Μάρκος Βαμβακάρης Από το μύθο στην ιστορία 1600 - 2017

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!!!
Μάρκος Βαμβακάρης, Από τον μύθο στην ιστορία 1600 – 2017 (2 τόμοι)
Συγγραφέας: Δημήτρης Βαρθαλίτης

Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο Σελεφαΐς
Στ. Πρωίου 5 – Σύρος
Τηλ: 2281087890
Mail: selefais@otenet.gr

Περιορισμένη έκδοση, δεν κυκλοφορεί στα κεντρικά βιβλιοπωλεία, είναι έργο ζωής (πάνω από τριάντα χρόνια το δούλευε) του συγγραφέα…

Τα σχόλια του Στέλιου για την έκδοση στη σελίδα του…

Αγαπητοί φίλοι μόλις τα παρέλαβα. Είναι 2 υπέροχοι τόμοι 1400 σελίδων αφιερωμένων στο σύνολο τους στον Μάρκο. Ένα πολύ αξιόλογο έργο 30 ετών εργασίας και μελέτης. Σας το συνιστώ. Καλό βράδυ και καλό καλοκαίρι.

Καλοδιάβαστο, φίλε!

Επειδή - όπως είδα - περιέχει και λεξιλόγιο από τα τραγούδια του Μάρκου, μήπως θα μπορούσες να ανεβάσεις 2-3 παραδείγματα, αν φυσικά σου είναι εύκολο;

Το ίδιο επιχείρημα, δηλαδή παρουσίαση της Σύρας, μέσα από τα μάτια του Μάρκου, έχει επιχειρήσει ο επίσης Συριανός, Μάνος Ελευθερίου, στο βιβλίο του “Μαύρα μάτια - ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία” με μεγάλη επιτυχία.

Με τα (από μένα) τονισμένα, δεν θα συμφωνήσω. Φλυαρία μπόλικη, ουσία ελάχιστη…

καθοτι κ διοτι…οι καιροι χαλεποι…ποσο κοστιζει του λογου του,τουτο το εργο εε?Διοτι,εργασια 30 ετων δεν ειναι αστειο πραμα για να μιλουμε κ δικαια…

Ελένη τι εννοείς; Σκαναρισμένα;

35 δύο τόμοι 1500 σελίδες, πάνω από δυό κιλά, σε χαρτί καλής ποιότητας, με ταχυδρομικά δικά του αν υπάρξει κατάθεση μου είπε ο βιβλιοπώλης μου. Ο συγγραφέας δεν νομίζω να έχει και μεγάλη οικονομική ανάγκη, ένα στόχο είχε βάλει και ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση. 500 ή χίλια αντίτυπα έβγαλε και βρίσκονται στη Σύρο. Άκουσα ότι θέλει ίσως το δώσει στις εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ που συνεργάζεται για τους Αθηναίους, αλλά δεν τον έχω δει ακόμα να τον ρωτήσω πότε θα γίνει αυτό.

Τελειώνω τον πρώτο τόμο και θα σχολιάσω όταν το ολοκληρώσω.

Σκαναρισμένα ή με αντιγραφή, ό,τι είναι πιο εύκολο.

Ο τόμος είναι τεράστιος, ίσα ίσα μπήκε στο σκανερ, ότι μπόρεσα έκανα… Σώσε τις φωτογραφίες γιατί είναι ανεβασμένες στο φέησμπουκ και κάποια στιγμή τις ρίχνει.

Καθώς μιλάμε οχι για κάποιον τυχαίο δημιουργό, αλλά για τον Βαμβακάρη, έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Τόσο απο τον ίδιο, όσο κι απο άλλους. Τον μελέτησαν, τον ανέλυσαν, και καθώς τα χρόνια φεύγουν, τα ντοκουμέντα στερεύουν. Κοινώς δεν ξέρω πόσα μένουν να ανακαλύψουμε.
Το ερώτημα μου είναι, βάση όσων ήδη έγραψα, τι καινούργιο έρχεται να προσφέρει αυτό το βιβλίο; Το οτι είναι έργο ζωής, δουλειά 30 χρόνων, δεν μου λέει κάτι. Πρέπει να μπορεί να προσθέσει κάτι στα όσα ήδη ξέρουμε, για να δικαιολογήσει τον όγκο του. Θα προσπαθήσω να το αγοράσω…μέχρι τότα όποιος ξέρει και μπορεί ας απαντήσει.
Καλησπέρα

