Επίσκεψη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Γνωρίζοντας από την ιστοσελίδα http://www.rebetiko.gr/ για την φύλαξη οργάνων, όπως ο Μάγκας, εκεί, επισκέφθηκα τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, αν και τυχαία περνούσα από εκεί. Τα όργανα που είδα ήταν ο Μάγκας και το Αηδόνι (μπαγλαμάς και τζουράς-γόνατο του Γιώργου Μπάτη), ένας μπαγλαμάς του Τσιτσάνη και ένα μισομπουζουκο της φυλακής της Ακροναυπλίας που χρονολογείται γύρω στο 1900. Τα όργανα διασώθηκαν από τον Ηλία Πετρόπουλο.

Ο Μάγκας: http://www.rebetiko.gr/showphoto.php?id=262
Ο μπαγλαμάς του Τσιτσάνη:http://assets.in.gr/assetservice/data/D1998/D0126/1pa4a.gif

Το δέος εκείνης της στιγμής ήταν σαφώς πολύ έντονο και φυσικά ο νους σήμερα στρέφεται συνεχώς γύρω από τα υπέροχα όργανα που είδα. Μπορεί πολλοί να τα έχετε δει και ξαναδεί, ομοίως και άλλα όργανα των μεγάλων δημιουργών. Πέραν των οργάνων, λόγω του ότι δεν είχα κλείσει ραντεβού, δεν μπορούσα να μελετήσω κάποια πράγματα από το αρχείο αλλά δεν πειράζει. Ίσως να απομυθοποιούσαν τα συναισθήματα. Λοιπόν, προτείνω σε όλους να επισκεφτείτε την βιβλιοθήκη αλλά με ραντεβού αν επιθυμείτε να δείτε το αρχείο.
Η διεύθυνση είναι Σουηδίας 61, τηλέφωνο 210 721 0536.

Υ.Γ. Μήπως γνωρίζετε που θα μπορούσαμε να δούμε όργανα κι άλλων μουσικών;

Περιμενα να τα φωτογραφισεις και να μας τα δειξεις. Τις φωτο αυτες τις εχουμε ξαναδει χρονια τωρα

Φίλε Κώστα Ζαρκαδά, όταν είχα πάει εγώ, το 2003, ζητούσαν μια περιουσία για κάθε φωτογραφία. Υποθέτω ότι τώρα θα ζητάνε όλο το πακέτο στήριξης του ΔΝΤ… Ας μας το επιβεβαιώσει κάποιος αν ξέρει…

Ζήτησα βεβαίως να βγάλω φωτογραφίες αλλά χρειαζόταν επίσκεψη με ραντεβού, αιτήσεις και λοιπά. Και κάπου όμως χάνεται η μαγεία της δια ζώσης επαφής με τις φωτογραφίες. Γι αυτό προτείνω σε όλους να τα επισκεφτείτε και πιστεύω πως ένα μαζικό ενδιαφέρον ίσως ενεργοποιήσει τις προσπάθειες συντήρησης και βασικά έκθεσης γιατί ουσιαστικά παραμένουν τα όργανα αποκομμένα από το κοινό.

Αν παω και μου ζητησουν χρηματα για να φωτογραφισω τον μαγκα η οποιο αλλο οργανο θα δαρθουμε να το ξερετε. Και δεν κανω καθολου πλακα