Δρόμος και τονικότητα

Δεν ξέρω αν είναι σωστό που το ανεβάζω εδώ. Αν όχι, παρακαλώ κατατοπίστε με.

Θα ήθελα να μάθω τον “δρόμο” και την τονικότητα του παρακάτω σκοπού:

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα @Pant21, μετέφερα το θέμα στην κατηγορία #μουσική-θεωρία:ερωτήσεις-για-τραγούδια που ταιριάζει περισσότερο.

Σίγουρα κάποιο άλλο μέλος του φόρουμ θα απαντήσει στο ερώτημά σου.
Καλές συζητήσεις :wink:

Σε ευχαριστώ πολύ. :blush:

Χιτζάζ είναι. Για τον τόνο, δεν έχω πρόχειρο όργανο αυτή τη στιγμή, αλλά είναι η νότα όπου καταλήγει ο σκοπός, π.χ. η κάπως παρατεταμένη στο 0:38 (πριν την ανάσα), ή η τελευταία-τελευταία στο κλείσιμο του βιντέου. Αν εσύ βαστάς όργανο, βρες τι νότα είναι αυτή: αν π.χ. είναι Λα, είσαι στο Λα χιτζάζ.

Έχεις ακούσει το τραγούδι με τα λόγια του; Βοηθάει πολύ να καταλάβεις τη μελωδία. Σίγουρα υπάρχουν πολλές εκτελέσεις στο ΥΤ.

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν επειδή δεν κατέχω και πολύ, με σιμπεμολ κλαρίνο που παίζω εγώ και είναι σαν αυτό που παίζει ο Τάσος Χαλκιάς στο βίντεο είναι Σολ Χιτζάζ (για το Σι μπεμολ) αλλά στην ουσία δεν είναι. Δηλαδή αν πάω να παίξω με μια κιθάρα και του πω Σολ Χιτζαζ θα παίξει σε άλλο τόνο. Συγνώμη αν σε μπερδεύω.

Ναι το έχω ακούσει και με τα λόγια και την έχω βγάλει την μελωδία. Στην ουσία είναι δύο τραγούδια, ¨Εγώ είμαι η βλάχα η όμορφη¨ και το “Μια Παρασκευή”

Η τονική είναι μι δίεση.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Το να λέμε την τονικότητα στο κλαρίνο σύμφωνα με τα πατήματα και όχι με την πραγματική δεν είναι λάθος; Θα με βοηθήσει εάν μάθω τις νότες στο κλαρίνο που έχω( σιμπεμολ) σύμφωνα με το πιάνο;

Κλαρίνο σι μπεμόλ σημαίνει ότι κάθε πιάσιμο ακούγεται ένα τόνο κάτω από το ονομαστικό ύψος, π.χ. παίζω ντο, ακούγεται σι μπεμόλ. Και ο Νίκος λέει ότι είναι μι δίεση, δηλαδή φα, δηλαδή ένα τόνο κάτω από το σολ. Άρα, σωστά το έβγαλες: είναι σολ χιτζάζ ως προς τα πατήματα, αλλά ακούγεται φα (ή μι#) χιτζάζ.

'Αρα, θα πεις του κιθαρίστα φα χιτζάζ.

Επ’ αυτού δε γνωρίζω. Σαν εξωτερικός παρατηρητής, το βρίσκω αξεδιάλυτο μπέρδεμα, και το έχω ζήσει κι εγώ (με την τσαμπούνα + έγχορδα). Αλλά έχει κλαριντζήδες το φόρουμ, και θα μας πουν πώς έχει επικρατήσει να γίνεται η συνεννόηση.

1 «Μου αρέσει»

οκ σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο :wink: