Μεσ' στο βαθύ σκοτάδι - Ρόζα Εσκενάζυ, Δημήτρης Σέμσης

Καλησπέρα,

Ψάχνω να βρω τους στίχους και γενικά πληροφορίες για το εξής τραγούδι:

Το λέει η Εσκενάζυ και αναφέρεται ο Σέμσης ως συνθέτης και στιχουργός με ημερομηνία ηχογράφησης το 1935.

Έψαξα αλλά δεν βρήκα τίποτε άλλο πουθενά. Ούτε στίχους, ούτε σε δισκογραφίες, ούτε άλλες εκτελέσεις, ούτε τίποτα.

Όποια βοήθεια θα μου είναι πολύ σημαντική.

Ευχαριστώ

Οι στίχοι πρέπει να είναι αυτοί που ακούγονται στην ηχογράφηση. Αν σε προβληματίζουν τα τούρκικα λόγια, απλώς πες ό,τι ακούς. Η Ρόζα ήξερε τι σημαίνουν, αλλά σήμερα για τον μέσο Έλληνα έχουν αξία επιφωνήματος. Και λάθος να τα πεις, σωστά είναι.

Σε ευχαριστώ Pepe,

αν και γενικά είμαι λίγο ψείρας με αυτα… Αν κάποιος ξέρει τούρκικα ας βοηθήσει.
Λοιπές πληροφορίες για το κομμάτι;

Ευχαριστώ

Κατανοώ. Κι εγώ είμαι λίγο ψείρας (σκέψου ότι έχω σπουδάσει Γλωσσολογία, οπότε…) Απλώς υποδεικνύω και μια άλλη οπτική. Δεν το εννοώ με την έννοια ότι ντάξει μωρέ, σάμπως ποιος θα καταλάβει. Ας πάμε για τον ένα στους χίλιους που θα καταλάβει. Ή για τον κανένα, απλώς για τη συνείδησή μας. Να μην πει κανείς ότι κάναμε πασσαλειμματικές. Αλλά από την άλλη, ό,τι σημαίνει έι γκιουλέ ολσούν (στην Σεράχ), καραμπιμπερίμ μπιμπερίμ μπιμπερίμ (στο Καραμπιμπερίμ), άιντε άιντε γκιντελίμ (στην Αλατσατιανή, για την οποία πρόσφατα δημοσίευσα ακριβώς το ίδιο ερώτημα και έλαβα απάντηση από τους τουρκογνώστες του φόρουμ), αυτό σημαίνουν κι ετούτα εδώ τα τούρκικα, δεδομένου ότι απευθύνονται σήμερα πλέον σε ελληνόφωνο κοινό. Επί της ουσίας δεν ξέρω τίποτε για όσα ρωτάς αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι άλλοι εδώ μέσα θα ξέρουν.

Ψιλοϋποψιάζομαι ότι και το κομμάτι αυτό, αλλά ίσως και εκείνο της άλλης πλευράς του δίσκου (Ο ξενητεμένος, ίδιος συνθέτης, πάλι η Ρόζα τραγούδι) πιθανόν να έχει αντληθεί, ως μελωδία, από προϋπάρχον κομμάτι με τουρκικό στίχο. Αυτά ήταν μέσα στο γενικό πρόγραμμα και δεν μας εκπλήσσουν, σήμερα, ούτε και μπορούν να εκληφθούν ως “κλεψίματα”, μια και η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν ακόμα πολύ καινούργια. Φυσικά, πρόκειται για υποψία που δεν μπορεί να αποδειχτεί.

Ας γράψει κάποιος τα λόγια αν είναι εύκολο. Τι λέει στα Τούρκικα.

Οι ετικέτες των δίσκων για τα κομμάτια που συζητάτε.

Επανακυκλοφορία από την Rca-Victor

Και η άλλη πλευρά

Πράγματι, Τούρκος φίλος μου το επιβεβαίωσε:

1 «Μου αρέσει»