Κόστος κατασκευής ενός φτηνού μπουζουκιού

Τον τελευταίο καιρό μου έχει κολλήσει το μικρόβιο της οργανοποιίας και στο πλαίσιο (της ερασιτεχνικής) ενασχολησής μου με το άθλημα αυτό, έχω αγοράσει αρκετά από τα αναγκαία, όπως εργαλεία, ξύλα και υλικά (από προμηθευτές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς μέσω Internet).

Επίσης από την επαφή μου με πολλούς οργανοποιούς λόγω των στοιχείων που συλλέγω για την οργανοποιία στην Ελλάδα έχω κάποια ένδειξη για την παραγωγικότητα αρκετών εργαστηρίων κατασκευής που βασίζονται κυρίως στην προσωπική εργασία του μάστορα-ιδιοκτήτη τους. Τα στοιχεία αυτά τα είχα παραθέσει σε παλαιότερη ανάλογη συζήτηση.

Με αφορμή τη συζήτηση για την ποιότητα των μπουζουκιών των 400? που γίνεται σε άλλο topic, προσπάθησα να οργανώσω κάπως αυτά τα στοιχεία σχετικά με το κόστος κατασκευής ενός (φθηνού) μπουζουκιού και είπα να τις μοιραστώ μαζί σας μήπως βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά γιατί το μήνυμα είναι μεγάλο και γι αυτό το λόγο το κύριο μέρος το γράφω στο επόμενο μήνυμα.

Ελπίζω οι αρκετοί ερασιτέχνες και ημι-επαγγελματίες που υπάρχουν στο φόρουμ να βοηθήσουν και αυτοί με τα δικά τους στοιχεία. Και λέω για τους ερασιτέχνες γιατί καταλαβαίνω ότι είναι κάπως άχαρο για ένα επαγγελματία οργανοποιό να προσπαθεί να αποδείξει ότι τα κόστη του δεν είναι αυτά αλλά κάποια άλλα, που ούτως ή άλλως δεν έχουμε κανένα στοιχείο (αλλά θα έλεγα ούτε και επιθυμία) για να ελέγξουμε.

Τα δικά μου λοιπόν στοιχεία, με πάρα πολύ συντηρητική εκτίμηση και για χαμηλής ποιότητας υλικά, έχουν ως εξής:

  1. Σκάφος (έτοιμο) 70?

  2. Καπάκι 7?

  3. Ταστιέρα 6?

  4. Φιλέτα - κορδόνια 5?

  5. Κλειδιά 15?

  6. Ξύλα διάφορα
    (Μπράτσο, κόντρες, καμάρια, καράολο) 15?

  7. Φιγούρα απλή 5?

  8. Ροζέτα τρύπας 5?

  9. Υλικά διάφορα
    (οδηγοί ταστιέρας, κόλλες,γυαλόχαρτα,κτλ) 5?

  10. Τάστα 5?

  11. Καβαλάρης 7?

  12. Κόκκαλα Χ 2 5?

  13. Χορδιέρα 5?

  14. Χορδές 5?

  15. Λούστρα 50? (τουλάχιστον)

    ΣΥΝΟΛΟ 210 ? (τουλάχιστον)

Οι παραπάνω τιμές που είναι ήδη πολύ συντηρητικές, θα μπορούσαν πιθανώς να μειωθούν (οριακά) σε περίπτωση μεγάλων ποσοτήτων υλικών (τιμές χονδρικής).

Τα έξοδα για έναν ερασιτέχνη πιθανώς θα σταματούσαν εδώ, αλλά όταν μιλάμε για επαγγελματίες οργανοποιούς τότε υπάρχουν και αρκετά ακόμα έξοδα. Προσπάθησα να βρώ τα κυριότερα και σημαντικότερα από αυτά.

  1. Πάγια έξοδα (ενοίκιο,ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΦΟΡΙΑ, ΤΕΒΕ κτλ)
  2. Απόσβεση κεφαλαίου για στοκ ξύλων
  3. Απόσβεση κόστους εργαλείων, πάγκων και παγίων εγκαταστάσεων
  4. Χρόνος προετοιμασίας και τυποποίησης κατασκευής (σχεδιασμός μοντέλου, κατασκευή καλουπιού, τάκων, μικροεργαλείων, σφηνών, κτλ)
  5. Συντήρηση εργαλείων ηλεκτρικών και χειρός (π.χ. επισκευές ηλεκτρικών εργαλείων, ακόνισμα ροκανιών, σκαρπέλων, κοπτικών κτλ)
  6. Χρόνος αναζήτησης και προμήθειας υλικών και εργαλείων
  7. Χρόνος επικοινωνίας με πελάτες (που μερικές φορές είναι υπερβολικά μεγάλος)
  8. Χρόνος επικοινωνίας με το κράτος (εφορία, δήμος,ΤΕΒΕ κτλ)
  9. Έξοδα Μάρκετινγκ (διαφημιστικό υλικό, κατασκευή web site, συμμετοχή σε ρεμπέτικα φόρουμ :), δώρα σε επώνυμους καλλιτέχνες, κτλ).

