Αραίωση κρητικής ρακής

καλησπερα παιδια, ειμαι νεος στο forum, πολυ καλη δουλεια και πολυ ενδιαφερον συζητησεις! μπραβο σας.! δεν εχω διαβασει ακομα αρκετα μεσα στο forum και ισως να υπαρχουν μερικες απαντησεις ηδη σε οτι ρωτησω. συγχωρεστε με εκ των προτερων. θα ηθελα να ρωτησω πως θα μπορουσα να αραιωσω ρακη. εχω ρακη 70% αλκοολ και θα ηθελα να τη φτασω 42%. μπορειτε να μου προτινετε καποια λυση? με ποιον τροπο θα μπορουσα να το πετυχω?

Το τσιπουρο αραιωνεται “σβηνεται” με νερο εμφιαλομενο κατακορον αλλα ΟΧΙ μεταλικο…το ιδιο πιστευω και για την ρακη… δοκιμασε ενα μικρο μερος για να βρεις την επιθυμητη αναλογια π να δεχεται τοσο νερο ωστε να μην ασπριζει… και βασικα πρεπει να εχεις κ γραδομετρο…

Αν θέλεις ακρίβεια στα γράδα, πρέπει να αγοράσεις γραδόμετρο, δεν είναι ακριβό και το βρίακεις σε λίγα φαρμακεία και στη Σωκράτους, μπαίνοντας από Πειραιώς αριστερά, μετά περίπου 200 μέτρα, μαγαζί με χημικά. Το θόλωμα δεν θα σε απασχολήσει, αφού είναι κρητική η ρακή και δεν θα έχει γλυκάνισο. Κάποιοι βάζουν βρόχινο νερό (σε αυτούς ανήκω και εγώ) αλλά που να το βρείς… Προσοχή: όχι το “απιονισμένο” που έχουν τα σουπερμάρκετ για το σιδέρωμα. Το νερό της Αθήνας είναι μια χαρά, αν σε ενοχλεί το χλώριο, βράσε το πέντε λεπτά. Για τη μέθοδο, δύο τινά: βάζεις 100 γραμμάρια σε ένα βάζο, το ζυγίζεις και αρχίζεις να προσθέτεις νερό, ανακατεύοντας καλά και γραδάροντας συνέχεια. Όταν φτάσει στους 42 βαθμούς το ξαναζυγίζεις και βρίσκεις πόσα γραμμάρια νερό προσέθεσες. Ή, απ’ ευθείας σε μεγάλη νταμιτζάνα, προσθέτεις νερό, ανακατεύεις, γραδάρεις. Αν σου ξεφύγει και αραιωθεί παραπάνω, αυτό δεν αναστρέφεται.

Παρατήρηση: πώς προέκυψαν οι 70 βαθμοί; είναι πάρα πολλοί. Φοβάμαι μήπως δεν έχει αφαιρεθεί η “πρωτόρατση”, το ξυλόπνευμα που αποστάζεται πρώτο. Δεν το συνηθίζουν στην Κρήτη αυτό. Το ξυλόπνευμα δεν είναι ό τι καλύτερο για να το καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες. Προσοχή λοιπόν.

Ανα λίτρο έχεις. Για ρακή 70 βαθμών,700 ml αλκοόλης,και 300 ml νερό.
Για ρακή 42 βαθμών πρέπει να έχεις 420 ml αλκοόλης,και 580 ml νερό.Άρα πρέπει να προσθέσεις ακόμη 280 ml ανά λίτρο,για να έχεις ρακή 42 αλκοολικών βαθμών.Όταν γίνει η ανάμιξη των υγρών, καλό θα είναι αυτά,να είναι σχετικά κρύα.Το νερό όπως είπε και ο φίλος minesweeper,θα πρέπει να είναι μαλακό,(χωρίς πολλά άλατα),και ΟΧΙ ΧΛΩΡΙΟΜΕΝΟ.Δηλαδή το νερό της βρύσης δεν κάνει.Μεταλλικό θα μπορούσε να κάνει,εξαρτάται όμως από τον τύπο του μετάλλου που περιέχει, οπότε καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσεις.Για το θόλωμα τώρα,να πούμε ότι μετά τους 45 αλκοολικούς βαθμούς,υπάρχει ο κίνδυνος ασπρίσματος,-αυτό οφείλεται σε χημικές ενώσεις που γίνονται την ώρα της αραίωσης-,και ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι σταθερό.Δηλαδή έχουμε δεί ρακές και ούζα,μέχρι 38 βαθμούς χωρίς να ασπρίζουν,ενώ άλλα από τους 45-44 βαθμούς ξεκινά το άσπρισμα.Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις σιγά σιγά με αραίωση ώστε να το φέρεις μέχρι τους 45 βαθμούς,δηλαδή να προσθέσεις 550 ml νερό σε ένα λίτρο πάντα για δοκιμή,και μετά προσθέτεις σιγά σιγά τα υπόλοιπα 30 ml,μέχρι να το κάνεις 42.Καλή επιτυχία.

υ.γ.Μετά είδα ότι γράφαμε μαζί με τον ΝΙΚΟ.[COLOR=“Grey”]

Φίλε Νίκο,
αν σε ένα λίτρο ρακής 70% προσθέσουμε ακόμη 280 ml νερού τοτε θα έχουμε 700 ml οινόπνευμα στα 1280 ml ρακής. Δηλαδή οι βαθμοί θα πέσουν στους 54,6.

Για να πέσουν στους 42 τότε πρέπει σε ένα λίτρο ρακής 70% να προσθέσουμε ακόμη 665 ml νερό.

(Μη σου φαίνεται πολύ. Φαντάσου ότι αν προσθέσουμε στην εβδομηντάρα ρακή ακόμη ένα λίτρο νερό τότε θα έχουμε 700 ml οινοπνεύματος στα 2000 ml ρακής. Δηλαδή την κάναμε 35 βαθμών.)

Σωστά τα λες Κούρε, έκανα λάθος στον υπολογισμό.Σημασία έχει ότι ο cebrus θα βρει λύση.

σας ευχαριστω παρα πολυ! με βοηθησατε παρα πολυ! πραγματικα πιο απλα και κατανοητα δν γινοταν να μου το πειτε!! :090: οποτε θα προσθετω σιγα σιγα απεσταγμενο νερο και θα το κατεβασω στους 42 βαθμους μετρωντας συνεχως!!