Λέλα Παπαδοπούλου

Πριν απο περιπου 5-6 χρονια ετυχε να δω στου Ψυρρη τη Λελα Παπαδοπουλου να παιζει ακορντεον και να τραγουδα… Μαζι επαιζαν τοτε ο Μαριος Παπαδεας (σαντουρι) , ο Αινιτης (μπουζουκι) και μερικοι αλλοι… Θα θελα να ξερα τι απεγινε ο μυθος της λαικης μουσικης που ειχε συνεργαστει με ολους σχεδον τουσ μεγαλους…

Εμμφανιζεται καπου?
Εχει αποσυρθει?

ΛΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η κόρη του βιομηχάνου με το ακορντεόν 12/4/2002
- Συγγραφέας: ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ
- ΤΑ ΝΕΑ Η Λέλα Παπαδοπούλου χειροκροτείται τα μεσημέρια στη «Στοά των Αθανάτων» και τα βράδια στον «Νόστο», ένα δικό της συμπαθητικό στέκι στην Πλατεία Αμερικής.

Ακούραστη, έξυπνη, δημιουργική, αλλά και πολύ σεμνή, μακριά από τη δημοσιότητα, στα 65 της χρόνια ξετυλίγει το κουβάρι με τις αναμνήσεις της, μέσα από εκατοντάδες χαρτάκια της με κείμενα και σημειώσεις της.


Πενήντα χρόνια στο πάλκο, με το ακορντεόν αγκαλιά, η Λέλα Παπαδοπούλου παίζει και τραγουδά λαϊκά τραγούδια. Από το 1951 μέχρι σήμερα πρωταγωνίστρια στη μουσική σκηνή

Δεν ξέρει ακόμη αν θα τα εκδώσει σε βιβλίο, γιατί, όπως υποστηρίζει «δεν πάει στον χαρακτήρα μου η προβολή». Εκείνο που την ενδιαφέρει και τη γεμίζει ζωή είναι ότι μπορεί και τραγουδάει: «Δεν με κούρασε ποτέ αυτή η δουλειά, όσο σκληρή και άχαρη κι αν είναι. Όσο βαρύ είναι το ακορντεόν, όταν το ανοίγω και πατώ τα πλήκτρα βγαίνει αυτός ο υπέροχος ήχος και με… μεθάει. Έτσι αρχίζω και το τραγούδι. Για το ακορντεόν, το τραγούδι, την καλή λαϊκή μουσική αναπνέω και ζω».

Είχε πολύ καλές βάσεις από τα μαθητικά της χρόνια. Η Λένα Παπαδοπούλου, κόρη βιομηχάνου, έκανε σπουδές πιάνου στο Ωδείο και κατ’ οίκον με δύο δασκάλες μουσικής. Και ενώ η εξέλιξή της διαγραφόταν λαμπρή, όλα άλλαξαν μέσα σε λίγες ημέρες. Ο πατέρας της Παναγιώτης Παναγόπουλος, ιδιοκτήτης λεωφορείου και δύο ταξί, είχε κι ένα μεγάλο εργοστάσιο κονσερβοποιίας τοματοπολτού στην Καβάλα.

Έπεσε έξω όμως και οι δυσκολίες μεγάλωσαν για την οικογένεια. Η Λέλα άφησε το Ωδείο, τις δασκάλες και το πιάνο και άρχισε να παίζει ακορντεόν.

Σανίδα σωτηρίας μια ταβέρνα που κρατούσε ο πατέρας της (παράλληλα με τις άλλες επιχειρήσεις του) στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω, κοντά στο Λοιμωδών, το «Γλυκοχάραμα». Εκεί γίνονταν καθημερινές συναντήσεις των πρωτοπόρων του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Η Λέλα Παπαδοπούλου θυμάται: «Μόνιμοι επισκέπτες στην ταβέρνα του πατέρα μου ήταν οι Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Χιώτης, Στράτος Παγιουμτζής, Ζαμπέτας, Περπινιάδης, Ορφέας Κρεουζής, Στεφανάκης, Σπιτάμπελος και πολλοί γνωστοί μουσικοί. Ορισμένες φορές έφερναν τα όργανά τους κι έπαιζαν. Όταν ο πατέρας μου έπαθε το μεγάλο οικονομικό στραπάτσο, εγώ παράτησα το πιάνο κι έπιασα το ακορντεόν. Έτσι όπως ήρθαν ανάποδα τα γεγονότα για την οικογένειά μου, αναγκάστηκα να βγω στη δουλειά».

