Δασκαλος Βορ. Προαστια

Θα ηθελα να μου προτεινετε αν ξερετε κανεναν δασκαλακο στα βορ. προαστια (πευκη, λυκοβρυση, μαρουσι ή καπου εκει κοντα).
Δεν θα ηθελα μονο να ξερει το οργανο, αλλα να εχει μεταδοτικοτητα και υπομονη. Δεν ειμαι μικρος (31χρ) και αν κι εχω μπολικη υπομονη και ορεξη για να μαθω θα ηθελα να εχει κι αυτος γιατι ειμαι εντελως αρχαριος και δεν θα ηθελα να εχω απεναντι μου καποιον που να δυσανασχετει.

υπαρχει καποιο βιβλιο που να μπορω να ξεκινησω μονος μου? ποιο μου προτεινετε? επισης αν εχει νοημα να ξεκινησω μονος μου με βιβλια, βιντεακια απο το ιντερνετ κ.λπ. ή οχι? στο βιβλιο που μου προτεινετε παρακαλω να μου αναφερετε αν προκειται για 3χορδο ή τετραχορδο. Τι ειναι καλυτερα να ξεκινησει κανεις? Τριχορδο ή 4χορδο? Ποσο ευκολη ειναι η μεταβαση απο το ενα στο αλλο?

Τελος θα ηθελα να με ενημερωσετε οσοι ξερετε, ποσο περιπου κυμαινονται οι τιμες ανα ωρα διδασκαλιας σημερα εχοντας κατα νου και την οικονομικη κριση. Βλεπω διαφορα σε τιμες (κυριως σε ωδεια οπου αναγραφονται) και θα ηθελα να μαθω τι περιπου να περιμενω. Επισης στο θεμα κοστους μια ακομα ερωτηση να μου προτεινετε ενα εντιμο μαγαζι που να μπορω να παρω ενα οργανο με καλη σχεση ποιοτητας/τιμης και ποσο περιπου θα μου κοστισει.

ευχαριστω

Χωρις να ειμαι κανενας ειδημονας, νομιζω καθοριστικο ρολο για να απαντησει κανεις στις περισσοτερες ερωτησεις σου (δασκαλος, βιβλιο) παιζει το αν θελεις τριχορδο ή τετραχορδο (ο καλος οργανοποιος φτιαχνει εξισου καλα τριχορδα και τετραχορδα).

Για το ζητημα “τριχορδο ή τετραχορδο” εχει χυθει αρκετο μελανι, θα βρεις πολλες συζητησεις στο φορουμ. Οι περισσοτεροι απο εδω θα προκρινουν το τριχορδο -αυτο ειναι αναμενομενο μιας και γραφεις στο Ρεμπετικο φορουμ. Ομως αυτο ειναι εντελει ενα προσωπικο ζητημα που εχει να κανει κυριως με το ρεπερτοριο που σε ενδιαφερει να παιξεις, το υφος που σε ενδιαφερει να κινηθεις κλπ. Εκει δεν υπαρχει “καλο” και “κακο”, ειναι απλα θεμα γουστου.

Οποτε αποφασισε πρωτα αυτο, και μετα θα ειναι πιο ευκολο να σου προτεινουν και σχετικο δασκαλο στην περιοχη σου, αλλα και καποιο βιβλιο.

καλώς ήρθες!
σωστή η επιλογή σου για ξεκίνημα με δάσκαλο, θα σε γλιτώσει από αρκετές κακοτοπιές. αυτό το λέω, εικάζοντας από τις (εύστοχες) ερωτήσεις σου, πως δεν έχεις παρέα που να παίζει κάποιο όργανο. κατά τη γνώμη μου, από βιβλία και ίντερνετ δεν μπορείς να ξεκινήσεις, μόνο να βοθηθείς αργότερα που θα έχεις κάποια εμπειρία.
όσο για το όργανο, τρίχορδο και τετράχορδο για μένα είναι δυο ξεχωριστά όργανα με διαφορετική νοοτροπία παιξίματος και κατασκευής. το πρόβλημα είναι ότι εύκολα συγχέονται μια που το ίδιο κομμάτι πιθανόν να μπορεί να παιχτεί και από τα δύο όργανα. με απλά λόγια, το ρεμπέτικο (μέχρι το '55 περίπου) παίζεται με τρίχορδο, το λαϊκό (από το '60 και μετά) παίζεται με τετράχορδο. ανάλογα με το τί γουστάρεις, πηγαίνεις ή στο ένα ή στο άλλο.
αφού λοιπόν διαλέξεις τί σου ταιριάζει, κατόπιν θα προσανατολιστείς σε κάποιον ταιριαστό δάσκαλο που θα σε κατευθύνει προς κάποιους αντίστοιχους οργανοποιούς. για το κόστος πρέπει να δώσεις ένα μπάτζετ για το όργανο, και να σκεφτείς αν θες μεταχειρισμένο (η καλύτερη επιλογή κατά τη γνώμη μου). για τα μαθήματα, πλέον αρκετά ωδεία είναι πιο ακριβά από πολλά ιδιαίτερα. και σε απόλυτες τιμές, αλλά κυρίως στην σχέση ποιότητας/τιμής που πολύ σωστά εξετάζεις.
καλή αρχή!
νίκος

σας ευχαριστω παιδια

δεν ρωταω ποιο σας αρεσει, ακουγεται καλυτερα κ.λπ.
απλα επειδη ειμαι εντελως ασχετος αν καποιο ειναι πιο ευκολο απο τ αλλο στην εκμαθηση.

το οτι θελω να μαθω δεν με κανει και μουσικο
ενδεχομενως να μην εχω ουτε ταλεντο ουτε μουσικο αυτι. Ισως και να χω, αλλα στην χειροτερη των περιπτωσεων, μπορεις ευκολα να μεταπηδησεις στο αλλο?

επισης σημαντικο αν ξερετε καποιον δασκαλακο στα β.π. και καποιο εντιμο μαγαζι οπουδηποτε στην αττικη.

τελος του παγιατη το βιβλιο αναφερεται σε 3 ή 4χ. ή και στα δυο?

λογω ηχου θεωρω οτι το 4χ. καλυπτει μεγαλυτερη γκαμα τραγουδιων και μαλλον για εκει με βλεπω, αλλα θα ηθελα να μου απαντησετε στα παραπανω πρωτα.

ευχαριστω και παλι

Στο Νέο Ηράκλειο, ο Θοδωρής Μακρυδάκης παραδίδει μαθήματα μπουζουκιού. Τηλ: 6976 56 33 26, 210 28 21 712

Δεν είναι μέθοδος εκμάθησης. Είναι βιβλίο θεωρίας. Ταιριάζει για οτιδήποτε όργανο, ακόμη και για τη φωνή που λέει ο λόγος. Αλλά είναι κάπως παρωχημένο, έχει πολλά στραβά ανάμεσα στα αναντίρρητα καλά του.

Δεν είναι αυτό που ψάχνεις.

Με τη σειρά μου κι εγώ να σε καλωσορίσω στο Φόρουμ και θα ευχηθώ να έχουμε καλές συζητήσεις.

Στο προκείμενο λοιπόν, με βάση τα ερωτήματα που θέτεις:

Το θέμα επιλογής ανάμεσα σε τρίχορδο ή τετράχορδο είναι καθαρά θέμα γούστου. Δεν έχει να κάνει με τη δυσκολία εκμάθησης αλλά με το τι ήχο θες να έχει το παίξιμο σου. Ένας γενικός κανόνας λέει (χωρίς να είναι όμως υποχρεωτικός) ότι για ήχο “ρεμπέτικο” (βλέπε δεκαετίες '50 και πίσω) επιλέγουμε τρίχορδο, ενώ για πιο “λαϊκό” ήχο (δεκαετίες '60 και μετά) επιλέγουμε τετράχορδο. Ανάλογα με την επιλογή του οργάνου λοιπόν θα έχεις θετικά και αρνητικά. Πχ στο τρίχορδο έχεις οριζόντιο παίξιμο -πιο δύσκολο τεχνικά σε σχέση με το κατακόρυφο του τετράχορδου, ειδικά σε μεγάλες ταχύτητες- αλλά αντίστοιχα έχεις ανοιχτές, κάτι που στο τετράχορδο θα συναντήσεις από σπάνια έως ποτέ. Επίσης ρόλο στην επιλογή παίζει και το ρεπερτόριο που έχεις μάθει και σου αρέσει να ακούς. Όσον αφορά τη μετάβαση από το ένα στο άλλο σκέψου το σαν τη μετάβαση από αυτοκίνητο σε μηχανή και το ανάποδο -και τα δύο έχουν την ίδια φιλοσοφία σε θέμα οδήγησης (γκάζι, φρένο, αλλαγή ταχύτητας) αλλά εν τέλη είναι τόσο διαφορετικά-.

Ανάλογα με τα λεφτά που είσαι διατεθειμένος να δώσεις, θα πάρεις και το ανάλογο όργανο. Τα μπουζούκια ξεκινούν περίπου στα 300 ευρώ (με τον ανάλογο ήχο βέβαια) και φτάνουν να κοστίζουν όσο περίπου ένα φτηνό καινούριο αυτοκίνητο. Ανάλογα πάλι με το όργανο και τον ήχο που θα επιλέξεις, υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν εντρυφήσει και ίσως έχουν αποκτήσει κάποια “ειδικότητα” (εάν μπορούμε να το πούμε έτσι) αλλά αυτό σε πρώτη φάση μη σε απασχολεί. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι οι απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις:

[ul]
[li]Τι μουσική σου αρέσει να ακούς και ακολούθως να παίζεις; [/li][li]Πόσα χρήματα διαθέτεις για ένα όργανο; (εδώ βάλε “ταβάνι” για να ξέρεις που πας και μη σκεφτείς το ελάχιστο ποσό αλλά το μέγιστο που μπορείς να δώσεις … θα το εκτιμήσεις στο μέλλον) [/li][/ul]

Βιβλία όπως και βιντεάκια σίγουρα υπάρχουν, αλλά θα έλεγα πως ο ρόλος τους είναι βοηθητικός. Σε πρώτη φάση μιας και είσαι εντελώς αρχάριος, εφόσον έχεις την οικονομική δυνατότητα, διέθεσε ένα μπάτζετ για την εκμάθηση με δάσκαλο ώστε να σου δείξει πράγματα βασικά και απολύτως απαραίτητα (όπως πώς κρατάμε το όργανο, πώς κρατάμε την πέννα κλπ)

Ούτε μικρός είσαι ούτε μεγάλος για να μάθεις κάτι νέο. Το ότι έχεις υπομονή και όρεξη είναι στα θετικά και εύχομαι να τα διατηρείς αυτά τα συναισθήματα μονίμως για το όργανο και την εκμάθηση του.
Ο δάσκαλος που θα βρεις πρέπει να ταιριάζει μαζί σου τόσο στο θέμα ακουσμάτων όσο και στο θέμα χημείας χαρακτήρων (βλέπε χημεία στη μεταξύ σας επικοινωνία) κάτι το οποίο θα το ανακαλύψεις στη πορεία από μόνος σου. Σίγουρα κάποιοι φίλοι από εδώ θα έχουν να σου προτείνουν άτομα, όμως η τελική επιλογή θα είναι δική σου.
Επίσης καλό είναι να γνωρίζεις τις διαφορές στο μάθημα ανάμεσα σε ωδείο και ιδιαίτερα. Στη περίπτωση του ωδείου τα μαθήματα είναι 45 λεπτών και άλλοτε είναι ατομικά και άλλοτε ομαδικά ανάλογα το ωδείο. Η θεωρία συνήθως διδάσκεται σε group. Όταν το μάθημα τώρα γίνεται σε ιδιαίτερο είναι συνήθως 1 κανονική ώρα, όπου θεωρία και πράξη διδάσκονται ταυτόχρονα και το μάθημα είναι πιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα θέλω του μαθητή. Μια ενδεικτική τιμή είναι περίπου στα 20-25 ευρώ την ώρα, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν ψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές από αυτές.

πολύ αναλυτικός όπως πάντα ο αλέξανδρος!
ο παγιάτης έχει βγάλει και μέθοδο μπουζουκιού, αλλά αν κρίνω από το βιβλίο για τους δρόμους δεν θα το εμπιστευόμουν.