά τα σημαντικά πρόσωπα και να μας συστηθούν. Καλωσορίζω τον κύριο Αλέξη Γκόγκο και τον κύριο Αναστάση Ζούμπα (διορθώστε με αν λέω λάθος τα ονόματα).

Σχετικά με τον Αλέξη Ζούμπα, θυμίζω την πρόσφατη κυκλοφορία της συλλογής με παλιές του ηχογραφήσεις (διαβάζω μάλιστα ότι ο κ. Γκόγκος είχε και συνεργασία στην ετοιμασία του δίσκου):

Στο «Ηπειρώτικο Μοιρολόι» του Κρ. Κινγκ υπάρχουν βιογραφικά στοιχεία για τον βιολιτζή Χρ. Ζούμπα. Αυτός ήταν συγγενής, απλά συνονόματος, ή μήπως ο ίδιος ο Αλέξης και το «Χρ.» είναι δική μου παραδρομή; (διάβασα και σχολίασα το βιβλίο αλλά δεν το θυμάμαι πια με κάθε λεπτομέρεια)

2 «Μου αρέσει»

Αγαπητε ΠΕΠΕ το τσούμπας ειναι τυπογραφικό λάθος ,το σωστό είναι Ζούμπας,τΟ 81 82 ΕΊΧΑ ΚΆΝΕΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ που τραγούδησε ο Α ,Κυρίτσης,Οσο για το μίλησε μου μ’ιλησέ μου έχεις δίκιο γιατί τό μύνησέμου μύνησέ μου πού έγραφα δέν μου έδενε καλά καί δανείστηκα το μίλησέ μου του Γκάτσου,ΑΥΤΑ

1 «Μου αρέσει»