Καταστολή στο Διαδίκτυο

Σε μερικές χώρες, το να «μπαίνεις στο Internet» είναι επικίνδυνο.

Κυβερνήσεις καταστέλλουν αφ’ ενός όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να μοιραστούν τις απόψεις τους, ενώ αφ’ ετέρου αρνούνται στους πολίτες τους την πρόσβαση στον πλούτο των πληροφοριών του.
Ρίχνουν στη φυλακή χρήστες του Διαδικτύου, κλείνουν internet cafe, αστυνομεύουν chat rooms, διαγράφουν blogs.
Μπλοκάρουν ιστοσελίδες, απαγορεύουν τις διεθνείς ειδήσεις, ενώ οι μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν και αποκρύπτουν τα αποτελέσματα που θεωρούνται ευαίσθητα.
Οι περισσότερες ιστοσελίδες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα “μπλοκάρονται” από ένα εθνικό φίλτρο και δεν εμφανίζονται ποτέ στην οθόνη.

Μήνυμα συμπαράστασης σε δεκάδες ανθρώπους - θύματα καταπίεσης που βρέθηκαν σε εξοντωτικές συνθήκες κράτησης για μερικά λάθος κλικ που πάτησαν ή επειδή τόλμησαν να πουν απλά τη γνώμη τους μέσω του διαδικτύου, έστειλε η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, στις 3 Μάη.

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ενημέρωσε το ευρύ κοινό για την καταπίεση στο Internet στις 3 Μάη στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο site: www.amnesty.org.gr,
μπορεί όποιος θέλει να στείλει e-mail στις αρχές των χωρών που φυλακίζουν τους ακτιβιστές του διαδικτύου, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.