Μαρία Δημητριάδη

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, η οποία σημάδεψε με την παρουσία και τη φωνή της το πολιτικό τραγούδι της δεκαετίας του 70.
Η πρώτη της επαφή με τη δισκογραφία ήταν το 1969 στο soundtrack της ταινίας “Κορίτσια στον Ήλιο” .
Λίγο αργότερα εκδόθηκε ο δίσκος του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Οδυσσέα Ελύτη “Ήλιος ο Πρώτος” .
Με το Γ. Μαρκόπουλο συνεργάστηκε και στο δίσκο “Χρονικό” την επόμενη χρονιά.
Το μεγαλύτερο διάστημα της επταετίας το πέρασε εκτός Ελλάδας, περιοδεύοντας με το Μίκη Θεοδωράκη ανά τον κόσμο.
Συμμετείχε στην πρώτη ηχογράφηση του κύκλου τραγουδιών “Τα Λαϊκά”,
στα “Τραγούδια του Αγώνα”, στα “18 Λιανοτράγουδα”.
Συνέχισε να συνεργάζεται με το Θεοδωράκη σε συναυλίες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90.
Μετά την επταετία, το 1974, συμμετείχε στο δίσκο «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» του Μαμαγκάκη και στο “Αντόνιο Τόρρες Χερέδια” του Γιάννη Γλέζου.
Τα επόμενα χρόνια συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με το Θάνο Μικρούτσικο.
Πρώτα με τα"Πολιτικά Τραγούδια" σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ και του Βολφ Μπίρμαν.
Και στη συνέχεια, στην «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Τραγούδια της Λευτεριάς.
Από τους πιο ακουσμένους δίσκους της εποχής ήταν οι επανεκτελέσεις των τραγουδιών της ένοπλης εξέγερσης της δεκαετίας του 40 (“Τα Αντάρτικα”, 1981) μαζί με την αδερφή της Αφροδίτη Μάνου σε ενορχήστρωση Θάνου Μικρούτσικου.
Οι δίσκοι αυτοί πουλούσαν πάρα πολύ, γίνονταν χρυσοί και πλατινένιοι, που σημαίνει 50.000 και 100.000 πωλήσεις αντίστοιχα και έπαιζαν σε μεγάλα ακροατήρια, σε εργοστάσια, στάδια, συναυλίες αλληλεγγύης, κομματικά φεστιβάλ. Η απήχησή τους ήταν τεράστια και το καλλιτεχνικό τους έργο έφτασε σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτιά.
Η Μαρία Δημητριάδη κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο το 1980, ένα δίσκο με ακυκλοφόρητα τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, ο Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου και Θάνου Μικρούτσικου.
Στη δεκαετία του 80 τραγούδησε στον πρώτο δίσκο του Γιώργου Σταυριανού, την “Έρημη Πόλη” επανεκτέλεσε το τραγούδι “Για την Ελένη” του Χατζιδάκι, τη “Μυθολογία του Σαββάτου” του Μιχάλη Τρανουδάκη σε ποίηση Γιώργου Χρονά και το “Μαγικό Κλειδί” του Στέφανου Κορκολή.
Συμμετείχε στις περιοδείες του Μίκη Θεοδωράκη σε όλο τον κόσμο, περιοδείες που αποτυπώθηκαν και στη δισκογραφία, με επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών και με τον κύκλο τραγουδιών “Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα” που εκδόθηκε το 1991.
Κατά τη δεκαετία του 90, εμφανίστηκε σε ένα δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στο δίσκο του Λουκιανού Κηλαϊδόνη “Αχ Πατρίδα Μου Γλυκειά”, στο “Παράρτημα α’” του Διονύση Σαββόπουλου και στο δίσκο με επανεκτελέσεις τραγουδιών του συνθέτη Σπήλιου Μεντή μαζί με την αδερφή της, Αφροδίτη Μάνου.
Σταδιακά μάλιστα σταμάτησε να εμφανίζεται ζωντανά, παρότι η φωνή της ήταν ακμαία.

