ΛΑΖΑΡΟΣ Β. ΨΥΛΛΑΚΗΣ Κατασκευαστής ρεμπέτικης κιθάρας

Έχω μια ρεμπέτικη κιθάρα κατασκευασμένη απο τον οργανοποιό Λάζαρο Ψυλλάκη και ρωτάω αν ξέρει κάποιος να μου δώσει στοιχεία σχετικά με αυτόν τον κατασκευαστή.

Αγαπητέ TaniDani,
Η κιθάρα είναι παλιά; Νομίζω πως είμαστε αρκετοί αυτοί που θα επιθυμούσαμε να δούμε φωτογραφίες από το όργανο, εφόσον θες και μπορείς.
ΥΓ. δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να σου δώσω πληροφορίες για τον κατασκευαστή.

Ο Λάζαρος Ψυλλάκης υπήρξε ο σημαντικότερος ίσως κατασκευαστής και συντηρητής οργάνων της οικογένειας του βιολιού, της προηγούμενης γενιάς.
Το τελευταίο, γιά πολλά χρόνια εργαστήριό του βρίσκονταν στην οδό Κωλέτη , απέναντι περίπου από εκεί που είναι το εργαστήρι του Παναγιώτη Βάρλα σήμερα.

Αν δεν κάνω λάθος ο Δέδες πριν μερικα χρόνια έπαιζε με μια κιθάρα του Ψυλλάκη.Έλεγε μάλιστα οτι είχε αυτή και τη δισκογραγική που ειναι του Παναγή.

DSC01553.jpg DSC01556.jpg DSC01557.jpg DSC01558.jpg

[b]Όστρακα[/b]

Υπάρχει δυνατότητα και για μια φώτο της ταμπέλας? :slight_smile:

Αγαπητε TANI DANI.Με λενε Λαζαρο Γ Ψυλλακη και ειμαι εγγονος του Λαζαρου Β Ψυλλακη.Ο παππους μου ηταν απο τους μεγαλητερους κατασκευαστες μουσικων οργανων που περασαν απο την ελλαδα και οχι μονο.Ακομα και σημερα στους μουσικους κυκλους συζητανε για την προσοπικοτητα αλλα και τις ικανοτητες του σαν κατασκευαστη. Μαζι με τον παππου μου δουλευε και ο πατερας μου Γεωργιος Λ Ψυλλακης ο οποιος προσφατα τελειωσε καποια οργανα ιδιου μοντελου με το δικο σας.αν και ο πατος της κιθαρας σας ειναι απο τρεια κομματια τα ξυλα ειναι παρα πολυ καλα.Το κελεμπεκι ειναι με χρυσαλιδα και αν κρινω απο το φιλντισι που εχει στην τρυπα πρεπει να ειναι κατασκευασμενη μεταξυ του 50 με 60.το οργανο ειναι σε αριστη κατασταση και δεν εχει καθολου ζημιες.Απο οτι βλεπω δεν εχει χορδες,παιζει καποιος? με ενδιαφερει η αποδοση του.

Λάζαρε καλώς ήλθες στην παρέα μας. Καλές συζητήσεις!

Πράγματι ο παππούς σου έχει αφήσει καλό όνομα. Καλό είναι να μας πεις μερικά πράγματα γι αυτόν. Απ’ ότι κατάλαβα και ο πατέρας σου ασχολείται με την οργανοποιία. Έχει κάπου κατάστημα;
Αν θέλεις μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες από τα όργανα που κατασκευάζει τώρα.

ΥΓ
Σου έχω στείλει και προσωπικό μήνυμα και αν θέλεις μου απαντάς.



408.jpg
394.jpg
395.jpg 391.jpg 392.jpg

|[Πέντε εικόνες και τραγούδια για λαϊκά όργανα
|

Στούς συντελεστές του ντοκιμαντέρ αναφέρεται

](http://www.avarchive.gr/)

