Καλως σας βρήκα

Γεια σας παιδιά,

ονομάζομαι Γιάννης είμαι 33 χρονών από Κάλυμνο.
Μετά από περίπου 15 χρόνια στην υπηρεσία της ηλεκτρικής κιθάρας και της ροκ,
ψάχνω να βρω να ασχοληθώ με την παραδοσιακή μουσική.

Κάτι να αλλάζει ο νους μου από τη συνεχιζόμενη μελέτη μου στην ηλεκτρική.

Προσανατολίζομαι σε τζουρά ή ούτι, αλλά ακόμη το ψάχνω!

Όπως και να χει θα σας κουράσω στις ερωτήσεις μιας και δεν ξέρω πολλά
από παραδοσιακά όργανα και η αγορά παραδοσιακών οργάνων με έχει μπερδέψει αρκετά.

Θα τα πούμε!

Αγαπητέ φίλε καλωσήρθες.

Τώρα, άλλο ρωτάς εσύ κι άλλο θα σου απαντήσω εγώ… Φυσικά, και τα τρίχορδα και τα ρεμπέτικα παράδοση είναι, και πολύ ορθώς τα περιγράφεις μ’ αυτή τη λέξη. Αλλά σαν το λαούττο το καλύμνικο δεν έχει!
Ίσως εσάς εκεί στο νησσί, τα καλύμνικα να σας φαίνονται μια απ’ τα ίδια, άντε πάλι σε κάθε γλέντι και πανηγύρι ίσσο, σούστα και πέντε βασικά σουξέ επαναλαμβανόμενα επ’ άπειρον. Η άποψη πάντως ενός ξένου, που ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να τα μπουχτίσει αλλά αντίθετα έχει ματώσει εδώ και 10+ χρόνια για να πάρει μερικές τζούρες, είναι η εξής:

  • Όλο μαζί το καλύμνικο στυλ είναι από τα πιο ιδιαίτερα της Ελλάδας (αναγνωρίζεται από την πρώτη δοξαριά), παρόλο που ταυτόχρονα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να το χαρακτηρίσουν ως τυπικά ελληνικό, τυπικά αιγιοπελαγίτικο, τυπικά δωδεκανησιακό.
  • Είναι ανεκτίμητο κεφάλαιο ότι όχι μόνο διατηρείται ένα μεγάλο πλήθος από καταπληκτικούς σκοπούς, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικοί άνθρωποι που φέρουν ζωντανά, βιωματικά, ενεργά την εμπειρία ότι δεν πρόκειται για ένα ρεπερτόριο δισκογραφικού τύπου (το τάδε κομμάτι έχει αυτά τα λόγια κι αυτή τη μουσική, παίξ’ το μας να κάτσουμε να σ’ ακούμε) αλλά για την πρώτη ύλη μιας διαρκούς αναδημιουργίας.
  • Ο τρόπος που παίζονται τα όργανα, και το λαούττο που πρωτοανέφερα αλλά και τα άλλα, δικαιολογούν την άποψη ότι στην Κάλυμνο είναι ζωντανός ένας από τους κρίκους που συνδέουν το σύγχρονο νησιώτικο με την παλιά-παλιά αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.
  • Μην πω για τη μεγάλη μου αγάπη, την τσαμπούνα. Ένα όργανο που σε καθένα από τα 15-20 νησιά που παίζεται έχει σχεδόν ολόιδια κι όμως τόσο διαφορετική παράδοση. Η καλύμνικη λοιπόν παράδοση της τσαμπούνας, έστω μ’ αυτούς τους 6-7 τσαμπουνιέρηδες που 'χουν απομείνει και το ελάχιστο ακροατήριό τους, είναι από τις υψηλότερα και βαθύτερα καλλιεργημένες στην Ελλάδα. Ένας πλούτος ανεκτίμητος.
  • Τα λόγια των τραγουδιών; Η δύναμή τους, η παθιασμένη αγάπη για τη ζωή από έναν λαό που επί γενιές επέλεξε να ζει αγκαλιά με την αυτοκτονία; Ανυπέρβλητο.

