Εκδήλωση στην Ύδρα για το ρεμπέτικο

κι εγω θελω Floyd!
ειχαμε μια ευχαριστη παντως συναντηση με τον Νικο Πολιτη (εγω τον λεω Κυριο και του μιλαω και στον πληθυντικο), στην Υδρα!!!

Ανεβασα και κατι στις αλλες μουσικες, για οποιον ενδιαφερεται…

Να υποθέσω ότι η συνάντηση έγινε στην ετήσια Μάζωξη Emery. Θα είχε ενδιαφέρον να μας έλεγε ο κ. Πολίτης (αν όντως πάει κάθε χρόνο εκεί ως σύνεδρος ή αλλιώς) τις εντυπώσεις του, αν γίνονται ομιλίες, αν έχουν βγει Πρακτικά περασμένων χρόνων κλπ, αν αξίζει τον κόπο, κατά τη γνώμη του, σε συσχέτιση με τούτη τη συζήτηση που βρήκα εδώ στο Φόρουμ:

Αν και δεν είμαι ο κος Πολίτης και παρόλο που η δημοσίευση σας είναι εκτός θέματος (εδώ μιλάμε για "Τακτικές συναντήσεις του Ρεμπέτικου Φόρουμ) για να μην μένετε με την αγωνία, δοκιμάστε την αναζήτηση του google. Πραγματικά δίνει αρκετές πληροφορίες. Για την φετινή διοργάνωση ας πούμε μπορείτε να βρείτε μερικά πράγματα (ενδεικτικώς μιλώντας) εδώ ή ίσως και εδώ. Και φυσικά πάντα είναι στη διάθεση σας και το ανάλογο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του συνεδρίου, που φαντάζομαι θα σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση. Εάν μετά από όλες αυτές τις ενέργειες συνεχίζετε να έχετε απορίες τότε ανοίξτε ξεχωριστό (νέο) θέμα στο φόρουμ για το εν λόγω συνέδριο και όσοι ξέρουν θα σας μεταφέρουν τις εμπειρίες και τις απόψεις του. Παρακαλώ, ας είμαστε λίγο προσεκτικοί τι δημοσιεύουμε και πού μέσα στο φόρουμ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Κύριε Τεχνικέ Συντήρησης, το εάν θα μείνω ή όχι με την «αγωνία» για το θέμα, παρακαλώ πολύ να το αφήσετε σε μένα. Περιττές αξιολογικές κρίσεις δεν χρειάζονται. Πριν και μετά από τις ενέργειες που μου προτείνατε, απευθύνθηκα εκεί που απευθύνθηκα για τα συγκεκριμένα ζητήματα, σε συσχετισμό με παλιότερη συζήτηση.

Λάθος μου που δεν άνοιξα αλλού θέμα
Ευχαριστώ εκ των υστέρων

Έγινε φέτος στην Ύδρα, όπως κάθε χρόνο από το 2000 και μετά, η ετήσια μάζωξη ρεμπετόφιλων από όλο τον κόσμο που διοργανώνει ο Ed Emery από το Λονδίνο. Στα πλαίσια της διοργάνωσης, το Σάββατο (4/10) το απόγευμα η Λαμπρινή (κατά κόσμον φόρουμ Giotto) και ο Γιώργος (κατά κόσμον φόρουμ Nightblues), μαζί με τον κιθαρίστα Κώστα Βώρο από το Λονδίνο, μας παρουσίασαν στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” της Ύδρας μία σειρά τραγουδιών του Κώστα Σκαρβέλη, με τη Λαμπρινή σε πιάνο και φωνή, το Γιώργο σε μπουζούκι και φωνή και τον Κώστα σε κιθάρα και φωνητική συνοδεία. Προηγήθηκε ενημερωτική παρουσίαση της Λαμπρινής για τον συνθέτη και μουσικό. Ήταν μία πραγματικά εξαιρετική δουλειά όπου τα παιδιά, με άψογη επαγγελματική επάρκεια και εξαιρετική καλλιτεχνική ευαισθησία τίμησαν τον μεγάλο Κώστα Σκαρβέλη όπως του αξίζει.
Ακολούθησε, το βράδυ, μουσική βραδυά σε ταβέρνα όπου η Λαμπρινή, ο Γιώργος και ο Κώστας κράτησαν επιτυχέστατα το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος, επιβεβαιώνοντας τόν ίδιον επαγγελματισμό και επάρκεια.
Παρασάναταλε, πρακτικά δεν θα κυκλοφορήσουν. Η συζήτηση στην οποία μας παραπέμπεις με το # 275 σου, είναι πλέον ιστορία (του φόρουμ, όχι Παγκόσμια…).

Νίκο ευχαριστούμε για το ρεζουμέ.
Η Λαμπρινή είναι μέλος του φόρουμ, οπότε εάν έχει την καλοσύνη, μπορεί να δημοσιεύσει την εισήγησή της.
Καλοδεχούμενα και βίντεο από τα παιξίματα!

Γεια σας σε ολους! να απαντησω εδω φανταζομαι για την Υδρα!

πρωτα απο ολα να πω οτι σε αυτο το νησι ειχα παει πολυ μικρη, δεν θυμομουν κατι αλλα απλα θυμομουν οτι μου αρεσε.
Ολες τις μερες που ημασταν εκει, ενιωθα μια ηρεμια.

Οσον αφορα την μαζωξη που εγινε εκει που θα μπορουσε καποιος να το ονομασει μινι συνεδριο, με ειχε ενημερωσει ενας φιλος μου εθνομουσικολογος απο Ιρλανδια οτι υπαρχει κατι τετοιο στην Υδρα και επειδη διδαξα για πολυ λιγο στην Ιρλανδια καποια τραγουδια εποχης 1930-1950 ισως να με ενδιεφερε.

Ετσι λοιπον εστειλα στον Ed Emery, οτι θα ηθελα να συμμετασχω με μια παρουσιαση στα τραγουδια του Σκαρβελη και του αρεσε η ιδεα.
Ξεκινησαμε λοιπον email μπρος πισω για το τι ακριβως θα γινει(ειμαι πολυ σπαστικα οργανωτικο ατομο).
Μου ειπε οτι θα μπορω να εχω 20 λεπτα παρουσιαση για τον Σκαρβελη και μετα μπορει να ακολουθησει το μουσικο μερος.
Κανονισαμε το θεμα του πιανου, γιατι δυστυχως δεν παιζω ουτε ακκορντεον(ακομα) ουτε κιθαρα(προσπαθησα) και ετσι μου ειπε οτι υπαρχει ενα πιανο στην αιθουσα Μελινα Μερκουρη(τελικα η αιθουσα ηταν τελεια με μια πιαναρα να με το συμπαθειο!- και κουρδισμενη).
Στο εντωμεταξυ βρεθηκε και ενας καταπληκτικος κιθαριστας Ελληνας, ο Κωστας ο Βωρος που ηρθε απο Λονδινο και ειναι πολυ συνηθισμενος σε αυτες τις μαζωξεις και του ειχα στειλει τη δομη των τραγουδιων και τις πρωτες εκτελεσεις(θα παραθεσω τα τραγουδια παρακατω), καναμε μονο μια προβα και νομιζω κατα τη συμφωνη γνωμη ολων, μουσικων και μη, ηταν μια αξιοπρεπης μουσικη παρουσιαση.
Προσπαθησα οσο μπορουσα παιζοντας μονο με una corda(δηλαδη αριστερο pedal, και sustained pedal)να μη καλυψω το μπουζουκι και την κιθαρα, ωστε να υπαρχει ενας υποστηρικτικος ρολος καθαρα(η χαρα του πιανιστα!)

Τα κομματια ηταν με χρονολογικη σειρα αλλα τωρα τα βαζω ατακτα:
Τραβα ρε μαγκα και αλανι
Πονω δε με λυπασαι
Μα τι να κανω σ’αγαπω
Πες μου Καλαματιανη μου
Γιατι να με γελασεις
Απ’ τον καημο μου πινω
Σε ξεχασα δε σε πονω
Μη μου λες γιατι ξεχναω

Τραγουδησε και ο Γιωργος και σε καποια ειχαμε και διφωνια.

Εχουν παρει βιντεο, φωτο και ηχογραφηση ,αλλα δε ξερω ποσο συντομα θα τα δουμε.
Θα σας στειλω καποιες φωτο που εχω δει.

Γνωρισαμε 2 φοβερους μουσικους, εναν Τουρκο απο τη Σμυρνη που απο οτι καταλαβα μετα (ειναι πολυ εσωστρεφης) ειναι φοβερος στο σαζι (Ali Fuat Aydin να πω την αληθεια δεν ξερω αν παιζει καλα γιατι εγω εκανα 6 χρονια σαζι και ταμπουρα, αλλα σιγουρα καποιος σχετικος θα ξερει πιο πολλα απο μενα. Νομιζω ομως οτι ο τροπος που παιζει εμενα μου κανει κατι!)

και εναν Ιρανο που επαιζε σαντουρι (Peyman Heydarian) ο οποιος μας χαρισε ενα Ιρανικο daff (κρουστο) και ενα cd του.

παιξαμε σε μια πολυ ωραια ταβερνουλα το βραδυ της πεμπτης (που λεγοταν το πηγαδι). Την επομενη παιξαμε στους αδελφους καλαμαρα (πανικος!). Ξεκιναγε ενας τυφλος ακκορντεονιστας, ο Κ. Ντουλης στο βαθος να παιζει ενα τραγουδι και στο αλλο βαθος ξεκιναγε ο Ιρανος, με εμας και εναν Εσθονο αλλο τραγουδι!

ο Νικος ο Πολιτης μας ειπε φανταστικα το “παραπονιεμαι στον ντουνια”
Την επομενη μερα επρεπε να ξυπνησουμε 8.30 το πρωι γιατι το συνεδριο ξεκινουσε 10πμ!
Τελικως ξεκινησε 10.30πμ στην αιθουσα του Δημοτικου Συμβουλιου(ειχαμε projector, και ηχητικα αποσπασματα)
Ο Κωστας Βωρος μας μιλησε για τον Θαναση Αθανασιου, εναν ρεμπετη και οργανοποιο που εμενε στην Αιγινα

Μετα ο John Mole μας μιλησε για ενα εκκλησιαστικο αυτοματο οργανο που δωρηθηκε το 1599 στον σουλτανο Σουλειμαν απο τους Αγγλους(τελεια ιστορια και αληθινο ημερολογιο- βεβαια δεν ειχε και πολυ σχεση με το Ρεμπετικο!)

Ο Ali Fuat Aydin, μας εκανε διαλεξη για τον χιτζαζ και τα παρακλαδια του (τα ειχε ολα αναλυτικα με παραδειγματα και ακουστικα παραδειγματα)

Μετα ο Ed Emery (ο οποιος απο οτι καταλαβα εκανε το διδακτορικο του στο Soas) μας μιλησε για τον Πετροπουλο

ο εθνομουσικολογος Martin Swartz μεσω βιντεο μας μιλησε για την μελωδια απο της Αμυνης τα παιδια οτι ειναι kletzmer μουσικη(Εβραικη- απο Εβραιους μεταναστες). Ο Νικος Πολιτης νομιζω διαφωνει με αυτο- εγω δεν ξερω τιποτα απο αυτο!

και τελευταιος ο Ιρανος μας μιλησε για εναν αλγοριθμο που εχει κατασκευασει και που στη ουσια παιζεις ή τραγουδας εναν δρομο και αυτο καταλαβαινει ποιος δρομος ειναι και αποτυπωνει την μουσικη!

Μετα ηταν η παρουσιαση η δικη μου και το βραδυ η ξερη ελια
Φιλοξενηθηκαμε σε κατι πολυ ωραια διαμερισματα παραδοσιακα( αλεξανδρα) ενος πολυ καλου ανθρωπου φαρμακοποιου, ο οποιος παιζει και μπουζουκι.

Προσωπικα, αλλα νομιζω και ο Γιωργος και ολοι οσοι ηταν εκει, περασαμε πολυ καλα και πολυ λυπηθηκα που εφυγα.

DSC03567 - Labri and Yorgos - Hydra - 4.x.2014.jpg

Στην πρωτη φωτογραφια, ο Ιρανος σαντουριστας με τον Γιωργο, στη δευτερη εγω με το daff στην ταβερνα των αδελφων Καλαμαρα(διακρινεται ο Κ.Ντουλης στο βαθος, στην επομενη μαθαινω Καλαματιανο 2 Ιταλους και τον Σαντουριστα πανω στη μελωδια του “πες μου Καλαματιανη μου”, στην αλλη μολις εχουμε τελειωσει στην αιθουσα Μελινα Μερκουρη και στην τελευται απο την ξερη ελια!

Για την εισηγηση, απλα να πω οτι ηταν κατι τελειως εισαγωγικο και απευθυνοταν κυριως σε ατομα που ειτε δεν ειχαν καμια σχεση με τη μουσικη, ειτε δεν ειχαν ακουσει ποτε τον Σκαρβελη ειτε νομιζουν οτι ο Σκαρβελης ανηκει στο Ρεμπετικο (σαν τον Βαμβακαρη).
Επειδη περα απο το κειμενο που εχω γραψει μιλησα και τελειως αυτοσχεδιαστικα(εκτος απο το μινι βιογραφικο), ειπα και για τον τροπο τραγουδισματος αλλα και τους τραγουδιστες, θα προσπαθησω να σας το στειλω!