Στα τέλη του 1950 με αρχές του '51 η Λέλα Παπαδοπούλου με το ακορντεόν ανέβηκε στο πάλκο, από το οποίο μέχρι σήμερα δεν ξανακατέβηκε. Στα μεγαλύτερα λαϊκά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας. Σε χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Σε εκατοντάδες πανηγύρια. Στο πλευρό των μεγάλων: Μάρκου, Στράτου, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μοσχονά, Καλδάρα, Τατασσόπουλου, Ζαμπέτα, Λαύκα, Καζαντζίδη, Γαβαλά, Μπιθικώτση. Μπήκε στο στούντιο, όπου συμμετείχε ως ακορντεονίστρια σε ηχογραφήσεις δίσκων, αλλά τραγούδησε και συνθέσεις γνωστών δημιουργών του λαϊκού τραγουδιού.

Τα πρώτα χρόνια της στο πάλκο θυμάται η Λέλα Παπαδοπούλου με συγκίνηση: «Στου Βλάχου, στην Ιερά Οδό στο Αιγάλεω, κάθησα για πρώτη φορά στο πάλκο, ανάμεσα στον Ζαμπέτα, τον Στράτο και τον Βαγγέλη Περπινιάδη, τον Νίκο Μπουρλιάσκο (πιάνο) και τον Λάκη Ματθαίου, μπουζούκι (αργότερα ιδρυτής του Τρίο Μπελκάντο).

Μετά το κέντρο, άρχισαν οι περιοδείες στην επαρχία. Καλαμάτα, Πάτρα και μετά Θράκη. Κάπου στην Κομοτηνή γνώρισα τον πρώτο μου άντρα. Τον τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιώργο Παπαδόπουλο. Τον παντρεύτηκα όταν ήμουν 15 χρόνων. Αποκτήσαμε δύο παιδιά, δουλέψαμε μαζί δέκα χρόνια και μετά χωρίσαμε. Τον βλέπω ακόμη και σήμερα. Είμαστε πάντα καλοί φίλοι. Και πολλές φορές τραγουδάμε σε μαγαζί ή σε κάποιες τουρνέ στην επαρχία».

Στο ξεκίνημά της η Λέλα Παπαδοπούλου ήταν περιζήτηση γιατί οι μεγάλοι δημιουργοί της εποχής τη θεωρούσαν φαινόμενο. Έπαιζε όργανο (ακορντεόν) και τραγουδούσε παράλληλα. Και η επιβλητική παρουσία της ηλέκτριζε τον κόσμο που διασκέδαζε: «Είχα πολύ μεγάλο σουξέ στου “Καλαματιανού” στις Τζιτζιφιές το 1953. Τέσσερις γυναίκες ήμασταν μαζί στη σειρά: Σωτηρία Μπέλλου, Πόλυ Πάνου, Μπέμπα Μπλανς κι εγώ. Για μένα ήταν τα πρώτα χειροκροτήματα, τα πρώτα μπράβο, που θα μου μείνουν αλησμόνητα».

Η μεγάλη επιτυχία για τη Λέλα Παπαδοπούλου ήρθε τη 15ετία 1955 - 1970. Εμφανίστηκε στα πιο γνωστά (και τα πιο ευπρόσωπα για την εποχή εκείνη ) λαϊκά κέντρα: «Περιβόλας» στη Νίκαια με τον Ιορδάνη Τσομίδη, στην «Τριάνα» του Χειλά στη Λεωφόρο Συγγρού, στου «Κολοκοτρώνη» με Καζαντζίδη - Μαρινέλλα, στου «Τζίμη του Χονδρού» με το συγκρότημα του Πάνου Γαβαλά. Τότε μάλιστα ο Καζαντζίδης έδωσε μάχη μια θερινή σεζόν και πήρε τη Λέλα Παπαδοπούλου από το κέντρο «Βεντέτα» στις Τζιτζιφιές όπου εμφανιζόταν με Πάνο Γαβαλά και Ρία Κούρτη.