Μερικά από τα τραγούδια που ερμήνευσε:
[b] Ύμνος του ΕΛΑΣ.[/b]
[b] Διώξε τη λύπη παληκάρι.[/b]
Μια φορά κι έναν καιρό.
Τ’ αστέρι του βοριά.

Ο Θεός ας την αναπαύσει.

(Είναι ίσως η μόνη περίπτωση που γράφω τη λέξη με κεφαλαίο. Ας διορθώσει, αν θέλει, η ίδια η Μαρία, ξέρει εκείνη πώς).

Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ…

Δεν παμε καλα! Σοβαρα μιλας; Δεν έχω λογια. .

[M.Hadjidakis-N.Gatsos “Mia fora ki ena kero” M.Dimitriadi](M.Hadjidakis-N.Gatsos “Mia fora ki ena kero” M.Dimitriadi)

με σεβασμό και μια καλή ανάμνηση

Και σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 58…
Ασυμβίβαστη. Αγωνίστρια. Τεράστια.

καλό ταξίδι στη Μαρία. νομίζω ότι θα μείνει αθάνατη μέσα από τα τραγούδια της και το μεγάλο έργο στο οποίο έχει συμμετάσχει με την ερμηνεία της. μεγάλωσα με τα τραγούδια αυτά και ελπίζω να μεγαλώσουν και να γαλουχηθούν και οι επόμενες γενιές μέσα από τις ερμηνείες. πράγματι τεράστια απώλεια. θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που πρόλαβα να την ακούσω και ζωντανά.

ΥΓ ετσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη!!

Πολλές φορές έτυχε στις παρέες μου όταν συζητούσαμε για τραγουδίστριες, να αναφέρω αυθόρμητα το όνομα της Μαρίας Δημητριάδη στις κορυφαίες. Η ερμηνεία της διεισδύει άμεσα από την ψυχή της στην ψυχή του δεκτικού ακροατή. Εγώ όταν την ακούω, κάθομαι σαν ένα ήσυχο παιδάκι με τεντωμένα τα αυτιά και ρουφάω αυτό που μου δίνει, γίνομαι πιο ελαφρύς, περνάω από το καθαρτήριο. Σπάνια ερμηνεύτρια, μακάρι να διδαχθούν κι άλλες από το έργο της. Σε όσες ψυχές έχει φωλιάσει εκεί θα μείνει αθάνατη .

Από τους ελάχιστους που κυριάρχησαν στο τραγούδι κατά τη μεταπολίτευση και δεν εξαργύρωσαν αυτή την επιτυχία κάνοντας σκόντο στην ποιότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με την αταλάντευτη στάση της στα πιστεύω της, ήταν οι λόγοι που σιγά-σιγά την έφεραν μακριά από τη δημοσιότητα.
Ο Θ. Μικρούτσικος, στο δίσκο ¨Τροπάρια για φονιάδες", γράφει:
“Μαρία, τι να πω, είσαι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια”.
Ακούστε το “Ρόζα Λούξεμπουργκ” και θα καταλάβετε ότι το εννοούσε.

Στη μνήμη της Μαρίας Δημητριάδη
Στη μνήμη της Μαρίας Δημητριάδη, της σπουδαίας τραγουδίστριας που έδωσε φωνή σε εξαιρετικούς κύκλους τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου («Πολιτικά τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», κ.ά.), αφιερώνεται η συναυλία με έργα του συνθέτη, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα του «Κιγκλίδωμα Ι» σε ποίηση Γ. Ρίτσου, «Μικρές Τρωαδίτισσες» σε ποίηση Ευριπίδη / Κ. Βάρναλη και «Η Γη τσακισμένο καράβι» σε ποίηση Γ. Κοζία με παρεμβολές στίχων του Γουίλιαμ Μπλέικ - σε πρώτη εκτέλεση, καθώς και τα έργα μουσικής δωματίου «Καλημέρα σας κύριε Χατζιδάκι» και «Ballet Music». Ερμηνεύουν οι πιανίστες Νέλλη Σεμιτέκολο και Καλλιόπη Γερμανού και η μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου. Αφηγητής: Γιάννης Μαργαρίτης.