Κατασκευή Μπουζουκιού (2005)

Γειά σας
Ασχολούμαι δεκαπέντε χρόνια με την κατασκευή
μουσικών οργάνων και συγκεκριμένα με μπουζούκι,
μπαγλαμά και τζουρά.
Θεωρώ τον εαυτό μου οργανοιοιό πλέον, μια και
φτιάχνω όργανα κυρίως για επαγγελματίες.
Με ενδιαφέρει να συμετέχω στις συζητήσεις σας

Καλωσήρθες Κώστα στην παρέα μας , θα χαρούμε πολύ αν συμμετέχεις στην κουβέντα μας

Καλώς τον συνονόματο.
15 χρόνια είναι πολλά.
Υπάρχουν άλλοι με λιγότερα που παριστάνουν τους… Στραντιβάριους.
Από που γράφεις Κώστα;

Χαιρετίζω τους διαχειριστές.
Μένω στη Αγία Παρασκευή Λέσβου και εργάζομαι
ως καθηγητής στο Λύκειο Καλλονής.

Σας παραθέτω ακολούθως απόσπασμα από αλληλογραφία που βρήκα στο site του Νίκου Ρομπογιαννάκη (www.nrompogianakis.com) ως προς τον σωστό τρόπο μέτρησης των αποστάσεων των τάστων στο μπουζούκι. Με κάθε επιφύλαξη βέβαια και με την προτροπή να σχολιαστεί από τους “ειδικούς” του φόρουμ, (KKtm, Σωτήρη)

"Κύριε Ρομπογιαννάκη
Καταρχήν συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Πάρα πολύ άψογη.
Στη συνέχεια να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Βουρβούρης Λουκάς, εκπ/κός από Κοζάνη.
Προσπαθώ κατά διαστήματα και και όποτε έχω χρόνο να ασχοληθώ με την οργανοποιία και συγκεκριμένα με μπουζούκια και μπαγλαμάδες.
Πιστεύω πως είμαι σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια.
Βλέποντας τη σελίδα σας σκέφτηκα πως ίσως θα μπορούσατε να βοηθήσετε σε κάποιο θέμα.
Συγκεκριμένα θα ήθελα να μου πείτε πως βγαίνει η κλίμακα της ταστιέρας.
Έχω κάποιον τύπο στον Η/Υ που πιστεύω πως είναι σωστός όπως επίσης και η μείωση του κάθε τάστου κατά το 1,2%.
Επειδή θα ήθελα να το επιβεβαιώσω, αν μπορείτε να μου απαντήσετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για τον υπολογισμό της.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Και πάλι συγχαρητήρια.

Λουκάς

Απαντηση.

Kυριε Βουρβούρη γεια σας

Ευχαριστω για τα καλα λογια και την επικοινωνια.

Υπαρχει μια σταθερα η 1,0592238 με την οποια βγαινει η κλιμακα.
Παραδειγμα.
Κλιμακα μπουζουκιου 62cm.
62
62 / 1,0592238 =58,53cm .
1ο Ταστο- 62-58,53 =3,46cm

58,53 / 1,0592238 =55,26cm .
2ο Ταστο- 58,53 -55,26 = 3,27cm η 62 - 55,26 = 6,73cm απο την αρχη τις ταστιερας.

55,26 / 1,0592238 =52,17cn .
3ο Ταστο- 55,26 -52,17 = 3,09cm η 62 - 52,17 = 9,83cm απο την αρχη τις ταστιερας.

52,17 / 1,0592238 =49,25cm .
4ο Ταστο- 52,17 -49,25 = 2,9 cm η 62 - 49,25 = 12,74cm απο την αρχη τις ταστιερας.

49,25 / 1,0592238 =46,5cm

Eτσι αν συνεχισομε βγαζομε τις αποστασεις για αλλα τα ταστα.
Αν τον τροπο αυτο τον κανομε στο Excel μπορουμε αλλαζοντας μονο την επιθημητη τιμη τις κλιμακας,(το 62)
με ενα Ender να εχομε οποια κλιμακα θελομε.

Σας χαιρετω και για οποια απορια στην διαθεση σας.

Νικος Ρομπογιαννακης"

Σημείωση: Το αρχείο στο excel το έχω έτοιμο όποιος το θέλει ένα email και το’χει.

