Ηχος τζουρά και τζουρά!

Εχθές έπεσε στα χέρια μου ένας τζουράς (σκαφτός) ο οποίος έχει ίδιο σκάφος (μέγεθος-σχήμα) με αυτόν που έχω, όμως στον ήχο παρουσίαζε διαφορά:
Στον τζουρά μου με το που χτυπάω τις χορδές ακούγεται το κλασικό “γκραααανννν!” με τον ήχο βραχνιασμένο, να βγαίνει από το πηγάδι του υπογείου του Γεντί Κουλέ (βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει…)
Στο άλλο τζουρά, με το χτύπημα των χορδών ο ήχος είναι γάργαρος σαν νεράκι της πηγής. Ούτε “βραχνάδα”, ούτε τίποτα! Πεντακάθαρος! Λες και ακούς μπουζούκι…
Τι λέτε να συμβαίνει;
Κύριοι (…και κυρίες) που ασχολείστε με την κατασκευή τα φώτα σας!

Κυρίως ύποπτος για μένα είναι το καπάκι (;). Τι λέτε;

Φιλε Δημητρη διχως να ξερω απο οργανοποιεια, σου λεω οτι εχεις δικιο ναι ειναι το καπακι αλλα, αυτο που συμβαινει κατω απ αυτο με την διαταξη των καμαριων

Δημήτρη,

νομίζω πως η απορία σου είναι αδικαιολόγητη. Δεν υπάρχει κανένα όργανο που να’χει ίδιο ήχο ή χροιά με άλλο όσο τυποποιημένη να είναι η κατασκευή του.

Άρα μη σε παραξενεύει το γεγονός ότι κάποιο όργανο έχει καλύτερο ήχο από το δικό σου. Είναι απλώς καλύτερο όργανο.:089:

Αγόρασα κι εγώ ένα τζουρά κάποια στιγμή. Όταν αργότερα γνώρισα τον Βαρλά και του το πήγα να το δεί, με πέντε κινήσεις μεταμόρφωσε το όργανο εντελώς.

καταλαβαίνω απόλυτα την απορία του Δημήτρη !
Κι εγώ έχω δει τζουράδες με “μουρμούρικο”, πνιχτό ήχο (σαν αυτόν που ακούμε στην Ωραία Θεσσαλονικιά του Γενίτσαρη ή στη β’ φράση του ζειμπέκικου της ευδοκίας) και άλλους που στερούνται αυτής της αντίληψης και μοιάζουν ηχητικά ποιο πολύ με το μπουζούκι.

Ο δικός μου δυστυχώς ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, δεν μιλάει σα τζουράς :087:

Αναρωτιέμαι αν παίζει ρόλο -εκτός των άλλων- η ροζέτα και γενικά η διάμετρος της τρύπας στο ηχείο…

Δημητρη, εχω και΄γω ενα μπουζουκι που ο ηχος του ηταν οπως λες βραχνος-μουντος, δεν απλωνε,δεν ειχε συνεχεια.Αλλαξα καβαλαρη και εγινε πολυ διαφορετικο το οργανο.Θα σου ελεγα να κανεις καποια πειραματα με διαφορετικους καβαλαρηδες.Να ειναι λεπτοι και να εχουν μικρο κοκκαλο.Ευχομαι να του βρεις ετσι τη γιατρια!

Παίδες, ο δικός μου ο τζουράς έχει τον ήχο τον μουρμουρικο που λέει και ο babis! Τον είχα αγοράσει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο…
Ο άλλος τζουράς -αυτός με τον πεντακάθαρο ήχο- είναι ενός φίλου που τον αγόρασε πρόσφατα.
Απλώς εγώ δεν είχα ξανακούσει τζουρά με καθαρό ήχο (είχα την εντύπωση πως ο ήχος του τζουρά είναι εκείνος ο μουρμούρικος, όπως όλων όσων τζουράδων είχα ακούσει ως τώρα…) και με ξένισε το ηχόχρωμα.
Γι’ αυτό είπα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανένας το λόγο.

Δημήτρη, ποιά είναι τα μήκη χορδών του δικού σου και του τζουρά του φίλου σου;

Νίκο το μήκος είναι 58-59 cm περίπου. Δε σου απαντώ με ακρίβεια αλλά από μνήμης και στο περίπου, γιατί δεν έχω διαθέσιμο κανένα από τα δύο αυτήν την ώρα! :106:
Πάντως ήταν παρόμοια σε μέγεθος -και στο ύψος και στο ηχείο (μέγεθος και σχήμα)…

Αν και το άλλο όργανο έχει σχεδόν το ίδιο μήκος χορδής (πρέπει να μετρηθούν, η πρόχειρη οπτική σύγκριση συχνά απατά!) τότε ψάξε τη διαφορά σε όλα τα προαναφερθέντα. Αλλοιώς, το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα του τζουρά προέρχεται κατά κύριο λόγο από την σημαντικά χαμηλότερη τάση των χορδών του σε σχέση με το μπουζούκι.

