Μικρασιάτες Μουσικοί με φουστανέλες το 1930

Καλημερίζω τους φίλους και τις φίλες του Φόρουμ.

Μόλις χθες έπεσα πάνω σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Άνθρωπος” στις 28 Δεκεμβρίου 1930, με μια φωτογραφία φουστανελοφόρων Μικρασιατών Μουσικών.

Στον λίγο χρόνο που είχα από χθες, όσο και να έψαξα στο διαδίκτυο την συγκεκριμένη φωτογραφία δεν μπόρεσα να την βρω κάπου δημοσιευμένη. Δεν αποκλείεται όμως κάπου, κάποιος, να την έχει δημοσιεύσει. Ίσως σε κάποιο βιβλίο που δεν είναι σε γνώση μου να έχει δημοσιευτεί.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Εθνική Ελληνική Χορωδία ήταν ο τίτλος του μουσικού σχήματος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο οποίο συμμετείχαν τρανταχτά ονόματα μουσικών που ήρθαν μετά την καταστροφή της Σμύρνης στην Ελλάδα.

Βιδάλης, Κοντογιώργης, Σαβαρής, Ποταμιάνος, Μακρής, Βοϊλας, Φιλιππόπουλος, Περιστέρης, Τουμπακάρης, ήταν οι μουσικοί που συμμετείχαν στην Εθνική Ελληνική Χορωδία, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ ετοιμάζονταν για μεγάλη περιοδεία σε διάφορα μέρη της Υφηλίου με έντονο Ελληνικό στοιχείο.

%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%9F%CE%A3%2027-12-1930
ΕΘΝΟΣ 27/12/1930

Στα πλαίσια αυτά, η Χορωδία, που τα μέλη της ήταν περιζήτητοι στις φωνογραφήσεις και είχαν εκατοντάδες ηχογραφήσεις στους δίσκους 78 στροφών, έδινε αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Αθηναϊκό κοινό λίγο πριν αναχωρήσει για την μεγάλη τουρνέ.

Το ιδιαίτερο της Χορωδίας ήταν ότι στις συναυλίες τους έπαιζαν και τραγουδούσαν με τις φουστανέλες, εξού και η φωτογραφία με το ρεπορτάζ ως απόδειξη. Θα λέγαμε ότι στο δημοσίευμα βρίσκουμε ένα μέρος από “Τα Πολιτάκια” δέκα χρόνια περίπου μετά την φωτογραφία που δημοσίευσε ο Αριστομένης Καλυβιώτης στο βιβλίο του “Σμύρνη-Η μουσική ζωή 1900-1922”.

Εδώ μπορείτε να δείτε την φωτογραφία του Αριστομένη Καλυβιώτη όπως την ανέβασε ο bill1961 στο http://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?f=9&t=5008

Συγκρίνοντας τις δύο φωτογραφίες βρίσκουμε τους Βιδάλη-Μακρή-Περιστέρη και Βοϊλα να συμμετέχουν και στα δύο μουσικά σχήματα.

Το ρεπερτόριο της εν λόγω χορωδίας περιείχε Λαϊκά και Δημώδη άσματα, Καντάδες καθώς και Ελληνικού χορούς. Συνοδεύονταν δε από μεγάλη Μανδολινάτα μετά χορωδίας.

Απομένει να βρεθούν δημοσιεύματα από εφημερίδες των περιοχών που επισκέφτηκαν για να δούμε την ανταπόκριση που είχαν από τους Έλληνες της διασποράς.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

1 «Μου αρέσει»

Στα πλαίσια αυτά, η Χορωδία, που τα μέλη της ήταν περιζήτητα

Καντάδες καθώς και Ελληνικούς χορούς.

«Τα Πολιτάκια» είναι, ουσιαστικά, αλλά έχουμε πλέον δεκαετία ΄30… Η Μικρασιατική Καταστροφή έχει κάτσει καλά στη συνείδησή μας, οι ζεϊμπέκικες φορεσιές με τις οποίες φωτογραφιζόταν η ορχήστρα στη Σμύρνη, αναγκαστικά αντικαταστάθηκαν από τις φουστανέλες και «πλαισιώνονται» (που λένε…) από νέους και νεανίδας με εθνικάς ενδυμασίας σε Εθνικάς επιδείξεις…. Να σημειωθεί πάντως ότι ουδαμού των παραπάνω δημοσιευμάτων αναφέρεται η (μικρασιατική) καταγωγή των μουσικών.

Ευχόμαστε, Φώτη, καινούργια λαβράκια από Αίγυπτον, Κύπρον, Κων/λιν και Ευρώπην – Αμερικήν! (σε περιοδεία τους, πάντως στην Ευρώπη 2 περίπου δεκαετίες πριν, είχαν προσκληθεί και με τις ζεϊμπέκικες φορεσιές τραγούδησαν κατά τη στέψη του βασιλέως Εδουάρδου της Αγγλίας οι περισσότεροι από τους τωρινούς φουστανελοφόρους)

1 «Μου αρέσει»

Σωστά το παρατηρείς Νίκο.

Στο μέλλον και όταν βρεθεί λίγος χρόνος θα γίνει μια προσπάθεια, τουλάχιστον προς την Αίγυπτο, για να δούμε την ανταπόκριση που βρήκαν.

Αυτό δεν το γνώριζα καν. Σημαντική πληροφορία!!!