Νομίζω ότι για τους παράγοντες 16-25 αν προσθέσουμε ένα συνολικό κόστος ανά όργανο 50? θα είμαστε πάαααρα πολύ συντηρητικοί. Μάλιστα το κόστος αυτό είναι ανεξάρτητο από την τιμή πώλησης των οργάνων που θα κατασκευαστούν (φτηνά ή ακριβά).

Έτσι καταλήγουμε ότι “το ελάχιστο κόστος κατασκευής του φτηνότερου μπουζουκιού είναι γύρω στα 260?”. Επειδή όμως είναι δύσκολοι καιροί και θέλουμε να συμπιέσουμε όσο γίνεται τα κόστη μας και επειδή οι τιμές είναι απλώς ενδεικτικές και έχουν κάποια περιθώρια λάθους ή βελτίωσης, ας θεωρήσουμε ότι τελικά τα καταφέραμε και φτιάξαμε ένα μπουζούκι με κόστος μόλις 200? (χωρίς το κόστος εργασίας).

Σύμφωνα με στοιχεία από αρκετούς οργανοποιούς, σε ένα μονοπρόσωπο εργαστήριο (με την ευκαιριακή απασχόληση κάποιου βοηθού) με οποιαδήποτε οργάνωση παραγωγής, δεν μπορούν να κατασκευαστούν παραπάνω από 20-25 όργανα το χρόνο (και με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν έτοιμα μέρη, κυρίως το σκάφος και οι φιγούρες). Αν θεωρήσουμε ότι ο μάστορας θα κάνει και αρκετές επισκευές που μαζί με τις διάφορες άλλες δραστηριότητες (διαδικαστικά, πωλήσεις, μάρκετινγ κτλ) θα του τρώνε το περίπου 50% του χρόνου του, αυτό τελικά σημαίνει ότι στην καλλίτερη περίπτωση ένα μπουζούκι χρειάζεται για να κατασκευαστεί 7-10 ημέρες πλήρους και εντατικής εργασίας (από το πρωί μέχρι το βράδυ) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ποιότητα του αποτελέσματος (πιθανότητες λαθών, κτλ κτλ).

Συμπέρασμα: Στην περίπτωση του οργάνου των 400? ο μάστορας θα αμοιφθεί 200? το πολύ για εντατική (χειρωνακτική και πνευματική) εργασία μιας εβδομάδας Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το μεροκάματό του θα είναι 35? την ημέρα για εργασία 10-12 ωρών ανεξάρτητα από το κεφάλαιο που έχει επενδύσει και το χρόνο και την ενέργεια που έχει αφιερώσει για να μάθει την τέχνη και να στήσει το εργαστήρι του (Για την πληρότητα απλώς αναφέρω ότι μια συνηθισμένη καθαρίστρια αμοίβεται 35?-40? για εργασία 5 ωρών).

Αν οι παραπάνω υπολογισμοί είναι στοιχειωδώς κοντά στην πραγματικότητα, αυτός είναι και ο λόγος που κατά την άποψή μου είναι έως και αδύνατον να υπάρχουν μπουζούκια κατασκευασμένα από μονοπρόσωπα εργαστήρια, που να κοστίζουν 400?. Προσοχή, δεν αναφερόμαστε σε μεγάλες βιοτεχνίες, με αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής κτλ.Άσε που και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο.

Στην απίθανη δε περίπτωση που κάποιος οργανοποιός καταφέρνει να συντρίψει όλες αυτές τις αριθμητικές και λογιστικές πράξεις, αυτό είναι πολύ μεγάλος άθλος και πρέπει να του υποκλιθούμε και να του αναγνωρίσουμε τουλάχιστον την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία του.

Και πάλι συγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος.

Με βάση τα παραπάνω που ανέφερε ο Παναγιώτης, είναι φανερό ότι ένα εργαστήρι “μονοπρόσωπο” δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε φτηνά μπουζούκια (και μάλιστα σε μπουζούκια των 400 ευρώ). Φαντάζομαι ότι τέτοιοι οργανοποιοί θα παρέχουν και πολύ ακριβότερα μπουζούκια που το κέρδος τους από αυτά θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Το σημαντικό όμως του προηγούμενου μηνύματος είναι ότι έχουμε μία πρώτη άποψη για το κόστος των υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να φτιαχτεί ένα μπουζούκι. Δεν ξέρω πόσο κοστίζουν τα όστρακα, αλλά φαντάζομαι ότι τα υλικά για ένα μπουζούκι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Τα υπόλοιπα που πληρώνουμε πρέπει να είναι “κέρδη” του οργανοποιού, ο οποίος κοστολογεί το προϊόν του με διάφορες παραμέτρους (από τα κόστη λειτουργίας μέχρι την καλλιτεχνική του υπόσταση και φήμη).

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση άνοιξες Παναγιώτη.

Προσοχή μην κάνουμε το ανάποδο λάθος. Οι υπολογισμοί μου έχουν την λογική του reverse engineering προσπαθώντας να καταλήξουν στην τελική τιμή των 400?.

