Επαθα συγκοπη μολις το ειδα!

Καλησπερα σε ολα τα παιδια του forum.Ειμαι ο Νικος απο Αθηνα και ασχολουμαι με τριχορδο μπουζουκιι περιπου 3 χρονια.Δυστυχως χτες ειχε ενα ατυχημα το οργανο και σημερα το ειδα και επαθα!Μπορειτε να δειτε παρακαρω την ζημια.Εχει συμβει σε κανεναν αυτο;φτιαχνεται;



φτιάχνεται φίλε μου , πρέπει να βγει ταστιέρα, καπακι να ξεκολλήσεις την σπασμενη δουγια να πλανισεις αλλη να την χαραξεις … εχει δουλιτσα μπολικη , το αξίζει λες το μπουζουκι σου? κριμα παντως ρε γμτ

Γεια σου Νίκο, 100% φτιάχνεται. Υπάρχουν πολύ χειρότερες περιπτώσεις από το δικό σου και μετά από service φένεται σαν καινούριο. Πήγαινε το στον οργανοποιό σου.
Πως έγινε η ζημιά;

Δεν ξερω πως εγινε.το μπουζουκι το πηρα απο τον δασκαλο μου 800 ευρω,το ειχε παρει το 99 500.000 δρχ.Οταν το φτιαξω θα ανεβασω φωτογραφιες και εμπρος να το δειτε.Αυτο που με τραβηξε ειναι ο ηχος του γιαυτο και το πηρα.Θα πρεπει να βγει το καπακι;αυριο θα τοπαω στον μαστορα που το εφτιαξε να μου πει.Λιγο με υσηχασατε αφου προς στιγμη νομιισα πως ειναι καταδικασμενο!!!

Πώς να μην πάθεις συγκοπή εσύ; εδώ το είδα εγώ και παραλίγο να πάθω.

Καλά ξεμπερδέματα.

Σε καμιά περίπτωση να το επισκευάσεις βγάζοντας το καπάκι.

Εάν βγεί το καπάκι και ξαναμπεί θα είναι σαν να έχεις άλλο όργανο.

Δεν χρειάζεται να βγει το καπάκι.Πήγαινε σε έναν έμπειρο οργανοποιό.

Φιλε μην ανησυχεις καθολου.Το μπουζουκι σου φτιαχνεται και θα φαινεται σαν καινουργιο με ενα απλο κολλημα το οποιο δεν κοστιζει και πολυ ακριβα.Πρεπει να πας σε ενα καλο μαστορα,σου προτεινω τον Βαρλα αν εχεις υπομονη,η τον Βεργετη .

πήγα κι εγώ με μιά παρόμοια ζημιά το παλιό μου όργανο, σε επώνυμο μάστορα κι έγινε καλύτερο από καινούργιο. Μην ανησυχείς, μόνο να πάς σε καλό μάστορα κι όχι σε λαμόγιο γιατί θα σ’αφήσει φλούδα

Σας ευχαριστω ολους για το ενδιαφερον σας,δεν το περιμενα!Το μπουζουκι ειναι απο τον Μουταφιδη Γιαννη στον πειραια.Εκει πηγαινα και το παλιο μπουζουκι μου για επισκευες κτλ και εκει θα το ξαναπαω και αυτο.Ειναι και φιλος του δασκαλου μου(Θεοδωρου Μιχαλης) οποτε πιστευω να γινει και καλυτερη τιμη.Ουφ! ΑΝΑΣΑΝΑ!Πρωτη φορα νιωθω τετοια λυπη για οργανο!

Δείχνει σαν να του επιτέθηκε ο εχθρός με σπαθί και του κατάφερε καίριο χτύπημα στην κοιλιακή χώρα! Πώς συνέβη το ατύχημα; Δεν φαντάζομαι να άνοιξε έτσι από φυσικά αίτια; Κάτι το τρύπησε.

Θα το πας στον κατασκευαστή ΤΟΥ. Οπουδήποτε αλλού το πας, θα έχεις οικονομική επιβάρυνση και όχι σίγουρα αποτελέσματα. Μην τολμήσεις να δοκιμάσεις μόνος σου να το φτιάξεις και μην ακούς συμβουλές “ράβε-ξήλωνε” (σόρρυ Οχτάχορδε, αλλά η “συμβουλή” σου ήταν επιεικώς απαράδεκτη).
Πας στο Μουταφίδη και του λες:
“Μάστορα φτιάχτο”. Τίποτ’ άλλο.