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην Isaac 13 Ιούλιος, 2005)

Βρισκόμαστε με ένα φίλο στην προσπάθεια (ιδιο)κατασκευής μπουζουκιού (3χορδο). Ακολουθώντας τον τύπο του “1,0592238” δυστυχώς μας βγαίνει σφάλμα (στο 12ο τάστο η 1η αρμονική δεν βγαίνει σωστή). Με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός είναι ο σωστός, τι άλλο λάθος μπορεί να κάνουμε ; Ευχαριστούμε εκ των προτέρων…

Η σταθερά αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι ο λόγος των αποστάσεων δύο οποιονδήποτε διαδοχικών τάστων από τον καβαλάρη είναι η δωδεκάτη ρίζα του δύο.

Έτσι άν κάνεις τις πράξεις η σταθερά αυτή βγαίνει 1,059463, ή για να μήν κάνεις λάθος κάθε φορά που διαιρείς να διαιρείς ΄γράφοντας όχι τον αριθμό που προκύπτει αλλά τον αριθμό με την μορφή που σου είπα.

Πάντως, ειδικά για το δωδέκατο τάστο αποκλείεται να κάνει κάποιος λάθος γιατί είναι ακριβώς το μέσον της κλίμακας. Για παράδειγμα αν χρησιμοποιείς κλίμακα 680 mm, το 12ο τάστο θα πρέπει να είναι στα 340mm από το προσκεφάλι.

To αρχείο excel<center><table border=1><tr><td>ÁðïóôÜóåéò ôÜóôùí
Απόσταση τάστων.xls (16.9 k)</td></tr></table></center>

Ευχαριστώ πολύ… Απλώς, φαίνεται πως το λάθος προέκυψε λόγω της λανθασμένης πρώτης σταθεράς. Ή μήπως δεν κατάλαβα καλά ; (Να σημειώσω ότι ακριβώς, επιβεβαιώσαμε το λάθος όταν προέκυψε ότι το 12ο τάστο δεν έβγαινε στη μέση). Η φιλότιμη προσπάθεια συνεχίζεται…

Αν είστε Αθήνα, πάρτε ένα τηλέφωνο το Σώτο και βρεθείτε να τα πείτε. Στις ταστιέρες είναι αλάνθαστος! Του 'χει λέει κι ο ΚΚ(ΤΜ) στείλει “επιστημονικές” λύσεις για το μέτρημα.
Το μπουζούκι που μου έφτιαξε (μαζί με το Γιωργάκη) δεν κάνει κιχ πουθενά! Το ίδιο και ο τζουράς που έφτιαξε για πάρτη του.

Κατ’ αρχήν αυτό που λέει (για το Σώτο) ο Α.Ν. είναι σωστό. Μίλα μαζί του.

Απ’ την άλλη, ας καταθέσω ένα στοιχείο εμπειρίας που με έχει σώσει στη δουλειά μου, η οποία είναι σχεδόν εξίσου χαοτική με τη κατασκευή μπουζουκιού: 'Οταν κάνουμε πολυπαραμετρικές δουλειές, σημαντικό είναι (α) να βαδίζουμε οπωσδήποτε “βάσει σχεδίου” όσο αμφίβολης ποιότητας και να είναι, και (β) να μπορούμε σε διάφορες προδιαγεγραμμένες φάσεις του έργου να επιβεβαιωνόμαστε ανεξάρτητα των σχεδίων και των υπολογισμών. Για αυτές τις σωτήριες επιβεβαιώσεις υπάρχουν ανεξάρτητοι μικροί, χρυσοί, αυτονόητοι κανόνες, προϊόντα κοινής λογικής επιβεβαιωμένες στους αιώνες, που δεν πρέπει μέσα στο μπάχαλο της δουλειάς να τους ξεχνάμε.

Οταν βάζεις τάστα <u>ξέρεις ανεξάρτητα απ’ τους υπολογισμούς</u>, ότι στις θέσεις 3/4, 2/3 και βεβαίως στην 1/2 της κλίμακας υπάρχει τάστο. Οφείλεις να επιβεβαιώνεις αυτές τις θέσεις αντιπαραβάλλοντας με τα αποτελέσματα του… εξέλ. Αν δεν σου βγαίνουν, βάλ 'τες με το ζόρι και άσε το εξέλ να χτυπιέται.