Όπως αναφέρω, οι παραπάνω τιμές είναι πάρα πολύ συντηρητικές και αναφέρονται σε όργανα με χαμηλής ποιότητας υλικά. Για παράδειγμα ένα σχετικά καλό σετ κλειδιά κοστίζει γύρω στα 35? και όχι 15? που έχω υπολογίσει. Επίσης ένα καλό φρεσκοκομένο καπάκι κοστίζει τουλάχιστον 15?, αλλά αν υπολογίσεις ότι θέλει τουλάχιστον μια πενταετία για να στεγνώσει (που θα το έχεις στο εργαστήριο να κάθεται), τότε το κόστος του ανεβαίνει αρκετά ψηλότερα (για το καπάκι έχω υπολογίσει μόλις 7?). Και βέβαια δεν έχω υπολογίσει το κόστος των οστράκων και γενικότερα μιας πολύπλοκης φιγούρας που μερικές φορές έχει πάνω της τον ουρανό με τα άστρα, μεάνδρους, την Ακρόπολη, την Σαντορίνη και τον Μεγαλέξανδρο (μερικές φορές και τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το καταραμένο φίδι), που σημαίνει επιπλέον μεροκάματα για τον μάστορα.

Από την άλλη πλευρά, ένα καλό όργανο έχει μεν ως απαραίτητη προϋπόθεση τα καλά υλικά του, αλλά αυτό που το κάνει ακριβότερο (θεωρητικά τουλάχιστον) είναι το κόστος εργασίας που είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του φθηνού μπουζουκιού. Οι καλοί οργανοποιοί δεν φτιάχνουν παραπάνω από 10-15 όργανα το χρόνο (Υποτίθεται ότι το κάθε όργανο είναι μοναδικό και δεν χρησιμοποιούνται έτοιμα μέρη). Και έχω την εντύπωση ότι το κόστος των παγίων εξόδων και όλων των άλλων παραγόντων (πέραν των υλικών) είναι νομίζω πολύ μεγαλύτερο από το συνολικά 50? που έχω υπολογίσει. Αλλά για να το αποδείξει κανείς θέλει πάρα πολύ δουλειά, που ξεφεύγει από το πλαίσιο του φόρουμ.

Θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνηση ο Παναγιώτης Στάμκος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΟ εργαστήριο άλλα αποτελείται από 5 άτομα συμπεριλαμβανομένου και της γυναίκας του η οποία είναι μια πολύ πετυχημένη γραφίστρια και γενικότερα καλλιτέχνης. Αν δείτε στο website του ή από κοντά τι έργα τέχνης φτιάχνει αυτή η γυναίκα θα καταλάβετε. Έχετε δει σε πολλούς οργανοποιούς κόκκινα , λευκά, μαύρα μπουζούκια?
Οι χρωματισμοί αυτοί δεν είναι τυχαίοι διότι το πελατολόγιο του Παναγιώτη Στάμκου είναι επαγγελματίες μπουζουξήδες οι οποίοι όταν ανεβαίνουν στην πίστα θέλουν και αυτοί με την σειρά τους να κλέψουν λίγο από την λάμψη της τραγουδίστριας. Όσο για τα κοράλλια μπορεί να κοστίσουν πολύ περισσότερο.

Επειδή η συζήτηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και απασχολεί δυο τρία topics του forum παράλληλα, θα παραθέσω κι’ εγώ κάποιους υπολογισμούς. Πιο πολύ γιατί έχω δυό ανήψια που παίζουν μπουζούκι και το φτηνό και καλό όργανο είναι το όνειρό μου :)αλλά και επειδή είμαι έτοιμος να παραγγείλω διαδικτυακά ένα γιουκαλέλι αξίας 15 ευρώ!!! (25 με τη θήκη και τα ταχυδρομικά!) απλά και μόνον από περιέργεια πώς το καταφέρνουν!

Ο Παναγιώτης λοιπόν έκανε υπολογισμό ανά μπουζούκι - με τραβηγμένα τα έξοδα προς τα κάτω - στο ύψος των 210 ευρώ.

Ο Tripas πάλι μας πληροφόρησε ότι ο φίλτατος κατασκευαστής κ. Στάμκος απασχολεί 5 άτομα (με τον εαυτό του)

Άρα για να καλυφθούν και μόνο τα ετήσια έξοδα (χωρίς επιχειρηματικό ή άλλο κέρδος) έχουμε αν κατασκευάσουμε “Μ” μπουζούκια για την εξίσωση έξοδα = έσοδα (εφ’ όσον τα πουλάμε όλα):

300 μεροκάματα ανά άτομο χ 5 άτομα χ [ 35 ευρώ (αλβανικό) μεροκάματο χ 1,2] (για να βάλω και τις ασφαλιστικές εισφορές) + [300 ευρώ νοίκι του εργαστηρίου χ 12 μήνες] + [50 ευρώ ΔΕΚΟ χ 12 μήνες] + “Μ” χ 210 ευρώ = 400 ευρώ χ “Μ”

