Μπαγλαμαδοστάσιο

Να βάλω κι εγώ τις κατασκευές μου, μιας και φαίνεται να υπάρχει συνέχεια…
Ανεβάζω τους μπαγλαμάδες, εξ ου και ο τίτλος…

Το πρώτο όργανο έγινε “διερευνητικά” και χρησιμοποίησα κομμάτια που είχα εύκαιρα… φύρες από παλιότερες οικοδομικές κατασκευές (πέργκολες, σοβατεπιά κτλ.). Σκαφτό σκάφος, μανίκι με μόρσο, καράολο και κόντρα (το σοβατεπί).
Κλίμακα 36 εκ., μήκος 52 εκ., σκάφος καστανιά 169βάθος 5,5 εκ. (ρηχό, αυτό το κομμάτι βρέθηκε. Πάντως έχει “σκάσιμο”).

Στο δεύτερο άρχισα να “βλέπω” πιο σοβαρά το εγχείρημα. Ταστιέρα από έβενο, καπάκι κέδρος και κόκκαλο – έβενος για διακόσμηση. Το (μονοκόμματο αυτή τη φορά) σώμα είναι και πάλι από δοκάρι καστανιάς που περίσσεψε από την γνωστή πέργκολα. Κλίμακα 36 εκ., μήκος 52 εκ., σκάφος 136 βάθος 5 εκ.

Αυτά τα ακούτε εδώ http://www.youtube.com/user/Objectae/videos

Θα ακολουθήσει ο επόμενος που έχω ήδη ξεκινήσει, ενώ ταυτόχρονα φτιάχνω και το πρώτο σκάφος για μπουζούκι, και τα δυο από Αφρικάνικη καρυδιά.

Να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο στο www.luthier.gr, και ειδικά αυτούς που είναι μέλη και εδώ, όντας πιο προσανατολισμένοι στα λαϊκά όργανα.
Επίσης τους φίλους οργανοποιούς Μάνο Παρασκευά - και κυρίως τον Γιάννη Αλεξανδρή, που εκτός των γνώσεων που μοιράζεται, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

image image image image image

5 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικής καλαισθησίας οργανάκια. Μπράβο Μάνο. Πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα σε μια κλασική αισθητική και μια πρωτότυπη, ευρηματική, προσωπική.

Από ήχο δεν ξέρω πόσο ενδεικτικό είναι το γιουτιουμπ, οπότε είμαι λίγο επιφυλακτικός στο να έχω άποψη. Πάντως ο δεύτερος δείχνει σαφή πρόοδο σε σχέση με τον πρώτο, οπότε ευχής έργο θα ήταν να δώσεις και συνέχεια ώστε να συνεχιστεί και η πρόοδος!

Να παρατηρήσω τέλος ότι και η ίδια σου η ανάρτηση είναι πολύ ωραία. Αναδίνει μια ευγένεια ρε παιδί μου!


Απορία: αφού έχουν ίδια κλίμακα αλλά διαφορετικό μήκος ηχείου, πάει να πει ότι εκείνος με το μικρότερο ηχείο έχει μακρύτερο χέρι. Άλλωστε το βλέπω και στις φτγρ ότι έτσι είναι. Σ’ αυτόν λοιπόν, πώς και δεν τράβηξες την ταστιέρα ακόμα λίγο να συμπληρώσεις δυο οκτάβες;

Ο Μάνος μου είναι γνωστός απο το luthier.gr οπότε έχω παρακολουθήσει βήμα-βήμα την ‘‘επεισοδιακή’’ κατασκευή του οργάνου που παρουσιάζει εδώ . Εχω να πώ οτι ο Μάνος, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των κατασκευαστών στο συγκεκριμένο φορουμ, φτιάχνει τα όργανα με την ψυχή του και όχι με τα χέρια και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και σ’αυτό εδω που μας δείχνει σήμερα.
Συγχαρητήρια Μάνο ,να είσαι καλά, πάντα τέτοια.

παιδιά ευχαριστώ - αν και (πολύ) καθυστερημένα… για να απαντήσω έστω και τώρα, pepe, στην απορία: δεν έχει μακρύτερο χέρι ο μικρός, αντίθετα είναι και λίγο (ελάχιστα) κοντύτερο… πάντως ο λόγος που δεν συμπληρώθηκε δεύτερη οκτάβα είναι ότι το ηχείο του “μικρού” είναι σκαμμένο λίγο περισσότερο προς την ταστιέρα για να δώσει λίγο όγκο επιπλέον και δεν ήθελα αυτή να πατάει σε καπάκι.