Η Βασική διαφορά στο ήχο του τζουρά οφείλεται πράγματι στο μήκος χορδής. Ακόμα και ενα εκατοστό διαφορά να έχει το μήκος χορδής η διαφορά στο ήχο είναι σημαντική. Στα μπουζούκια δεν είναι τόσο εμφανές για παράδειγμα 66εκατ με 67 εκ. δεν φαίνετε και τοσο πολυ αλλα στο τζουρά τα 59 με τα 60 εκ. Είναι σημαντική η διαφορά. Απο εκεί και πέρα παίζει ρόλο αν είναι σκαφτός, το πάχος του σκάφους, η τοποθέτηση των καμαριών, και φυσικά το ξύλο του καπακιού. Εγώ έφτιαξα ένα τζουρά που ακόμα και σαν <ηλεκτρικός> νομίζω ότι βγάζει εκείνο το βραχνό το ήχο που είναι σήμα κατατεθέν του τζουρά… (τι….να μη παινέψω το σπίτι μου;).

Μπορεί να φανεί κάπως “κουφή” η άποψή μου, όμως πιστεύω ότι ο τζουράς που έχει “γάργαρο” ήχο, χωρίς “βραχνάδες” κλπ., δεν είναι καλός τζουράς. Ή καλύτερα δεν είναι τζουράς, αλλά ένα μικρό μπουζούκι. Δεν ξέρω αν νοάτε τι εννοώ…

Άντε τώρα να βρεις εξήγηση… :256:
Ο τζουράς του φίλου με τον πεντακάθαρο ήχο που είχα αναφέρει στην αρχή του topic απέκτησε άλλο ήχο αιφνιδίως και μεταμορφώθηκε σε “κανονικό” τζουρά! Μετά από κανένα μήνα, ο ήχος άλλαξε προς τον γνωστό ήχο του τζουρά που γνωρίζουμε!
Τι να συνέβη άραγε;
Μήπως επειδή το όργανο ήταν πολύ “φρέσκο” ακουγόταν έτσι στην αρχή;
Μήπως ξέχασε ο φίλος μου ο Θωμάς ανοιχτό κα’να παράθυρο και τον “βράχνιασε”;
…Αβυσσος η ψυχή -και ο ήχος- του τζουρά!
Πάντως εκείνος πετάει απ’ την χαρά του!

Έχει ξαναγραφεί κι`άλλη φορά αλλά νομίζω πως αξίζει να το επαναλάβουμε : ο ήχος των οργάνων ωριμάζει με το χρόνο και το παίξιμο.

Οι μικρές αλλαγές και ρυθμίσεις είναι που κάνουν τις μεγάλες διαφορές, στον ήχο. Πολλές τέτοιες μικρές αλλαγές, γίνονται και με τη χρήση και το πάλιωμα του οργάνου. Τις περισσότερες φορές η αλλαγή στον ήχο γίνεται προς το καλύτερο, μπορεί όμως να γίνει ακόμη και προς το χειρότερο !

Υπάρχει φυσικά και η κλιματολογική αλλαγή, αφού μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι. Άλλες θερμοκρασίες, και πολύ περισσότερο άλλη σχετική υγρασία.

Όλα αυτά επιρρεάζουν κατά πολύ τον ήχο. Με το πέρασμα του χρόνου, σταθεροποιείται όλο και περισσότερο, και ακόμη και σε μεγάλες διαφορές υγρασίας-θερμοκρασίας , ο ήχος του οργάνου θα επιρρεάζεται λιγότερο.

Πάντως από την πείρα μου, για τον πρώτο τουλάχιστον χρόνο ένα καινούργιο όργανο της οικογένειας του μπουζουκιού θα παρουσιάσει τις μεγαλύτερες αλλαγές στον ήχο του. Από κει και πέρα, η εξέλιξη του ήχου θα είναι βραδύτερη και μικρότερη. Μιά πιό ολοκληρωμένη εικόνα του οργάνου θα έχουμε στα τέσσερα με πέντε χρόνια, ενώ μετά την πρώτη δεκαετία θεωρούμε ότι ο ήχος έχει φτάσει την πλήρη ωριμότητα.

Αυτά όλα βέβαια είναι προσεγγιστικά, και δεν σημαίνουν ότι ένα όργανο δεν μπορεί να παίζει καλά και από τους πρώτους μήνες της κατασκευής του. Το μόνο όμως σίγουρο, είναι ότι ο ήχος του δεν θα μείνει εκεί !

Απολύτως σωστά όλα τα παραπάνω που αναφέρεις Νίκο μιας και είναι γνωστή η πείρα που έχεις στο αντικείμενο. Όλοι όσοι έχουν μπουζούκια το έχουν ζήσει αυτό το φαινόμενο της αλλάγής του ήχου και το ζουν όσο περνάει ο καιρός…
Όμως αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν το πόσο δραστικά άλλαξε ο ήχος του τζουρά σε τόσο μικρό διάστημα!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!