ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ - Ρεμπέτικα & Δημοτικά

2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

“Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά”
Θέατρο Λυκαβηττού
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005, 9 το βράδυ

Αφιέρωμα στο Λαϊκό Τραγούδι
100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη

Είσοδος Ελεύθερη

100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη, του δημιουργού που έθεσε τις βάσεις και τις κατευθύνσεις του νεότερου ελληνικού τραγουδιού, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων οργανώνει μία πολυπρόσωπη και πολυεπίπεδη μουσική παράσταση βασισμένη στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι για να τιμήσει σημαντικούς καλλιτέχνες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό τραγούδι.
Συνολικά, θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες: μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί, ηθοποιοί κ.ά.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων θα τιμήσει για την πολύχρονη προσφορά τους στο ελληνικό τραγούδι, τους μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές: Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Τάκη Μπίνη, Άννα Χρυσάφη, Τόλη Χάρμα, Ανθούλα Αλιφραγκή, Ρία Κούρτη, Βούλα Γκίκα, Γιάννη Σταματίου (Σπόρος), Σπύρο Καλφόπουλο κ.ά.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργου Μητσάκη, Απόστολου Καλδάρα και άλλων σπουδαίων δημιουργών. Ανάμεσά τους, η Φραγκοσυριανή, Τα ματόκλαδά σου λάμπουν, Συννεφιασμένη Κυριακή, Πριν το χάραμα, Γυφτοπούλα στο χαμάμ, Ο Καϊξής, Πέντε μάγκες στον Περαία, Τα Δαχτυλίδια, Τα Καβουράκια και πολλά άλλα.
Στο μουσικό μέρος της βραδιάς θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι καλλιτέχνες που πρωτοστάτησαν στην αναβίωση του ρεμπέτικου:
Μαριώ, Μπάμπης Γκολές, Μπάμπης Τσέρτος, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργης Ξηντάρης, Γιάννης Λεμπέσης κ.ά.

-Επίσης, θα συμμετέχουν καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι, όπως η Χαρούλα Λαμπράκη και η Λίτσα Διαμάντη, που τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση συνθέσεις των Βασίλη Τσιτσάνη, Άκη Πάνου κ.ά.
Αργύρης Μπακιρτζής (Χειμερινοί Κολυμβητές) θα ερμηνεύσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο -μεταξύ άλλων- το “Τικ-Τακ” το παλιό Κωνσταντινουπολίτικο τραγούδι που διασκευάστηκε από τον Μάρκο Βαμβακάρη, και το οποίο ο ίδιος πρόσφατα επανέφερε στην επιφάνεια για να γίνει μεγάλη πανελλαδική επιτυχία.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Παράλληλα με τη μουσική παράσταση θα προβάλλεται για πρώτη φορά ανέκδοτο υλικό (αρχείο “ντέφι” από τη ζωή σημαντικών καλλιτεχνών του λαϊκού τραγουδιού (Β. Τσιτσάνης, Κ. Καπλάνης, Χοντρονάκος, Μ. Δασκαλάκης κ.ά.).

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου θα συνδέει τα μέρη της παράστασης με την ανάγνωση αποσπασμάτων από τις αυτοβιογραφίες των καλλιτεχνών (Μάρκου, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Ζαμπέτα, Μπίνη κ.λπ.) συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Η Αρετή Κετιμέ θα συνδέει με το σαντούρι τη Σμύρνη με τον Πειραιά.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στο χώρο του Θεάτρου θα λειτουργούν δύο εκθέσεις ζωγραφικής:

  • Η πρώτη περιλαμβάνει έργα της ζωγράφου Άννας Φιλίνη με θέμα τον Μάρκο Βαμβακάρη.
  • Η δεύτερη αποτελείται από 40 έργα του Καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου με θέματα από τα ρεμπέτικα τραγούδια και τη ρεμπέτικη ζωή μέσα από τη ματιά του καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών. Τα έργα του Σπυρόπουλου εκτίθενται για πρώτη φορά.

ΧΟΡΟΣ
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, επίλεκτοι χορευτές θα χορεύουν κλασικά χασάπικα και ζεϊμπέκικα.


“Ας κρατήσουν οι Χοροί !!!”
Θέατρο Λυκαβηττού
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005, 9 το βράδυ

Μεγάλη Συναυλία
Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού
με τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδιστές
απ’ όλη την Ελλάδα

Είσοδος Ελεύθερη

Χάρη στον πλούσιο θησαυρό του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού, αλλά και χάρη στη μεγάλη καλλιτεχνική ακτινοβολία των σπουδαίων δεξιοτεχνών μουσικών, τα τελευταία χρόνια, ένα ιδιαιτέρως μεγάλο κομμάτι της νεολαίας των πόλεων και της υπαίθρου ασχολείται συστηματικά με τη μουσική μας παράδοση. Στα μουσικά σχολεία και σε συλλόγους στην Αθήνα και σ’ όλη την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, αγόρια και κορίτσια, παίζουν παραδοσιακά μουσικά όργανα, φτιάχνουν δημοτικές κομπανίες, τραγουδούν δημοτικά τραγούδια και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων οργανώνει μια μεγάλη μουσική εκδήλωση στο Θέατρο Λυκαβηττού για να παρουσιάσει μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς και τραγουδιστές της ελληνικής παράδοσης και να τους τιμήσει για την ανεκτίμητη προσφορά τους. Καλλιτέχνες πανελλήνιας εμβέλειας απ’ όλα τα γεωγραφικά μέρη της Ελλάδας και απ’ όλα τα είδη της δημοτικής μουσικής.
Οι εξαίρετοι καλλιτέχνες, επικεφαλής των αντίστοιχων μουσικών συγκροτημάτων, θα παρουσιάσουν τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια κάθε περιοχής.
Ο βιολιστής και συνθέτης Γιώργος Κόρος, ο κλαρινίστας Γιάννης Βασιλόπουλος, η τραγουδίστρια Τασία Βέρα και ο Παναγιώτης Λάλεζας θα παίξουν και θα τραγουδήσουν στερεοελλαδίτικα και μωραΐτικα, ο κλαρινίστας Πετρολούκας Χαλκιάς και ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας ηπειρώτικα, ο ερμηνευτής Χρόνης Αηδονίδης θρακιώτικα και μακεδονίτικα, ο σολίστας βιολιστής Νίκος Οικονομίδηςσε νησιώτικα, ο λυράρης και τραγουδιστής Βασίλης Σκουλάς κρητικά κ.ά.

Έκτακτη συμμετοχή: Μαρίζα Κωχ. Η εξαιρετική τραγουδίστρια που μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο, στη Μεταπολίτευση «απενοχοποίησαν» στη συνείδηση των πολλών το Δημοτικό μας Τραγούδι.

Επίσης, συμμετέχουν γνωστά χορευτικά συγκροτήματα, όπως το ποντιακό “Σέρρα” με πρωτοχορευτή τον χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη κ.λπ.

Μια γιορτή του ελληνικού τραγουδιού
με τους μεγάλους δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μουσικής.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΕΙΑ ΣΟΥ!

να και ένα καλό νέο !

ρε παιδια, μηπως ξέρει κανεις αν προκειται να μεταδοθεί η συναυλια απο το ραδιο μπας και ακουσουμέ και μεις εδω στα ξένα;

(Ευτυχώς)!!! Ανακοινώθηκε, απ’ τον Πολ/στικό οργανισμό, πως στον περιφερειακό δρόμο του Λυκαβηττού, θα υπάρχουν και πούλμαν (!!!) για τη μεταφορά μας στο λόφο !!!
Καλό… για κάποιους μη-αθλητικούς τύπους !!

Για υπενθύμιση : Απόψε στο Λυκαβηττό, η μεγάλη γιορτή του λαϊκού τραγουδιού.
Ας συναντηθούμε !!

θα το μεταδώσει κανείς σταθμός? ξερει κανενας?
ο 984 μήπως ?

όχιιιι…τώρα το είδα…φτουυ…

Είδες…γιατί πρέπει να μπαίνουμε πιο συχνά στο φόρουμ??
Άρα: Μη χάσεις σήμερα το Δημοτικό “γλέντι”!!

Η χθεσινοβραδυνή -πολύωρη- γιορτή ήταν εκπληκτική πάντως… (χμμ… μόνο τον Θανάση είδα…)

Καλησπέρα στο Forum.Ημουν κι εγώ χθές στο Λυκαβηττό και να μου επιτρέψετε να πώ την γνώμη μου. Θα αρχήσω απο τα θετικά για να μη με πείτε γκρινιάρη!Χάρηκα ιδιαίτερα που ό κόσμος γέμισε τον Λυκαββητό πράγμα που σημαίνει οτι ο κόσμος αγαπάει το ρεμπέτικο-λαικό τραγούδι.Η έκθεση με τους πίνακες ήταν υπέροχη! Κορυφαία στιγμή κατα την γνώμη μου ήταν η εμφάνιση του Χάρμα ο οποίος παρά τα χρόνια του έδειξε στους νεότερους πως το τραγούδι είναι πανω απ όλα ψυχή!Συγκινιτική ήταν η στιγμή της βράβευσης όλων των καλιτεχνών.
Και τώρα τα αρνητικά:
Κατ αρχήν ο ήχος χθές ήταν απαράδεκτος.Παρόλου που στο πάλκο ήταν αξιόλογοι μουσικοί απο κάτω ακουγόταν ένας αχταρμάς ο οποίος πιο πολύ μου θύμιζε παραλιακό κέντρο παρά εκδήλωση ρεμπέτικου τραγουδιού.Πολλά όργανα χανόταν ενώ τα μπουζούκια είχαν τέτοιες ρυθμίσεις που μόνο το φυσικό ήχο και το ύφος του μπουζουκιού δεν απέδιδαν.Πράγμα το οποίο έγινε αισθητό στο ακροατήριο όταν ανέβηκε ο Γκολές ο οποίος έπαιξε με μικρόφωνο και έδωσε ρέστα και σαν όργανο αλλά και στο ρεπερτόριο που διάλεξε.
Πιστεύω οτι αρκετοί απο τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν χθές πρέπει να σκεφτούν οτι υπάρχει και κόσμος απο κάτω ο οποίος είναι λίγο πολύ ψαγμένος στο ρεμπέτικο και έχει φάει για πολύ καιρό την σούπα που οι ίδιοι προσφέρουν.Έχουν καταντήσει γραφικοί αφού σε κάθε εκδήλωση λένε τα ίδια και τα ίδια και πρέπει να κάνεις τάμα να ακούσεις κάτι διαφορετικό.Θα μου πείς οτι με αυτά τα κομμάτια έγιναν γνωστοί και ο΄τι αυτά θέλει να ακούσει ο κόσμος για να ξεφαντώσει!Κι όμως με αυτήν την στάση τους περιορίζουν το ρεμπέτικο τραγούδι σε 50-60 τραγούδια (τα οποία είναι μεν υπέροχα)αλλά έλεος πια!Αν έχουν φοβίες οτι ο κόσμος δεν θα έχει ανταπόκριση σε καποιο άγνωστο κομμάτι ας καταφέρουν με τον τσαμπουκά και τις ικανότητες τους να μεταδόσουν την ενέργεια και το πάθος τους στο κοινό με μία δυνατή επανεκτέλεση.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους καλλιτέχνες αλλά ο μόνος λόγος που τα γράφω αυτά είναι οτι έχω βαρεθεί να βλέπω μια απο τα ίδια στις περισότερες εκδηλώσεις η μαγαζιά που πηγαίνω.

Ο ήχος είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάνε και δυστυχώς το παραμελούνε… Και αμάν πια αυτός ο Λεμπέσης…