Συνέχεια με το μπαγλαμαδοστάσιο:
Ιδού ο τρίτος, τελειώνει κι ο τέταρτος όπου νάναι. Και οι δύο φτιάχτηκαν σαν όργανα “πειραματισμού” για να λύσω διάφορες απορίες εν οψει της κατασκευής του μπουζουκιού.
Κλίμακα 33, κι ακόμα πιο μικρό ηχείο: 1065 (βάθος). Ίσα που καταφέρνω να παίξω, όχι λόγω κλίμακας αλλά λόγω ηχείου - δεν στηρίζεται το χέρι. Στο video έχει και “συγκριτικό” με τον πρώτο.

3.jpg8.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

//youtu.be/FzvQ6buuzuk

2 «Μου αρέσει»

Άξιος! Μπράβο μερακλή!

Συγχαρητηρια στο μαστορα και στο luthier.gr

Τα ξύλα δεν πολυφαίνονται καλα. Το καπακι μοιαζει να ειναι έλατο, δεν ειμαι και σίγουρος. Θελω να μου πεις παρακαλώ τι ξυλα έβαλες για καπακι και για σκάφος. Και επίσης πόσα το πουλάς!

2 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια για την κατασκευή.
Δεν πίστευα ότι ένας μπαγλαμάς με σχήμα σχεδόν “σπίρτου”, με τόσο δηλ. μικρό σκάφος, θα έβγαζε ήχο και μάλιστα καλό.
Τί σας οδήγησε να τον κάνετε έτσι, σε σχέση με τον πειραματισμό για την κατασκευή μπουζουκιού;

Καταρχάς, ευχαριστώ πολύ.

@ smxz8: το καπάκι είναι όντως έλατο. Το σκάφος είναι pitch pine (πεύκο), που θεωρείται ακατάλληλο για όργανα. Παρʼ όλα αυτά εξυπηρέτησε τον σκοπό του (μου) μια χαρά.

Τα όργανα δεν τα πουλάω. Τα φτιάχνω για προσωπική ευχαρίστηση, κι όσων φίλων τυχαίνει να βρισκόμαστε, βέβαια. Ίσως κάποτε, αλλά νιώθω ότι έχω ακόμα πολύ δρόμο.

@ babis : στον ενικό, παρακαλώ… :slight_smile:

Ευχαριστώ και πάλι. Κι εγώ εντυπωσιάστηκα με τον ήχο – όχι ότι είναι καλός, αλλά ούτε εγώ περίμενα έστω και τόσο, με τέτοιον όγκο ηχείου.

Οι «πειραματισμοί» αφορούν στη γεωμετρία. Αυτό που με ενδιέφερε – και υπάρχει σε όλα τα τέτοιου τύπου όργανα, ανεξαρτήτως μεγέθους - φαίνεται καθαρά στην πρώτη φωτογραφία, η γωνία μάνικου-σκάφους και οι εγκάρσιες καμπύλες του καπακιού (τα «τόξα» των καμαριών). Με αυτά «παίζω», επειδή με τη σειρά τους επηρεάζουν ή λειτουργούν «διαδραστικά» με άλλους σημαντικούς παράγοντες (π.χ. ύψος καβαλλάρη, πάχος καπακιού κτλ.). Για όλα ψάχνω απαντήσεις. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν τελειώνει ποτέ βέβαια, αλλά από κάπου ξεκινάς.

Και φυσικά είναι οικονομικότερο (σε χρήμα, χρόνο και …ελπίδες) να αχρηστέψεις δέκα καπάκια μπαγλαμά – κυρίως τέτοιου μεγέθους - παρά ένα μπουζουκιού.

@ smxz8: το καπάκι είναι όντως έλατο. Το σκάφος είναι pitch pine (πεύκο), που θεωρείται ακατάλληλο για όργανα. Παρʼ όλα αυτά εξυπηρέτησε τον σκοπό του (μου) μια χαρά.

Τα όργανα δεν τα πουλάω. Τα φτιάχνω για προσωπική ευχαρίστηση, κι όσων φίλων τυχαίνει να βρισκόμαστε, βέβαια. Ίσως κάποτε, αλλά νιώθω ότι έχω ακόμα πολύ δρόμο.

Πρώτη φορά είδα κάτι τέτοιο. (τα όργανα σου είναι πολύ όμορφα)!!!Έπρεπε ομως να τα βγάλεις και στο εμποριο. Εμένα θα με έφτιαχνε ένας μπαγλαμάς τέτοιου μεγέθους!
Σου στέλνω ένα όργανο που έχω παραγγείλει και εγώ με πειραματισμούς. Στο βίντεο πάιζω εγώ.
Δεκτή η κριτική σου σαν κατασκευαστής!

