Μαγνήτες, ενισχυτές κλπ

eida oti uparxoun polla 8emata sxetika me tous magnhtes tous enisxutes k.t.l.
Eimai neos sto xwro kai 8a h8ela na mou ejhghsei kapoios ti kanoun ola auta , pws xrhsimopoiountai , pws sundeontai , ti prepei na exei kapoios kai ti allajei apo hxhtikhs pleuras.

Euxaristw gia ton xrono sas.

                                                         Filika, Xrhstos.

Πάνος: Χρήστο καλωσόρισες στο φόρουμ. Για την ευκολία όλων, θα σε παρακαλούσα να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες.

Ο μαγνήτης ειναι μια απλη γενητρια. Μετατρέπει τους παλμους της χορδής σε ασθενες εναλασσόμενο ρεύμα το οποίο στη συνέχεια ενισχύεται απο ένα ενισχυτή.Αποτελείται απο μερικούς μικρούς μαγνήτες γύρω απο τους οποίους είναι τυλιγμένο ένα πηνίο, τα άκρα του οποίου καταλήγουν μέσω βυσμάτων και κατάλληλου καλωδίου στον ενισχυτή. Φυσικά ο ήχος που παράγεται στα ηχεία ελάχιστη σχέση έχει με τον φυσικό ήχο του οργάνου και εξαρτάται κατα κύριο λόγο απο την ποιότητα του μαγνήτη και του ενισχυτικού συστήματος. Ο μαγνήτης χρησιμοποιείται όπου χρειάζεται μεγάλη ένταση, κυρίως διότι μικροφωνίζει πολύ δύσκολα και δευτερευόντως διότι δεν ακούει τους γύρω ήχους της υπόλοιπης ορχήστρας.

Καλώς σας βρήκα.
Ηθελα να πω οτι και εμένα μου αρέσει ο φυσικός ηχος αλλα υπάρχουν φορές που ο ηχος που ακούω από τα “μηχανήματα”, ας μου συνχωρηθει ο όρος γιατι δεν ξερω τι ειναι αυτο που κανει το μπουζούκι να ακούγεται έτσι, μου αρέσει πολύ.
Σκέφτομαι να βάλω μαγνήτη στο μπουζούκι μου.Δεν ξερω αν θα επιρεαστει ο ήχος του ή η αντοχή του.Ποια είναι η γνώμη σας σε αυτό;
Πάντως θα τον βάλω μόνος μου.Δεν εμπιστεύομαι σε κανέναν μαστορα ξανα το μπουζούκι μου.Πόσο μάλλον τους μαγαζάτορες.

Ποιους μαγνήτες προτείνεται εσείς;Ειμαι απο επαρχία και όπου πάω εδω να ρωτήσω ο καθένας μου λεέι καλούς τους μαγνήτες που έχει αυτός.
Τι άλλο πρέπει να πάρω;Εναν ενισχυτή και καλώδιο για να τα συνδέσω,αυτά; και από τιμές; Εχετε κάποιον να μου προτείνεται ή από που να τα πάρω;Οπως είπα είμαι από επάρχία και δεν έχω την πολιτέλεια να ερθω στην Αθηνα για πολλές μερες και να ψάχνω που υπάρχουν μαγαζιά.

Ξερω οτι σας κουρασα αλλά συγνώμη.
Και κάτι τελευταιο εχει πέσει στα χέρια μου,εδω και 2μέρες ένα cd με τίτλο ‘οι μεγάλοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιου, αξέχαστες πενιές’ ειναι το cd3 και πέζει ο Λεμονόπουλος.Το εχω ακούσει 1000000000φορές. Ειναι πολύ καλος

Δες το άρθρο του φίλου Alkeos με τίτλο: Μπουζούκι και Ηλεκτρισμός (αναγκαίο κακό)

Νομίζω ότι (μαζί με δυο-τρία ακόμη άρθρα που έχουν γραφτεί εδώ μέσα γι’ αυτό το θέμα) αποτελεί έναν καλό οδηγό.