Δυστυχώς τα μόνα που έχω διαβάσει για τον Μάρκο είναι ο “Αγιος μάγκας” και η αυτοβιογραφία του. Φαντάζομαι ότι πρέπει να βρούμε κάποιον που το έχει διαβάσει, συν ότι άλλο έχει κυκλοφορήσει για τον Μάρκο για να έχουμε την απάντηση που ψάχνεις, πιθανόν κάποιον ερευνητή του Μάρκου, έχει πολλούς τέτοιους εδώ απ’ ότι ξέρω και κάποια στιγμή θα δοθεί η απάντηση νομίζω .

Οι συνεντεύξεις είναι ανέκδοτες οι περισσότερες, αυτό είναι το σημαντικότερο που έχει να δώσει. Το βιβλίο το τελείωσα χθες, λόγω έλλειψης χρόνου θα το σχολιάσω όταν προλάβω.

και εγω εχω διαβασει παλια αυτοβιογραφια του γενικα μια τραγωδια με χασισια,μαυριλα και τα δυσκιολα της εποχης που νομιζω καλυπτει τα περισσοτερα .

Για σου vinyl break,εφόσον διάβασες το βιβλίο και το τελείωσες δώσε μας κάποιες πληροφορίες,κάποιες κατευθυντήριες οδούς έτσι ώστε να δούμε κάποια πράγματα για όσους θέλουν να το αγοράσουν,εγώ σαν μικρό παιδάκι που με λένε Νικολάκη με ενδιαφέρει αρκετά πέρα από τα κείμενα να υπάρχουν στο έργο και κάποιες ανέκδοτες φωτογραφίες παράδειγμα,δώσε μας τα φώτα σου.

Κοίταξε, το βιβλίο είναι πολύ καλό, σύγκριση με το τι έχει γραφτεί για τον Μάρκο δεν μπορώ να κάνω γιατί έχουν γραφτεί τόσα και εγώ αυτά που έχω διαβάσει είναι η αυτοβιογραφία του και ο “Άγιος Μάγκας” του Τσιλιμίδη.

Δύο ογκώδεις τόμοι με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν και φωτογραφικό υλικό. Ξεκινάει με μία μεγάλη εισαγωγή για τη Σύρο και την καθολική εκκλησία από το 1600 που εμφανίζεται το όνομα Βαμβακάρης. Αυτή μπορεί να κουράσει ή κάποιος να πει “και τι σχέση έχει με τον Μάρκο”. Έχει όμως ιστορική σημασία, επίσης φαίνεται το θρησκευτικό μπακγκραουντ του Μάρκου αφού δήλωνε πιστός. Του είχε κοστίσει πολύ ο αφορισμός του λόγω του δεύτερου γάμου. Ένα αρνητικό είναι η στρογγυλοποίηση από τον συγγραφέα όλων των καταστάσεων και οι ίσες αποστάσεις που κρατάει από τους χαρακτήρες που περιγράφει. Άλλος μπορεί να το βρει θετικό. Στο τέλος σου αφήνει μία ρομαντική αίσθηση: τι ωραίες εποχές! Δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Καλές εποχές είναι πάντα επειδή είσαι νέος, τα βλέπεις όλα όμορφα και ας πεινάς. Πρόκειται για ξεκάθαρη ιδεαλιστική αντίληψη του παρελθόντος.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων μετά από 40 χρόνια μπορεί να έχουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα και γι’ αυτό δεν φταίει ο συγγραφέας αλλά η ανθρώπινη μνήμη… Αν βρεθούμε δυό συμμαθητές και συζητάμε τι κάναμε στο σχολείο 40 χρόνια πριν άλλα θυμόμαστε για το ίδιο γεγονός. Επίσης στην μαρτυρία κάποιοι προσπαθούν να ωραιοποιήσουν και τον Μάρκο και την δική τους συμμετοχή στο συμβάν, πα΄λι ανθρώπινη αδυναμία και φυσιολογική που μπορεί να γίνεται ασυνείδητα.

Η απίστευτη δουλειά του έργου είναι οι πίνακες με το λεξιλόγιο, τα μέρη που έπαιξε στις Κυκλάδες και τα έγγραφα από τα δημοτολόγια, αυτά θα μείνουν για οποιαδήποτε έρευνα μελλοντική.

Το οποίο λεξιλόγιο, αν κατάλαβα καλά (από τον κόπο που έκανες να αναρτήσεις από το βιβλίο και για το οποίο σε ευχαριστούμε θερμά)
απλά καταγράφεται ή δίνονται και ερμηνευτικά σχόλια;

Καταγράφεται μαζί με το αντίστοιχο των δημοτικών της Σύρου και αυτών που άκουσε ο Μάρκος, με το συμπέρασμα ότι είναι κατά εβδομηντακάτι κοινό. Επίσης καταγράφονται οι 492 χαρακτηρισμοί που έδωσαν θαυμαστές και εχθροί στον Μάρκο, τα τοπωνύμια στα τραγούδια του, ένα τεράστιο χρονολόγιο. Δεν ξέρω, πρέπει να το διαβάσει ένας ειδικός ή μελετητής του Μάρκου, εκτιμώ ότι η ιστορική του αξία είναι μεγάλη.

Ευχαριστούμε vinyl break θερμά!!!

Εβδομηντακάτι στα 100 εννοώ…

Ένα αρθράκι του lifo για τον Μάρκο…http://www.lifo.gr/articles/book_articles/164797?ref=nl_171019

Προχτές βρέθηκα στην παρουσιάση του βιβλίου του κου Βαρθαλίτη και το αγόρασα.Πραγματικά σπουδαίο και συγκινητικό το εγχείρημα, σίγουρα συμπληρώνει πολλά κενά και διορθώνει καταστάσεις, το συνιστώ και εγώ με την σειρά μου σε όλους όσους ασχολούνται με τον Μάρκο και το γενικά ρεμπέτικο καθώς φέρει εικόνες και αναμνήσεις των παλιών εποχών από ανθρώπους που τις έζησαν.
Γενικά τα βιβλία που περιέχουν συνεντεύξεις ,όπως του Χατζηδουλή, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Διονύση Μανιάτη είναι τα αγαπημένα μου, γιατί παραδίδουν απευθείας και ανεπεξέργαστες τις πληροφορίες.Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση.
Μέχρι στιγμής δεν το χω διαβάσει εξολοκλήρου, όμως σε ένα θέμα θα σταθώ στο οποίο έχουν αναλωθεί αρκετά σχόλια.Ο Μάρκος χώρισε με την γυναίκα του μετά από σκηνικό που έγινε αρχές του 1937 , μέχρι τότε ήταν μαζί κανονικά.Επομένως τα προηγούμενα τραγούδια δεν τα έγραψε για την πρώτη του γυναικά, την Ελένη Μαυρουδή, αλλά πιθανώς μιλούσε την γλώσσα της πιάτσας.Πραγματι τα μετέπειτα τραγούδια , μετά τον χωρισμό του, μεταφέρουν μια μοναδική λαική έμπνευση, μ’εκανες και χώρισα, τα μπλε παράθυρα, νόστιμο τρελλό μικρό μου κλπ.
Το μοναδικό λάθος που βρήκα μέχρι στιγμής αφορά την δισκογραφία όπου ακόμα το Εφουμέρναμ ένα βράδυ θεωρείται ως πρώτο του τραγούδι και το Καραντουζένι ως μετέπειτα(δυστυχώς το αντιγράφει από τον Κουνάδη), και κανά δύο λάθη σε λεζάντες που η μία αφορά μια άγνωστη φώτο με τον Γιώργο Μπάτη στην οποία δεν αναφέρεται.Η τιμή του είναι απόλυτα φυσιολογική εώς και πολύ φτηνή.