Λύνοντας την εξίσωση καταλήγουμε στον αριθμό “Μ”=354 ! για ένα και μόνο χρόνο. Μέρα και μπουζούκι.:084:

μη λέμε υπερβολές για την ακρίβεια χρειάζονται μόνο 353,68421052631578947368421052632 μπουζούκια:088::019::019::019::019::019::019:

Χωρίς παρεξήγηση, αλλά νομίζω πως δεν είναι ρεαλιστικό να κοστολογούμε τιμολογιακά ένα προϊον καλλιτεχνίας (όπως είναι η κατασκευή ενός μουσικού οργάνου).
Για να δώσω ένα (υπερβολικό) παράδειγμα: αν μου δώσεις εμένα ένα κομμάτι μάρμαρο από νταμάρι της Πεντέλης και ένα πλήθος από σκαρπέλα, καλέμια και σφυριά το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον κανένα κυβικό χαλίκι 3Α, στα χέρια του Πραξιτέλη γίνεται Ερμής…
Θέλω να πω ότι η μαστοριά δεν τιμολογείται μιας και ένας τεχνίτης κάνει την τέχνη του ανεξάρτητα από το ύψος των πρώτων υλών του (όσο καλύτερες ύλες, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα-όταν μιλάμε για τεχνίτη)

Παναγιώτη, η συζήτηση που ανοίγεται είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Περιμένω τις τοποθετήσεις των φίλων που έχουν ασχοληθεί ερασιτεχνικά για τις θέσεις τους αλλά και τους επαγγελματίες συμφορουμίστες να μας δώσουν τις απόψεις τους.

Δημήτρη, δε νομίζω ότι κανείς αμφισβήτησε την αξία του οργανοποιού, τουναντίον μάλιστα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις αρχικές τοποθετήσεις του Pakag.

Χρήστο42, καλό το χιούμορ και απαραίτητο αλλά όχι σε κάθε τόπικ ρε φίλε. :087:

ζητώ ταπεινά συγνώμη:109: ,πραγματικά δεν έχω καμμία πρόθεση να ενοχλήσω η να προσβάλλω κανένα:106:

Φυσικά και σέβομαι την τοποθέτηση του Παναγιώτη και του βγάζω το καπέλο για την πολυτιμη δουλειά που κάνει καιρό τώρα με τους οργανοποιούς. Νομίζω πως είναι μοναδικός και άξιος συγχαρητηρίων ο κόπος του με την λίστα.
Αλλά όταν έχεις να κάνεις με δεξιότητα σε κάτι που εξαιτίας της η δουλειά σου διαχωρίζεται ποιοτικά από την δουλειά κάποιου άλλου, μου φαίνεται κάπως…
Υ.Γ. Εννοείται πως εκφράζω προσωπικό προβληματισμό και μόνο, δίχως καμία άλλη προέκταση για κανέναν και τίποτα παραπάνω

Ασχέτως με το ποιό είναι το κόστος της κατασκευής ενός οργάνου ,άλλοι προσπαθούν να μπουν στην αγορά με μικρότερο κέρδος άλλοι με μεγαλύτερο.Ο εν λόγω πολύ καλός κατασκευαστής ( καλός από ότι είχα ακούσει και πριν γίνει κουβέντα στο φόρουμ)έχει πιθανότα ακολουθήσει την δεύτερη οδό.
Αλλωστε αυτή συνάδει περισσότερο με τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Μα τοτε γιατι τα κρατανε ακομα ανοιχτα τα μαγαζια τους, πραγματικα πρεπει να εισαι μαζωχας :090:

