Νά 'μουνα πετροπέρδικα (Τραγούδια από το Πετρίλο Καρδίτσας)

Μία εξαιρετική έκδοση από πλευράς τουλάχιστον ηχητικού υλικού έπεσε στα χέρια μας τελευταία. Τραγούδια από το Πετρίλο της Καρδίτσας από ζωντανή ηχογράφηση. Ο τίτλος της έκδοσης: “Νά 'μουνα πετροπέρδικα”.

Το Πετρίλο ή Πετρίλια Καρδίτσας είναι ορεινό χωριό των Θεσσαλικών Αγράφων (Ανατολική Αργιθέα). Τα τραγούδια του δίσκου ηχογραφήθηκαν από τον Λ. Κάμπα εν έτει 1979 με ένα μαγνητόφωνο Ούχερ σε ένα καφενείο της παροικίας των Πετριλιωτών στο Σχηματάρι Αττικής. Ο βιολιστής Λ. Καζιακούρας, φημισμένος δεξιοτέχνης των Αγράφων, ηγείται στη μουσική συντροφιά, ενώ επίσης πρωτοστατεί ο επίσης περίφημος για το τραγούδι του Στ. Βλαχογιάννης, ποιμένας στο επάγγελμα. Οι συγχωριανοί τους, άντρες και γυναίκες, αντιφωνούν στο τραγούδι. Κλειστοί αργιθεάτικοι, συρτά, τσάμικα, στα τρία αλλά και ένα καθιστικό κομμάτι, σε ένα δίσκο με αυθεντικότατο χρώμα που δικαιούται τον τίτλο της ιστορικής ηχογράφησης. Το ένθετο του δίσκου περιλαμβάνει τους στίχους των τραγουδιών.

Περιεχόμενα, εξώφυλλα, επιπρόσθετες πληροφορίες, καθώς και ηχητικά δείγματα του δίσκου μπορεί κανείς να βρεί εδώ: http://simonkaras.com/thessalia/252-petrilo.html

Δημήτρη, μιας και τα ψάχνετε αυτά να σε ενημερώσω και για μια σειρά από παλιές κασέτες, “Τραγούδια της Αργιθέας Νο 1 έως τουλάχιστον 3”. Είναι στο ίδιο εξαιρετικό επίπεδο. Στο Νο 1 είναι πάλι ο Βλαχογιάννης, το 2 δεν το έχω, στο 3 νομίζω όχι. Στη μία από τις δύο που έχω έχει και κλαρίνο.

Αντίθετα το σιντί του Βλαχογιάννη “Άγραφα” είναι μάπα. Ο Βλαχογιάννης είναι πάντα Βλαχογιάννης, αλλά αφενός στο συγκεκριμένο δίσκο έχει χαλάσει λίγο το στυλ του (τραγουδάει με υπερβολικό στόλισμα, παραπάνω απ’ όσο έχει νόημα), αφετέρου κάποιος κάφρος παραγωγός έχει προσθέσει σε όλη τη διάρκεια των 12 τραγουδιών ηχητικά εφέ στρούγκας (σκυλάκια, πουλάκια, κουδούνια κλπ.).
:112:

Περικλή, ευχαριστούμε. Αυτές οι κασσέτες έχουν γίνει CD και ήδη κάποιες από αυτές τις έχουμε προμηθευτεί. Δεν το περίμενα πάντως η Θεσσαλία να έχει τόσο μεγάλη παραγωγή σε ηχητικές εκδόσεις. Χαμός γίνεται…