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 21:59 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 21:58 —

Οσοι ειστε φανατικοί τρίχορδοι Μην δειτε το βιντεο παρακαλω :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

καλημέρα!
ε! κι εγώ “φανατικός τρίχορδος” είμαι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαξιώνω το τετράχορδο, απλώς δεν μπορώ να πιάσω φαρδύ μανίκι… ακούω όμως …
Τώρα, “κριτική σαν κατασκευαστής” είναι μεγάλη κουβέντα. Και τι κριτική να κάνει κανείς σε βίντεο? απλώς μια ιδέα παίρνεις (και τα δικά μου που ανεβάζω για “μιαν ιδέα” είναι).

Σαν ακροατής όμως, μια χαρά τον ακούω, “γεμάτο” με τα μπάσα του -μπάσα και τα πρίμα-πρίμα. Μπράβο στον μάστορα!
Τι εννοείς “πειραματισμούς” ?

Εγώ είμαι τετράχορδος αλλά και μένα μου αρέσουν οι τρίχορδοι (οι παιχτες). Πειραματισμό εννοώ ότι μπαγλαμάς δεν υπάρχει τετράχορδος και παίρνω εγώ τον μάστορα και του λέω ότι θέλω να φτιάξουμε τετράχορδο μπαγλαμά. Ήταν κάτι που ούτε εγώ ήξερα αμα θα βγει καλό ούτε και ο οργανοποιος το είχε ξανακάνει. ΤΟ ζήτησα τετράχορδο και με κούρδισμα Ρε Λα Φα Ντο όπως είναι ακριβώς του μπουζουκιού (ετσι να είναι και πιο εύκολο στο παίξιμο)

Εάν μου επιτρέπεις φίλτατε smxz8 τον χαβαλέ, “δυστυχώς !!!” δεν ήσουν ο μόνος με τέτοιες ανησυχίες.
Ο “πειραματισμός” σου δεν είναι και τόσο πειραματισμός και άνετε μπορείς να το καταλάβεις ρίχνοντας μια ματιά εδώ ή εδώ ή εδώ .
Προφανώς όπως υπάρχει τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, θα υπάρχει και τρίχορδος και τετράχορδος τζουράς και προφανώς και τρίχορδος και τετράχορδος μπαγλαμάς.

Εννοείται οτι επιτρέπεται! Πολύ ομορφα οργανα (το πρώτο κυρίως) Το ότι υπάρχουν τετραχορδοι μπαγλαμάδες και κυκλοφορούν δεν το ξερα. ΑΜα πας σε καταστημα σε βιτρινα μονο τριχορδους έχει. Μπουζούκια κυκλοφορούν και τα 2 (τρι και τετραχορδον) Το μπουζούκι το συνηθίσαμε και τετράχορδο. Μπαγλαμάδες ομως δεν ετυχε να δω και λογικά δεν θα υπάρχουν πολλοί τετράχορδοι συνολικά.Ενταξει δεν ειπα οτι ειναι ανησυχία μονο δικιά μου. Σίγουρα και καποιος άλλος μπορει να το ειχε σκεφτει. Αλλα σαν πειραματισμός στο να γίνει, ήταν όντως πειραματισμός. Έπρεπε να ενισχυθεί το καπάκι περισσότερο απο τριχορδο, έπρεπε να γίνουν αλλαγές πάνω στο όργανο που να αντέχουν την πίεση της 4ης χορδης. Αν ξέρεις αυτοι οι μπαγλαμαδες τι κούρδισμα έχουν;

πολύ ωραίος! καλή συνέχεια

Ευχαριστώ!
Συνέχεια λοιπόν με τον τελευταίο αυτής της σειράς. Σκαφτός κι ετούτος, με διαστάσεις σκάφους παρόμοιες με τον πρώτο (16*9) αλλά αρκετά πιο βαθύ (8 εκ.). Σκάφος Αφρικάνικη καρυδιά, καπάκι έλατο, ταστιέρα νιαγκόν. Κλίμακα 36 επίσης.

Amper 1.jpgAmper 2.jpgAmper 3.jpgAmper 4.jpg

κι ένα βίντεο μόλις αρμάτωσα (παίζω ό,τι νάναι για να τον ακούσω, συγχωρέστε τον “αχταρμά”)

//youtu.be/S90iGFH9kMg

και μια αναμνηστική γιατί η παρέα διαλύεται, ο τελευταίος έγινε ήδη δώρο σε έναν φίλο, και ο προτελευταίος μάλλον θα έχει την ίδια τύχη και ετοιμάζει τα μπαγκάζια του.

Μπαγλαμαδοστάσιο.jpg

συνέχεια (της συνέχειας) με μπουζούκι και κιθάρα, κάποια στιγμή βέβαια θα ξαναεμφανιστεί κανένας μπαγλαμάς.

εργαστήριο 2014-02-05.jpg

Εγώ όταν τον είδα σκέφτηκα…θερμόμετρο…:slight_smile:

πολύ όμορφη δουλειά

Kοίτα άμα είναι να σε ξαλαφρώσουμε, δεχόμαστε κι εμείς δώρα :slight_smile: