Εικονικό Μουσείο με το Ρεμπέτικο Αρχείο του Κουνάδη - ΙΣΝ

Καλημέρα σας, γνωρίζει κάνεις πως εξελίσσονται οι εργασίες για το εικονικό (virtual) μουσείο με το αρχείο του Κουνάδη;

Ακολουθεί link με την ανακοίνωση. Γνωρίζουμε ημερομηνία που θα έχει ολοκληρωθεί και αν θα υπάρξει και φυσική παρουσία του εν λόγω αρχείου ή αν είναι προσβάσιμο στο κοινό για έρευνες και μελέτες;

https://www.snf.org/el/grafeio-typou/lista-neon/2019/03/arheio-kounadi-–-mia-nota-istorias-rempetikou/

3 «Μου αρέσει»

https://fagottobooks.gr/blog/proto-eikoniko-mouseio-rempetiko-tragoudi/

Φυσική παρουσία του αρχείου Κουνάδη δεν μπορεί, βέβαια, να υπάρξει παρά μόνο στο σπίτι του, όπου και βρίσκεται. Εκτός κι αν ο κ. Κουνάδης το δωρήσει στο ΙΣΝ (ή αλλού) και ο καινούργιος ιδιοκτήτης βρει τους τρόπους ώστε να γίνει το αρχείο «φυσικά» (physically που λένε οι Εγγλέζοι) προσβάσιμο. Δεν ξέρω καθόλου λεπτομέρειες, φαίνεται όμως ότι ετοιμάζεται μία κάποιου τύπου ηλεκτρονική παρουσίαση. Βέβαια, Παντελή, δεν νομίζω ότι «το κοινό» όπως το προσδιορίζεις, θα έχει φυσική πρόσβαση. Άλλωστε, οι ερευνητές και μελετητές αρχείων δεν είναι «κοινό», είναι άνθρωποι με κάποιαν εξειδίκευση και με συγκεκριμένους ερευνητικούς στόχους. Αν όμως, μέσα από το ευρύ κοινό, κάποιος ερευνητής επισημάνει στο εικονικό μουσείο κάτι που θα είχε ενδιαφέρον να μελετηθεί εξειδικευμένα, φαντάζομαι ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε ο ενδιαφερόμενος ερευνητής να αποκτήσει την πρόσβαση που χρειάζεται ώστε να υλοποιήσει αυτό που έχει στο μυαλό του. Πραγματικά, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια αυτή, και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί.

3 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ, ωστόσο εξακολουθώ να απορώ σε τι βαθμό και με πόση λεπτομέρεια θα διενεργηθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου, ελπίζοντας να μην αποτελεί μια λιτή παρουσίαση αυτού.

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα σε όλους, χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχισμένες στιγμές!

Το αρχείο ξεκίνησε να ψηφιοποιείται και ανέβηκε:

https://www.vmrebetiko.gr/

3 «Μου αρέσει»

Μας έκανες ζημιά Παντελή. Κατεβάζω και διαβάζω συνεντεύξεις και έχω παρατήσει ότι άλλο έκανα. :smile:

1 «Μου αρέσει»

Σε αυτή τη φάση ήμουν όλο το απόγευμα που το ανακάλυψα! :wink:

1 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια τους αξίζουν που αυτά τα πράγματα γίνονται προσβάσιμα.

3 «Μου αρέσει»

Παναγιώτης Κουνάδης: «Το αρχείο είναι τα τσιγάρα που δεν κάπνισα, οι καφέδες που δεν ήπια»

Μια κουβέντα με τον συλλέκτη και ερευνητή του ελληνικού τραγουδιού στο Documento.

1 «Μου αρέσει»

Απομονώνω από τη συνέντευξη μια κουβέντα που βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα:

Αυτή η δισκογραφία σύμφωνα με τον Π. Κουνάδη είναι σπουδαία καταρχάς γιατί είναι προϊόν κλειστών κοινωνιών. Οταν στη Σμύρνη ηχογραφείται ένας δίσκος το 1904, για παράδειγμα, απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Το πρόσωπο που τραγουδά ή παίζει είναι γνωστό στον κύκλο αυτό, οπότε οι επιλογές του είναι προσεκτικές ώστε να μην εκτεθεί.

2 «Μου αρέσει»