Ένας άλλος κανόνας που βοηθάει είναι <u>να μην αθροίζεις λάθη ή πιθανά λάθη</u>. Πιθανά λάθη είναι όταν κάνεις διαδοχικές μετρήσεις στηρίζοντας την επόμενη στην προηγούμενη. Οφείλεις να σκαρφιστείς έναν <u>δεύτερο</u> τρόπο μετρήματος για να επιβεβαιωνεις τον πρώτο σε κάποιες θέσεις για να πάρεις ανάσα και να πάς παρακάτω με κάποια βεβαιότητα.
Αν οι δύο τρόποι μετρήματος δεν δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα, <u>δεν εμπιστεύεσαι κανέναν</u>. Ξανακάνεις την ίδια δουλειά μέχρι να συμπέσουν οι μετρήσεις. Αν ξανά δεν συμπέσουν αλλά τουλάχιστον είναι σχετικά “κοντά”, παίρνεις τον μέσο όρο και πάς παρακάτω (εκτός αν σε χρυσοπληρώνουν).

Σχετικά με τις χορδές και πάλι: Υπάρχει μια παράμετρος που λέγεται παραμόρφωση της χορδής εξαιτίας του χωσίματος του δαχτύλου ανάμεσα στα τάστα πιέζοντάς την. Ανάλογα με το πόσο “ψηλό” ή “χαμηλό” είναι το όργανο, ανάλογα με το πάχος της χορδής και ανάλογα με την απόσταση του τάστου απ’ τον καβαλάρη προς την τρύπα, επηρεάζει αισθητά το αποτέλεσμα.
Αυτό είναι (νομίζω) ένα λεπτό σημείο - ίσως όμως να παραείναι λεπτό. Δεν ξέρω - δεν έχω κατασκευάσει ταστιέρα. Πάντως βλέπω πως κάποιες πολύ καλές κιθάρες έχουν <u>λοξά τάστα</u>, αφήνοντας μεγαλύτερο μήκος χορδής για τις χορδές Μι Λα και Ρε για να πάρουν υπόψη τους το πάχος που τεντώνει περισσότερο λ.χ. την Μι-μπάσα απ’ την Μι-πρίμα.

Ρε ΚΚ, 01:20 το πρωί μπροστά στην οθόνη;
Τα πράγματα εκεί πάνω πάνε πολύ καλά ή δεν πάνε καθόλου καλά…

Για να μην σπάτε τα “τέτοια” σας υπάρχουν δυο software free για αυτη τη δουλειά το fretspec και το fretcalc googlιαστε τα και μην σας νοιαζει οτι δουλεύουν με ίντσες κρατήστε τα νούμερα.
Η μαλακία που προφανώς κάνετε είναι οτι μετράτε το κάθε τάστο απο το προηγούμενο ενώ θα πρέπει να το μετράτε απο το πρώτο για να εξαφανίζεται το διαδοχικό και προστιθέμενο σφάλμα του πριονιού.
Πάρτε μια “Στέλλα” (μεταβλήτη γωνία σημαδέματος αξιας 2 ευρώ) και τσεκάρετε την παραλληλία των τάστων εφαρμόζοντας την και απο τις δύο πλευρές της ταστιέρας.
Σημαδέψτε τα τάστα με μολύβι πρίν κόψετε,χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό πριόνι μικρό σε μέγεθος και με ευθεία λαβή σαν μπαλτάς με πάχος λάμας 0,1mm λεπτότερη απο το πάχος της σφηνοειδούς πλευράς του τάστου.
Αγοράστε μια ματσόλα (1 ευρώ) και μπόλικο τάστο για να το πετάξετε αφού το καταστρέψετε καρφώνοντας το άτσαλα.
Αμα καταφέρετε η πρώτη ταστιέρα που φτιάξατε να μην φαλτσάρει πουθενά ελάτε την Παρασκευή στου “Τάκη” να σας κεράσω μια γαλλική σαμπάνια του ΄38 (εξαιρετική χρονιά)

Οπως λέει κι ο κουμπάρος μου ο Αντρέας:
“Με την Ισαβέλα στο Μοντεβιδέο το '38, πριν τον μεγάλο σεισμό…”.

