Μπουζούκι στα 850 - 900 ευρώ

Καλησπέρα, το θέμα είναι χιλιοειπωμένο αλλά ψάχνω καινούριο τρίχορδο σε σχέδιο παλιού προπολεμικού . Έχω βρει αλλά η τιμή είναι στο θεό, τα χρήματα που διαθέτω είναι οριακά μέχρι 850 - 900 ευρώ . Δεν βιάζομαι η αγορά θα γίνει το φθινόπωρο μέχρι τότε κάνω έρευνα αγοράς. Ευχαριστώ, καλές διακοπές για όλους.

με αυτά τα λεφτά βρίσκεις εξαιρετικό μεταχειρισμένο, πχ του καφετζόπουλου ή του ραπακούσιου (και με λίγη υπομονή μαζεύεις και τα υπόλοιπα για καινούριο). επίσης ο τόφφας έχει φτιάξει ένα πιο μικρό σκάφος, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
ο ζαράνης και ο μάτσικας κάνουν κάποια τέτοια στα λεφτά σου, επίσης ο σπουρδαλάκης στα διπλά και τριπλά, αλλά ο ήχος είναι σύγχρονος. δεν αρκούν τα εξωτερικά γνωρίσματα για να βγεί ο ήχος που θέλουμε.

επίσης ο παύλος νιαούρης, μέλος του φόρουμ και ερασιτέχνης οργανοποιός, έχει φτιάξει κάποια μισομπούζουκα που αξίζει να δοκιμάσεις.

υγ: για να μην παρεξηγηθώ, ο ζαράνης έχει τίμια όργανα και σε καλές τιμές. έχω δει πολύ ωραίους τζουράδες και μια εξαιρετική κιθάρα. απλά το μπουζούκι δεν είχε τόσο προπολεμικό ήχο όσο προϊδέαζε η εμφάνισή του.

Νίκο, δεν θέλω μεταχειρισμένο και δεν μπορώ να καταλάβω κάποιους που μόλις αγόρασαν ένα όργανο το πουλάνε. Με τους οργανοποιούς έχω παράπονα και θα γκρινιάξω, τα θέλουν όλα δικά τους και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Θέλεις να αγοράσεις μπουζούκι καινούριο; πλήρωσε προκαταβολή και περίμενε να το φτιάξω!!
Έχω ζήσει στην Ιταλία και την Γερμάνια έχω ταξιδεύσει στις ΗΠΑ πουθενά δεν έκανα αγορά στα τυφλά. Το σωστό θα είναι να έχουν στο εργαστήριο τους μια σειρά από μπουζούκια ετοιμοπαράδοτα.
Τέλος δεν είναι ανάγκη όλα τα όργανα να είναι φτιαγμένα από δυσεύρετα και ακριβά ξύλα. Υπάρχουν και οικονομικά με πολύ καλή απόδοση. Τα προπολεμικά μπουζούκια που ακούμε στους δίσκους και θαυμάζουμε την ήχο τους ήταν φτιαγμένα από κερασιά ,βραζιλιάνικο παλίσανδρο και βέργα από ανθρακόνημα ;

1 «Μου αρέσει»

Αγαπητέ Γιώργο
Σου εύχομαι να βρείς ένα όργανο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σου.
Δυό λόγια μόνο να πώ.
Η τιμή ενός οργάνου δεν επηρεάζεται τόσο από τα ξύλα από τα οποία είναι κατασκευασμένο ούτε από την ύπαρξη ανθρακονήματος ή μή.
Ο βασικός παράγοντας από τον οποίο θα έπρεπε να επηρεάζεται ένα μουσικό όργανο χειροποίητο θα έπρεπε να είναι κυρίως οι ώρες εργασίας του οργανοποιού.
Και βέβαια, επειδή κάθε οργανοποιός χρεώνει διαφορετικά τις ώρες εργασίας του, υπάρχουν αποκλίσεις από λογικές έως παράλογες.
Άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν την τελική τιμή είναι η φήμη του κατασευαστή, η διακόσμηση αυτού και οπωσδήποτε η τελική εμφάνιση, το φινίρισμα και το ηχητικό αποτέλεσμα.
Έτσι λοιπόν ένα όργανο που θα κόστιζε με μια απλή διακόσμηση πχ 1500 ευρώ, μπορεί η τιμή του να βλέπουμε να διπλασιάζεται λόγω διακόσμησης ή ονόματος.
Θα ήθελα να σε παροτρύνω να ψάξεις με κάποιον γνωστό σου που έχει εμπειρία στα όργανα και οπωσδήποτε τότε θα βρείς αυτό που θέλεις.

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ Κώστα, ρωτώντας πας στην πόλη.

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα για τις εργατοωρες, και με τον Γιώργο για ανθρακονήματα κλπ. Το πρόβλημα με έναν οργανοποιο που δουλεύει μόνος του και με μικρή παραγωγή είναι ότι δεν προφταίνει να έχει στοκ οργανων. Εξάλλου αν μείνουν απουλητα δεν θα βγει ο μήνας. Κατά τα άλλα η μαστοριά και ο χρόνος είναι που πληρώνονται, ποιος ξέρει να δουλεύει το ξύλο.