Καλησπερα σε ολα τα παιδια του φορουμ.Χαιρομαι ιδιαιτερα που ανοιχτηκε αυτη η συζητηση με θεμα το κοστος κατασκευης ενος μουσικου οργανου(μπουζουκι).Ειπωθηκαν πολυ σωστα πραγματα εως τωρα και πιστευω οτι θα πρεπει να κανω γνωστη και την μερια του επαγγελματια οργανοποιου.Θα σας παραθεσω τα πραγματα οπως ειναι απο το δικο μου εργαστηριο.Υπαρχει λοιπον ενα πολυ μεγαλο μυστικο στην επιτυχια που εχουμε σαν εργαστηριο.“Λεμε παντα τα πραγματα με το ονομα τους χωρις να κοροιδευουμε η να λεμε ψεματα σε κανεναν”(χωρις να θελα αν πω οτι το κανουν οι αλλοι συναδελφοι).Κατ αρχην να ενημερωσω οτι προσωπικα δεν εχω παει κοντα σε κανεναν μαστορα να μαθω την τεχνη.Ξεκινησα οπως ο οχταχορδος με την ερασιτεχνικη κατασκετη πιο πολυ για μενα.
Αυτα λοιπον που γραφει ο νεαρος ειναι κατα μεγαλο ποσοστο σωστα.Πανω κατω αυτα ειναι τα λεφτα που χρειαζονται για ερασιτεχνικη κατασκευη.Το αποτελεσμα βεβαια θα απεχει πολυ απο την καλη επαγγελματικη κατασκευη με αρκετες ατελειες και σχετικα αβεβαιο μελλον.(οχταχορδε τα πας μια χαρα:088:)
Πριν απο μερικες μερες εκανα την παρεμβαση και ειπα οτι η κατασκευη του μπουζουκιου ειναι ευκολη υποθεση και οτι 30 πανω κατω ξυλα ειναι που συναρμολογουνται.Θα ηθελα λοιπον να αναλυσω τα λεγομενα γιατι δυστυχως παπεξηγηθηκα κιολας!!!Υπαρχουν δυο λοιπον εξηγησεις.
1.Ειναι παρα πολυ εκολη τεχνη και επαγγελμα οταν πουλας 3000 η 4000 ε το οργανο γιατι τα εχεις τσεπωσει χοντρα(κυριολεκτικα)Αρα λοιπον με τοσα λευτα που βγαζεις ειναι ευκολη η κατασκευη γιατι δεν ζοριζεσαι να βγαλεις 20 οργανα τον μηνα αλλα 2.Σε αυτην την περιπτωση δεν εχεις ουτε ιερο ουτε οσιο.Μιλαμε για το τελειο οργανο ετσι δεν ειναι?4000 ε κανει κανεις ανοιχτη εγχειρηση καρδιας!!!Εδω λοιπον κολαει το οτι εναι 30 κομματια ξυλα και μερικα οστρακα. .
2.Στην δευτερη εξηγηση ειναι ευκολη οταν το οργανωσεις σωστα.Θελει χρονο και πολυ ψαξιμο η οργανωση του καθε σταδιου κατασκευης αλλα οταν το πετυχεις,θα εχεις καταφερει να απλουστευσεις τις διαδικασιες και να κατασκευαζεις το οργανο πιο ευκολα.Κανεις δεν μπορει να το καταφερει αυτο εαν δεν διαθεσει πολυ χρονο και πολυ χρημα.Εμενα προσωπικα μου πηρε 10 χρονια(5 ερσιτεχνικα και 5 επαγγελματικα)
Ας παμε τωρα στο περιβοητο οργανο 400 ε.θα σας κανω μια αναλυση του κοστους(Να σημειωσω οτι στο εργαστηριο υπαρχει εξειδικευση του καθε ατομου σε συγκεκριμενο τομεα στην κατασκευη)
1.Σκαφος 15-30ε (ξυλα,ρευμα,ψαροκολλα,φιλλετα)
2.καπακι 2-4 ε
3.φιγουρα ξυλινη η πλαστικη δικη μας 5-10ε
4.μανικο,καραολο,ταστιερα 5-10ε
5.ταστα 4ε
6.σιριτια 5-10 ε
7.γυαλοχαρτα λουστρα 15-20 ε
Στην ακριβη περιπτωση 88 ε στην φθηνη 51 ε αυτα ειναι λοιπον τα υλικα ενος οργανου 400 ε.Τα υπολοιπα ειναι η εργασια δηλ το κερδος.Βγαλε απο αυτα χονδρικα 50-80 για ολους τους συναιτερους που εχεις(εφορια τεβε ενοικιο δημοτικα τελη νερο ερτ κτλ) σου μενουν καθαρα 250 ε.Πολυ λιγα για την τεχνη της κατασκευης πολυ καλα ομως σαν μεροκαματο.
Παμε τωρα στην παραγωγη.αν ειμαι μονος με σκληρη δουλεια θα καταφερω 10 οργανα τον μηνα(με καλη οργανωση και μεθοδο στην κατασκευη).Δηλ 2500 ε.ΤΖΑΜΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.Εαν κατασκευασω και κανενα ακριβοτερο ακομη πιο τζαμι μεροκαματο.Αν ειμαστε και παραπανω ατομα μεγαλυτερη παραγωγη πιο πολλα καλα οργανα καλο μεροκαματο για ολους.
Απο το δικο μου εργαστηριο ζουν 4 οικογενειες (Μαζι και η δικη μου) με ενα πολυ καλο μεροκαματο.οσο για την ποιοτητα κατασκευης σας πληροφορω οτι δεν βγαινει οργανο για πουλημα εαν δεν περασει απο τα δικα μου χερια στο τελικο σταδιο στα κοκκαλα και στον καβαλαρη.Δηλ ειμαι στο εργαστηριο πανω απο 12-14 ωρες καθε μερα.Σκληρο αλλα καλο μεροκαματο.
θα ηθελα λοιπον να κλεισω λεγοντας οτι εαν ολοι οι οργανοποιοι της κατασκευης του μπουζουκιου βλεπαν αυτο που κανουν οχι μονο σαν τεχνη αλλα και σαν μια δουλεια που τους αφηνει ενα καλο μεροκαματο τοτε οι τιμες δεν θα ειχαν ενεβει τοσο πολυ. Ο καλος οργανοποιος θα πρεπει να καταφερνει και με τα πιο τελευταιας κατηγοριας υλικα να κατασκευαζει καλα οργανα.(ακουω το τελευταιο διαστημα για καπακια 100 ε!!!δηλ αυτα θα πρεπει να παιζουν μονα τους.Το θεμα ειναι οτι κανεις οπως και εγω δεν βαζει καπακια πανω απο 15ε!!!Αρα πως δικαιολογουνται τα 4000 ε?)

