Εμπειρίες από την προσπάθεια κατασκευής μπουζουκιού

Καλημέρα ή Καλησπέρα σε όλους σε αυτή την παρέα.
Να γνωριστούμε καταρχήν. Το όνομα μου είναι Πασχάλης και το επάγγελμά μου καθηγητής Φυσ. Αγωγής στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που συμβάλλουν στην δημιουργία αυτής της υπέροχης και δημιουργικής παρέας. Από μικρός μεγάλωσα στο ξυλουργείο του πατέρα μου και μπορώ να πω ότι την ενασχόληση με τα ξυλουργικά μου είναι πολύ ευχάριστη και αγαπητή. Έφτασε πλέον ο καιρός πιστεύω με την αγάπη μου για το μπουζούκι να ασχοληθώ και εγώ με την κατασκευή του ερασιτεχνικά. Δεν είμαι οργανοποιός αλλά επίδοξος ερασιτέχνης γι΄αυτό και θα επικαλούμαι την βοήθεια τον εμπειρότερων σε αυτή την παρέα. Έχω γύρω στους 3-4 μήνες που προσπαθώ να αντλήσω πληροφορίες για τεχνικές στην κατασκευή μπουζουκιού αλλά από όπως ανέφερε και κάποιος φίλος εδώ στο φόρουμ η βιβλιογραφία είναι ανύπαρκτη στο συγκεκριμένο είδος, σε αντίθεση με το εξωτερικό που για άλλα όργανα βρίσκεις πλήθος στοιχείων. Έτσι λοιπόν αυτό που μας απομένει είναι η δική μας προσπάθεια περισσότερο με μεράκι υπομονή και συνεχή προσπάθεια για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Θυμάμαι που μου έλεγε ο πατέρας μου ότι το καλό αποτέλεσμα θέλει μεράκι υπομονή και πολύ ψάξιμο.
Δεν θέλω να σας κουράσω πολύ με άλλα τέτοια απλά να σας πω ότι θα χαρώ πολύ να συμμετέχω και εγώ από τη μεριά μου στην ωραία αυτή προσπάθεια που κάνετε. Θα επανέλθω πολύ σύντομα και κάνοντας αρχή με εργαλεία που χρησιμοποιώ και με βοηθάνε γιατί αυτή τη στιγμή είμαι εκτός.
Ευχαριστώ

Kαλώς όρισες.
Δες μια καλή αφετηρία εδώ:

https://rembetiko.gr/t/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AD%CF%82/4470/81

καλησπερα πασχαλη και εγω πριν μερικες εβδομαδες αντλω πληροφωριες και κατασκευαζω το καλουπι για τζουρα κοβω τα ξυλα τωρα και πρεπει να μου βγουν συμμετρικα με την βοηθεια του κωστα σου στελνω pm το email μου και το msn μου θα χαρω να συζηταμε για τετοια θεματα και γενικα για μπουζουκι

Φίλοι Οκτάχορδε και Τεό σας χεραιτώ και εγώ και μιας και γύρισα στο σπίτι είπα να τα πούμε λιγάκι. Τεό στη συζήτηση που μου έστειλες μπήκα καί είδα ότι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.Το θέμα είναι ότι ένας αρχάριος στην κατασκεύη θα τα βρεί λίγο μπαστούνια γιατί πραγματικά θέλει περισσότερη και αναλυτικότερη βοήθεια. Αποψη δική μου θα ήταν αν μπορούμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε απο αυτή την παρέα να το κάνουμε αναλυτικά όσο γίνεται και μάλιστα με εικόνα γιατί έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Τόλη το πμ σου το πήρα μαι το μσν σου (συγγνωμη για τα μη λατινικά γράμματα αλλα δεν γυρίζει στα αγγλικά ο υπολογιστής) και μπορούμε να τα λέμε κάποιες φορές.
Λοιπόν αυτή τη στιγμή είμαι γεμάτος απο σκόνη τρίβοντας το μπροστινό τάκο η ντάκο στο καλούπι του. Έφτιαξα ένα καλούπι μετρώντας ένα παλιό οργανάκι που είχα ρημαγμένο αφού το ξύλωσα καπάκι και ταστιέρα για να το δώ και απο τη μέσα μεριά αλλά το κυριότερο γιατί ανοίγοντας κάποια πράγματα απο περιέργια και μόνο μαθαίνεις πολλά. Επειδή το καλούπι έχει ατέλειες και πειραματίζομαι ακόμα μόλις έχω καλά αποτελέσματα θα τα δημοσιεύσω για να πάρουν ιδέες και οι πιο άπειροι απο μένα.
Ένα σημαντικό εργαλείο όμως για το σκάφος και το λύγισμα της δούγας είναι αυτό με το οποίο την λυγίζουμε με θερμοκρασία. Αυτή την λεγόμενη σωλήνα τελος πάντων που την ζεστένουμε με καμηνέτο κτλ την έφτιαξα όχι με ανοικτή φωτια φλόγες κτλ αλλά με ηλεκτριή αντίσταση και λειτουργεί κατα την άποψή μου θαυμάσια αφού την δοκίμασα. Αύριο θα προσπαθήσω να το φωτογραφίσω και να ανεβάσω τις φωτογραφίες με οδηγίες και υλικά κατασκευής. Μήπως και θελήσουν κάποιοι φίλοι να το φτιάξουν. Αυτά μέχρι τώρα θα τα ξαναπούμε.

οτι καλυτερο μπραβο περιμενουμε φωτογραφιες , αν μπορεις και απο το καλουπι να δουμε τυχων λεπτομεριες και αν 8ες κανε με add στο msn :088:

γιασου Πέπλο…

Σε ένα άλλο forum, που αράζω, sto Skeezo, είναι ένας τυράς που επίσης κατασκευάζει ερασιτεχνικά (ale με πολύ μεράκι) μπουζούκια, και την έχει ψάξει παρα πολύ, εγώ θα τον ρώταγα τίποτα γιατί είναι και πολύ βοηθητικός και καλός άνθρωπος… to username του είναι Cmkako

http://www.websitetoolbox.com/tool/post/skeezo/vpost?id=1291818&
http://www.websitetoolbox.com/tool/post/skeezo/vpost?id=1817910

isos ke se endiaferi ke afto…
http://www.karellas.gr/productuk.php?id=82

Γεια σου και σε σένα φίλε dagreek. Ευχαριστώ για τις διευθύνσεις που μου έγραψες έχουν αρκετό ενδιαφέρον προς μελέτη. Ανεβάζω σήμερα κάποιες φωτό σχετικά με τον κουρβαδόρο που έφτιαξα με μερικές επεξηγήσεις επάνω στις φωτό, αν υπάρξουν κάποιες απορίες τα λέμε. Η αντίσταση είναι από ηλεκτρική κουζίνα (σίγουρα όχι της γυναίκας μου ελπίζω ούτε και της δικής σας) που ήταν σε ένα τετράγωνο σχήμα όταν την αγόρασα από έναν μάστορα. Την άνοιξα προσεκτικά σιγά σιγά στις γωνίες και την έκανα εντελώς ίσια. Ήταν περίπου 1,80 μ. μετά πήρα ένα κομμάτι σωλήνα μισής διατομής από την κύρια και ξεκίνησα πάλι να την γυρίζω σαν σπιράλ γύρο από αυτην ως που βγήκε το σχήμα αυτό. Ο θερμοστάτης είναι και αυτός κουζίνας και έχει όπως βλέπετε ένα σπιράλ σωληνάκι και στην άκρη του μια λεπτή ίσια απόληξη σαν βελόνα που την έχω σταθεροποιήσει επάνω στον σωλήνα για να κάνει διακοπή ρεύματος και να σβήνει η αντίσταση όταν πιάνουμε την θερμοκρασία που θέλουμε. Τα ηλεκτρικά αν δεν έχετε γνώσεις ζητήστε τη βοήθεια κάποιου σχετικού ή ειδικού. Για λόγους προβολής έχω αφαιρέσει ένα σκέπασμα που έχω πάνω από τα ρεύματα για ασφάλεια και προστασία.
Τόλη το καλούπι το ανεβάζω αλλά δεν νομίζω ότι είναι έτοιμο γι΄αυτό θα το ξαναδούμε και θα τα πούμε σύντομα.

@peplos εισαι ωραιος … μπορεις να μου δωσεις info πως εκανες το καλουπι(τελευταία φωτογραφία)? προσπαθησα και εγω για κατι αντιστοιχο αλλα δε τα καταφερα εχεις καποιο σχεδιο ?

Σήμερα φίλε μας έφαγε την ώρα ο Σαρμπέλ και οι άλλοι, απο αύριο λοιπόν θα προσπαθήσω να τα πούμε. Βλέπω Κομοτηνή μεριά έτσι; Και εγώ απο Πέπλο Ν. Έβρου έτσι για τη γνωριμία. Το πως βρέθηκα εδω κάτω είναι μια άλλη ιστορία τα λέμε.

ok περιμενω ρε πατριδα :088:

Πατρίδα με Corel ασχολείσαι;
Αν είναι να σου στείλω τη βάση με τη θέση των νομέων αλλά σου είπα ότι θέλει δουλειά ακόμη γιατί δεν βγαίνει σωστό αποτέλεσμα.

