Μια βοηθεια σχετικα με το ρυθμο-ειδος χορου

Χαιρετε
θα ηθελα να με διαφωτισει καποιος σε ποιο ειδος τραγουδιου-χορου-ρυθμού ανηκει το παρακατω παραδοσιακο τραγουδι https://www.youtube.com/watch?v=aW3aZuqNWLo.Εαν υπαρχει και καποιος ιστοτοπος-κειμενο ωστε να κατσω να μελετησω σαν αρχαριος τη ρυθμολογια στα παραδοσιακα και οχι μονο ( γιατι οτι βρηκα παραηταν δυσαναγνωστο για μενα με ολα αυτα τα συμβολα και τις παυλες:112:) θα σας ημουν ευγνωμων.

Ευχαριστω να ειστε καλα

στεριανό συρτό θα το έλεγα (πιο βαρύ από νησιώτικο). επειδή όμως δεν έχω εντρυφήσει πολύ σε αυτή τη μουσική, αν είναι κάτι πιο σγκεκριμένο ας μας βοηθήσει κάποιος.

Για σούστα μου ακούγεται. Για ρυθμούς μπορείς να δεις εδώ

Κι εγώ αυτό θα έλεγα.

Θεωρητικά υπάρχει πάντα η περίπτωση να είναι κάποιος εξειδικευμένος χορός, που οι ντόπιοι απλώς τον ξέρουν χωρίς κάποιο αναγνωριστικό στοιχείο απ’ τον ρυθμό. Αλλά δεν το πολυπιστεύω για το συγκεκριμένο.

Ακόμα κι έτσι όμως, για φραστική συνεννόηση μεταξύ μουσικών (αν δηλαδή θες να πεις σε κάποιον “παίξ’ το έτσι”) ο όρος “στεριανό συρτό” είναι επαρκής.

Τους ρυθμούς γενικά τους αναφέρουμε με ονόματα χορών, παρόλο που υπάρχουν και χοροί με τον ίδιο ρυθμό μεταξύ τους, και -σπανιότερα- και διαφορετικοί ρυθμοί για τον ίδιο χορό.

Υ.Γ. Φωνάρα!

Δεν είναι στο ρυθμό/χορό που λέγεται καγκέλι; Π.χ. εδώ. Ή κάνω χοντρό λάθος;

αυτό ακριβώς εννοούσα, όχι σούστα.

Βεβαιότατα στεριανός συρτός χορός.
Μερικές φορές το παραγγέλνουν και ως…
" Ένα στα τρία "

1 «Μου αρέσει»

Γιάννη, δεν υπάρχει ρυθμός καγκέλι. Το καγκέλι είναι ένας χορός διαδεδομένος στα αρβανιτοχώρια της Ρούμελης, που ξεκινάει ως εφτάρι στον ρυθμό και γυρίζει σε τεσσάρι. Το τέμπο είναι στην αρχή αργό και ο χορός κυκλικός, στην εξέλιξη το τέμπο γρηγορεύει και κάποια στιγμή γυρίζει ο ρυθμός σε τεσσάρι. Εκεί διαλύεται ο κύκλος και δημιουργούνται ζευγάρια, με ελεύθερο χορό.

1 «Μου αρέσει»

καγκέλι:

http://www.dance-pandect.gr/pds_cosmos/pop/pop_lhmma_gr.php?oid=E-83275&ActionP=Play&mode=Med&Obj=T&eid=E-83275&aa=1

1 «Μου αρέσει»