[ul]
[li]Sorry παιδια μπερδεψα τα ονοματα .ενοουσα το φιλο Pakgak και οχι τον οχταχορδο:112:[/li][/ul]

Οχι μαζοχας φιλε.απλωσ αγαπας πολυ αυτο που κανεις.

Αν και η βάση υπολογισμού διαφέρει και έτσι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, προφανώς και δεν θα αμφισβητήσω τα στοιχεία του Παναγιώτη έστω και αν έχω πολλά ερωτηματικά σε σχέση με αυτά που αναφέρει. Το σκοπό των υπολογισμών τον ανέφερα στο πρώτο μου μήνυμα με βάση και στοιχεία από επίσημους προμηθευτές υλικών οργανοποιίας που απευθύνονται σε επαγγελματίες. Ο καθένας αξιολογεί την εργασία του και το κόστος των προϊόντων που παράγει, με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα, ώστε να είναι φθηνά για να είναι ανταγωνιστικός, αλλά να μην δουλεύει και τζάμπα. Αν κάποιος τα καταφέρνει, προφανώς αυτό μας συμφέρει όλους ως καταναλωτές.

Και στην τελική, το πρόβλημά μας είναι να έχουμε αξιοπρεπή όργανα όσο το δυνατόν φθηνότερα. Αν αυτά είναι δυνατόν να γίνουν με ξύλα από ψαροκασέλες και μαδέρια οικοδομής, με την ελάχιστη δυνατή εργασία, δεν θα πρέπει να μας πειράζει και πολύ. Ούτως ή άλλως τα σύγχρονα λούστρα και οι φιγούρες μπορούν να το λύσουν και αυτό με πολύ φτηνό τρόπο.

Από εκεί και πέρα το μόνο που με προβληματίζει είναι … αν είναι αλήθεια σύμφωνα με τον Παναγιώτη, ότι ένα φθηνό μπουζούκι έχει κόστος το πολύ 88?, τότε το ακριβό πόσο να έχει? Μήπως θα πρέπει να νοιώθουμε όλοι πολύ μακάκες όταν προσπαθούν να μας πουλήσουν οποιοδήποτε όργανο πάνω από π.χ. 800?, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν είναι φτιαγμένο από τίμιο ξύλο (με σφραγίδα γνησιότητας) και δεν έχει επάνω του πλατίνα και κόκαλα από χαυλιόδοντες μαμούθ πεθαμένου τουλάχιστον 3.000.000 χρόνια. Και τι είναι εκείνο που δικαιολογεί λιανικές τιμές μέχρι 1800? (όπως αυτά που πουλάει και ίδιος)?.

Υ.Γ.
Αχ! ρε Νίκο … Αχ! ρε Γιώργο ….Αχ! ρε Παύλο

καλημερα παιδια.εφτασε η ωρα αναλυσης κοστους ακριβου οργανου.Αυτα που ανελυσα στο προηγουμενο μηνυμα αφορουν κατασκευη φτηνου οργανου δηλ 15/19 δουγιες χωρις κορδονια στο σκαφος και χωρις ακριβα υλικα στισ φιγουρες καθωσ επισης χωρις ταστιερα εβενο.Ενα οργανο λοιπον απο αυτα τα λεφτα και πανω πρεπει να δικαιολογει την τιμη του απο τα παραπανω υλικα και την παραπανω δουλεια που εχει.Ο καθε οργανοποιος απο εκει και περα θα πρεπει να αξιολογησει και να κοστολογησει.Τονιζω και παλι οτι ο ηχος θα πρεπει να ειναι δεδομενος και να μην κοστολογειται αλλα μονον η παραπανω δουλεια και τα υλικα.