μπα mono photoshop ελεγα αν εχεις ενα ετοιμο σχεδιο αν ειναι θα περιμενω η αν βρω καποιο αλλο τρόπο…

oktaxorde φίλε μου και οποιοσδήποτε άλλος μέσα στο φόρουμ ανεβάζω σχέδιο καινούργιου καλουπιού και δέχομαι τα σχόλια σας να δω και εγώ που βαδίζω γιατι το προηγούμενο παραήταν για πρώτο πολύ αναποδιάρικο και το παρατάω. Πως φαίνεται το καινούργιο αμυγδαλωτό μου;

Πώς είναι δυνατό να έχει σμικρυνθεί κατά 100% ? :240:

ετοιμαζω και εγω το καλουπι στο μεγεθος του 4χορδου , peplos ελπιζω καλουπακι για τζουρα η 3χορδο εμενα μου αρεσει συνεχισε εγω εχω να σου στειλω αν θες αλλα ειναι καπως μεγαλο οπως βλεπεις δε κανει για τζουρα - τριχορδο… θα μπορεσεις να ανεβασεις το σχεδιο σε 1 προς 1 κλίμακα ?

Έχεις δίκιο φίλε μου κάτι δεν πήγε καλά στο κορελ το κατέβασα κατα 100 για να χωράει σε μια σελίδα αλλά δεν έχει βγεί αυτό που θέλω. Τέλος πάντων το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το σχέδιο και το πραγματικό μέγεθος είναι που με απασχολεί.

Τόλη το σχέδιο αυτό το έχω και εγώ αλλά ενώ το πρόσωπο η ο πάτος του καλουπιου είναι καλό στά κυρτώματα δεν έβγαλα καλό αποτέλεσμα και γι΄αυτό το παράτησα. Αλλα τώρα βρίσκομαι σε καλό δρόμο και θα σε εκπληξω ευχάριστα σε δύο τρεις μέρες. Το ζήτημα είναι ότι χρειάζονται εργαλεία δεν ξέρω εσύ με τι παλεύεις αλλα βοηθάνε πολύ τα άτιμα. Θα προσπαθήσω να σου στείλω το αμύγδαλο σε 1 προς 1. Αν είχες και κορελ θα μπορούσα να σε βοηθήσω πολύ καλύτερα σου στελνω ενα μαιλ. Δέν γυρίζει σε Αγγλικά το μηχάνημα και μου σπάει τα νεύρα.:mad: Τα λέμε.

εγω παλευω πολυ με dremel και 408 και μια σέγα ρασπα κτλ :slight_smile: εμενα το καλουπι μου φενεται καλό , που ακριβως συναντησες προβλημα… ? εγω οπως ειδες το εκυπωσα σε 2 μερη μια Α3 και μια Α4 το εκοψα προσεκτικα και το κολλησα πανω στο νοβοπαν και τις μικρες ατελειες τις εφαγα με το dremel , το σχεδιο το κατεβασα μολις απο το mail μου το ανοιξα με photoshop και το τσεκαρα scale 100 % αλλα χρειαζετε Α3 αυριο θα το εκτυπωσω σε τυπογραφιο ,σκοπευεις να σημαδέψεις και τις νοητες θεσεις τα κεντρα και τα καμαρια? γιατι εγω δε κατεχω και πολυ απο corel …

Υ.π περιμενω να με εκπληξεις σε 2-3 μερουλες :088:

yp peplos κανε με add στο msn στο roropoulos@gmail.com και οποιος αλλος χρειαζεται κατι η ασχολειτε με καλουπια heh!

Τόλη με msn συμπάθα με δεν πολυασχολούμαι θα τα λεμε μέσα απο εδώ και μέσω του e-mail σου. Το καλούπι το πρώτο που ανέβασα φωτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλό αλλά στα καμάρια επειδή πήφα να αντιγράψω ένα παλιό οργανάκι βγάζοντας το σχέδιο με ένα χοντρό σύρμα λυγίζοντάς το δεν βγήκαν καλές συμμετρίες και το αποτέλεσμα ήταν όταν ξεκίνησα να κολλάω δούγες να μου βγεί κάτι σε σχήμα λεκάνης και όχι μπουζουκιού.:019: Ή εμπειρία όμως μένει και απο τα λάθη μας διορθωνόμαστε την επομένη. Απο εργαλεία δέν έχω πρόβλημα αρκετά ήταν του πατέρα μου και μάλιστα απο χώρο έχω ένα ημιυπόγειο 110 τ οπότε καταλαβαίνεις την άνεση μου σε αυτά και τις γνώσεις μου απο ξυλουργικά βοηθάνε πολύ.
Τα λέμε.

γιατι δεν αγοραζεις ενα παντογραφο και με αυτον να παρεις ακριβη μετρα για το καλουπι σου η καλυτερα γιατι θελεις να παιδευεσαι και δεν αγοραζεις ενα ετοιμο σκαφος της αρεσκειας σου και να το αντιγραψεις και να επι κεντρωθεις στην υπολοιπη κατασκευη του οργανου .Εγω το προτιμω .ΦΙΛΙΚΑ συναδελφος γυμναστης/ερασιτεχνης οργανοποιος απο την Α δυτικης Αθηνας.