ΥΓ1. Το “περί κολοκυθόπιτας” επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Κοίτα γούστα που έχει ο Χρήστος!
Εγώ για το Λεμονόπουλο (που τον θεωρώ καλό παίχτη) έχω την εντύπωση ότι, όσον αφορά τον ηλεκτρικό του ήχο, αποτελεί “παράδειγμα προς αποφυγή”: Ατελείωτο βάθος, ομοίως έκο και …μονές μπουργάνες! Η απόλυτη διαστρέβλωση του μπουζουκικού ηχοχρώματος!!!
Το ίδιο πιστεύω (σε εντελώς διαφορετικό στυλ) και για τον -αγαπημένο και σεβαστό φίλο- Σπόρο, που τον είχα στ’ αυτιά μου με τον ήχο του “Πέφτουν τα φύλλα απ’ τα κλαριά” και όταν πήγα να τον ακούσω για πρώτη φορά, βρέθηκα απέναντι σ’ έναν ενισχυτή που με πυροβολούσε ως μυδράλιο 50 χιλιοστών!
ΥΓ2. Καλό είναι να ενημερώνουμε σωστά το profile μας. Για παράδειγμα, αν ο Χρήστος ανέφερε σ’ αυτό την πόλη όπου μένει, ίσως να υπήρχε συμφορουμιστής “κοντοχωριανός” του που να είχε πρόταση για τη συγκεκριμένη αγορά.

Μαγνητες μπουζουκιου

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ

Ideal - Ο κλασσικος με τους 4 μαγνητες, ο οποιος πρεπει να ηταν ο πρωτος απο τη δεκατια 1960
και μεχρι τη δεκ. '90 μοναδικος της αγορας.

ΤΑΡ - Απο τα αρχικα των κατασκευαστων Τα και Ρ (ρο) (ξεχναω τα επιθετα, εχω γνωρισει τον Τα)

Savvas - Αξιοπιστος μαγνητης εχει γινει μπεστ σελλερ τωρα και χρονια

Arhontis - Κι αυτος αξιοπιστος μαγνητης.

ΞΕΝΟΙ

EMG - Με την ενδειξη μπουζουκι και ενιαιο μαγνητη. Αρχιζει να κανει θραυση στους μπουζουξηδες της νεας γενιας. Με προενισχυση και μπαταρια μεσα στο μπουζουκι. Προσοχη μη μεινετε απο μπαταρια στο λαιβ …

SEYMOUR DUNCAN - Κι αυτος με την ενδειξη μπουζουκι και ενιαιο μαγνητη.

Συμπληρωστε αν υπαρχουν κι αλλοι …

Απο κει και περα τον ηχο τον αναλαμβανει η κονσολα ή μικροφωνικη οπως τη λεμε συνηθως. Ο ενισχυτης εχει σχεδον καταργηθει ή χρησιμοποιοειται σαν μονιτορ. Απομενει στη ρυθμιση της κονσολας πια, να βγαλουμε ενα καλο και ζεστο ηχο, οχι ενοχλητικο, αλλα οπως λεει και ο φιλος Νικολερης καμμια σχεση με τον πραγματικο ηχο του μπουζουκιου !!!

Πρόσφατα δοκίμασα εναν του αρχοντη και εβγαζε απαίσιο ηχο.να μην τα πολυλογώ ανακάλυψα οτι λείπουν οι μισές σπείρες του πηνίου.Πήγα στο μαγαζί του σκεντερίδη με το πολύμετρο και διαπίστωσα οτι ολοι οι μαγνήτες αρχοντή έχουν αντίσταση 3,5 ΚΩ περίπου.Ο δικός μου παλιός Αρχοντή εχει αντίσταση 6,4 ΚΩ. αρα η παλιό αρχοντή η αλλη μάρκα. είναι σημαντικο ο μαγνήτης να μην εχει μπαταρία, και να εχει βίδες. Δυστυχώς σήμερα εχουν παραμεληθεί (επίτηδες;) αυτοί οι μαγνήτες προς χάριν τών πολύ ακριβότερων με μπαταρία. Συνιστώ έναν ιντεαλ απο τον οποίο να αφαιρέσεις τελείως μία βίδα της λα χορδής που κατα κανόνα ακούγεται υπερενισχυμένη.Μετά, σε όποια χορδή ακούγεται σιγανότερα, ξεβίδωσε λίγο την κοντινότερη βίδα ώστε να την πλησιάσει και να την ενισχύσει περισσότερο.

