Γιάγκος Ψαμαθιανός

Ένας από τους αξιολογότερους τροφοδότες του ΥΤ, ο Παν. Κωνσταντόπουλος, έχει φτιάξει μια λίστα με γενικό τίτλο “Γιάγκος ο Τρισμέγιστος”, με 20 ηχογραφήσεις του Γιάγκου Ψαμαθιανού από το 1906 μέχρι το 1929. Διαμάντια μία προς μία.

Πρόκειται για έναν εξωπραγματικό δεξιοτέχνη της φωνής, που θεωρώ ότι αδικείται από το γεγονός ότι συνήθως τον συζητάμε μόνο εξ αφορμής των δύο αθυρόστομων αμανέδων του που αποτελούν curiosite στη δισκογραφία. Οι ρεπερτοριακές του επιλογές επίσης έχουν ενδιαφέρον, καθώς μαθαίνουμε εναλλακτικές παλιότερες εκδοχές διαφόρων τραγουδιών, από ρεμπετοειδή μέχρι δημοτικά με όλες τις ενδιάμεσες γκρίζες ζώνες. Την εξαιρετική αρμόνικα που συνοδεύει όλες τις ηχογραφήσεις την παίζει είτε ο ίδιος είτε, σε κάποια, ο αδελφός του Βασίλης Ψαμαθιανός (από τις πληροφορίες του ανεβάστορα).

Προς το παρόν δεν έχω κάτι άλλο να σχολιάσω (δηλαδή έχω τόσο πολλά που άσε προς το παρόν καλύτερα). Απολαύστε υπεύθυνα.

Νομιζω ανεφερα καποια βιογραφικα και σε αλλο σημειο του φορουμ.Ο Γιαγκος και ο Βασος τα δύο αδέρφια ,το κανονικό του όνομα Καλαιτζόγλου με καταγωγή από την Ψωμάθεια.Ο Γιαγκος παιζει παντα αρμονικα και τραγουδαει ενιοτε σε μερικές ηχογραφήσεις που γράφουν Γιαγκουλης.Οπου δεν υπαρχει το Γιαγκουλης εμφανιζεται ο Βασιλης ως τραγουδιστης με την χαρακτηριστικη ψηλη του φωνη αλλά στην αρμόνικα είναι ο αδερφός του.Ο Γιάγκος χαμηλών τόνων καλλιτέχνης συνόδευσε τις περισσότερες ηχογραφήσεις της Πολίτικης δισκογραφίας που υπάρχουν αρμόνικες και σε άλλους καλλιτέχνες όπως Ζουναράκη,Κώτσο Βλάχο κ.α
Να σημειωθει οτι περισσοτερες απο τις μισες ηχογραφησεις των δυο αδερφων δεν εχουν βρεθει μεχρι στιγμης απο τους συλλεκτες καθώς οι δίσκοι ειδικά της περιόδου 1907-1908 είναι εξαιρετικά σπάνιοι.
.Οι δυο καλλιτέχνες κρατησαν ζωντανή και διέσωσαν την ταβερνιάρικη λαική παράδοση της Πόλης ,είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε για την δισκογραφία της Πόλης για εκείνη την εποχή.Όπως ανακάλυψα μετά από έρευνα που έκανα για τον Γιάγκος ,είχε μαγαζί στην Πόλη μέχρι και τα μέσα της δεκαετία του 30 που πούλαγε μουσικά όργανα,δίσκους κλπ.Η έρευνα συνεχίζεται …

Μερικές ετικέτες με τον Γιάγκο Ψαμαθιανό. Οι ετικέτες είναι της περιόδου 1905-1907 και τα τραγούδια είναι ηχογραφημένα στην Κων/πολη.

31990

31993