Επίπεδα των μελών του Ρεμπέτικου Φόρουμ (0 έως 4)

Το παρακάτω θέμα είναι πολύ σημαντικό και μας αφορά όλους καθώς εξηγεί τα επίπεδα των μελών στο φόρουμ μας. Ο τρόπος διάρθρωσης των επιπέδων των μελών είναι ένα θεμελιώδες σύστημα της νέας πλατφόρμας.
Το σύστημα των επιπέδων έχει έχει κυρίως να κάνει με το πόση “εμπιστοσύνη” δείχνει η κοινότητα στο συγκεκριμένο μέλος και στόχος του είναι:

  • Να περιορίζει ελαφρώς τους νέους χρήστες του φόρουμ μέχρι να μάθουν την πλατφόρμα (ώστε να μην ποστάρουν πιθανώς άσχετα πράγματα ή να αποτρέψει κάποιους από το να ποστάρουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο).
  • Να προσφέρει στους πιο έμπειρους χρήστες του φόρουμ επιπλέον δικαιώματα ώστε να βοηθούν να συντηρείται το φόρουμ και να νιώθουν σημαντικό κομμάτι του.

Τα επίπεδα μελών στην κοινότητά μας είναι τα εξής:

Επίπεδο 0 - Νεο-εισερχόμενο Μέλος

Όλοι οι νέοι χρήστες του φόρουμ ξεκινάνε από το επίπεδο 0. Οι δυνατότητές τους είναι κάπως περιορισμένες μέχρι να μάθουν πώς το φόρουμ λειτουργεί και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του.

Οι χρήστες με επίπεδο 0 ΔΕΝ μπορούν να…

  • Στείλουν προσωπικά μηνύματα σε άλλους χρήστες (εκτός από τους διαχειριστές)
  • Επισημάνουν ποστ (δηλαδή να τα αναφέρουν στους διαχειριστές ως προσβλητικά)
  • Να ανεβάσουν πάνω από μία εικόνα
  • Να ανεβάσουν οποιοδήποτε συννημμένο
  • Να ποστάρουν παραπάνω από 2 λινκς ανά ποστ
  • Να έχουν λινκς στο προφίλ τους
  • Να κάνουν υπόμνηση (mention) πάνω από 2 χρήστες ανά μήνυμα (αναφορά = @chrispanag)
  • Να δημιουργήσουν πάνω από 3 θέματα στις πρώτες 24 ώρες αφού δημιουργήσουν το πρώτο τους ποστ.
  • Να ποστάρουν πάνω από 10 απαντήσεις στις πρώτες 24 ώρες αφού δημιουργήσουν το πρώτο τους ποστ.

Επίπεδο 1 - Νέο Μέλος

Γενικά είναι πολύ εύκολο να προαχθεί κάποιος από “Νεο-εισερχόμενο Μέλος” σε “Νέο Μέλος” κυρίως περνώντας λίγο χρόνο διαβάζοντας το φόρουμ (ώστε να πάρει το Νεο-εισερχόμενο Μέλος μια ιδέα για το πώς λειτουργεί το φόρουμ)

Ένα Νεο-εισερχόμενο Μέλος (επίπεδο 0) μπορεί να προαχθεί στο επίπεδο 1, να γίνει δηλαδή Νέο Μέλος αν ικανοποιηθούν τα επόμενα 3 κριτήρια:

  1. Να επισκεφθεί τουλάχιστον 5 θέματα.
  2. Να διαβάσει τουλάχιστον 30 μηνύματα.
  3. Να περάσει ένα σύνολο 10 λεπτών διαβάζοντας μηνύματα.

Ένα Νέο Μέλος μπορεί:

  • Να χρησιμοποιήσει όλες τις βασικές λειτουργίες του φόρουμ (δηλαδή όλοι οι παραπάνω περιορισμοί που είχε, σταματάνε να ισχύουν).
  • Να στέλνει προσωπικά μηνύματα.
  • Να ανεβάζει εικόνες και συννημμένα.
  • Να επεξεργάζεται wikis (μια προηγμένη δυνατότητα του φόρουμ).
  • Να επισημαίνει αναρτήσεις ως προσβλητικές - κακόβουλες κτλ (αναφορά στους διαχειριστές).
  • Μπορεί να κάνει like το πολύ σε 50 ποστ/ημέρα.

Επίπεδο 2 - Κανονικό Μέλος

Αυτό το επίπεδο σημαίνει ότι ο χρήστης μπαίνει σχετικά συχνά στο φόρουμ σε μια περίοδο κάποιων εβδομάδων και συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις σε έναν αρκετά καλό βαθμό.