Για τον Λεμονόπουλο ειπα οτι μου αρέσει ο τρόπος που παιζει.Τωρα για τον ηλεκτρικό του ήχο δεν ξέρω αν αποτελεί " “παράδειγμα προς αποφυγή”: Ατελείωτο βάθος, ομοίως έκο και …μονές μπουργάνες! " οπως είπες,δεν ξέρω και δεν μπορώ να κρίνω. Αυτό που ήθελα να πω νωρίτερα είναι οτι υπάρχουν φορές που ακούω “ηλεκτρικό ήχο” και μου αρέσει,δεν τον συγκρίνω με τον κανονικό ήχο του μπουζουκιού βεβαια, αλλά και αυτός τρωγετε.

Και επειδή δεν ξέρω,πρέπει να ρωτήσω και κατι ακόμα,από οτι είδα στο forum θεωρήτε το 6χορδο καλύτερο ή για να το πω πιο καλά θεωρήτε το 8χορδο υποδεέστερο του 6χορδου. δηλ. εμένα που μου αρέσει το 8χορδο πάλι δεν πάω καλά; Βέβαια δεν ειχα ποτε 6χορδο αλλά δεν ξέρω, ίσως είμαι προκατιλημένος,ίσως είστε και εσεις.Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν,απλά θέλω να μάθω.

Σωστος ο Γιωργος, κλασσικη λυση + πατεντα εντελως απλη και απο ηχητικης και ηλεκτρολογικης αποψης σωστη, βγαλμενη απο την εμπειρια πανω στα παλκα.

Εξακολουθω να πιστευω οτι μια καλη ρυθμιση στην κονσολα και τα απαραιτητα φιλτρα οπως κι ενα ανεπαισθητο βαθος ομορφαινουν το “αναγκαστικο” ηλεκτρικο αποτελεσμα.

από οτι είδα στο forum θεωρήτε το 6χορδο καλύτερο ή για να το πω πιο καλά θεωρήτε το 8χορδο υποδεέστερο του 6χορδου. δηλ. εμένα που μου αρέσει το 8χορδο πάλι δεν πάω καλά; Βέβαια δεν ειχα ποτε 6χορδο αλλά δεν ξέρω, ίσως είμαι προκατιλημένος,ίσως είστε και εσεις.Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν,απλά θέλω να μάθω.
Φιλε Χρηστο επειδη φανταζομαι εισαι στο ξεκινημα, ψαχνωντας το ρεμπετικο θα δεις οτι το βασικοτερο και πιο συνδεδεμενο οργανο με το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ (μην ξεχνας ρεμπετικο φορουμ) ηταν το τριχορδο μπουζουκι. Οι ανοιχτη ρε που συντονιζει, το ευκολοτερο παιξιμο στις 3 χορδες οσον αφορα το δεξι χερι ωστε να βγει ο σωστος ο μαγκιωρικος ηχος, τα ακκορντα που δε θυμιζουν κιθαρα και τα ντουζενια ή κουρντισματα που τωρα πια εχουν χαθει το κανουν να λεγεται μπουζουκι και οχι μπουζουκο-κιθαρα. Οσοι γιναν 4χορδοι μετα απο θητεια στο 3χορδο κρατησαν το παιξιμο αυτο (Ζαμπετας, Σπορος κ.α. ενω ο Χιωτης σαν χαμαιλεοντας αλλαζε το παιξιμο σε καθε συγκεκριμενο τραγουδι και μαγκια του !)
Οι σημερινοι 4χορδοι για μενα ειναι … ασε δε λεω …