1.Ολοκεντητο σκαφος αγορα απο σκαφα 200-250 ε
2.αγορα φιγουρας με οστρακο 4/4 130-150 ε
3.αγορα τρυπας απο οστρακο 90-130 ε
4.καπακι 15 ε
5 τσαμπουκαδες οστρακο 60-90 ε
6.ταστιερα μανικι καραολο 20-35 ε
7.βερνικια γυαλοχαρτα χρωμα 20-30(αν βερνικωσεις μονος αλοιως θελεις 100 ε)
Στην ακριβη περιπτωση 700 ε στην πιο φθηνη 535 ε.Βαλε και του συναιτερους αλλα 100 πανω κατω μας μενουν 800 με χιλια ευρω μεροκαματο.Επιβαλεται βεβαια οτι σε αυτην την κατηγορια δινεις και θηκη δωρο και καμια φορα και κανεναν μαγνητη αρα μειον 100 ε.
Αυτα αν εισαι μονος σου στο εργαστηριο χωρις βοηθεια .Αν οργανωθεις καλα τα φτιαχνεις ολα μονος σου εχοντας βοηθους και τα λεφτα που θα εδινες για να αγορασεις σκαφος και φιγουρες και τσαμπουκαδες τα δινεις στους βοηθους σου.Δηλ ειναι μια η αλλη.Στην δευτερη περιπτωση βγαζεις ισωσ και λιγοτερα μιας και πληρωνεις μερικαματα.
Αν και τα λεφτα λοιπον που βγαζω προσωπικα με ολη την σκληρη δουλεια και με ολες τις ευθυνες που εχω απεναντι στον πελατη ειναι σχετικα λιγα ειμαι πολυ ευχαριστημενος διοτι το μεροκαματο μου ειναι πολυ καλυτερο απο πολλες αλλες δουλειες που εχω κανει παλαιοτερα.
Σημειοτεον οτι στην παραγγελια πανω απο 800 ευρω κατασκευαζουμε 2 οργανα για να εχει την δυνατοτητα ο πελατης να διαλεξει.Το δευτερο οργανο δεν ξερουμε ποτε θα πουληθει οποτε το μεροκαματο εξ αρχης μειωνεται διοτι πρεπει να πληρωσεις τα υλικα και για το δευτερο οργανο.
τελειωνοντας θα ηθελα να ζητησω συγγνωμη αν σας ταλαιπωρω με το ασχημο γραψιμο μου αλλα δυστυχως δεν μπορω καλυτερα.

Τελειωνω λοιπον την τριλογια(βλεπε πολεμο των αστρων,Αρχοντας δακτυλ.κλπ)θελοντας να ολοκληρωσω το θεμα απο την μερια του επαγγελματια οργανοποιου.
1.Το βασικοτερο λοιπον ειναι να πουλας οργανα για να μπορεις να προλαβαινεις τα εξοδα.Αρα για να σταθεις απεναντι στα μεγαθηρια της οργανοποιοιας θα πρεπει να καταφερεις να παρουσιασεις ενα προιον που θα ειναι καλυτερο ποιοτικα και φθηνοτερο σε σχεση με των αλλων τησ ιδιας κατηγοριας.(αν ηξερα το τι θα αντιμετωπιζα ισως δεν θα αρχιζα ποτε την επαγγελματικη οργανοποιοια!!!)
2.Ο παπους μου ελεγε το εξης σοφο.¨αναλογα το παπλωμα απλωνεις και τα ποδια¨.Μετα απο ατελειωτες ωρες δοκιμων αναπροσαρμογων και ψαξιματος φτανεις εαν σε βοηθησει και λιγο η τυχη σε ενα ποθητο αποτελεσμα.Τοτε βολιδοσκοπεις την αγορα και αυτη σε παει σιγα σιγα εκει που πρεπει.
3.Θα πρεπει λοιπον εδω να αποφασισεις τι θα κανεις.Η θα κατασκευαζεις οργανα που θα χαιρεσαι να τα βλεπεις στο εργαστηριο σου για πολυ καιρο η θα τα χαιρεσαι στα χερια των διαφορων παιχτων που θα τα αγορασουν.Πληροφοριακα να σας ενημερωσω οτι απο την δικη μου εμπειρια και λογω των δυσκολων εποχων η αναλογια των πωλησεων ειναι 10 φθηνα-μεσαια και ενα το πολυ δυο ακριβα.Οποιος εχει κουραγιο και ορεξη ασ παρει μολυβι και χαρτι και ασ αρχισει τους λογαριασμους-συμφωνα βεβαια και με αυτα που αναφερει σε προηγουμενη απαντηση ο φιλος λογιστης:088:με την αναλυση εξοδων πουκανει).
Τελειωνοντας θα ηθελα να ευχαριστησω ολους τους επαγγελματιες παιχτες οι οποιοι με βοηθησαν να φτασω εδω που εφτασα.Ο καθε ενας απο αυτους εχει βαλει το δικο του λιθαρακι σε αυτο το καλο αποτελεσμα.Οι ατελειωτες παρατηρησεις καθως και οι λεπτομερειες που μου εχουν επισυμανει με βοηθησαν παρα πολυ.Δυστυχως οι περισσοτεροι συναδελφοι δεν ακουνε τα προβληματα των παιχτων με αποτελεσμα να μην μπορουν να τους βοηθησουν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
1.το κοστος της κατασκευης απο μεριας υλικων ειναι σχετικα φθηνο (σε ολες τις κατηγοριες οργανων)
2.Το τελικο αποτελεσμα σε συναρτηση με την τιμη πωλησης- στις περισσοτερες περιπτωσεις-δεν ειναι αυτο που πρεπει.
3.Εγγυησεις δεν παρεχονται εκτος λιγων εξαιρεσεων οποτε μπορει και να χασεις τα λεφτα σου
4.Αλλες οι τιμες για ερασιτεχνικη κατασκευη και αλλες για επαγγελματικη(Φιλε pakgak τα 210 ειναι πολλα για φθηνο οργανο οταν εισαι επαγγελματιας.δηλ πας ντουγρου για φυλακη)
5.Ο σεβασμος και η συνεπεια απεναντι στον πελατη φερνει την καθιερωση
6.Οι λογικες τιμες σε ολες τις κατηγοριες σε συναρτηση με καλης ποιοτητας προιον φερνουν την ανοδο των πωλησεων αρα και την υγιη βιοσημοτητα της επιχειρησης
7.δεν φτανει μονο να εισαι καλος οργανοποιος αλλα και καλος επιχειρηματιας.
Πιστευω να απαντησα στα περισσοτερα ερωτηματα σας.οποιαδηποτε παρεμβαση ειναι συζητησημη.