|
|| Ψυλλάκης Λάζαρος: Οργανοποιός

|

          	 	   	    Τεκμηρίωση του Τεκμηρίου[b]D3075[/b]Τίτλος                               Πέντε εικόνες και τραγούδια για λαϊκά όργανα
                                                     Είδος Ντοκιμαντέρ 
                                                      Περίοδος γεγονότων                            01/01/1973 - 31/12/1973
                                                           Περίληψη                               Το ντοκιμαντέρ με τίτλο Πέντε εικόνες και  τραγούδια για λαϊκά όργανα παρουσιάζει τέσσερις οργανοπαίχτες που  παίζουν ούτι, σαντούρι, λύρα και βιολί αντίστοιχα, και έναν οργανοποιό  εγχόρδων μουσικών οργάνων, ενώ ο αφηγητής διαβάζει αποσπάσματα από  κείμενα της Διδούς Σωτηρίου, του Νίκου Καζαντζάκη, του Βιτσέντζου  Κορνάρου, του Μιλτιάδη Μαλακάση και του Κωστή Παλαμά.Περιγραφή                               Το ντοκιμαντέρ με τίτλο Πέντε εικόνες  και τραγούδια για λαϊκά όργανα ξεκινά με πλάνο φούρναρη που ξεφουρνίζει  ψωμιά. Σε εσωτερικό δωμάτιο του φούρνου, ο πρώτος οργανοπαίχτης παίζει  ούτι και τραγουδάει. Μετά το τραγούδι του, ο αφηγητής διαβάζει  αποσπάσματα από κείμενο της Διδούς Σωτηρίου, ενώ βλέπουμε παράλληλα  αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Στη συνέχεια, δεύτερος οργανοπαίχτης παίζει  σαντούρι και τραγουδάει στο σαλόνι του σπιτιού του. Μετά το τραγούδι του  αφηγείται σύντομα πώς άρχισε να παίζει σαντούρι, ενώ ο αφηγητής  διαβάζει απόσπασμα από κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη, τη στιγμή που  βλέπουμε παράλληλα αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Ακολούθως, τρίτος  οργανοπαίχτης παίζει λύρα σε προαύλιο χώρο. Στη συνέχεια, ο αφηγητής  διαβάζει απόσπασμα από ποίημα του Βιντσέντζου Κορνάρου, ενώ βλέπουμε  πλάνα από φυσικά τοπία της Κρήτης. Έπειτα, ο λυράρης παίζει μουσική και  τραγουδά σε εορταστική εκδήλωση, ενώ άνδρες και γυναίκες με παραδοσιακές  ενδυμασίες χορεύουν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς. Στη συνέχεια,  τέταρτος νεαρός οργανοπαίχτης παίζει βιολί, ενώ βλέπουμε τον πατέρα του,  μπροστά από προθήκη γεμάτη βιολιά να διηγείται τη σχέση του δικού του  πατέρα με το βιολί. Παράλληλα, βλέπουμε εικόνες από αρχειακό φωτογραφικό  υλικό και ακούμε τον αφηγητή να διαβάζει απόσπασμα από ποίημα του  Μιλτιάδη Μαλακάση. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε οργανοποιό στο εργαστήρι  του να φτιάχνει βιολιά και να εξηγεί όλα τα στάδια, αλλά και την  ιστορία κατασκευής ενός βιολιού. Έπειτα, βλέπουμε εικόνες από αρχειακό  φωτογραφικό υλικό που ακολουθούνται από εικόνες φυσικών τοπίων της  Ελλάδας, ενώ ακούμε τον αφηγητή να απαγγέλει απόσπασμα από ποίημα του  Κωστή Παλαμά.

Θεματικές κατηγορίες Διασκέδαση - Ψυχαγωγία | Τέχνη - Πολιτισμός
Λέξεις κλειδιά Χορός | Λαϊκός πολιτισμός | Μουσική | Φωτογραφία | Αρχείο
Τοποθεσίες Ελλάδα Αθήνα | Ρέθυμνο
Γλώσσες Ελληνική
Συντελεστές & Ρόλοι Διζικιρίκης Γιώργος: Σενάριο-Σκηνοθεσία
Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών: Παραγωγή
Σούλης Γιάννης: Οργανοπαίχτης
Σοφρωνίου Νίκος: Οργανοπαίχτης
Μουντάκης Κώστας: Οργανοπαίχτης
Σέμσης Δημήτρης, ο Σαλονικιός: Οργανοπαίχτης
Ψυλλάκης Λάζαρος: Οργανοποιός
Βασταρδής Νίκος: Απαγγελία
Διζικιρίκη Μαρία: Βοηθός
Βενετσανάκος Τάκης: Φωτογραφία, Μοντάζ
Κυπριωτάκης Γιώργος: Ηχοληψία
Τριανταφύλλου Γιώργος: Μιξάζ
TELERAMA: Επεξεργασία
CINEMAGIC: Εργαστήρια

		   			    Χώρα παραγωγής                       Ελλάδα
                         
		 http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3075

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ

Τι ακριβώς είναι αυτή η λύρα; Παλιό κρητικό λυράκι; Νησιώτικο; Προσωπικό μοντέλο;

Αγαπητε κυριε pepe.Η λυρα ειναι αντιγραφο της πολιτικης λυρας του Λαμπρου Λεοντριδη που ητανε προσοπικος φιλος αλλα και πελατης του παππου μου.Οταν επαιζε με αυτο το οργανακι στα χαρεμια στην πολη κλαιγανε οι πασαδες οπως μου ειχε αναφερει σχετικα ο παππους μου

Αγαπητέ Λάζαρε θα μπορούσες να μας πεις -αν γνωρίζεις- αν ο παππούς σου ήταν μαθητής κάποιου γνωστού οργανοποιού (πχ. Μούρτζινος, Αυγέρης κτλ…) ή αν ήταν αυτοδίδακτος? Επίσης τα όργανα που μας παρουσιάζεις είναι του παππού σου ή του πατέρα σου?

