Κασέτες

Καλησπέρα σε όλους, έχω κάτι παλιές κασέτες οι οποίες θέλουν λίγο φτιάξιμο μερικες.
Επίσης θέλω να τις μετατρέψω σε mp3,mp4 οτιδήποτε απλά να είναι αρχείο για pc.
ξέρετε που και πως μπορώ να το κάνω;

Γεια σου Νίκο.

Προσωπικά ακολουθώ έναν καλαμπόρτζικο τρόπο, που πάντως για προσωπική χρήση είναι μια χαρά: παίζω την κασέτα (το βινύλιο, το μίνι ντισκ…) στο στέρεο, μ’ ένα καλώδιο που συνδέει την έξοδο των ακουστικών με την είσοδο ήχου του υπολογιστή, όπου το ηχογραφώ με κάποιο πρόγραμμα που να ηχογραφεί μπ3 (ή, αντί υπολογιστή, με το αυτοτελές ηχογραφητήρι που έχω αλλά μπορεί να μην έχουν όλοι).

Αντικειμενικά βέβαια αυτό έχει αρκετές απώλειες στην ποιότητα του ήχου, αφού το ιδανικό είναι να πάρεις ήχο όχι από την έξοδο των ακουστικών αλλά από το line out, πράγμα όμως που συνήθως δεν είναι εφικτό αν δεν έχεις ειδικό εξοπλισμό. Επίσης, θέλει αρκετές δοκιμές μέχρι να πετύχεις τη σχετικώς σωστότερη ένταση εξερχομένου και εισερχομένου σήματος. Και βέβαια δεν αφήνει περιθώρια για «φτιάξιμο», αν και δεν ξέρω τι φτιάξιμο εννοείς.

Μπορείς πάντα να πας σ’ ένα στούντιο ηχογραφήσεων. Υποθέτω όμως ότι εκεί, μιας και υπάρχει δυνατότητα για όντως καλή αποκατάσταση, θα θέλεις να την εκμεταλλευτείς στο έπακρο, δηλαδή ενδεχομένως να κάτσεις μαζί τους ακούγοντας και επεμβαίνοντας, άρα και πληρώνοντας αναλόγως.

Άλλοι επαγγελματίες που ενδεχομένως να κάνουν τέτοιες δουλειές, όχι σε επίπεδο στούντιο αλλά πάντως αποτελεσματικά, είναι μερικά δισκάδικα και (όσο κι αν φαίνεται άσχετο) φωτογραφεία.

Αν πρόκειται για τραγούδια και όχι για προσωπικές ηχογραφήσεις, είναι προτιμότερο και πολύ πιο γρήγορο να τα πάρεις από το youtube.
Αν πρόκειται για προσωπικές ηχογραφήσεις, η μέθοδος είναι αυτή που λέει ο pepe. Καλό είναι να ηχογραφήσεις σε χαμηλή στάθμη και με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου (Qbase, Audacity, Adobe Audition κλπ) να κάνεις τις διορθώσεις που θέλεις (καθαρίσματα, ρύθμιση πρίμων-μπάσων κλπ) και με normalize στο τέλος το φέρνεις στην σωστή στάθμη. Αυτά για mp3. Τα mp4 είναι βίντεο και αν θέλεις να φτιάξεις βίντεο, θα πρέπει να εισάγεις και φωτογραφίες ή βίντεο σε πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο.

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις και σε φωτογραφείο.