Μυθιστόρημα του Μάρκου

Πριν πολλά χρόνια,το περιοδικό “Μουσική” είχε δημοσιεύσει ένα αφιέρωμα στον Μάρκο.Μέσα σε αυτό το αφιέρωμα υπήρχε δημοσιευμένο κι ένα “μυθιστόρημα” με θέμα τον αδελφό του Αργύρη και με τίτλο-αν θυμάμαι καλά-Ο Αχάριστος.Το ένθετο αυτό το είχα κρατήσει αλλά δυστυχώς κάπου χάθηκε.Είχε πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που ο Μάρκος έγραφε αυτήν την ιστορία.Αν κάποιος το έχει και μπορεί ας κάνει τον κόπο να το δημοσιεύσει ή έστω κάποια αποσπάσματα αν συντρέχουν λόγοι πνευματικών δικαιωμάτων.

Σελίδα 8 και εξής, εδώ:

4 «Μου αρέσει»

Μπράβο για τη δημοσίευση.Ακριβώς αυτό εννοούσα.

Στο ενδιαφέρον αυτό αφιέρωμα (που καταλαμβάνει ολόκληρο το τεύχος - το ως άνω διήγημα είναι ένα μόνο από τα περιεχόμενά του) συμπεριλαμβάνεται λεπτομερής κατάλογος της δισκογραφίας του Μάρκου, που δημοσιεύεται με δηλωμένη την πρόθεση να διορθωθούν τα λάθη που κυκλοφορούσαν σχετικά με τίτλους, χρονολογίες κλπ… Σελ. 11 κ.εξ. του πδφ.

Θα ήθελα να ρωτήσω όποιον έχει ασχοληθεί:

α) Σήμερα, αυτός ο κατάλογος κρίνεται πλήρης και έγκυρος;
β) Αν όχι, υπάρχουν διορθώσεις/προσθήκες ή νέος ακριβέστερος κατάλογος, δημοσιευμένος κάπου;

Ευχαριστώ πολύ.

Όσον αφορά στο β’ ερώτημα, έχουμε στην «ΚΛΙΚΑ» τον κατάλογο με την πλήρη δισκογραφία του Μάρκου, από τον Άρη Νικολαΐδη, εδώ:

Στον κατάλογο του περιοδικού «Μουσική» και στο αφιέρωμα που κάνει στο Μάρκο, εντόπισα λάθη ως προς τις χρονολογίες ηχογράφησης και ως προς ένα τραγούδι με τίτλο «Μπροστά στη θάλασσα» 1938 ή 1939, το οποίο δεν είναι του Μάρκου.

Μάλλον όμως βγάζουμε λαβράκι απ’ αυτό το αφιέρωμα, αν – όπως αναφέρει και χρειάζεται διασταύρωση φυσικά, η πληροφορία –
ο Μάρκος είχε συμμετοχή με δυο τραγούδια, τα «Στης θάλασσας το κύμα» και «Το τραγούδι του φυλακισμένου» , των οποίων παραθέτει και τους στίχους, στην κινηματογραφική ταινία:
«Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη»!!!

Από παλιά, αναζητούσαμε μια ακόμα ταινία, εκτός από τις «Κατηγορούμενος ο έρως» και «Νόμος 4000», με παρουσία του Μάρκου, αλλά χωρίς στοιχεία.

Οπότε, ψάχνουμε να την βρούμε και να την δούμε!

2 «Μου αρέσει»

Για την ταινία αυτή, έχουμε ξανασυζητήσει εδώ:

Διευκρίνιση, είναι του 1949. Όχι του 1960, όπου υπάρχει επίσης ταινία, με τον ίδιο τίτλο.

Την ίδια πληροφορία [ότι δηλαδή εντοπίζεται η συμμετοχή του Μάρκου στη συγκεκριμένη ταινία με τα δυο αυτά τραγούδια] έχει και ο Κουνάδης στο βιβλίο του: “Εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών”.

1 «Μου αρέσει»