Και μερικές απλές συνταγές για ρύθμιση του εκουαλαιζερ
Δώσε στα 125 ΗΖ για να ενισχύσεις τη μουργκάνα.Δώσε 250 για να ενισχύσεις τη χορδή λα χαμηλά.Κόψε γυρω στα 3000 για να αφαιρέσεις σκληρότητα, μήν παρακόψεις όμως, θα γίνει σαν να το γέμισες… βαμβάκι. δώσε πρίμα γύρω στα 5000 ή έστω στα 4000. και δώσε και στα 8000, προσεκτικά όμως γιατι αν το παρακάνεις θα ακούγεται σαν να παίζεις με καρφίτσα. Ολες οι ρυθμίσεις να γίνουν αφού έχεις βάλει το επιθυμητό βάθος. Και μιά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:στρίψε κάπως το ηχείο ώστε να ακούς λίγο πλάγια, καί θα αισθάνεσαι το μπουζούκι πιό μαλακό στα χέρια!

Ασχολούμαι με το μπουζούκι εδώ και μία δεκαετία. Έχω εγκαταστήσει έναν μαγνήτη STAK ο οποίος αποδίδει άψογα τόσο στο παίξιμο όσο και στην ακουστική του ποιότητα. Αρκετοί είναι σήμερα οι μπουζουξήδες (Δημήτρης Μαριολάς, Γιάννης Σινάνης, Τάσος Νάνος) που χρησιμοποιούν ενισχυτές Fender (κυρίως Silverface models με την ασημένια πρόσοψη) ή παρόμοιες μάρκες λαμπάτων ενισχυτών κιθάρας. Έχω παίξει παλιότερα πάνω σ’ έναν Twin Reverb Silverface των 135 βάτ και εντυπωσιάστηκα από το πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα.

Ένας απ τους καλύτερους μαγνήτες για μπουζούκι, τον οποίο έχω κι εγώ, είναι ο Prodigy m8, ο οποίος βγάζει πολύ καλό ήχο και αρκετά δυνατό πιστεύω.Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δουλεύει μόνο με μπαταρία, η οποία όμως του δίνει και αυτόν τον ήχο. Είναι αρκετά βέβαια ακριβώς, πάει γύρω στα 115 με 120 ευρώ, αλλά πιστεψτέ με αξίζει

Για τους φανατικούς οπαδούς του “ενισχυμένου” φυσικού ήχου υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η μια από αυτές είναι να τοποθετήσεις κάψες πάνω στο καπάκι. Η άλλη είναι να συνδέσεις το μπουζούκι σ’έναν acoustic floor simulator και να επιλέξεις το κατάλληλο patch. Διαθέτω έναν Zoom 504II acoustic guitar effector και από κει ο ήχος του μπουζουκιού πηγαίνει κατευθείαν στον ενισχυτή. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στον ηλεκτρικό ήχο των '60s και early '70s (ο Άγιος Φεβρουάριος του Δήμου Μούτση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του ζεστού ήχου) και τον φυσικό, με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.

τι γνωμη εχετε για αυτον τον μικρο λαμπατο 5 watt τον τσιμπισα για την ηλεκτρικη μου καθως διαλεξα αυτον και οχι τον τρανσιστορατο λογω οτι θελω να συνδεω και το μπουζουκακι μου
http://www.musik-service.de/ibanez-valbee-vbg-watt-prx395752869en.aspx

Για τους LA γνωρίζει κάτι κανείς? Υποτίθεται ότι είναι καλύτεροι για τρίχορδο (δεν μπορώ να το δικαιολογήσω, απλά μεταφέρω ότι άκουσα)…
Οσο περνάει ο καιρός τον εντοπίζω όλο και περισσότερο (και ο καραντίνης έχει ένα μπουζουκι με LA)

Πάντως αν ψάχνεσαι, για τον καινούριο savvas έχω ακούσει πολύ καλά λόγια φίλε! Δοκίμασέ τον.