Ένα Νέο Μέλος (επίπεδο 1) μπορεί να προαχθεί στο επίπεδο 2, να γίνει δηλαδή Κανονικό Μέλος αν πληρεί τα επόμενα 7 κριτήρια:

  1. Να έχει μπει στο φόρουμ τουλάχιστον 15 διαφορετικές ημέρες (όχι απαραίτητα στη σειρά).
  2. Να έχει δώσει τουλάχιστον 1 like.
  3. Να έχει λάβει τουλάχιστον 1 like.
  4. Να έχει απαντήσει τουλάχιστον σε 3 διαφορετικά θέματα.
  5. Να έχει επισκεφθεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά θέματα.
  6. Να έχει διαβάσει τουλάχιστον 100 μηνύματα.
  7. Να έχει ξοδέψει συνολικό χρόνο 60 λεπτών διαβάζοντας μηνύματα.

Ένα Κανονικό Μέλος μπορεί επιπλέον:

  • Να προσκαλεί νέους χρήστες στο φόρουμ ώστε να απαντήσουν σε συγκεκριμένα θέματα.
  • Να δημιουργεί Group PMs
  • Να κάνει like σε το πολύ 75 ποστ/ημέρα.

Επίπεδο 3 -Τακτικό Μέλος

Τα Τακτικά Μέλη είναι τα πιο σημαντικά μέλη του φόρουμ. Είναι τα μέλη που διαβάζουν πιο πολύ και συμμετέχουν ενεργά και ποιοτικά σε μια περίοδο μηνών ή και χρόνων. Τα μέλη αυτά επιβραβεύονται από την κοινότητα και με τη σημαντική τους βοήθεια το φόρουμ παραμένει καθαρό και τακτοποιημένο.

Για να προαχθεί κάποιος από Κανονικό Μέλος (επίπεδο 2) στο επίπεδο 3, δηλαδή να γίνει Τακτικό Μέλος, πρέπει στις τελευταίες 100 ημέρες να πληρεί τα επόμενα κριτήρια:

  1. Να έχει επισκεφθεί το φόρουμ τουλάχιστον τις 50 από τις 100 ημέρες.
  2. Να έχει απαντήσει σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά θέματα.
  3. Να έχει δει το 25% των ποστ που δημιουργήθηκαν σε αυτές τις 100 ημέρες (εκτός και αν αυτά είναι περισσότερα από 500).
  4. Να έχει διαβάσει το 25% των νέων μηνυμάτων σε αυτές τις 100 ημέρες (εκτός και αν αυτά είναι περισσότερα από 20.000).
  5. Να μην έχει αποκλειστεί.
  6. Να έχει λάβει πάνω από 20 likes και να έχει δώσει 30 likes (σε μία ευρεία γκάμα χρηστών και όχι μονο σε έναν).
  7. Να μην έχει λάβει από διαφορετικούς χρήστες πάνω από 5 επισημάνσεις (αναφορά σε διαχειριστή) στα ποστ του.

Η βασική διαφορά του Επιπέδου 3 από τα υπόλοιπα επίπεδα είναι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή το μέλος επιπέδου 3 να “πέσει” στο Επίπεδο 2.
Αυτό συμβαίνει αν στις τελευταίες 100 ημέρες σταματήσει να ισχύει τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω κριτήρια. Έτσι, χάνεται το status του Τακτικού Μέλους και πρέπει να ξαναπροσπαθήσει να το αποκτήσει. Για να μη συμβαίνει συνεχώς άνοδος και κάθοδος ενός μέλους με τον παραπάνω τρόπο υπάρχει μια περίοδος χάριτος 14 ημερών αν κάποιο κριτήριο πάψει να ισχύει.

Τα Τακτικά Μέλη αποτελούν σημαντικά μέλη της κοινότητας που νοιάζονται γι’ αυτή και μπορούν επιπλέον:

  • Να αλλάζουν κατηγορία και τίτλο στα θέματα.
  • Να επισκέπτονται μια ειδική κατηγορία που μπορούν να την δουν μόνο οι χρήστες επιπέδου 3 και άνω (Lounge).
  • Αν επισημάνουν (αναφέρουν για προσβλητικό περιεχόμενο) ένα ποστ τότε αυτό κρύβεται αυτόματα μέχρι να το δει κάποιος διαχειριστής/συντονιστής.
  • Αν πολλοί χρήστες επιπέδου 3 κάνουν επισημάνσεις σε πολλά ποστ κάποιου χρήστη τότε ο χρήστης αυτός δεν μπορεί να ποστάρει μέχρι να παρέμβει κάποιος διαχειριστής/συντονιστής.
  • Να κάνουν έως και 100 likes/ημέρα.

