Γιάννης Δέδες - Κιθαρίστας

Παρατήρησε κανείς ότι στους κιθαρίστες του συγκροτήματος Μπέζου εκτός από τον Σπαγγαδώρο αναφέρεται και ένας Δέδες;
Αν είναι ο γνωστός Δέδες που έπαιξε με τον Τσιτσάνη τότε μαζί με τον Μπέζο έχουμε τρεις σημαντικούς κιθαρίστες του ρεμπέτικου σε ένα συγκρότημα.

4 «Μου αρέσει»

Λουκά την ίδια σκέψη έκανα και εγώ όταν είδα το όνομα Δέδες. Δεν έγραψα κάτι περισσότερο γιατί δεν έχω το μικρό όνομα του για να επιβεβαιώσω ότι πράγματι είναι αυτός. Ίσως να είναι κάποιος συγγενής του.

Για να δώσουμε απάντηση στο αν είναι ο Γιάννης Δέδες, θα πρέπει να γνωρίζουμε την ημερομηνία γέννησης του. Αν είναι γεννημένος μέχρι το 1922, άντε το 1923, ίσως είναι αυτός. Αν είναι όμως μετά τις ημερομηνίες αυτές γεννημένος, τότε μάλλον απορρίπτεται η περίπτωση του.

Δεν μπόρεσα να βρω ημερομηνία γέννησης του. Πάντως ο Γιάννης Δέδες πρέπει να έφυγε από την ζωή στις αρχές αυτής της δεκαετίας και αυτό με επιφύλαξη. Ακόμη μία περίπτωση μουσικού που δεν έχουμε ένα βιογραφικό του με όλα τα στοιχεία.

Το 1973 που εμφανίζεται με τον Τσιτσάνη στον Παπαστεφάνου, ο Τρικαλινός συνθέτης ήταν 58 χρονών. Αν ο Γ.Δέδες ήταν στα 50 ή παραπάνω τότε ίσως να είναι αυτός με τον Μπέζο.

Αν κανείς γνωρίζει περισσότερα για τον Γιάννη Δέδε ας μας ενημερώσει.

Αυτό που ξέρω για τον Γιάννη Δέδε είναι ότι “προέρχεται από ελαφρές ορχήστρες”, δεν θυμάμαι τώρα που το έχω διαβάσει αλλά μου έχει μείνει. Ότι έπαιζε ελαφρά πριν ασχοληθεί με το ρεμπέτικο. Αυτό ενισχύει ότι μπορεί να έπαιζε με τον Μπέζο. Αλλά όπως είπες δεν έχουμε στοιχεία.
Από την άλλη σκέφτομαι ότι αν όντως είναι και ο Γιάννης ο Δέδες μέσα στους κιθαρίστες του Μπέζου, και αν προσθέσουμε και τον Χιώτη που πέρασε από εκεί, τότε μαζεύονται πολλοί και θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Μπέζος "επηρρέασε¨περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε το ρεμπέτικο.
Αυτός που πιθανά να μπορούσε να μας βοηθήσει σε αυτή την “έρευνα” είναι ο Σταύρος ο Κουρούσης που νομίζω ότι έχει ασχοληθεί με τον Μπέζο.

Ο Δέδες έφυγε στις 24/02/2011. Πηγή

http://rebetcafe.blogspot.com/2011/03/blog-post_19.html

θυμάμαι ότι υπήρχε ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Δέδε σε κάποιο έντυπο.
Επίσης έχω δει κάπου ένα εξώφυλλο του Περιοδικού “Ελληνικό Τραγούδι” με τον Δέδε να βαστά την κιθάρα του στο εξώφυλλο. Ίσως το βρω…
Τέλος, σε εκπομπή της Σεμίνας Διγενή του 1999 ( ; ) είχε πάει με Τάκη Μπίνη, Μπακάλη, Στέλιο Βαμβακάρη, Καλφόπουλο κ.α και είχε παίξει και ένα δικό του τραγούδι… φαίνεται στο 1:04

1 «Μου αρέσει»

Από τις ελάχιστες ετικέτες δίσκων 78 στροφών, στις οποίες αναγράφεται το όνομα του Γιάννη Δέδε, από την εταιρεία δίσκων Fidelity. Παραδόξως, το sealabs δεν έχει τις παρακάτω ηχογραφήσεις. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα, μάλλον το 1958.

1 «Μου αρέσει»

Ο Γιάννης Δέδες στην “Κομπαρσίτα” στις 17/5/1956, ανάμεσα σε καλλιτέχνες του ελαφρού τραγουδιού.

2 «Μου αρέσει»

Έπεσα σε ένα βίντεο με τον Γιάννη Δέδε από ελληνική ταινία.

3 «Μου αρέσει»