Είδος χορδών και ιδιότητες

Καλημέρα!
Θα ήθελα να μάθω τι είδη χορδών υπάρχουν και τι σημαίνει ‘‘coated’’, ‘‘non-coated’’, ‘‘phospor bronze’’ και ‘‘steel’’ ?:082:
Τι διαφορές έχουν αυτές
α)στο παίξιμο,
β)στον φυσικό ήχο και
γ)στον ήχο του μαγνήτη?:241:

υπάρχουν τέτοια πράγματα στο μπουζούκι;

αγαπητε φιλε γεια σου.για ολες τις αποριες που εχεις ,κανε μια βολτα απο τον γιωργο τον ματσικα κρεμου 5 στην καλλιθεα. θα σου εξηγησει οτι θες …:088:

Φιλε συμφορουμίτη καλησπέρα.
Το παιδί που ρώτησε για τις χορδές (koltsivet), μένει στη Λάρισα. Φαντάζομαι ότι θα του είναι δύσκολο να κάνει μια βόλτα απο Καλλιθέα-Αθήνα, γαι να μάθει για τις χορδές.

Εγώ θα του πρότεινα να κάνει μια καλύτερη βόλτα μέσα στο forum. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για χορδές. Ακόμα καλύτερα στο Ιντερνετ σε σχετικά φορουμ.

Επίσης, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καταστηματάρχες, που να σπαταλήσουν μισή ώρα ή και παραπάνω, ώστε να εξηγούν σε καθε ένα απο μας (πιθανό -οχι βέβαιο- αγοραστή χορδών)
για τις χορδές με πιθανό όφελος 3-4 ευρώπουλα.

Η τελευταία μου διαπίστωση είναι ότι, μετά απο χρόνια -πελάτης- σε μουσικά καταστήματα, υπάρχει τόση άγνοια που μας είναι δύσκολο να την φανταστούμε. Σαφώς πιο δύσκολο να την πιστέψουμε.

Πρόσφατα εξηγούσα σε πωλητή καταστήματος ότι οι χορδές Extra sonata, (τις θεωρώ κορυφαίες), σκουριάζουν γρήγορα διότι το κράμα απο το οποίο κατασκευάζονται έχει μεγαλη περιεκτικότητα σε σίδηρο.
Επίσης, σε άλλο κατάστημα, ένας ειδήμων περί των οργάνων μου εξηγούσε ακριβώς πώς θα φτιαχτεί-καθαριστεί-τριφτεί η ταστιέρα. Με κρεμα ημέρας, μετά κρέμα νύχτας, γαλάκτωμα και στο τέλος ενυδατική. Λίγο άρωμα απο πανω ποτέ δεν βλάπτει. Και όλα αυτά χωρίς καμμία τεκμηρίωση. Του εξήγησα λοιπόν, ότι: Η ταστιέρα έχει δύο υλικά. Ξύλο, που απορροφά και αποβάλλει υγρασία, και τάστα σιδερένια που είναι αδρανή. Αν εμείς βάζουμε και βγάζουμε κρέμες και άλλα πάνω στη ταστιέρα, τότε με την απορρόφηση-αποβολή υγρασίας το ξύλο όλο θα κάνει μικροκινήσεις, μέχρι που θα σου δώσει τα τάστα στο χέρι (ή θα σου βγάλει τριξιματάκια, κ.α).

Αυτά.
Να είστε καλά.
Φιλικά
Πάνος

πρωτα να ζητησω συγνωμη γιατι δεν προσεξα την πολη που διαμενει ο φιλος και κατα δευτερον να βοηθησω ηθελα…ειπα για το συγκεκριμενο καταστημα επειδη κατασκευαζει ο ιδιος χορδες που ειχε βαλει σε διαφορα οργανα να ακους τις διαφορες και οποια σου αρεσε,επαιρνες.οποιος ρωταει του λεει ακριβως τα υλικα που φτιαχνονται και τις ιδιοτητες.αυτο εχει γινει και σε εμενα αλλα και σε αλλους μπροστα μου.
αυτα.
χαιρετω με εκτιμηση ολο το φορουμ…
να ειστε ολοι καλα

Μέχρι στιγμής δεν κοιτούσα το υλικό κατασκευής των χορδών που χρησιμοποιούσα(συνήθως extra sonata και mastro).Η απορία μου δημιουργήθηκε όταν είδα πως η fishman για τον μαγνήτη fishman rare earth blend(κατασκευασμένος για κιθάρα αλλά τώρα τελευταία τον χρησιμοιποιούν και στο μπουζούκι λόγω του μικροφώνου) προτείνει χορδές ‘‘non-coated phosphor bronze’’ για βέλτιστο τόνο.

Καλώς όρισες στο forum.

Οι χορδές που χρησιμοποιείς είναι μια χαρά.
Και οι extra sonata (τις θεωρώ πολύ καλές, αλλά λόγω κράματος σκουριάζουν γρήγορα) και οι Mastro είναι μια χαρά.
Οι χορδές που σκουριάζουν γρήγορα, λόγω οξείδωσης, απο τον ιδρώτα των δακτύλων, χρήζουν πιο ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Καλό είναι πριν χρησιμοποιηθούν, να ποτίζονται με καθαριστικά χορδών (να εμβαπτίζονται καλύτερα), ώστε πάνω σε αυτές να δημιουργείται μία προστατευτική μεμβράνη που να μην επιτρέπει την οξείδωσή τους. Επίσης θέλουν καλό καθάρισμα και συχνό πέρασμα με string cleaner.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι χορδές να διαρκούν πολύ πολύ περισσότερο, αλλά μετά απο κάμποσο καιρο, ‘‘πέφτουν’’, ‘‘κρεμάνε’’, χάνουν λίγο τονικότητα, ‘‘στονάρουν’’. Γίνεται αντιληπτό στο κούρδισμα με το ηλεκτρικό κουρδιστήρι.
Προσωπικά σε καθημερινή χρήση, επιλέγω τις La bella 506, που είναι πιο μαλακές.

Όσον αφορά στις χορδές coated και non coated.
Οι coated είναι χορδές που έχουν καλύψη. Δηλαδή στο εσωτερικό τους υπάρχει μεταλλική χορδή, ενω το εξωτερικό τους, περιβάλλεται με κάποιο άλλο στρώμα. Συνήθως είναι ένα σπείραμα απο bronze -phosphor. Αυτό το σπείραμα-περίβλημα, ελλατώνει το σήμα που φτάνει στο μαγνήτη και έτσι φαίνεται ότι ο μαγνήτης δεν αποδίδει καλα.
Οι non - coated, δεν έχουν τέτοιο περίβλημα ή το περίβλημα είναι απο το ίδιο υλικό όπως της χορδής- δηλ. μεταλλικό-, και έτσι το σήμα που μεταφέρεται στο μαγνήτη είναι πολύ πιό δυνατό, άρα φαίνεται ότι ο μαγνήτης αποδίδει τα μέγιστα.

Για αυτό το λόγο αρκετοί επαγγελματίες επιμένουν σε μαγνήτες που μπορεί να ρυθμίσεις -τρόπον τινά - το σήμα που δέχεται . Μαγνήτες με βιδάκι που το ξεβιδώνεις και πλησιάζει την χορδή.

Αυτά όλα λύνονται με τους ισοσταθμιστές και τα gains.

Ο καλύτερος τρόπος είναι η συχνότερη αλλαγή χορδών, αλλά βαριέμαι τρελλά…:240:

Φιλικά
Πάνος