αν και νεος προτιμω τον μαγνητη της παλιας σχολης.τον γνωστο ιντεαλ με τις 4 βίδες.εχω εγκατεστημενο ήδη εναν τετοιο στο τριχορδο μου και πραγματικα αποδιδει πολυ καλα.:088:

Καλησπερα σας παιδια!!! Ειμαι νεος στο forum κι ελπιζω να τα λεμε συχνα. Κανω παραθεση σε αυτο το μηνυμα, γιατι εχω ενα θεμα με τον μαγνητη μου. Εχω (οπως καταλαβαινετε) εναν Ideal τον οποιο ομως δεν ακουω στο μαγαζι που δουλευω. Τοσο η ενταση οσο και το gain ειναι σχεδον στο τερμα. Ψαχνοντας σημερα για αγορα νεου μαγνητη (EMG B) βρηκα αυτο εδω το θεμα και μου κινησε την περιεργεια. Παρακατω επισυναπτω μια φωτο με τον μαγνητη και τις θεσεις των χορδων, ωστε αν μπορειτε να με βοηθησετε να κανω αυτη την πατεντα. Σας ευχαριστω εκ των προτερων και ελπιζω σε συντομη απαντηση.

edit: γνωριζω αρκετο καιρο την υπαρξη του forum, αλλα ουσιαστικα με παρακινησε ο φιλος ikarus260 να κανω εγγραφη. Γεια σου Κωστη!!!

Αλλάζοντας το θέμα θα ήθελα να ρωτήσω πόσο μπορεί να κάνει ένας καλός (ούτε επαγγελματικός ούτε όμως και τελείως ερασιτεχνικός) μέσης κατηγορίας μαγνήτης.
Ευχαριστώ

Κοιτα, εγω προσωπικα οταν ακομα επαιζα σε μικρα μαγαζια δεν ειχα αντιμετωπισει προβλημα εντασης. Τον μαγνητη μου δεν τον εχω αλλαξει ακομα, εχω τον Ideal που αναφερω στο πιο πανω μηνυμα μου. Μεχρι πριν εναμιση μηνα επαιζα σε μαγαζι γυρω στα 120 τ.μ., και ακουγα κανονικα. Δεν ειναι ασχημος μαγνητης απλα εκει που ειμαι τωρα θελω καποιον που να βγαζει εντασεις. Πριν καναδυο χρονια που τον αγορασα τον ειχα παρει 40 ευρω. Μετα πας στους savvas, αλλα ειναι καπως ξεροι στις ψηλες νοτες.

Πριν λιγες μέρες ήμουν Αθήνα και επειδή ήμουν κοντά στον ΗΣΑΠ του Πειραιά πέρασα μια βόλτα απο Σκεντερίδη. Ρωτώντας τον για μαγνήτες, μου είπε ότι εκτός των γνωστών υπάρχει και ο δικός του ο οποιος ειναι λέει “ανώτερος όλων”. Κόστος 50 ευρώ. Εχει χρησιμοποιήσει κανείς τον εν λόγω μαγνήτη?
Χωρίς να θέλω να ειμαι κακεντρεχής ο χαρακτηρισμός που ανέφερε θεωρώ ότι είναι λίγο έως πολύ κοροϊδία.
Στο τέλος συμπλήρωσε: “50 ευρώ κάνει τώρα. Σε λίγο καιρό που θα καταλάβουν όλοι τι αξιζει θα ανέβει η τιμή του…”. Κοινώς πάρε τώρα. Δεν είπα τίποτα αν και πιστεύω ότι οταν ακούει κανείς τέτοια δεν πρέπει να σιωπεί.
Εδώ να αναφέρω ότι πριν μερικά χρόνια που έψαχνα μπουζούκι και είχα πάει από κει δεν με άφησε να παιξω κανένα λέγοντας “…δεν εχει νόημα να παιξεις κανένα, ακου που σου λέω, ειμαι τόσα χρόνια στη δουλεια, όταν αποφασισεις ότι θα παρεις έλα εδώ να σου βρουμε το καλυτερο για σενα να το παρεις και να φύγεις(και δεν ηθελα τίποτα φτηνό, τουλαχιστον 1000 ευρώ θα δίεθετα).” Κοινώς δοκιμές δεν γίνονται…
Δεν θέλω να χαρακτηρίσω αλλά το λιγότερο μου φάνηκε γελοίος και τις δυο φορές που μπήκα στο μαγαζί του…