ναι συγνωμη ρε παιδια, δε γνωριζα οτι γινεται και απο εξω

Πάντως τέτοιο σπάσιμο νομίζω πως μόνο σκάφος από εμποτισμένη καρυδιά μπορεί να πάθει.

Μουταφίδης ή Μουρατίδης;

Ωχ αμαν!Μουρατιδης παιδια,γραψτε λαθος.ηταν κλειστα σημερα,αυριο θα το παω να δουμε!Εμποτισμενη καρυδια;Αυτο ειναι καλο ή κακο;δεν εχω ασχοληθει καθολου με το θεμα κατασκευης του μπουζουκιου…μελετη και μονο μελετη!

Καθόλου κακό δεν είναι.Όλοι αυτοί που τη χρησιμοποιούν κάτι θα ξέρουν.Απλά εμένα μου δίνει γενικά την αίσθηση "καμένου "ξύλου.Θεωρώ ότι είναι πιο εύθραυστη σε σχέση με άλλα ξύλα.

Έτσι είναι τα πράγματα όπως τα λέει ο Γιάννης.

Αφού λοιπόν κοπεί η καρυδιά σε κομμάτια πάχους 2.5 - 3 mm, βράζεται για ώρες με κάποια ουσία με τελικό αποτέλεσμα να εμποτιστεί το ξύλο και να αποκτήσει μαύρο χρώμα.
Παράλληλα όμως το ξύλο χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται εύθραυστο.
Αυτό πλέον γίνεται παραδοσιακά, αλλά νομίζω ότι αρχικά το έκαναν για λόγους αισθητικής.
Εάν για παράδειγμα επιλέξουμε το ξύλο της καρυδιάς , ( υπάρχει εξαιρετική Ελληνική καρυδιά), έτσι ώστε να πάρουμε ξύλο από το εσωτερικό του κορμού και όχι επιφανειακά, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
Σε κάθε περίπτωση για να αναδειχθούν τα οπτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ξύλου καλό θα είναι να αποφύγουμε το ‘‘εξηντάρι’’ όργανο και να προτιμήσουμε 15άρι με τριπλό φιλέτο ή το πολύ τριαντάρι με μονό φιλέτο.

Βέβαια, για να εκμεταλευτούμε από ένα κομμάτι ξύλου όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του στα οποία περιλαμβάνονται και οι μηχανικές ιδιότητές του, θα πρέπει να κοπεί κατάλληλα. Δεν κόβονται συνήθως με αυτό τον τρόπο με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές - σημεία κατά μήκος της δούγας που είναι ευαίσθητα στην καταπόνηση.
Επι πλέον, στα βιομηχανικά κατασκευασμένα όργανα το τρίψιμο της σκάφης δεν γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές όπου το ξύλο είναι πολύ λεπτό.
Η περιοχή αυτή είναι πολυ ευαίσθητη σε χτυπήματα.

Η γνώμη μου είναι ότι εάν κάποιος πρόκειται να φτιάξει κάποιο όργανο να χρησιμοποιήσει ξύλα όπως η σκούρα Ελληνική καρυδιά, τον σφένδαμο (κελεμπέκι), παλίσσανδρο, μουριά.
Εάν χρησιμοποιηθεί έβενος να έχουμε υπόψη μας ότι το όργανο θα έχει περισσότερο βάρος.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα ξύλα θα πρέπει να είναι κομμένα κάθετα στα ‘‘νερά’’ τους και να μήν παρουσιάζουν ασυνέχειες κατά μήκος της δούγας.
Οπωσδήποτε στο τελικό αισθητικό απότέλεσμα μεγάλο ρόλο παίζει ό χρωματικός συνδυασμός των ξύλων του μπράτσου και του καράολου που θα πρέπει να ''δένει ‘’ με το χρώμα της σκάφης.

Για επισκευες νομιζω ο καλυτερος ειναι ο Φρονιμοπουλος.Δε θα μπορεις να διακρινεις ουτε καν που ειχε σπασει

το οργανο ειναι στον μαστορα.οταν το παρω θα ανεβασω φωτογραφιες.ανεβασα σημερα καποιες απο το πρωτο μπουζουκι.