Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

Θα ήθελα να ρωτήσω, αν κάποιος γνωρίζει, μήπως υπάρχει “ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ” στα Τρίκαλα; Κάποια στιγμή είχα ακούσει κάτι σχετικό, όμως όταν προ ημερών είχα βρεθεί εκεί και ρώτησα σχετικα με την ύπαρξη του, με κοίταζαν σαν “εξωγήινο”!!!

Γεια σας.

Στα Τρίκαλα, υπάρχει “κέντρο Λαϊκής Μουσικής” με προσωπικά αντικείμενα των Βίρβου, Τσιτσάνη και Καλδάρα, όχι όμως αποκλειστικά του Τσιτσάνη.
Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μουσείο Τσιτσάνη, επειδή, αν δεν κάνω λάθος, η γυναίκα του ήταν από εκεί, επειδή έζησε εκεί αρκετά χρόνια και λόγω της σχέσης του με τον Μουσχουντή, αστυνομικό διευθυντή της Θεσσαλονίκης και, κατά κάποιο τρόπο προστάτη του ρεμπέτικου.
Διασώζεται μάλιστα και το σπίτι του και το “Ουζερί”, όπου έπαιζε.

Ελένη.

Το “Μουσείο Τσιτσάνη” ήταν μιά πρόταση του Κώστα Χατζηδουλή και της οικογένειας Τσιτσάνη στη Μελίνα, γιά να διατηρηθεί το σπίτι και το ουζερί “Τσιτσάνης” όπου σερβίριζε ο Κίτσος ως το θάνατό του. Η Μελίνα την έκανε αποδεκτή, αλλά οι οικογένεια δεν ήθελε να κυρηχθεί “διατηρητέο” το σπίτι, πριν αποζημιωθούν. Έτσι με τα χρόνια ξεχάστηκε το ζήτημα, τελικά το σπίτι γκρεμίστηκε κι έγινε πολυκατοικία, και μόνο πρόσφατα καταδέχτηκε ο Δήμαρχος να βαφτίσει την “Οδό Βασίλη Τσιτσάνη”.

Μάλλον εννοείς την κεντρική οδό των Τρικάλων Κώστα, την οποία ακόμα εξακολουθούν να την αποκαλούν “Λαρίσης”. Ρωτώντας πάντως σε μια τοπική εφημερίδα της πόλης (δεν θυμάμαι ποιά, τα γραφεία ήταν σε μια οδό κάθετη στην Ασκληπιού), μου δήλωσαν άγνοια, ακόμα και για το “Κέντρο Λαϊκής Μουσικής” που αναφέρει η Ελένη.
Ισως γίνει κάτι στα 100 χρόνια από την γέννηση του Τσιτσάνη ή στα 30 χρόνια από τον θάνατό του!!! (σε καμιά δεκαριά χρόνια δηλαδή)

Είμαι ο Στέλιος Καραγιώργος διευθυντής στο «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» και για την ενημέρωση σας έχω να παραθέσω τα εξής:
Ο δήμος Τρικκαίων πρόσφατα αποφάσισε την ίδρυση του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» με τη μορφή του Ν.Π.Δ.Δ. και αναμένουμε τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, ώστε σύντομα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του μουσείου που θα στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στην παλιά πόλη των Τρικάλων , τη συνοικία Βαρούσι.
Σύντομα όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας tsitsanis.gr η κατασκευή της οποίας έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ψηφιοποίησης του σχετικού υλικού που είναι απαραίτητο για τον εμπλουτισμό της.
Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται μια έκθεση για τον Τσιτσάνη που επιμελείται ο Κώστας Χατζηδουλής τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18 Ιανουαρίου 2009, καθώς επίσης και ένα dvd που θα περιέχει πλούσιο αρχειακό υλικό το οποίο θα είναι μεταφρασμένο και στην Αγγλική γλώσσα.
Επίσης σας ενημερώνω πως ο δήμος εδω και δεκαετίες έχει διαμορφώσει ειδικά μια αίθουσα στο κτίριο του πνευματικού κέντρου όπου φιλοξενούνται προσωπικά αντικείμενα και διάφορα άλλα ιστορικά στοιχεία για τον Τσιτσάνη και τους άλλους τρικαλινούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού όπως είναι ο Καλδάρας , ο Σαμολαδάς , ο Βίρβος και ο Κολοκοτρώνης.
Πιστεύω πως το μουσείο με τις δραστηριότητες του καθώς και όλοι οι φίλοι που αγαπούν τον Τσιτσάνη και το λαϊκό τραγούδι, με τις παρεμβάσεις τους μπορούν να βοηθήσουν να γίνουν πράξη όλα αυτά που οφείλουμε στον Βασίλη Τσιτσάνη.

Από την [b][u]“Ελευθεροτυπία”[/b][/u]

Προσπάθειες να προσεγγίσει το ευρύ κοινό το έργο του Τσιτσάνη καταβάλλει ο δήμος Τρικκαίων Τρικάλων, με τη δημιουργία της ιστοσελίδας:
www.tsitsanis.gr
όπου υπάρχει βιογραφικό σημείωμα, η δισκογραφία και στίχοι των τραγουδιών του μεγάλου μας καλλιτέχνη.
Μας ενημερώνει, επίσης, πως προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης μουσείου προς τιμήν του.

Μουσείο Τσιτσάνη: ένα έργο πνοής για τα Τρίκαλα

Πολλά και σπουδαία θα έχει την ευκαιρία να δει όποιος μπορέσει να επισκεφτεί τα Τρίκαλα και το Μουσείο Τσιτσάνη που θα κάνει εγκαίνια τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού.

Σε ευχαριστώ makisd για το ωραίο θέμα που ανέβασες.

Όποιος έχει τον χρόνο να διαβάσει τι θα περιέχει το Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης, τις δράσεις και τους σκοπούς του, ας διαβάσει την αποκλειστική συνέντευξη που μου παραχώρησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη και η οποία δημοσιεύτηκε στο sealabs στις 22/5/2016.

http://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?f=81&t=5224

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη, δεν τη γνώριζα. Ευχαριστούμε Φώτη!!!