Μεταξύ των τραγουδιών που γύρισε σε δίσκους η Λέλα Παπαδοπούλου είναι «Έλα κοντά μου γλυκέ μου αφέντη» του Λαύκα και «Αν ήξερα τι έφταιξα» του Ανέστη Αθανασίου.
Ένα σακούλι λίρες κι ένα τσουβάλι λεφτά

Στα πανηγύρια οι καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού συγκέντρωναν μεγάλα ποσά την εποχή εκείνη και «στο τέλος τα μοιραζόμαστε», λέει η Λέλα Παπαδοπούλου. Και δεν ξεχνά ένα πανηγύρι του ʼι-Γιαννιού (29 Αυγούστου) στον Μαραθώνα στο κέντρο «Στελλάκης» του Στέλιου Πλακίτση. «Ήταν τριήμερο - θυμάται η ακορντεονίστρια - και τραγουδούσαμε από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Εκείνη τη χρονιά, το 1954, ήμουν στο συγκρότημα Τατασσόπουλου - Ζαμπέτα - Παπαϊωάννου. Στο τέλος μοιράσαμε ένα σακούλι με χρυσές λίρες που μας έριχναν οι Μαραθωνίτες όταν χόρευαν κι ένα τσουβάλι (της ρίγας - έτσι το έλεγαν) γεμάτο κατοστάρικα, πεντακοσάρικα και χιλιάρικα. Στα Μεσόγεια και γενικά στα Αρβανιτοχώρια ο κόσμος ήταν καλός και γλεντούσε με την ψυχή του».

Η Λέλα Παπαδοπούλου έχει κάνει δύο γάμους και έχει αποκτήσει τρία παιδιά και τρία εγγόνια. Πρώτος σύζυγος ο τραγουδιστής Γιώργος Παπαδόπουλος με τον οποίο έχει μια κόρη, τη Ζαφειρία, κι ένα γιο, τον Παναγιώτη. Δεύτερος γάμος της με τον Βασίλη Δεληγιάννη, κτηματομεσίτη από τα Χάλια (Δροσιά) Χαλκίδας, με τον οποίο έχουν ένα γιο, τον Δημήτρη, που μένει σήμερα μαζί με τη μητέρα του. «Ένιωθα καινούργια τη ζωή κάθε φορά που χώριζα με τους άντρες μου», λέει. «Ήμουν και θα μείνω για πάντα ελεύθερος άνθρωπος, να ορίζω όπως εγώ κρίνω τον εαυτό μου».
Ξενύχτια με τον Στέλιο

«Έχουμε περάσει πολλές νύχτες όμορφες με τον Στέλιο Καζαντζίδη», θυμάται η Λέλα Παπαδοπούλου. «Όταν είχε χωρίσει με τη Μαρινέλλα, το 1966, πήρε κοντά του τον Γιάννη Παλαιολόγο με το μπουζούκι του και κάποιους άλλους φίλους του κι ερχόταν στο σπίτι μου στο Παλαιό Φάληρο. Ξενυχτούσαμε πίνοντας ουίσκι και τραγουδώντας. Μας εύρισκε το πρωί και βλέπαμε την ανατολή του ήλιου εκείνα τα όμορφα χρόνια».
INFO

Το παρον αρθρο ειναι απο την εφημεριδα τα ΝΕΑ 12-4-2002

Η Λελα Παπαδοπουλου , δυστυχως , εφυγε πριν λιγο καιρο απο κοντα μας …:106:
( στις 6 Ιουνιου 2009 στα 76 της χρονια , απο καρκινο ) …

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα σε όλες και όλους και σας ευχαριστώ για την αποδοχή στη μεγάλη, ρεμπέτικη παρέα μας!

Δηλώνω λάτρης του ρεμπέτικου και καλού λαϊκού μας τραγουδιού!…
Για αυτό και προσφέρω ως δώρο μερικές φωτογραφίες που βρήκα στο Ίντερνετ, με την αξέχαστη Λέλα Παπαδοπούλου, όταν εμφανιζόταν στη Στοά των Αθανάτων


2 «Μου αρέσει»

Απρίλιος,2004.
Οι υπόλοιποι μουσικοί είναι- με επιφύλαξη:
Ο Γιάννης Παπαβασιλείου στο μπουζούκι (κέντρο).
Ο Βαγγέλης Καλαιτζόγλου στην κιθάρα.
Τραγουδίστριες: Μαρία Δεικτά και Αντιγόνη Βενέτη.
Δίπλα στη Λέλα, με το τζουρά ο Γιώργος Δάμαλος.

3 «Μου αρέσει»