Καπάκι για τρίχορδο

καλησπέρα μια ερώτηση να κάνω ακουστικά το έλατο η το κενδρο είναι καλύτερα για τρίχορδο ευχαριστώ.

δεν είναι θέμα καλύτερου ή χειρότερου, είναι απλά διαφορετικά. θέμα γούστου δηλαδή.
ο κέδρος βγάζει αμέσως τον ήχο του, ενώ το έλατο έχει χρόνο ωρίμανσης. δηλαδή θα “ανοίξει” ο ήχος που λέμε, από τον πρώτο χρόνο και μετά (σε γενικές γραμμές). τον προτιμώ σε φτηνά όργανα, αντί για ένα (μάλλον) δεύτερης ποιότητας έλατο που θα έμπαινε αλλιώς. χωρός αυτό να σημαίνει πως δεν μπαίνει κέδρος σε ακριβά όργανα.
προσωπικά μου αρέσουν κάποια όργανα με κέδρο, είτε είναι μπουζούκια είτε κλασικές κιθάρες. δίνει ζεστό ήχο και ένα ωραίο σκάσιμο στη νότα.

Συμψωνώ με όσα λέει ο φίλος liga rosa , όντως ειναι θέμα γούστου.Είναι αλήθεια οτι ένα όργανο καλοφτιαγμένο, θα παίξει, είτε έχει κέδρινο καπάκι είτε ελάτινο. Προτιμώ στα μπουζούκια το έλατο γιατί αναδεικνύονται καλύτερα οι φιγούρες στο καπάκι, ειδικά όταν ειναι απο φυσικά ξύλα και όχι πλαστικές, λόγω της πιο έντονης χρωματικής αντίθεσης.

ρίξτε και μια ματιά στο παλαιότερο θέμα Κέδρος Καπάκι

Ο κέδρος σαν ξύλο συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση πάντα με τα άλλα κωνοφόρα που χρησιμοποιούνται γενικά στις ξύλινες κατασκευές. Ειδικά στην περίπτωση των μουσικών οργάνων, ο κέδρος νομίζω πως είναι το πλέον κατάλληλο ξύλο εξαιτίας της μικρής του πυκνότητας και της σταθερότητας του σε μέγεθος (αυτό που στην αγγλική ορολογία αναφέρεται ως dimensional stability). Σαν υγροσκοπικό υλικό - όπως όλα τα ξύλα - απορροφά υγρασία απο το περιβάλλον, την αποβάλλει όμως πολύ γρήγορα χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές σε μέγεθος. Συνεπώς είναι ξύλο ανθεκτικό σε “μικροδιογκώσεις” και “μικροσυρρικνώσεις” που προκαλούνται απο την απορρόφηση ή την απώλεια της υγρασίας και όπως όλοι γνωρίζουμε είναι τα αίτια που μπορούν σε ακραίες καταστάσεις να καταστρέψουν ένα όργανο (σχίσιμο καπακιών κτλ.). Ξέχωρα τώρα απο αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που μόνο οι οργανοποιοί είναι σε θέση να τις αξιοποιούν και να μας παρέχουν σωστά και όμορφα όργανα, επέρχεται το οπτικό και ακουστικό γούστο που διαμορφώνει την τελική μας άποψη…

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για της πληροφορίες.