Μπουζούκι;;;

Ενας γνωστός μού εστειλε μιά καρτποστάλ Γερμανική,τού 1850 περίπου πού εικονίζεται ενα οργανο πού θυμίζει μπουζούκι!!Ο κύριος λέγεται Γιάννης Κουκουρήγος.Μήπως εχει κανείς καμμιά αλλη πληροφορία;;;

Αυτός ο Γιάννης Κουκουρίγκος; https://lh3.googleusercontent.com/-uHpnw7WJLxE/Tcr5QBfzrMI/AAAAAAAADB0/uCrLs8p0T6kFQx9l0ZOhCCwLX3nFfNsKgCCo/s2048-Ic42/009.JPG

Νίκο τον γνώρισα στο Facebook και εκεί το όνομα του ειναι,Giannis Tassos Koukourigos…Δεν μπορώ να σου πω σιγουρα!!!

Εντάξει, η σελίδα είναι των δύο αδερφών Κουκουρίγκου. Εκτός απ’ την καρτ ποστάλ, Κώστα, δεν σου ήρθαν και άλλες πληροφορίες; το οργανάκι μοιάζει πάντως αρματωμένο για τέσσερις (= 8) χορδές αλλά βέβαια δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιά “φιλοσοφία” ήταν αρματωμένο. Και δεν φαίνεται να έχει τσάκιση στο καπάκι.

Οχι Νίκο.Και ο Κ.Κουκουρή( ι )γος με παρακάλεσε να ρωτήσω,μήπως και βρεθεί κάτι παραπάνω!!!Κάτι αλλες πού μού εδειξε,τής ιδιας περίπου εποχής,φαίνεται καθαρά,και εχει και τίτλο πάνω τους ,οτι είναι λαούτα.Σε μία μάλιστα από αυτές το οργανο είχε πέντε κλειδιά!!!( Κοίτα κάτω )
Αλλά για τήν πρώτη φωτογραφία δέν υπάρχει καμία πληροφορία.Μόνο οτι είναι περίπου του 1850.!!!

E, τώρα, αυτή που παραθέτεις, Κώστα, λαούτο – λαούτο δεν είναι. Ανήκει και αυτή, όπως και η προηγούμενη, σ’ εκείνο που οι Γερμανοί μουσικολόγοι προσδιόρισαν ως “Langhalslauten - Familie”, από το οποίο μάλλον προήλθε και το δικό μας “Μακρυμάνικο λαουτοειδές”. Όμως, τι είδους μουσική παιζόταν με αυτά τα (παράξενα για τους Γερμανούς) όργανα, και αν οι οργανοπαίκτες ήταν (και) επαγγελματίες ή απλά και μόνο κοριτσάκια καλών οικογενειών, σε φάσεις πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν κατ’ αποκλειστικότητα με το σοβαρότερο (και παραγωγικότερο) σπορ της δημιουργίας (ανθρώπινης) οικογένειας, αυτό εγώ τουλάχιστο δεν το ξέρω… Όχι προ – ρεμπέτικα, πάντως, αυτό σίγουρα.

Αν καί δέν είμαι απόλυτα σίγουρος,κλασσική και ρομαντική μουσική επαιζαν.
Πάντως κρίμα πού δέν εβαλαν στο κάρτ ποστάλ κάνα μουστακαλή,αντί γιά τήν κοπελίτσα.Μάλλον θα ψάχναμε περισσότερο,γιατί ο Οθων μπορεί να γούσταρε το μπουζούκι!!!

Αν μου επιτρέπετε,αν και δεν γνωρίζω τίποτε για το θέμα:

Δεν μπορεί έρευνα μουσικών οργάνων,δυστυχώς να βασιστεί σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις,απλά γιατί οι περισσότεροι ζωγράφοι δεν ξέρουν να φτιάχνουν όργανα…

Ακόμα και κάποιες απόπειρες που έχουν γίνει να γίνει μια ανακατασκευή αρχαιοελληνικής λύρας βασίστηκαν στα κοινά στοιχεία πολλών καλλιτεχνικών απεικονίσεων και τέτοιων πηγών.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως τα όργανα του καθεδρικού της Βαλένσια αλλά δεν νομίζω οτι σκοπός ήταν η έρευνα εκεί.

Όσο για το 5χορδο όργανο:πάλι δεν βγαίνουν συμπεράσματα γιατι*

1:ένα όργανο που χρησιμοποιείται σε φωτογραφήσεις κλπ δεν χρειάζεται να είναι σωστά αρματωμένο (πχ κιθάρα βουτσάς,φςςς μποίνγκ)

Και

2:και πάλι πρόκειται εν μέρει για ζωγραφιά.Τα χρώματα των φωτογραφιών τα περνούσαν με το χέρι για πολλά χρόνια οπότε αυτό που βλέπουμε είναι πάλι μια καλλιτεχνική απεικόνιση που δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ως προς την ακρίβεια του.

Και όμως, Αλέξανδρε…

Φυσικά και δεν φτιάχνουν όργανα οι ζωγράφοι, όμως να ζωγραφίζουν ξέρουν. Και όπως πολύ σωστά παρατηρείς, η έλλειψη ενός άξονα από τους έξη στο καράολο, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην πρόκειται για πεντάχορδο όργανο, κάθε άλλο βέβαια. Όμως, έχουμε περισσότερες από μία απεικονίσεις οργάνων στη Γερμανία του 19ου αιώνα όπου εμφανέστατα, κι ας λείπουν αξονάκια, ο ζωγράφος δούλεψε απεικονίζοντας κάτι υπαρκτό, προσπαθώντας να καταγράψει την πραγματικότητα, όχι να δουλέψει με βάση τη φαντασία του. Στοιχεία όπως το πλήθος των απεικονιζομένων τάστων, το μήκος και το φάρδος του μάνικου, η έλλειψη τσάκισης στο καπάκι (αυτό, ειδικά, εμένα με προβλημάτισε αρκετά), το καθ’ όλου μέγεθος των οργάνων σε σχέση με το γυναικείο σώμα, όλα αυτά και ίσως άλλα είναι στοιχεία που, βεβαίως δεν αρκούν αλλά, πρέπει να ληφθούν υπόψη σε ένα ψάξιμο της οργανολογίας των μακρυμάνικων λαουτοειδών στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. Ε, δεν έχουμε δα πήξει και στη σχετική βιβλιογραφία μετά σχημάτων…

Συμφωνώ απόλυτα Νίκο.Καμμιά φορά,μιά φωτογραφία φτάνει γιά να γεννηθούν καινούργιες ερωτήσεις,υποθέσεις ,καινούργιες κατευθύνσεις γιά ψάξιμο και συμπεράσματα.