Κιθαρα αγνώστου κατασκευαστή

Έπεσε στα χερια μου μια κιθάρα χωρίς στοιχεία. Καμια γνώμη για την χρονολογία της; κατασκευαστής; Μήκος χορδής 65cm.

Έχει καμιά πυροσφραγίδα πουθενά; Μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία από το καράολο; Το σχήμα του είναι πολλές φορές καλή ένδειξη για το ποιος μπορείς να είναι ο κατασκευαστής. Οι Απαρτιάν έχουν αρκετά χαρακτηριστικό σχήμα για παράδειγμα.

το σχήμα πάντως φέρνει σε προπολεμικό, άντε δεκ '40.
καλορίζικη, από τ’αυτί και σε καλό μάστορα!

http://rebetcafe.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html?m=1. Με μια πρώτη ματιά θα έλεγα ότι μοιάζει αλλά θα βοηθούσαν μερικές φωτογραφίες

Κάπου στο '40 μου ειπανε. Δεν έχει κανένα στοιχειο που να μαρτυραει την ταυτοτητα της.

Με μια πρόχειρη ματιά και χωρίς να έχω τις γνώσεις οργανοποιού θα έλεγα ότι μου μοιάζει με Παπαζιάν. Ο καβαλάρης “μουστάκι” σε συνδυασμό με το κεφαλάρι που είναι ίσιο στο πάνω μέρος μου θυμίζει κάποιες κιθάρες αυτού του μάστορα. Δες για παράδειγμα εδώ ή ψάξε σε βίντεο την κιθάρα που έχει ο κιθαρίστας των Ρεμπετιέν η οποία νομίζω είναι κι αυτή Παπαζιάν. Στην κιθάρα σου ίσως να έχει γίνει κάποια επισκευή. Στον καβαλάρη μπορεί να είχε τάστο το οποίο αντικαταστάθηκε με κόκκαλο. Και τα πινάκια που κρατάνε τις χορδές μάλλον έχουν αλλαχτεί. Τι λένε οι πιο έμπειροι του φόρουμ;

Μοιάζει με Παπαζιάν, αλλά ένας οργανοποιός στην Κυψέλη είχε μια ολόιδια και μου είπε ότι είναι Ιταλική.

Εγώ πάντως αν την είχα, θα ήθελα να νομίζω ότι είναι Παπαζιάν !

1 «Μου αρέσει»

Θα βοηθούσε να φωτογραφήσεις το καραολο,την ροζέτα της τρύπας,την πλάτη και αν φαίνεται μασιφ ή δύο κομμάτια, ενδεχομένως αποτύπωμα από το ταμπελακι που υπήρχε, ακόμα και τα κλειδιά είναι μια ένδειξη…και το φιλμ δικό μου(αστειεύομαι μην παρεξηγηθεί). Βάλε φωτό γιατί υπάρχουν και γνώστες και κάτοχοι που μπορεί κάτι να παρατηρήσουν

Η ταστιέρα έχει αλαχθεί.

Θα μπορούσε να είναι Παπαζιάν. Το σχήμα του οχταριού, ο συγκεκριμένος διάκοσμος της τρύπας, το καράολο καθώς και το σχήμα του μουστακιού είναι στοιχεία που έχουν κιθάρες του Παπαζιάν. Δες αν μπορείς να φωτογραφήσεις με κάποιο μικρό κινητό (που να έχει φακό ή φλας) το εσωτερικό της κιθάρας, τους τάκους, τα πλαϊνά και τα καμάρια (να δούμε σχήμα και αριθμό καμαριών, πόσα στην πλάτη και πόσα στο καπάκι). Εύκολα μπορείς να δεις με το μάτι εάν κάποιο από τα καμάρια του καπακιού που είναι κοντά στην τρύπα κάνει μύτη. Δες εδώ http://gritzapis.gr/archives/69 την φωτογραφία του καπακιού και το σχήμα των δύο καμαριών από την τρύπα προς την μεριά του καβαλάρη (καθώς και το τρίτο λίγο, δεν φαίνεται καθαρά, το καμάρι που είναι προς τον τάκο της ένωσης) πως κάνουν μύτη και δεν πάνε ευθεία όπως τα υπόλοιπα καμάρια του καπακιού και της πλάτης.
Την έχεις κουρδισμένη την κιθάρα? Εάν ναι, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να ζορίσεις καθόλου το όργανο εάν δεν είναι χρηστικό, θα μπορούσες να μοιραστείς με κάποιον τρόπο (ηχογράφηση, βιντεάκι) τον ήχο της μαζί μας?

Με τις νέες φωτογραφίες φαίνονται πιο ξεκάθαρα οι επισκευές. Πράγματι, η ταστιέρα -προφανώς και τα τάστα- καθώς και τα κόκκαλα πάνω και κάτω έχουν αλλαχτεί. Έτσι εξηγούνται και οι μικροί σε διάμετρο τσαμπουκάδες. Συνήθως σε όργανα τέτοιας εποχής βλέπουμε πιο μεγάλους. Καλή επισκευή φαίνεται πάντως και το οργανάκι αξιοζήλευτο, τουλάχιστον οπτικά. Τα κλειδιά θα έλεγα ότι είναι μάλλον τα αυθεντικά. Σίγουρα πάντως εκείνων των δεκαετιών. Για ρώτα σε μάστορες πότε χρονολογούν αυτό τον τύπο κλειδιών γιατί έχω την εντύπωση ότι είναι δεκαετίας '30. Δεν ξέρω αν αυτός ο τύπος κλειδιών ήταν σε συχνή χρήση μέχρι και το '40. Θα σου πρότεινα να μην τα αλλάξεις αν δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα. Σε γερμανική parlor που είχα βρει στο ebay υπήρχαν σχεδόν τα ίδια κλειδιά. Παρά τα 70-80, ίσως και 90 χρόνια της parlor τα κλειδιά λειτουργούν άψογα και είναι ομορφότατα!

Δεν έχω σκοπό να αλλάξω τίποτα απο την κιθάρα. Τα κλειδιά είναι μια χαρά. Λειτουργούν καλά. Πρέπει να ναι της εποχής. Προσεχώς θα ανεβάσω ήχο της. Θα βγάλω και άλλες φώτο απο το εσωτερικό της με την πρώτη ευκαιρία. Ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας. Καλημέρα.

Ρίξε μια ματιά μήπως έχει ταμπελακι εσωτερικά στον τακο,στις Παπαζιαν υπάρχουν συχνά