Γρατζουνιές στο μπουζούκι

Καλημερα παιδια. Μηπωs υπαρχει καμμια αλοιφη,η οτιδηποτε αλλο, να εξαφανιζει τιs γρατζουνιεs και τα σημαδακια στο μπουζουκι,ειδικα στο καπακι;

Δεν νομιζω να υπαρχει κατι τετοιο, μιλαμε για λουστραρισμενο ξυλο. Το μονο που μπορεις να κανεις αν δεν ειναι πολυ βαθεια η γρατζουνια ειαι α το τριψεις και να λουστραρεις απ την αρχη

To κακο ειναι πωs δε πρεπει να τριφτει το καπακι γιατι νομιζω θα επηρεασει τον ηχο του οργανου. Δεν υπαρχει εναλλακτικη?

μπα…δεν είναι σαν τα αμάξια… το σίδερο δεν ρουφάει το χρώμα…

το ξύλο το ρουφάει…οπότε και το επηρρεάζει…

μόνο τρίψιμο και ξανα απο πάνω τα βερνίκα…
ετσι νομίζω τουλάχιστον

Eυχαριστω παιδια. Ασ’προσεχα,τωρα θα τρεχω στουs μαστορεs, και ΑΜΑ θελουν (μαs κανουν χαρη), θα μου το φτιαξουν. Να υπολογιζω κανα εκατομπαλο?:016:

Πόσο τραγικές είναι οι γρατζουνιές φίλε;

Μήπως να το άφηνες ως έχει; Αν το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό και δεν εμποδίζει την ποιότητα του ήχου και το παίξιμό σου μήπως έιναι τσάμπα τρέξιμο, κόπος και χρήμα;

Ό,τι και να κάνεις καλή τύχη πάντως!

Ισως πρέπει να σκεφτείς αν η ζημία έγινε με την πέννα σου η απλά επειδή το άφησες έξω απο την θήκη του και του συνέβησαν διάφορα.
Υποθέτω πως το όργανο σου έχει κάποιου είδους προστατευτικής φιγούρας οπότε εαν παίζοντας φθείρεις το ξύλο γύρω απο την φιγούρα…και να το βάψεις θα το ξαναχαλάσεις. Ισως πρέπει να αποφασίσεις εαν χρειάζεσαι μεγαλύτερη προστασία γύρω απο τη φιγούρα (εαν υπάρχει φιγούρα) η απλά μια μικρή προσαρμογή στην τεχνική του δεξιού χεριού…
Επίσης πάντα αξίζει να επενδύουμε σε μια καλή σκληρή θήκη

Εγώ θα έλεγα, ότι και να αποφασίσεις με την επισκευή, πρώτα φρόντισε να σταματήσει αυτό που προκαλεί την φθορά…

Αν οι γρατζουνιές είναι πολύ επιφανειακές, τρίβουμε την περιοχή με ένα πετσετάκι ultra fine και στη συνέχεια με γυαλιστική αλοιφή με βαμβάκι με κυκλικές κινήσεις.
Το πετσετάκι θα το βρείς στο εμπόριο στα καταστήματα χρωμάτων και κιγκαλερίας.
Βέβαια θα προσέξεις να μήν πιέζεις πολύ το καπάκι και σου πάθει καμιά ζημιά.

Αν οι γρατζουνιές είναι ποιο βαθιές, τότε μόνο με τρίψιμο με γυαλόχαρτο από 120 έως 180 και μετά λουστράρισμα.

Το δεύτερο θα σου στοιχίσει περισσότερο βέβαια.

Υπάρχει και η λύση να μην το πειράξεις καθόλου.

Δεν ειναι πολυ μεγαλεs, ειναι μια γραμμη περιπου 2cm στο καπακι και αλλη μια λιγο μεγαλυτερη στο σκαφοs.

Σαs ευχαριστω ολουs.
Aυτο θα το προσπαθησω, μηπωs καταφερω κατι. Αν ζητησω ultra fine το γνωριζουν τι ειναι?

ε! τότε κάνε αυτό που σου λέει ο Φίλος Κώστας Χαλιός, πιο πάνω!

Η επέμβαση καθορίζεται, από το είδος της γρατζουνιάς και μόνο. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο , το μήκος της γρατζουνιάς όσο το βάθος της. Ειπώθηκαν αρκετές απόψεις , εκείνη του Κου ΧΑΛΙΟΥ θεωρώ ότι είναι και η πιο σωστή. Υπάρχει όμως ένας κίνδυνος σε όλο αυτό το εγχείρημα. Αν η γρατζουνιά είναι βαθιά πολύ, πιθανόν να χρειάζεται μεγαλύτερη επέμβαση με πιο χονδρά λειαντικά, οπότε θα έχουμε το φαινόμενο να φαίνεται η επέμβασή μας, είτε γιατί θα γυαλίζει πιο πολύ το σημείο εκείνο ,ή αντίθετα, να ματάρει σε σχέση με το υπόλοιπο. Αυτό το ξεπερνάμε, με τον εξής τρόπο. Επεμβαίνουμε με τα κατάλληλα λειαντικά και τέλος αλοιφάρουμε όλη την γύρω περιοχή , δηλαδή όλο το καπάκι, στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό στην περίπτωση που η γρατζουνιά είναι μεν βαθιά, αλλά δεν έχει φθάσει στο ξύλο. Στην περίπτωση αυτή μόνο επισκευή από ειδικευμένο τεχνίτη στα λούστρα οργάνων. Πάντα όμως ξαναλέω ότι το όργανο καλό θα είναι να το βλέπει ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ , προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε επισκευή. Αυτός θα μπορέσει να μας κατατοπίσει, για τις όποιες επισκευές που μπορούμε να κάνουμε σε ένα όργανο ,και αν αυτές σε ορισμένα όργανα αξίζει να γίνουν.