Πράγματι ο Ηλιόπουλος έχει δίκιο.
Τη θέση κάθε τάστου θα την υπολογίζετε από την αρχή της ταστιέρας κάθε φορά για να αποφύγετε τα προστιθέμενα λάθη.
Καλά θα είναι στα νούμερα που προκύπτουν για τη θέση των τάστων να κάνετε στρογγυλοποίηση σε δύο δεκαδικά ψηφία.
Το θέση που προκύπτει θα τη σημειώσετε στην ταστιέρα με ένα σημείο με κάποιο pointer.
Στη συνέχεια χρησημοποιώντας τη “Στέλλα”, τραβήξτε τη χαρακιά με μολύβι πάνω στη ταστιέρα έτσι ώστε να είναι κάθετη πάνω στον κατακόρυφο άξονα της ταστιέρας.
Οπωσδήποτε θα πρέπει προτού χαράξετε την ταστιέρα να κάνετε μία επαλήθευση για τις θέσεις των τάστων.
Τότε χρησιμοιοιώντας τη “Στέλλα” με οδηγό τα πλαινά της ταστιέρας χαράζετε τα τάστα πρώτα με το pointer κρτώντας σταθερά το εργαλείο για να γίνει ένα λεπτό αυλάκι.
Μετά ακολουθώντας τις οδηγίες του Ηλιόπουλου χαράζετε με το πριόνι την ταστιέρα.
Καλό θα ήτα, όταν χαράζετε την ταστιέρα με το πριόνι, να ξεκινήσετε από τη μια πλευρά της αυλακιάς και να φτάσετε στην άλλη πλευρά της αυλακιάς ελαφρά για να μή ξαναχαραχθεί η ταστιέρα σε άλλο σημείο κατά λάθος
Για να έχουν όλες οι χαρακιές το ίδιο βάθος, μπορείτε να τοποθετήσετε στη λάμα του πριονιού ένα κινητό οδηγό.
Οπωσδήποτε το πριόνι πρέπει να είναι καλά ακονισμένο.
Καλή επιτυχία.

Ίδωμεν το φως το αληθινόν : Ευχαριστούμε για τις υπερπολύτιμες συμβουλές και υποδείξεις. Να σημειώσω ότι πράγματι μετράγαμε από την αρχή και όχι προσθέτοντας στο προηγούμενο. Ως κατ’ αρχήν υπεραισιόδοξος ευελπιστώ για επιτυχές αποτέλεσμα. Πλην όμως ο άλλος μου εαυτός, ο οποίος είναι και ισχυρότερος, έχει ήδη πειστεί ότι τη μπαρουτοκαπνισμένη σαμπάνια θα την πιούνε άλλοι.
ΥΓ. Αν επιτρέπεται, ποιός είναι ό “Τάκης” ;

Γεια σασ παιδια.ειμαι μουσικος και θα ηθελα να ασχολιθω με την κατασκευη του μπουζουκιου.(αρχικα να μονταρω).γνωριζει καποιοις ποσο θα μου κοστισουν τα υλικα για 1 μετριο οργανακι?

O “Tάκης” είναι το αφεντικό του “Χορταστικού”
δες στα “στέκια” στο α΄τεύχος της ΚΛΙΚΑΣ.

Γιατι δεν με βοηθαει καποιος.αφου οι περισοτεροι απο εδω γνωριζετε κατι επι του θεματος.που μπορω να βρω υλικα και ποσο θα στοιχισουν τα υλικα για 1 μετριο οργανο???

Αν θες να μονταρεις οργανο τοτε πρωτη κινηση ειναι να πας σε καποιον
ή καποιους “σκαφαδες” -αυτοι που φτιαζουν σκαφη (πληθ.)-
Απο τιμες θα σε γελασω νομιζω βρισκεις απο 150 -300 Ε.
Το καπακι, τα καμαρια, το μπρατσο, τα κολληματα τα κλειδια, οι φιγουρες, τα λουστρα κλπ ειναι πραγματα που ρωτωντας και “κλεβοντας” μαθαινεις απο 1 μηνα εως μια ζωη …
Καλη επιτυχια !!