Όρμα, και στα ούτια και στα τρίχορδα και σε ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Δε θα σου υποδείξει κανείς ότι επειδή κατάγεσαι από ένα συγκεκριμένο μέρος έχεις «χρέος να συνεχίσεις την παράδοση» (μπλιαξ). Απλώς επισημαίνω ότι ενώ στα ούτια και στα ρεμπέτικα (και στα ροκ άλλωστε) έχεις την ίδια δυνατότητα πρόσβασης όπως όλοι μας, ή και μικρότερη ίσως, αντίθετα έχεις εντελώς προνομιακή δυνατότητα πρόσβασης σ’ ένα θησαυρό που για αντικειμενικούς λόγους είναι σχεδόν απαγορευμένος σ’ όλους τους άλλους.


Υ.Γ. Ξαναδιαβάζω το μήνυμά μου πριν το στείλω, και μου φαίνεται λίγο παραφορτωμένο με υπερθετικούς και υπερβολές. Θα τα κρατήσω όμως.

Καλός όρισες στην παραδοσιακή μουσικη σίγουρα με αυτή σου την κίνηση θα διευρύνεις της μουσικές σου γνώσεις και ο φίλος μας pepe τα λέει μια χαρά

Σ’ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Να σου πω μου κάνει πολύ εντύπωση που κάποιος μη Καλύμνιος
δίνει τόση σημασία στο καλύμνικο λαούτο και ξέρει και για τις
τσαμπούνες μας.

Ίσως έχεις δίκιο που λες ότι για μας εδώ ίσως είναι μια από τα ίδια
μιας και τα ακούμε από μικρά παιδιά.

Έχω και το λαούτο υπόψιν μου αλλά το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι
το κόστος αγοράς του. Ένα μαθητικό κάνει περίπου 900? και αν και
έχω αρκετές ηλεκτρικές κιθάρες αρκετά έως πολύ ακριβότερες,
δυσκολεύομαι να δώσω τόσα πολλά χρήματα για ένα πείραμα, για
ένα δεύτερο όργανο.

Παρεπιπτόντως εσύ αναφέρεσαι σε στεριανό/νησιώτικο ή κρητικό λαούτο;

Αν μιλάμε για καλύμνικα, νησιώτικο.

Δε νομίζω ότι είναι τόσο απάνω οι τιμές. Φυσικά βρίσκεις και με 900 και με πολύ παραπάνω, αλλά πρέπει να υπάρχουν και με κάνα 500ρικο. Τέλος πάντων, μη σε ζαλίζω με αοριστολογίες, δεν την ξέρω καλά την αγορά.

Δε μου λες Γιάννη, έστω ότι καταλήγεις σε κάποιο όργανο. Τζουρά, ούτι, λαούτο, οτιδήποτε. Πού σκέφτεσαι να πας να ψάξεις; Στην Κάλυμνο δε νομίζω να υπάρχει τίποτε. Περνάς από Αθήνα; Ρόδο μήπως;

Σα να 'χω ακούσει ότι υπάρχει κάποιος πυρήνας οργανοποιών και στη Νίσυρο. Έχεις εσύ -ή άλλος αναγνώστης- κάποια σχετική ενημέρωση;

Σε γνωστούς μου που έχω ρωτήσει που παίζουν λαούτο, όλοι μου είπαν ότι τα λαούτα των 500-600? είναι κακής ποιότητας και ότι δεν αξίζει να πάρεις κάτι τέτοιο. Σε αυτά τα λεφτά με προέτρεψαν σε αγορά μεταχειρισμένου και μόνο.

Στην Κάλυμνο μου είπαν ότι υπάρχει κάποιος που φτιάχνει λαούτα. Δεν ξέρω ποιος είναι καθώς και περαιτέρω λεπτομέρειες αλλά θα το ψάξω. Για Νίσυρο δεν έχω ιδέα όπως και για Ρόδο. Ψάχνω μέσω ιντερνετ για οργανοποιούς καθώς και για μαγαζία παραδοσιακών οργάνων κυρίως Αθήνα που έχω ευκολότερη πρόσβαση.

γιάννη, καλώς ήρθες και από μένα! νομίζω η πρόταση του περικλή είναι η καλύτερη, και ένα πεντακοσάρικο για μεταχειρισμένο λαούτο είναι αξιοπρεπέστατη λύση.
περικλή μάλλον έχεις κατά νου τον βαγγέλη παναγιώτου, δυστυχώς έχω χάσει επαφή εδώ και καιρό. έχει κάποια στοιχεία εδώ και εδώ.
νίκος