Η τεχνική στον μπαγλαμά

Καλησπέρα. Χωρίς να έχω πολλές γνώσεις μουσικής, έχω αγοράσει ένα χειροποίητο δουγάτο μπαγλαμά και προσπαθώντας να τον εξερευνήσω, έχουν προκύψει ορισμένα ερωτήματα, αν είναι εύκολο να μου απαντήσει κάποιος:

  1. Σε ποιο ύψος του σώματος τοποθετείται το όργανο όταν κάθεται κανείς; Μετά από κάποιο καιρό το βρίσκει ο καθένας μόνος του εμπειρικά;

  2. Ποιος ακριβώς είναι ο δουγάτος μπαγλαμάς, όπως έχω ακούσει να λέγεται και ποιες οι βασικές διαφορές από τον σκαφτό; Ο ήχος;

  3. Αν η πενιά γίνεται σχετικά δυνατά, υπάρχει φθορά για τις χορδές; Πόσο δυνατά πρέπει να παίζεται;

  4. Το αριστερό χέρι, πως πρέπει να κρατάει το όργανο, όταν δεν πατάει τις χορδές (σπάνια περίπτωση νομίζω), αλλά και όταν πατάει τις χορδές; Πρέπει να βρίσκεται λίγο πιο πάνω, σε σχέση με το δεξί; Μετά από 1 σχεδόν λεπτό, αρχίζει να πονάει το αριστερό δάχτυλο, όταν πατάει μόνιμα τις χορδές. Υπάρχει κάποια άσκηση για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων; Όταν πατάμε τις χορδές, πρέπει το-(τα) δάχτυλο-(α) να είναι κάθετα σ’ αυτές γιατί το βλέπω δύσκολο για αρχή;

  5. Υπάρχει ενδεχόμενο μελλοντικής τενοντίτιδας με 20λεπτό παίξιμο τη μέρα και ποιες είναι οι ιδανικές ασκήσεις για έναν αρχάριο; (Εγώ έχω αρχίσει, παίζοντας με την πέννα σε κάθε χορδή πάνω-κάτω, όπως έχω δει, αλλά και με απλές συγχορδίες)

Ευχαριστώ.

καλώς ήρθες!
κατ’αρχήν, χαλαρά! όσο πιο χαλαρά είναι τα χέρια, αριστερό και δεξί, τόσο πιο όμορφα θα παίξεις και πιο ξεκούραστα. στο δεξί μόνο καρπός, στο αριστερό χαλαρό πιάσιμο, βρες την ελάχιστη πίεση που χρειάζεται.

  1. κρατάς το σκάφος (αν είναι αρκετά μικρό) με τα δάχτυλα του δεξιού, εκτός από αντίχειρα-δείκτη που κρατάνε την πένα. ιδανικά τρέφεις μεγάλη κοιλιά για να ακουμπάει ο μπαγλαμάς (εγώ ξεκίνησα από τώρα).
  2. ο δουγάτος έχει δούγιες, δηλαδή το σκάφος είναι φτιαγμένος από λεπτές λουρίδες ξύλου κολλημένες πλάι-πλάι. ο σκαφτός είναι από ένα ενιαίο κομμάτι ξύλου σκαμμένο από μέσα. ο δουγάτος συνήθως έχει μεγαλύτερο σκάφος και ο ήχος είναι πιο καθαρός και δυνατός, προς το μπουζούκι. του σκαφτού είναι πιο βραχνός και μουρμούρικος.
  3. μην ανησυχείς, για να σπάσεις χορδή από ένταση έχεις πολύ παίξιμο. έτσι κι αλλιώς αναλώσιμες είναι, όπως και οι πένες (προτίμησε μαλακή για αρχή).
  4. είπαμε, χαλαρή πίεση όσο ακριβώς χρειάζεται. τα υπόλοιπα δύσκολα εξηγούνται από το πληκτρολόγιο. βρες κανένα φίλο που να παίζει, πήγαινε σε δάσκαλο, ή σε μαγαζιά να βλέπεις καλούς παίχτες (ο σωτήρης παπατραγιάννης και ο νίκος μανδηλαράς εμφανίζονται με μπαγλαμά). ίσως τους βρείς και σε κανένα βίντεο στο ουτούμπ.
  5. αυτό είναι το πιο βασικό, η πένα να πηγαίνει κάτω-πάνω (θέση-άρση) σταθερά και συνεχόμενα, βάσει ρυθμού και το αριστερό να ακολουθεί. αν έχεις χαλαρό χέρι δεν κινδυνεύεις ούτε με δυο ώρες. απλά όποτε νοιώθεις την πρώτη κόπωση κάνε διάλειμμα, πριν κουραστείς πολύ.

καλή αρχή, ό,τι θες εδώ είμαστε!
νίκος

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! Προφανώς το σκάφος είναι μεγάλο, διότι μιας και έχω σχετικά μακριά δάχτυλα είναι αδύνατον και τα τρία τελευταία να το κρατήσουν και δεν ξέρω αν συνιστά πρόβλημα αυτό. Επιπλέον, μάλλον ως χειροποίητος, οι χορδές δεν είναι περασμένες ακριβώς στη μέση του σκάφους, γι’ αυτό και δυσχεραίνει το πιάσιμο φαντάζομαι, εκτός του ότι είμαι λεπτός.

Υπάρχει κάποια άσκηση για να συνηθίζουν τα δάχτυλα να πιέζουν τις χορδές όσο γίνεται πιο ανώδυνα;

χμ, περίεργο αυτό. δεν βάζεις καμιά φωτό; αυτό με βάζει σε σκέψεις για την πίεση που λες στα δάχτυλα, μήπως είναι σκευρωμένος…

Αν χειριζόμουν καλύτερα την τεχνολογία, θα έβαζα! Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε, αλλά πήγα συστημένος από τον Λεμπέση το ρεμπέτη στον Σκεντερίδη και τον αγόρασα σε πολύ καλή τιμή. Μπορεί να είναι ελαττωματικός; Βέβαια, δεν έχει τον ίδιο ο Λεμπέσης, πρέπει να έχει σκαφτό, απ’ ό,τι κατάλαβα, εδώ και δεκαετίες, όπως μου παν. Τέλος πάντων να μη σας κουράζω, πιστεύω θα τον συνηθίσω κάποια στιγμή και μπορεί να τον πάω καμιά φορά και στον Λεμπέση.

χειροποίητο δεν σημαίνει κακοφτιαγμένο, ίσα-ίσα. όμως με ανησυχεί που λες ότι οι χορδές δεν είναι στη μέση του σκάφους και ότι είναι σκληρό το όργανο (εφ’όσον δεν βάζεις παραπανίσια δύναμη). ας τον δει ο λεμπέσης που στον πρότεινε, έτσι κι αλλιώς δεν είναι εύκολο να γίνει διάγνωση από φωτογραφίες…

Στη μέση του σκάφους βρίσκονται, απλά βρίσκονται λίγο πιο ψηλά. Όσο για το όργανο, δεν ξέρω αν είναι σκληρό, όπως το προσδιορίζετε εσείς που γνωρίζετε τα σχετικά.