Παναγιώτη επειδή αναφέρεσαι προσωπικά σε μένα θα μου επιτρέψεις να επανέλθω.

  1. Παρόλο ότι εγώ βέβαια είμαι εντελώς (μα εντελώς) ερασιτέχνης, δεν μίλησα καθόλου για ερασιτεχνική κατασκευή αλλά για κόστος κατασκευής ενός φτηνού μπουζουκιού από ένα μονοπρόσωπο (επαγγελματικό) εργαστήριο. Τα στοιχεία μου δεν βασίζονται μόνο σε προσωπική γνώση, αλλά και σε στοιχεία από αρκετούς επαγγελματίες οργανοποιούς. Και διευκρίνησα ότι δεν αναφέρομαι σε καμιά περίπτωση σε γραμμές παραγωγής από βιοτεχνίες μικρές ή μεγαλύτερες. Κατά συνέπεια μάλλον δεν διαβάστηκαν προσεκτικά τα όσα έγραψα, τα οποία αντικειμενικά δεν αναφερόταν σε σένα.

  2. Δεδομένου ότι υπάρχουν στην αγορά μπουζούκια ακόμα και με 320? (π.χ. εδώ) , φαίνεται ότι είναι εφικτό να φτιάχνονται τέτοια όργανα και προφανώς για να υπάρχουν, υπάρχει και το οικονομικό κίνητρο. Ακόμα και για λόγους μάρκετινγκ (π.χ. φτιάχνουμε ένα κράχτη με τιμή κάτω του κόστους και τη διαφορά την επιμερίζουμε στα ακριβότερα όργανα). Πάντοτε όμως μιλάμε για γραμμές παραγωγής που παράγουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες όργανα το χρόνο, και όχι για μονοπρόσωπα εργαστήρια.

  3. Οι προμηθευτές υλικών οργανοποιίας είναι γνωστοί και εύκολοι στην πρόσβαση από τους πάντες (ερασιτέχνες και επαγγελματίες). Μάλιστα οι διεθνείς προμηθευτές (ιδιαίτερα μέσω Internet) είναι πολύ φθηνότεροι και πολύ πιο έγκυροι για την ποιότητα των υλικών σε σχέση με την τιμή και δεν διαχωρίζουν ερασιτέχνες από επαγγελματίες (πως θα μπορούσαν άραγε). Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αν θέλεις μεγάλες ποσότητες ή όχι. Σε καταφατική περίπτωση σου δίνουν συγκεκριμένες εκπτώσεις που τις αναφέρουν ρητά.

Δεν μπορώ να διαφωνίσω με τις επιμέρους τιμές γιατί ο καθένας κάνει το κουμάντο του όπως ξέρει και μπορεί.

Παρατηρώ βέβαια ότι λείπει το κόστος των κλειδιών, της χορδιέρας και των χορδών τα οποία μάλλον τα ξέχασες. Επίσης, για να γίνουν τα ποσά συγκρίσιμα θα πρέπει να προστεθεί το κόστος εργασίας για την κατασκευή του σκάφους.

Όμως το πιό ουσιαστικό είναι ότι το κόστος ενός παραγόμενου προϊόντος είναι πολύ περισσότερο από το κόστος των υλικών. Υπάρχει το κόστος εργασίας, το κόστος χρήματος, η απόσβεση κεφαλαίου, η απόδοση κεφαλαίου, τα έξοδα μαρκετινγκ και ένα σωρό άλλοι παράγοντες. Προσπάθησα να αναφέρω μερικούς γιατί η πλήρης κοστολογική μελέτη ξεφεύγει από τους στόχους ενός φόρουμ και σίγουρα δεν είμαι και ειδικός κοστολόγος. Έχω όμως ανακατευτεί για αρκετά χρόνια σε υποθέσεις κοστολόγησης υλικών και υπηρεσιών.

Αν προστεθούν τα ποσά που λείπουν και υπολογίσεις και τους άλλους παράγοντες, θα διαπιστώσεις ότι ίσως και να ξεπερνιέται (λίγο ή και πολύ) το ποσό των 200? που εγώ δέχτηκα ως τελικό νούμερο.

Και βεβαίως συμφωνώ απολύτως με αυτό που αναφέρεις ότι για να επιβιώσεις σε αυτή τη δουλειά, εκτός από καλός οργανοποιός πρέπει να είσαι και καλός επιχειρηματίας. Και εγώ σίγουρα δεν είμαι ούτε οργανοποιός, ούτε επιχειρηματίας. Απλώς γνωρίζω πρόσθεση και αφαίρεση (ίσως και κάτι παραπάνω).:slight_smile: