Καβαλάρης και κόκκαλο σε μπαγλαμά

Γειά χαρά!

Έχω στην κατοχή μου έναν μπαγλαμά, φτηνιάρικο, από αυτούς του εμπορίου. Ωστόσο με αυτόν έκανα τα πρώτα μου βήματα στα όργανα της οικογένειας μπουζουκιού, και ήταν και δώρο οπότε όπως καταλαβαίνετε έχει συναισθηματική αξία μεγαλύτερη από την οικονομική του! Τα κύρια προβλήματά του είναι η χαμηλή ένταση και το ότι φαλτσάρει εντόνως.
Σκεφτόμουν, λοιπόν, κατά πόσο υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των 2 αυτών προβλημάτων. Σκεβρωμένος έντονα δεν φαίνεται, οπότε εστίασα την προσοχή μου σε καβαλάρη, κόκκαλο και πάχος καπακιού. Το τελευταίο είναι πολύ μεγάλο, οπότε δικαιολογώ τον χαμηλό ήχο και το αφήνω απ’ έξω, αφού δεν επιδέχεται διόρθωσης. Το κόκκαλο τώρα, δεν είναι κόκκαλο:019: Είναι κάποιο ευτελές πλαστικό, το οποίο μάλιστα είναι χαραγμένο αρκετά βαθειά, με αποτέλεσμα οι χορδές να είναι χωμένες τελείως μέσα στις εγκοπές, κάτι που νομίζω είναι λάθος απ’ ότι έχω διαβάσει στο φόρουμ. Το ίδιο δε, συμβαίνει και στον καβαλάρη. Φαίνεται να είναι το ίδιο πλαστικό, κολλημένο στον πολύ χοντρό κατά την γνώμη μου καβαλάρη, εξίσου χαραγμένο βαθειά. Να φανταστείτε ακόμα και η μουργκάνα χωράει όλη μέσα.

Τα ερωτήματα είναι λοιπόν. Οφείλονται τα προβλήματα που ανέφερα σε αυτά τα σημεία του οργάνου; Και αν ναι, θα κερδίσω κάτι με το να βάλω κανονικά κόκκαλα και/ή να φτιάξω έναν καινούριο καβαλάρη από σωστό ξύλο σε μικρότερο πάχος;

Να διευκρινίσω πως φυσικά και δεν περιμένω να μεταμορφωθεί σε φωνακλά μπαγλαμά το όργανο, που να μην φαλτσάρει καθόλου, απλά αναρωτιέμαι αν θα κερδίσω κάτι καλύτερο, μιας και είναι κρίμα να τον τρώει η ντουλάπα. Παραθέτω φωτογραφίες για καλύτερη άποψη και καλώ τους επιδέξιους κατασκευαστές του φόρουμ να με διαφωτίσουν!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Δημήτρης