Κέντρο στου Ρέντη, στα περιβόλια

Γειά σας,
Ξέρει κανείς αν υπήρχε κάποιο ρεμπέτικο κέντρο στα περιβόλια του Ρέντη; Μιλάμε για τα παλιά χρόνια.
Ρωτώ διότι ο πατέρας μου θυμάται κάπου να έχει διαβάσει μια τέτοια αναφορά, αλλά δεν βρίσκει το απόσπασμα…

Μήπως θυμάται τον Πράσινο Μύλο,(την παλιά Μαντουβάλα),των Αδερφών Γιγουρτάκη στην Θηβών;Αμέσως από κάτω ξεκινούσαν τα περιβόλια.

Μπάμπη, εκτός από τη Μαντουβάλα που αναφέρει ο Νίκος, στις γύρω από τα περιβόλια του Ρέντη προσφυγικές περιοχές υπήρχαν αρκετά γνωστά λαϊκά κέντρα που έχουν καταγραφεί, ειδικά στις Τζιτζιφιές, όπου και οι περισσότερες αναφορές.

Και μια σχετική πληροφόρηση που τσίμπησα:

Η ανάγκη διασκέδασης των κατοίκων του Ρέντη εκτονωνόταν στα λαϊκά κέντρα των εργατικών προσφυγικών λαϊκών περιοχών (Κοκκινιά, Μοσχάτο, Τζιτζιφιές, Ταύρος), καθώς οι Ρεντιώτες επισκέπτονταν τα “μαγαζιά” των ρεμπέτικων κομπανιών που ξεφύτρωναν στη Μικρασιατική προσφυγιά αυτών των συνοικιών. Πέρα από τη “Φαληριώτισσα” του Παπαϊωάννου στο Φάληρο και το “Μπαρ του Μάρκου” (Μάρκου Βαμβακάρη) στʼ Άσπρα Χώματα, υπήρχαν στην παραλία πλήθος ψαροταβέρνες ή ταβερνάκια στην ενδοχώρα που ήταν τα στέκια εξόδου των κατοίκων του Ρέντη. Κυρίως, όμως, οι Ρεντιώτες αναζητούσαν τη διασκέδαση στα σπίτια με την ευκαιρία των ονομαστικών εορτών ή των μεγάλων θρησκευτικών εορτών (Χριστουγέννων-Πάσχα) κι επιδίωκαν τη συγκέντρωση συγγενών και φίλων ή τη συνάντηση στην ύπαιθρο την Καθαρά Δευτέρα. Στα περιβόλια του Ρέντη τις εορταστικές ημέρες, κάτω απʼ τις κληματαριές και τα δέντρα στʼ αγροτόσπιτα ή τʼ αρχοντικά, ο κόσμος γλεντούσε, ξεκουραζόταν και διασκέδαζε παίρνοντας δύναμη να συνεχίσει την κοπιαστική καθημερινότητα. Η παράδοση θέλει τα τραπέζια αυτά στρωμένα με πάπια και μπάμιες, αγαθά που βρίσκονταν εν αφθονία στην περιοχή.

(Γ. Κανετάκης, Ε. Μπενέκη, Γ.Μ. Σαρηγιάννης, Άγιος Ιωάννης Ρέντη: η ιστορική και η πολεοδομική του εξέλιξη, Αθήνα, Δήμος Αγίου Ιωάννης Ρέντη, 2002: το παράθεμα και η παραπομπή από την ιστοσελίδα του Δήμου Νικαίας-Αγ. Ι. Ρέντη).

Τα περιβόλια στον Ρέντη ήταν κάτω από την οδό Θηβών,και μεταξύ των οδών Χατζηανέστη,Θεσσαλονίκης,Κουμουνδούρου,έψς το ποτάμι,και από το 3ο Νεκροταφείο,έως τα καμίνια.Στο σπίτι των θείων μου Αποστόλη & Ουρανίας στα περιβόλια πίσω από το προκάδικο,έχω κάνει μερικά από τα καλύτερα παιδικά μου γλέντια.Βεβαίως η πάπια πάει εξαιρετικά με τις μπάμιες.Τον τελευταίο πάππο που έσφαξε ο πατέρας μου,(παρά την προτροπή του καλού μου φίλου: “μπαρμπα Κώστα άσε ήσυχο τον Πάππο” όπου βεβαίως δεν έγινε δεκτή),έγινε με μπάμιες στον φούρνο.Ακόμα οι Τζιτζιφιές όπως λέει και η Ελένη,άρχιζαν να έχουν άνοδο ,με το"Φαληρικόν",και το “χρυσό βαρέλι”,αλλά είναι αρκετά μακριά από τα περιβόλια του Ρέντη.