Μπουζούκι με ήχο....λαούτου

Καλησπέρα στην παρεά!

Aναρωτιούμουν τελευταία εαν γίνεται,με πατέντες,να προσεγγίσει το μπουζούκι τον ήχο του λαούτου.Προσωπικά έχω στην κατοχή μου ένα παλιό μπουζουκάκι το οποίο δεν το χρησιμοποιώ και σκεφτόμουν να πειραματιστώ.Πρώτη μου σκέψη ήταν να προσθέσω στη ρε και στη λα χορδή μπουργάνες αλλά με αυτόν τον τρόπο σκέφτηκα πως ότι παίζω στη Ρε χορδή θα είναι όμοια οκτάβα με τη Ντο χορδή.Θέλω να το χρησιμοποιήσω σε κάποιες ηχογραφήσεις καθώς η κιθάρα δε με καλύπτει απολύτα σε παραδοσιακά κομμάτια.Καμία ιδέα ?

Δοκίμασε μαλακές πέννες. Το σκάφος του οργάνου σε ένα βαθμό καθορίζει και το ηχόχρωμα (π.χ. ο μπαγλαμάς/μαντολίνο, μπουζούκι/τζουράς) οπότε δε μπορείς να κάνεις πολλά πράματα, ίσως με δημιουργική χρήση του equalisation να μπορέσεις να ξεγελάσεις λίγο τους ακροατες σου.

Μάλιστα!Θα δοκιμάσω και θα γράψω εντυπώσεις.

Εντομεταξύ δοκίμασα να χρησιμοποιήσω μπουργάνες και στη Ρε και στη Λα και ο ήχος με ικανοποιεί πάρα πολύ αλλά το θέμα είναι οι όμοιες οκτάβες αλλά στα ακόρντα δεν ακούγεται και άσχημα…

Φίλε Γρηγόρη νομίζω πώς ειναι δύσκολο να μπορέσεις να προσεγγίσεις τον ήχο ενός οργάνου σε άλλο όργανο, και ο σημαντικότερος λόγος πιστεύω είναι το μήκος της χορδής, ίσος να έχω λάθος δεν ξέρω, τώρα αν σε ικανοποιεί κάτι στο περίπου τότε είσαι μια χαρά

Όσον αφορά την αλλαγή των χορδών, επειδή ανέφερες το όργανο είναι παλιό, πρόσεχε τις τάσεις που ασκούν οι χορδές στον καβαλάρη… Το όργανο είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για να αντέχει περίπου σε ένα συγκεκριμένο εύρος τάσεων από τις χορδές στο σκάφος. Μεγάλη τάση και μπορεί να “φύγει” τίποτα… Μικρή τάση και αν το αφήσεις λίγο καιρό μπορεί να πάρει κάποια κλίση το όργανο καθώς τα ξύλα “χαλαρώνουν”.

Καλούς πειραματισμούς :wink:

1 «Μου αρέσει»

Για κάτι στο ενδιάμεσο λέω κι εγώ φίλε μου σαφώς!Εαν καταφέρω κάτι μπορεί να ανεβάσω κάποιο αρχείο να μου πείτε πως σας ακούγεται!Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παίδες!

Η αναζητηση σου μαλλον ειναι στο μπουλγαρι…ψαξε να δεις τι χορδες εχει πανω και τι κουρδισμα και εισαι ετοιμος για ταμπαχανιωτικα:)

Ενδιαφέρον!
Έχεις κάποια εμπειρία πάνω σε αυτό?Το έχεις δοκιμάσει?

Αν το αποφασίσεις τελικά: τo μπουλγαρί φοράει (πλέον) χορδές σαζιού με εξαίρεση την πάνω μπουργάνα. Παίρνεις ένα σετ σαζιού (0,20 κατά προτίμηση) και βάζεις τις 2 μεσαίου πάχους (όχι τις 3-4 πολύ λεπτές που έχει αλλά ούτε και τις 2 τυλιχτές) για καντίνι. Στη μέση βάζεις μία από τις πολύ λεπτές και την πιο παχιά από τις 2 τυλιχτές. Το πρόβλημα είναι μετά, γιατί θες: α) ακόμα μία μεσαίου πάχους (που το σετ του σαζιού δεν έχει, άρα πάρε 2 σετ ή βρες από άλλο όργανο, γύρω στο 0,11-0,12 πάχος) και β) μία παχύτερη τυλιχτή, όπου προσωπικά με έχει βολέψει από το σετ του Μάτσικα για στεριανό λαούτο η 0,24 (Ρε), αν δεν απατώμαι. Έτσι οι δύο μπουργάνες σου είναι σε διαφορετική οκτάβα. Βέβαια θα πρέπει μάλλον να αλλάξεις καβαλάρηδες (εύκολο σε οργανοποιό) και αν σε ενδιαφέρει το ηχόχρωμα, να βρεις πένα (του σαζιού δε θα κάνουν κρότο στο καπάκι και είναι αρκετά μαλακές, του λαούτου είναι πολύ σκληρές, το φτερό είναι το καλύτερο αλλά κοστίζει). Σίγουρα δε θα ακούγεται 100% μπουλγαρί - λίγο το σχήμα του σκάφους, η τρύπα, τα τάστα, θα διαφέρει αλλά θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε ηχητικό δείγμα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση αυτή!Έχω ψηθεί ήδη να το δοκιμάσω,με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνω.
Συνεπώς απ’ότι κατάλαβα χρειάζομαι δύο σετ χορδών για σάζι και ένα για λαούτο (για τη 0,24 ΡΕ),σωστά?

Ναι, εκτός κι αν πάρεις ένα σετ σαζιού και αγοράσεις μεμονωμένες του Μάτσικα για τις εξτρά που χρειάζεσαι. Από πλευράς τάσεων θα πρέπει να είσαι επίσης ΟΚ αλλά δεν ορκίζομαι κιόλας, εξαρτάται κι από το κούρδισμα. Καλύτερα να ρωτήσεις οργανοποιό για να μην έχεις εκπλήξεις. Το (μεγαλύτερο από το μπουλγαρί, αν δεν κάνω λάθος) μήκος χορδής του μπουζουκιού λογικά θα σε βγάλει σε Φα-Ντο-Σολ (καντίνι).

Μάλιστα,ωραία!
Σε περίπτωση που θέλω να προσαρμόσω αυτήν την πατέντα σε 4χορδο μπουζούκι,τι μπορώ να κάνω?

Σου περισσεύει μία χορδή οπότε ή θα την κάνεις φουλ μπάσα (με μία τυλιχτή και μία απλή, με κίνδυνο να αυξήσεις πολύ τις τάσεις και να τρέχεις) ή, στη νοοτροπία του λαούτου, θα βάλεις ένα ζευγάρι παρόμοιο με τη δεύτερη και θα την κουρδίσεις ένα τόνο κάτω από τη δεύτερη. Ή μπορείς και να βάλεις μία μονή μπάσα (όπως έχει το πολίτικο λαούτο). Αλλά θα χρειαστεί να πειραματιστείς αρκετά και να είσαι σίγουρος ότι δε θα αυξήσεις πολύ τις τάσεις. Έχει μεγάλη πλάκα η διαδικασία (οι Τούρκοι π.χ. στα σάζια, παρά την τυποποίηση που έχει επέλθει, συνεχίζουν να έχουν πολλές εναλλακτικές στη χορδοθεσία και πραγματικά πολλές φορές έχεις άλλο όργανο) αλλά πάρε και μια γνώμη ειδικού.

Καλώς,ωραιά!Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου και το χρόνο σου!