Αγαπητε κυριε1980gms.οταν το 1922 ηρθε σαν προσφυγας απο την κωνσταντινουπολη στην Aθηνα ητανε ενας καταξιωμενος τεχνιτης με μεγαλη πελατια που σιγα σιγα πολλοι απο αυτους οταν ηρθαν εδω συνεχισαν να ειναι πελατες του αλλα και καλοι φιλοι.Π.Χ.Τομπουλης με το ουτι,Λεοναριδης με την λυρα λαμπρος, με το κανονακι και αλλοι πολλοι.Ειχε κατασκευασει πριν ερθει εδω αρκετα οργανα κυριως βιολια και απο σχολια παλαιων πελατων που ειχα ακουσει και ο ιδιος οταν ημουνα μικρος και πηγαινα στο μαγαζι και τον [βοηθουσα] ηταν αριστα και και τεχνικα αλλα και σε αποδοση ηχου. Οσο για τις φοτο τα βιολια ειναι του παππου και οι κιθαρες τα μπουζουκια και η λυρα ειναι του Γεωργιου Ψυλλακη.

Ευχαριστώ.

Άρα είναι πολίτικο λυράκι. Μου κάνει εντύπωση όμως, γιατί έχει δύο στοιχεία που δεν ανήκουν στην πολίτικη λύρα: τη γλώσσα, και τον πάνω καβαλάρη που φέρνει τις χορδές στο ίδιο μήκος. Κανονικά στην πολίτικη το μήκος χορδής ξεκινάει κατευθείαν από το κλειδί, και επομένως η μεσαία είναι πιο μακριά. Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές δυσκολίες αυτού του οργάνου.
(Και ένα τρίτο σημείο, λιγότερο σημαντικό: η χορδιέρα, που συνήθως λείπει από τις πολίτικες).
Άρα ο Λάμπρος έπειζε με τροποποιημένη πολίτικη λύρα; Ή μήπως η λύρα του Γεωργίου Ψυλλάκη είναι τροποποιημένη; Μπορούμε, φίλε Λάζαρε, να το μάθουμε από τον ίδιο;

(Με την άδεια να μην ανταποκριθώ στον πληθυντικό σου! :))

Είχα γνωρίσει τον Λάζαρο Ψυλλάκη πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουνα γύρω στα 16…Ο πρώτος οργανοποιός που γνώρισα από κοντά! Του είχα πάει να φτιάξει το βιολί του παππού μου, που βρήκα ξεχασμένο σε μιά αποθήκη.

Θυμάμαι καλά ή κάνω λάθος, πως κάτι μου είχε αναφέρει για σπουδές στη Γερμανία;

Μιας και πολλοί ενδιαφέρονται να μάθουν για τον παππού σου, θα μπορούσες να μας γράψεις ένα βιογραφικό του με λεπτομέρειες ;

Πότε γεννήθηκε, πότε άρχισε να κατασκευάζει, από ποιους έμαθε την τέχνη, που σπούδασε, που είχε εργαστήρια και πότε, ποιους είχε για μαθητές, βραβεία που πείρε, τι ιδιαίτερο είχαν τα όργανά του, φωτογραφίες από την δουλειά του και από την ζωή του, ποιοι έχουν δικά του όργανα, πότε παράδωσε την σκυτάλη στον γιο του …
Εγώ έμαθα ότι είχε εργαστήρι στην Πλατεία Ωδείου 2, αλλά δεν ξέρω την χρονολογία που ήταν εκεί. Τελευταία, έμαθα από τον Βάρλα ότι τον είχε προλάβει στην Κωλέττη το 1980, αλλά δεν ήξερε να μου πει αν ήταν ο Λάζαρος ή ο γιος του.

Όσο πιο πολλές πληροφορίες έχεις, τόσο το καλύτερο, και ίσως να του φτιάξουμε και μια Ιστοσελίδα.

Όσο για την κιθάρα, να κανονίσουμε για μετά 10 Φεβρουαρίου να σου την φέρω να την δεις.

ΚΙΘΑΡΑ ΛΑΖΑΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ

Διπλομάνικη προπολεμική του Λαζαρου Ψυλλάκη,ασύγκριτο όργανο!!!