Ιστορία της “Μαργιόλας” - ηπειρώτικου μοιρολογιού


Ιστορία της “Μαργιόλας” του εμβληματικού ηπειρώτικου μοιρολογιού.

Ενδιαφέρον, αλλά -τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως- όχι πειστικό:

Πρώτον, θυμίζει τα υποτιθέμενα περιστατικά από τα οποία έχουν ξεκινήσει διάφορες παροιμιώδεις φράσεις (τύπου «ήταν ένας μυλωνάς στο Ναύπλιο το 1763… και από τότε λέμε “ο καλός ο μύλος όλα τ’ αλέθει”»), που όποτε έχω δει να εξετάζονται στα σοβαρά, πάντοτε αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Απλώς είναι πάντοτε γοητευτικό ν’ ακούς υποτιθέμενες συγκεκριμένες ιστορίες που φωτίζουν κάτι που δεν ήξερες γιατί λέγεται, και γι’ αυτό έχουν πέραση.

Δεύτερον, πώς μπορεί μια ιστορία διακοσίων χρόνων να είναι γνωστή με τόσο εξονυχιστικές λεπτομέρειες; Και μάλιστα μια ιστορία με φυγόδικους που τους προστάτευε όλο το χωριό με ομερτά; Και μάλιστα, καταμεσίς της Επανάστασης, που ο κόσμος είχε άλλα πράγματα να θυμάται;*

Πάντως, για την περίπτωση που ισχύει, η παρακάτω λεπτομέρεια έχει ενδιαφέρον:

αφού άφησαν ένα μικρό ποσό στις δυό εκκλησιές, το υπόλοιπο τον έδωσαν σε κάποιον άνθρωπο με το όνομα Ρόβα, αρχηγό καραβανιού, με τη συμφωνία να πάρει μαζί του τον Βασίλη.

Αυτός ο κιρατζής Ρόβας έχει και δικό του τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=08zR1XH0HcA

(Αν βέβαια δεν έχει συμβεί το αντίστροφο: επειδή ήξεραν το τραγούδι με τον Ρόβα, να τον έμπλεξαν και στην αφήγηση της Μαργιόλας…)


*Φυσικά, αν υπάρχει γραπτή πηγή από κάπως κοντινή χρονολογία, δηλαδή σε εποχή που να ζούσαν ακόμη οι ήρωες ή οι γνωστοί τους, τότε όλα αυτά τα παίρνω πίσω. Γι’ αυτό και στην αρχή κράτησα την επιφύλαξη «τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως».

Λοιπόν Περικλή, με αφορμή την δική σου απορία το έψαξα και βρήκα το άρθρο του Παύλου Γκαλντέμη, το οποίο φέρει ως πηγή το άρθρο της Κατιούσας.

  1. http://filipjovanis.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html
    Σε αυτό το λινκ έχει το άρθρο της εφημερίδας.
  2. http://rebetcafe.blogspot.gr/2016/06/86.html
    Εδώ το έχει αναδημοσιευμένο.
    Ο κ. Γκαλντέμης ισχυρίζεται ότι συνάντησε ζώντες συγγενείς* του ζευγαριού που του επιβεβαίωσαν την ιστορία πίσω από το τραγούδι. Επίσης αναφέρει ότι το μοιρολόι το κατέγραψε " ο Γ.X. Χασιώτης, το 1866, τριαντατρία μόλις χρόνια από τον τραγικό θάνατο της Μαργιόλας (Μαρίας - Μαρού- λας)."
    Επειδή ακολουθεί την πορεία της οικογένειας κατα την διάρκεια χρόνων έχω την εντύπωση οτι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας.
    *Εννοώ απογόνους.
1 «Μου αρέσει»