Επίπεδο 4 - Αρχηγικό Μέλος

Σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται η διαχειριστική ομάδα και η διαδικασία προαγωγής σε αυτή δεν είναι αυτόματη.

7 «Μου αρέσει»

Σωστά !!!Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν πολλοί “λαϊκατζήδες” χάριν σκοπιμότητας,που για μένα δεν είναι αρεστό.Το λάικ σαν δείκτης κατάφασης,(να μην γεμίζει το κάθε νήμα με μυνήματα κατάφασης) ,είναι ένα εργαλείο.Άλλο πράγμα όμως η… ιεραρχία.(sic)

1 «Μου αρέσει»

@liga_rosa, @nikosn
Tα λαικ είναι μια μικρή συνιστώσα του αλγόριθμου που ρυθμίζει την εξέλιξη του χρήστη (διαβάζοντας το προηγούμενο post θα το διαπιστώσετε).
Επίσης, αν ένας χρήστης παίρνει συνεχώς like από το ίδιο μέλος, το σύστημα δεν τα μετράει, αφού για να προαχθεί τουλάχιστον σε Τακτικό μέλος θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 20 likes από διαφορετικούς χρήστες στη διάρκεια των 100 ημερών. Συνεπώς, ακόμη και αν κάποιος έχει σκοπιμότητες ή συμπάθειες είναι εξαιρετικά δύσκολο (θα έλεγα απίθανο) να επιδράσει με αυτόν τον τρόπο στην εξέλιξη ενός χρήστη.

4 «Μου αρέσει»

Γενικά για τα παραπάνω όρια…

Απλά να σημειώσω ότι τα παραπάνω όρια για τις μεταβάσεις στα διάφορα επίπεδα “ιεραρχίας” είναι πλήρως παραμετροποιήσημα και αν παρατηρηθεί κάποιο τέτοιο φαινόμενο μπορούμε να αλλάξουμε τα όρια ώστε να γίνει πιο δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πάντως τα παραπάνω όρια (δηλαδή αυτά που έχει από μόνο του το σύστημα) είναι δοκιμασμένα σε πάρα πολλές κοινότητες σαν την δική μας και έχουν αποδειχθεί αρκετά λειτουργικά.

Όσον αφορά τα likes γενικότερα…

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το πώς το σύστημα χειρίζεται τα likes και τι χρησιμότητα έχουν (γιατί παίζουν ρόλο σε πολλά πράγματα εκτός της ιεραρχίας) μπορείτε να δείτε το παρακάτω (στα αγγλικά δυστυχώς…)

1 «Μου αρέσει»

το πρόβλημα που έχω με τα λάικ, είναι ότι βάζουν μια λογική του facebook στο φόρουμ. εύκολες μονολεκτικές απαντήσεις ή απλά ένα λάικ (και το αντίστοιχο κυνηγητό τους), αντί να γίνεται διάλογος και να προχωράει κάπου η κουβέντα.
από την άλλη, βολεύουν όταν απλά χρειάζεται να επικροτήσουν οι χρήστες κάποια ανάρτηση χωρίς να γεμίσει το νήμα με ανούσια μηνύματα. αλλά πόσο απαραίτητο είναι αυτό τελικά;

υγ: @chrispanag χρόνια πολλά κι από εδώ!

2 «Μου αρέσει»

@liga_rosa Δε νομίζω ότι τα λαικ μπορούν να εμποδίσουν κάποιον από το να γράψει την άποψή του, εφόσον έχει άποψη. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο FB που οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν παρόλα τα λαικ. Ένας λόγος παραπάνω που στο φόρουμ μας συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν γνώμη και σοβαρό επίπεδο σκέψης.
Συνεπώς, νομίζω ότι θα συνεισφέρουν θετικά στην ανοιχτότητα της κοινότητας, παρόλο που είναι ένα ψήγμα μόνο από τις θετικές λειτουργίες του νέου φόρουμ!!

3 «Μου αρέσει»

μακάρι! θα το δείξει ο καιρός.
θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω για την ποιότητα των συζητήσεων στο φβ… εξάλλου ακόμα και να γίνει μια γόνιμη συζήτηση για κάποιο θέμα, μετά από λίγο χάνεται και είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναζήτησή της. αυτό είναι και ένα βασικό πλεονέκτημα του φόρουμ, λειτουργεί σαν μια μεγάλη βάση δεδομένων στην οποία μπορεί ο καθένας να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή.

4 «Μου αρέσει»