ΙΑκωβος Μωυσιάδης στην Κατιούσα

Κάνει και αναφορά στην ρεμπέτικη σκηνή της Κέρκυρας και στο Μπερντέ του φίλου Blekos.

Μεγάλο κεφάλαιο το δίδυμο Ιάκωβος Μωυσιάδης και Σωτήρης Λέτσιος…

Όταν τελείωσα με τις σπουδές και το στρατό αποφάσισα να γυρίσω στην Κέρκυρα, έχοντας καταλάβει οτι η επαφή μου με το ρεμπέτικο πιά θα έχει μία φθίνουσα πορεία, αφού η Κέρκυρα ήταν άγονο έδαφος γιά κάτι τέτοιο. Μου έλεγε ένας φίλος να πάμε να δούμε δυό φοιτητές που παίζανε ρεμπέτικα και δεν ήμουν και ψημμένος μιάς και πάντα όταν στην Κέρκυρα έλεγαν ρεμπέτικα εννοούσαν ένα πρόγραμμα που περιείχε τα γνωστά, κάποια έντεχνα και κάποια πιό λαικά. Σίγουρα κάτι που δεν έκανε γιά κάποιον πιό “μπασμένο στα πράγματα”. Σκάμε λοιπόν στο ταβερνάκι και αρχίζει το ντουέτο…Μπάτη, Δελιά, Μάρκο, Σκαρβέλη, Ρούκουνα, Νταλγκά και έχω μείνει να αναρωτιέμαι ποιός θεός μου τους έστειλε!
Με το ντουέτο άπειρες φορές πίναμε καφεδάκια ακούγοντας το ραδιόφωνο του sealabs ψάχνοντας νέα ακούσματα και ρεπερτόριο. Άπειρες κουβέντες γιά το ρεμπέτικο και τη μουική γενικότερα. Ωστόσο ο Ιάκωβος υπήρξε η κύρια επιρροή μου παικτικά, παρέα παίζαμε, μου έδειχνε και μου έλεγε πράγματα…πέρα από αυτά που “έκλεβα”.
Ωστόσο τα παιδιά όντως έβαλαν ένα καλό λιθαράκι στο να διαμορφωθεί ένα καλύτερο έδαφος για το ρεμπέτικο, σε κάποια φάση παρέδιδαν μαθήματα ρεμπέτικης μουσικής στο εναλλακτικό πολιτιστικό εργαστήρι δίνοντας ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν μία τριβή με το αντικείμενο ή να δικτυωθούν…όπως και έγινε άλλωστε.
Όταν πρωτοάνοιξε ο μπερντές ο Ιάκωβος ήταν ένα από εκείνα τα άτομα που βοήθησαν στο καλό ξεκίνημα, σχεδόν κάθε μέρα εκεί, με το όργανο ανά χείρας και ωραία διάθεση και παιξίματα. Βοήθησε κι αυτός το στέκι να αποκτήσει χαρακτήρα!
Όπως και νά’χει, μεγάλος παίκτης…έχει πολλά να δώσει!

Υ.Γ.-Κι εγώ τυχερός που συνάντησα το ντουέτο!